Zobacz pełną wersję : Światłomierz - jaki
gmoszkow
11-04-2008, 00:55
Witajcie
Muszę kupić światłomierz bo już pierwszych kilka prób z oświetleniem studyjnym dało mi trochę w kość
Co mam kupić. Na naszej giełdzie umknął mi przed nosem sekonic L 558 dual master
Za dużo wydać nie chcę, ale wolę dobry niż byle co.
Poradźcie
Grzegorz
właściwie nie ma dużego wyboru. Jak potrzebujesz spota to Sekonic 558 lub 758. Jeśli spot niekoniecznie - bierz połowę tańszego 358.
Używki - ś.p. Minolta, ale one nie mają spotów (jest opcja - przystawka 5 lub 10 stopni). Za to jeśli się obędziesz bez spota, to bym wolał ostatnie minolty od 358. Ostatnie - czyli Flashmeter V lub VI.
Uwaga, uwaga - dawne minolty przejęło Kenko. Robią to samo pod swoją nazwą. Nie widziałem ich jednak nigdzie w sprzedaży.
Są też Gosseny - świetne, drogie a z mniejsza ilością funkcji, więc chyba to nie najlepszy wybór.
Sekonic ma plus - wersję radiową - wyzwala lampy studyjne radiowo - ale tylko systemu Pocket Wizard, a to niestety najdroższe radio - mało popularne.
gmoszkow
11-04-2008, 11:31
Jacek_Z: jak zawsze doskonała odpowiedź na zadane pytanie - dziękuję
Grzegorz
marszull
11-04-2008, 12:02
a czy minolta VI nie miala spota?
Nie miały wbudowanego, trzeba było wymieniać końcówki. Sekoniki serii 5 wzwyż mają u góry kopułkę do błyskowego, a przez środek regulowanego spota. Do spottingu Sekonik lepszy.
marszull
11-04-2008, 12:08
Sekoniki to widzialem/uzywalem oprocz ostatniego, a minolte tylko IV ale jakos tak kojarzylem wyglad VI ze miala jakies okienko ;-) i to mnie zmylilo
generalnie mi sie lepiej pracowalo z sekonikiem
Mnie z minoltą. Mam teraz sekonica 758 DR (ze względu na radio), miałem minolte flashmetr V (kiedyś miałem tez minolte autometer III, kolega ma sekonica 358, tez używałem)
minolte idzie używać jedną ręką. Sekoniki by cokolwiek przełączyć trzeba używać dwóch rąk :mrgreen: (straszne, nie?) ale jak się wchodzi w niuanse ....
sekonice ze spotem źle leżą w ręce, boję się, że mi wypadnie. 358 leży OK.
co do funkcji - minolty pokazują przysłony co 1 EV, tradycyjna skala.
Sekoniki - ustawia się jak się chce. Można wybrać opcję by pokazywały co 1/3 EV - to plus dla dzieci cyfry, ale ja wole po staremu, bo nie jestem przyzwyczajony do "czucia" różnic między f=9 a f=13 - ile to w EV?
Dla chcących miec zgodność z body - 1/3 ev jest wygodna. Dla łatwego wyłapywania róznic w mocy lamp - lepiej (dla mnie) jest skok co 1 EV. Oczywiście i tak jest pokazywane to z dokładnościa do 1/10 EV w obu przypadkach.
Ważny plus sekonica - kopułka może byc schowana (odpowiada mniej więcej płaskiej płytce w minolcie). W minolcie trzeba przekładać. W sekonicu - jeden ruch i jest zmiana.
Nawet sekonic 358 pokazuje proporcje między zastanym a błyskiem (minolty flashmeter V i VI oczywiście też) co jest bardzo przydatne. Jesli nie potrzeba spota - sekonic 358 lub minolty to mój typ.
758 to bajery - ale czy potrzebne? mam płytkę do wgrywania krzywej tonalnej body do światłomierza (nawet do napędu CD nie włożyłem). Jaja sobie robią? Można próbowac udowadniac, że to przydatne tylko komu?
