Zobacz pełną wersję : D50+Sigma AF 100-300MM F4.5 - 6.7 UC
Witam
Mam mały problem. Właśnie przyszedł pocztą ten obiektyw, ale po podpięciu go do body aparat niestety odmawia posłuszeństwa. Nie mogę ustawić wartości przysłony, czasu, ani uruchomić migawki.
Czyżbym kupił zły obiektyw?
:(
Sprawdź czy na pierscieniu przysłon jest ustawiona najwyższa wartość. Jeśli nie jest to tak ustaw i zablokuj. A jeśli obiektyw jest tak ustawiony to nie mam pojęcia co może być powodem...
Że też na to sam nie wpadłem. Wszystko przez to, że na obiektywie nie ma żadnego przełącznika. Faktycznie jednak przy ustawieniu na f22 zaczęło wszystko działać.
Tylko jeśli zmienię wartość przysłony pierścieniem na obiektywie, to na wyświetlaczu pojawia się fEE i nic nie działa. Czy to znaczy, że nie będę mógł tak nastawiać wartości przysłony?
PS - zrobiłem kilka testowych zdjęć. Muszę przyznać, ze spodziewałem się, ze będzie o wiele gorsza jakość :)
Tylko jeśli zmienię wartość przysłony pierścieniem na obiektywie, to na wyświetlaczu pojawia się fEE i nic nie działa. Czy to znaczy, że nie będę mógł tak nastawiać wartości przysłony?
Niestety nie, tylko pokretlo na body, a na obiektywie musi byc caly czas zablokowane na najwiekszej przyslonie.
Jeszcze ostatnie pytanie:
Takie dość dziwne zachowanie się obiektywu wynika z takiej jego konstrukcji, czy ten mój jest uszkodzony. Zastanawiam się w takim razie po co byłby pierścień przysłony, jeśli nie można go używać.
W D50 nie korzysta się w ogóle z pierścienia przysłon na obiektywie, jeśli taki jest. Przysłonę zawsze na odpowiednią wartość ustawia korpus aparatu - albo automatycznie w trybach P, S, Auto i tematycznych, albo na wartość wybraną przez fotografa w trybach A i M - w tych trybach wartość przysłony ustawia fotograf na korpusie aparatu, a nie na obiektywie. Polecam lekturę instrukcji obsługi - tam wszystko jest wyjaśnione, także korzystanie z obiektywów różnych typów.
Instrukcję oczywiście czytałem, ale najwyraźniej pewne rzeczy mi umknęły. Jak na razie trochę za dużo informacji do przyswojenia.
Dziękuję za wyjaśnienie.
EDIT: Temat można usunąć