PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Warszawa

arturborzecki
11-04-2008, 10:57
Witam,

Moj ostatni wypad na miasto...

1 (stare miasto)

2 (stare miasto przy Kolumnie Zygmunta)

//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

adrian
11-04-2008, 11:35
Fajna obróbka :) 2ka to hdr?

arturborzecki
11-04-2008, 11:37
Adrian - tak HDR :)

FHR
11-04-2008, 12:31
interesujące, tylko czemu takie małe? ;)

galu44
11-04-2008, 12:31
hdr to jest coś, czego nie da się zrobic na analogu.... albo jest to dosc upierdliwe. natomiast efekt swietny ci wyszedł! mi sie bardzo podoba, ta kolorystyka też

arturborzecki
11-04-2008, 13:00
no to tutaj wieksza wersja:

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

bartex
11-04-2008, 13:49
No nie powiem dwójka wymiata doslownie, tez musze kiedys sprobowac cos z HDR :D
Pozdrawiam

pike
28-04-2008, 07:16
Ze wstydem zapytam , co to jest HDR ? Po zdjęciach widzę,że coś dobrego.

pike
28-04-2008, 07:18
Dodam,że niebo blisko mojego ideału.

puchbeary
28-04-2008, 08:14
Ze wstydem zapytam , co to jest HDR ? Po zdjęciach widzę,że coś dobrego.
HDR to składka kilku zdjęć - najczęściej trzech - o różnej ekspozycji. Niedoświetlone, prawidłowo naświetlone, lekko prześwietlone. Następnie w programie składasz je w kupę wybierając z każdego co najlepsze.

Autorze, daj większą jedynkę bo ciekawa jest.

anchel
28-04-2008, 10:36
hdr to jest coś, czego nie da się zrobic na analogu.... albo jest to dosc upierdliwe. natomiast efekt swietny ci wyszedł! mi sie bardzo podoba, ta kolorystyka też

Tylko, że rozpiętość analogu jest na ogół na tyle większa, że nie trzeba bawić się w hdr'y ;]
Bo pół biedy jeśli są jeszcze w miarę dobre jak te w tym wątku.

Nemeth
30-04-2008, 11:58
2 jest naprawdę dobra. Technicznie i kompozycyjnie.
No i pokazuje kwintesencje Warszawy.
Nie dość, że dziura to jeszcze rozkopana :twisted:

Marta Baranowska
02-05-2008, 22:43
niezłe...co ja mówie swietne!!!!

Tylko jeszcze 1 fotke chce taka duza obejrzec;)

ładnie przedstawione, +++

pike
05-05-2008, 14:18
HDR to składka kilku zdjęć - najczęściej trzech - o różnej ekspozycji. Niedoświetlone, prawidłowo naświetlone, lekko prześwietlone. Następnie w programie składasz je w kupę wybierając z każdego co najlepsze.

Autorze, daj większą jedynkę bo ciekawa jest.

Już się połapałem, dzięki. Niestety bracketingu nie ma w D40,lecz dopiero chyba w D200 ????
Pozdrawiam.

puchbeary
05-05-2008, 20:27
Już się połapałem, dzięki. Niestety bracketingu nie ma w D40,lecz dopiero chyba w D200 ????
Pozdrawiam.
Bracketing na bank jest w d50(sam korzystam), d70(s, d80,d100 chyba też. Jak tak spojrzę w listę cyfrowych body Nikona to chyba właśnie nieszczęsny d40 jest tego pozbawiony.

mOSAd
05-05-2008, 23:02
Wow, to jest jakiś korpus Nikona bez bracketingu? Niesamowite. D70 i wyższe modele mają. Ale widać, że Japończykom ta funkcja chyba jest mało potrzebna bo w D300 trzeba ją sobie specjalnie mapować pod dodatkowy klawisz (a w niższych modelach jeśli to tylko możliwe jest domyślnie łatwo dostępna). A co do zdjęć to jak dla mnie bez rewelacji, choć obróbka nawet się podoba, a przy dwóch zdjęciach nie zdążyła się jeszcze znudzić.

Tak jeszcze odchodząc na chwilę od tematu, mnie cały czas brakuje bracketingu przysłony lub czasu, a nie ekspozycji. Czyli, że eksperymentuję z głębią ostrości, lub też z czasem, lecz zdjęcia mam identycznie naświetlone. Mnie by się przydała taka funkcja bardzo, gdyż przyspieszyłaby poznawanie zachowania niektórych szkieł (na różnych dystansach) oraz pomogłaby szybko ustalić optymalną prędkość otwarcia migawki przy fotografowaniu obiektów ruchomych. Oczywiście można sobie przekręcić kółkiem w trybie A, S czy P, ale to jednak zajmuje więcej czasu, a czasem go brak.

pike
06-05-2008, 16:37
Wow, to jest jakiś korpus Nikona bez bracketingu? Niesamowite. D70 i wyższe modele mają. Ale widać, że Japończykom ta funkcja chyba jest mało potrzebna bo w D300 trzeba ją sobie specjalnie mapować pod dodatkowy klawisz (a w niższych modelach jeśli to tylko możliwe jest domyślnie łatwo dostępna). A co do zdjęć to jak dla mnie bez rewelacji, choć obróbka nawet się podoba, a przy dwóch zdjęciach nie zdążyła się jeszcze znudzić.