Spoty do minolty mają (przystawki) 5 lub 10 stopni. W sekonicu jest spot 1 stopień.
Minolta robiła też spota - osobne urządzenie.
gmoszkow
11-04-2008, 13:24
758 DR - to ten za 2K pln - no takiego wydatku to raczej nie przełknę w tym momencie. Oczywiście spota potrzebuję bo chcę trochę się pobawić ze strumienicą - którą zresztą zanabyłem.
Czyli 558 sekonic to powinien być mój wybór. Rozumiem, że do 558 mogę podłączyć kabelek i odpalać lampy ze światłomierza.
Grzegorz
grzegorzant
11-04-2008, 13:32
Wyczytałem - pewnie wiecie - że L358 też steruje lampami radiowo, po założeniu np. Tego (http://cgi.ebay.co.uk/Sekonic-RT-32-RT32-Radio-Triggering-Module-0249_W0QQitemZ310040179815QQihZ021QQcategoryZ708QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem)
.....Oczywiście spota potrzebuję bo chcę trochę się pobawić ze strumienicą
niekoniecznie. Możesz mierzyć strumienicę normalną kopułką. Mierzy się padające. Z czego wylatuje światło to mało istotne. Minimalne interpretacje wskazań i tak czasami się robi.
Spot pomaga w ocenie rozpiętości tonalnej sceny - bo mierzy odbite.
Rozumiem, że do 558 mogę podłączyć kabelek i odpalać lampy ze światłomierza.
Tak. Ja wolę inną opcję którą też możesz używać. Ustawiasz sekonica na symbol błyskawicy bez literki c. potem naciskasz na pomiar i masz chyba 1,5 minuty na odpalenie (obojetnie jak - np przyciskiem test na nadajniku radiowym czy na IR). Swiatłomierz sam wyłapuje błysk i pokazuje pomiar. Nie lubie kabli.
PS - minolty tez tak mają. A nawet lepiej. W sekonicu trzeba się zdecydować kabel czy czekanie na błysk. W minolcie - to obojetne. Niestety minolty nie mają w opcji radia.
Wyczytałem - pewnie wiecie - że L358 też steruje lampami radiowo, po założeniu np. Tego (http://cgi.ebay.co.uk/Sekonic-RT-32-RT32-Radio-Triggering-Module-0249_W0QQitemZ310040179815QQihZ021QQcategoryZ708QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem)
tak. Radiówka - Pocket wizard - a nie inne, nie popularna chińszczyzna. Uwaga na zakresy częstotliwości!!! Są wersje na USA i na Europę. I Sekoników i Pocket Wizardów. Na krzyż się nie widzą!
Nie miały wbudowanego, trzeba było wymieniać końcówki.
Minolta III,IV i V trzeba zakładać końcówki, 5 lub 10*, VI ma wbudowany spot 1*.
Sekonik 608 ma wbudowany zoom w spota 1-4*, reszta ma stały 1*
Gmoszkow - w większości ofert 558 jest droższy od 758 :shock:
Jacek_Z ma całkowitą rację co do poręczności 358. Zastanów się czy aby na pewno potrzebujesz spota,
on jest naprawdę mniej wygodny.
gmoszkow
14-04-2008, 00:19
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Jednak skłaniam się ku wersji ze spotem. Może wygoda mniejsza, ale wydaje mi się, że w niektórych ujęciach, które planuję bez spota będzie mi ciężko, tym bardziej, że nie mam kompletnie wyczucia światła studyjnego - dopiero pierwsze fotki (właściwie pstryki zrobiłem).
Grzegorz
dodam swoje 3 grosze. mam Sekonic L-308 S - wiem nie jest to cudo i mogłobybyć lepiej, ale jest bardzo mały, miesci sie w kieszeni i można zmienic wszystko jedna ręką - bardzo intuicyjny i za całkiem nie tak duże pieniądze.
step.tom
14-04-2008, 14:17
niekoniecznie. Możesz mierzyć strumienicę normalną kopułką. Mierzy się padające. Z czego wylatuje światło to mało istotne. Minimalne interpretacje wskazań i tak czasami się robi.
