bows108
11-04-2008, 16:38
Witam uzytkownikow forum. Nie jestem specjalnym entuzjasta fotografowania , takze raczej nie wyrosnie ze mnie zapalony amator tej sztuki . Jednak chcialbym uzbroic sie w sprzet , ktory przy odrobinie wiedzy ( bo z talentem juz chyba znacznie gorzej ) pozwoli mi nieco bardziej kreatywnie podejsc do zagadnienia . Z racji swych zainteresowan docelony sprzet bedzie wykorzystywany najczesciej w plenerze - wiec pejzarze , krajobrazy , przyroda - raczej rzadziej architektura , wnetrza , ludzie .Mierzac sily na zamiary , potrzeby w stosunku do jakosci/wyposazenia/mozliwosci , oraz kwestie cenowe zastanawiam sie mocno nad zakupem d40 ( body ) z dwoma wybranymi obiektywami . Przegladalem wiele galerii zdjec wykonanych tym modelem Nikona i zrobily na mnie calkiem spore wrazenie - przy zaangazowaniu i wiedzy mozna z tej lustrzanki wyciagnac boskie, przesliczne zdjecia - a przy dodatkowej obrobce powstaja cuda zapierajace dech :)( choc pewnie tworzone sa juz przez zaawansowanych uzytkownikow ) . Jak na moje oko amatora - ktory bardziej fotografie odbiera poprzez emocje , niz przez techniczne oko d40 to swietne rozwiazanie dla poczatkujacego .
Prosze Was o opinie na temat potencjalnego zestawu dla laika (czyli rowniez mnie ) - ktory moze wygladac tak :
1 Nikon d40 - body
2 Nikon AF-S DX VR 18-55 F/3.5-5.6 G lub Nikon AF-S DX 18-55 F/3.5-5.6G ED II
3 Nikon AF-S DX VR 55- 200 F/4-5.6 IF ED
Lub zamiast tych dwoch szkiel jeden obiektyw - Nikon 18-70 , lub 18-135 .
Niektore obiektywy nie maja VR inne nie posiadaja szkiel ED . Ktore z tych elementow jest bardziej istotny , czy przy wyborze bardziej klasc nacisk na stabilizacje , czy tez raczej na szkla ED - i co tracimy lub zyskujemy decydujac sie na takie rowiazanie ?
Na taki zestaw chcialbym przeznaczyc 2500 pln lub troche wiecej , kupujac sprzet nowy .
Wiem , ze to juz cena body d80 ( znacznie potezniejszej maszyny ) ale i tak tej mocy nie bede w stanie wykorzystac jako " niedzielny pstrykacz " :).
Jesli macie jakies sugestie lub opinie , czy prezentowany zestaw swietnie sie sprawdza dla raczkujacego w swiecie lustrzanek cyfrowych bede wdzieczny za wszelkie komentarze .
Pozdrawiam !
Chris :)
Prosze Was o opinie na temat potencjalnego zestawu dla laika (czyli rowniez mnie ) - ktory moze wygladac tak :
1 Nikon d40 - body
2 Nikon AF-S DX VR 18-55 F/3.5-5.6 G lub Nikon AF-S DX 18-55 F/3.5-5.6G ED II
3 Nikon AF-S DX VR 55- 200 F/4-5.6 IF ED
Lub zamiast tych dwoch szkiel jeden obiektyw - Nikon 18-70 , lub 18-135 .
Niektore obiektywy nie maja VR inne nie posiadaja szkiel ED . Ktore z tych elementow jest bardziej istotny , czy przy wyborze bardziej klasc nacisk na stabilizacje , czy tez raczej na szkla ED - i co tracimy lub zyskujemy decydujac sie na takie rowiazanie ?
Na taki zestaw chcialbym przeznaczyc 2500 pln lub troche wiecej , kupujac sprzet nowy .
Wiem , ze to juz cena body d80 ( znacznie potezniejszej maszyny ) ale i tak tej mocy nie bede w stanie wykorzystac jako " niedzielny pstrykacz " :).
Jesli macie jakies sugestie lub opinie , czy prezentowany zestaw swietnie sie sprawdza dla raczkujacego w swiecie lustrzanek cyfrowych bede wdzieczny za wszelkie komentarze .
Pozdrawiam !
Chris :)