Tak jeszcze odchodząc na chwilę od tematu, mnie cały czas brakuje bracketingu przysłony lub czasu, a nie ekspozycji. Czyli, że eksperymentuję z głębią ostrości, lub też z czasem, lecz zdjęcia mam identycznie naświetlone. Mnie by się przydała taka funkcja bardzo, gdyż przyspieszyłaby poznawanie zachowania niektórych szkieł (na różnych dystansach) oraz pomogłaby szybko ustalić optymalną prędkość otwarcia migawki przy fotografowaniu obiektów ruchomych. Oczywiście można sobie przekręcić kółkiem w trybie A, S czy P, ale to jednak zajmuje więcej czasu, a czasem go brak.

Nie wiadomo, jak "złożyc" takie zdjęcia z różną ostrościa.Chyba,że z maską , ale wtedy traci sens HDR.Albo coś "mieszam".

arturborzecki
07-05-2008, 11:41
Pike, braketing przysłony jest idealny dla zdjęc makro - takie zdjecia skladasz wtedy nie pod HDR tylko pod zwiększoną GO.
Tylko jest to ekstremalnie trudne - ani ty, ani robaczek ani np listek praktycznie nie moze sie poruszyc dla np 4 pstryków...
Jak Ci sie uda, to skladasz potem takie fotki na różnych warstwach z maska.

Wracając do tematu - dziekuje za mile opinie o moich fotkach! :)

Pozdrawiam,
Artur

mOSAd
07-05-2008, 20:20
Pike, chodziło mi o sam bracketing, bez składania potem zdjęć. Po to, że czasem chcesz idealnie głębię ostrości dopasować, lub też na przykład w konkretny sposób rozmyć panoramowane tło przy fotografii na przykład jadącego samochodu. Bracketing czasu by ułatwił eksperymenty. Ostatnio fotografowałem właśnie makro i mrówki akurat. Ale skubane były bardzo szybkie. Szkoda mi było za to światła, więc eksperymentalnie dobierałem najkrótszy czas tak by wychodziły nieporuszone. Potrwało to trochę. Tak bym włączył opcję bracketingu ustawień, cyknął pieć zdjęć z różnymi czasami i już bym wiedział, który czas się sprawdza najlepiej. Podobnie przy np. ptakach i chęci uzyskania bądź nieporuszonego ptaka w locie, bądź tak, by końcówki skrzydeł były rozmazane. Wybór właściwego czasu może nie być banalny. Z taką funkcją, byłby o wiele szybszy.

pike
09-05-2008, 22:37
Pike, chodziło mi o sam bracketing, bez składania potem zdjęć. Po to, że czasem chcesz idealnie głębię ostrości dopasować, lub też na przykład w konkretny sposób rozmyć panoramowane tło przy fotografii na przykład jadącego samochodu. Bracketing czasu by ułatwił eksperymenty. Ostatnio fotografowałem właśnie makro i mrówki akurat. Ale skubane były bardzo szybkie. Szkoda mi było za to światła, więc eksperymentalnie dobierałem najkrótszy czas tak by wychodziły nieporuszone. Potrwało to trochę. Tak bym włączył opcję bracketingu ustawień, cyknął pieć zdjęć z różnymi czasami i już bym wiedział, który czas się sprawdza najlepiej. Podobnie przy np. ptakach i chęci uzyskania bądź nieporuszonego ptaka w locie, bądź tak, by końcówki skrzydeł były rozmazane. Wybór właściwego czasu może nie być banalny. Z taką funkcją, byłby o wiele szybszy.

Kopiuję to i wklejam do natatnika:-D

wypass
11-05-2008, 02:37
2 w wiekszej wersji wymiata, 1 ciekawa...ale szkoda ze mała:)

arturborzecki
11-05-2008, 22:30
widze ze chcecie 1 w powiekszeniu.. oto ona:

a na deser, jak warszawa to i dorozka, a jak dorozka to i konik:

//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

galu44
12-05-2008, 12:05
Kopiuję to i wklejam do natatnika:-D

jeżeli pracujesz Nikon Japan, to mam też parę innych pomysłów :D

tomlebio
12-05-2008, 12:51
i ja sie cos dowiedzialem co to ten HDR ;)