Spot pomaga w ocenie rozpiętości tonalnej sceny - bo mierzy odbite.
Tak. Ja wolę inną opcję którą też możesz używać. Ustawiasz sekonica na symbol błyskawicy bez literki c. potem naciskasz na pomiar i masz chyba 1,5 minuty na odpalenie (obojetnie jak - np przyciskiem test na nadajniku radiowym czy na IR). Swiatłomierz sam wyłapuje błysk i pokazuje pomiar. Nie lubie kabli.
PS - minolty tez tak mają. A nawet lepiej. W sekonicu trzeba się zdecydować kabel czy czekanie na błysk. W minolcie - to obojetne. Niestety minolty nie mają w opcji radia.
Witam
To i ja miałbym do ciebie Jacek_Z pytanie ( oczywiście mocno w temacie). Dysponuję Sekonic L558 DM, transmiter RT 32 w drodze. Używam 4 lamp odpalanych radiowo przez 4 kanałowy wyzwalacz. Lampy mają podpięte odbiorniki. Tu moje pytanie. Czy muszę zamienić mój system wyzwalania radiowego na Pocket Wizard? Jeżeli tak to na jaki model ( widzę, że używasz). Czy L 558 będzie współpracował z innym systemem wyzwalania?
Nie ukrywam, że chciałbym wykorzystać spot L 558 do pomiaru każdej z lamp z osobna. A tego do tej pory robić nie mogę.
whatsilenceknows
14-04-2008, 14:40
dodam swoje 3 grosze. mam Sekonic L-308 S - wiem nie jest to cudo i mogłobybyć lepiej, ale jest bardzo mały, miesci sie w kieszeni i można zmienic wszystko jedna ręką - bardzo intuicyjny i za całkiem nie tak duże pieniądze.
To ja się podczepię... Pytanie do praktyków: powyższy Sekonic czy używana Minolta Flashmeter IV (ew. V, jeśli się uda)? Jakie są różnice między Flashmeterami IV a 'późniejszymi' V i VI? Te najbardziej oczywiste i przydatne w normalnej eksploatacji. Sekonic L-308 a te używane Minolty (IV) są cenowo podobne, tam gdzie szukam, a już kompletnie się pogubiłem i nie wiem nic. ;-)
Pozdrawiam.
Fajnie że taki wątek powstal. Jeśli mógłbym się dołączyć do pytania o model światłomierza... tylko takiego co by się jakąś używkę dało kupić za góra 300-400PLN. Znajdzie się jakiś ??
A na ceneo.pl jest link do Kenko (nie podaje linka do sklepu):
http://www.ceneo.pl/Inne;017Kenko_P0-1800.htm
x-mario-x
14-04-2008, 21:06
dawne minolty przejęło Kenko. Robią to samo pod swoją nazwą. Nie widziałem ich jednak nigdzie w sprzedaży.
W B&H w USA są dwa modele mierników światła tej firmy, ten tańszy, bardzo podobny wyświetlaczem do Minolty V, kosztuje tyle co Sekonic L-358 czyli ok. 240 $.
powyższy Sekonic czy używana Minolta Flashmeter IV (ew. V, jeśli się uda)?
Ja bym szczerze odradzał kupowanie używanych mierników światła, podobnie jak w aparacie zużywa się migawka, tak w mierniku powoli, ale jednak zużywa się element światłoczuły, szczególnie jeśli miernik nie był chowany i światło padało na kopułkę. Tak samo elektronika w mierniku nie jest niezniszczalna. Miałem Minoltę V, po trzech latach przestała mi poprawnie działać funkcja pokazująca pomiar dla innego ISO (ten przecisk pod pokrywką obok ISO). Dwa miesiące temu po pomiarze błysku lewa część wyświetlacza przestała cokolwiek pokazywać, a prawa pokazywała błąd pomiaru. Od razu wymieniłem baterię, ale nic to nie dało. Dwóch moich kolegów, którzy też robią zdjęcia albo w studiu, albo gdzieś we wnętrzach (nie było oddziaływanie czynników atmosferycznych) miało podobne fatalne przypadki ze swoimi Minoltami V.
Teraz kupiłem Sekonic L-358, najbardziej zależało mi na tym, by nowy miernik pokazywał procentowy udział błysku w pomiarze. Fakt, Minolta V leżała w ręce idealnie, tego Sekonica już raz o mało nie upuściłem, bo jak dla mnie jest zwyczajnie za wąski. Na pewno o wyborze decydują kwestie bardzo indywidualne, bo użytecznymi parametrami współczesne mierniki są bardzo zbliżone.
Jednak skłaniam się ku wersji ze spotem.
teraz koledzy podali linki do kenko. Kup KFM 2100 (czyli minolte VI). Ma spota. Minusy w stosunku do sekoniców - brak chowanej kopułki, trzeba przekładac płaską płytkę, brak przyszłościowo współpracy z radiem Pocket Wizard. Jesli nie masz zamiaru wchodzić w Pocketa i chcesz używać spota (zamiast płaskiej płytki) to możesz śmiało brać tego Kenko (czyli minolte :-D)
... Dysponuję Sekonic L558 DM, transmiter RT 32 w drodze. Używam 4 lamp odpalanych radiowo przez 4 kanałowy wyzwalacz. Lampy mają podpięte odbiorniki. Tu moje pytanie. Czy muszę zamienić mój system wyzwalania radiowego na Pocket Wizard? Jeżeli tak to na jaki model ( widzę, że używasz). Czy L 558 będzie współpracował z innym systemem wyzwalania?
Nie ukrywam, że chciałbym wykorzystać spot L 558 do pomiaru każdej z lamp z osobna. A tego do tej pory robić nie mogę.
Z tego co wiem to tak, musisz zmienić na Pocket Wizarda. Jesli twoje chińskie radio będzie odpalać to koniecznie podaj jakie masz :-D
pamiętaj o różnych zakresach częstotliwości i pocketów i sekoników. Sa na 433 Mhz i na 344 MHz.
Sekoniki mają 32 kanały. Pocket wizard II plus ma 4 kanały (to kanały 1-4 w sekonicu). Musisz mieć ustawione te same numerki. Odpala się wszystko razem. Z PW Plus II nadal będziesz musiał mierzyć każdą lampę osobno wyłączając pozostałe lampy.
możesz ustawić różne kanały na każdej lampie -ale i tak do nich musisz podejść by mu potem przestawić kanał na taki sam by wyzwalać sumę. Biegania po studiu nigdy nie da się wyeliminować. No chyba, że masz brocnolory w których mocą lamp sterujesz radiowo.
Istnieją Pocket Wizard MultiMax. One mają kanały i grupy. Gdy to kupisz, to możesz w sekoniku też ustawić kanał i grupę i mierzyć lampy osobno. Ale moc lampy i tak zmienisz tylko podchodząc do niej :)
pockety są nadajniko-odbiornikami. W plus II się same ustawiają w slave czy remote - automatycznie. W multimax - pewnie też.
Szkoda, że tego nie wiedziałem prędzej, dołożył bym te pare zł do multimaxów. Ale ja pierw kupiłem Pockety, a potem Sekonica i dopiero wtedy w jego instrukcji to doczytałem.
Ja bym szczerze odradzał kupowanie używanych mierników światła, podobnie jak w aparacie zużywa się migawka, tak w mierniku powoli, ale jednak zużywa się element światłoczuły, szczególnie jeśli miernik nie był chowany i światło padało na kopułkę. Tak samo elektronika w mierniku nie jest niezniszczalna.
??? nawet gdy się zapomni to miernik się sam wyłącza (minolta po godzinie nieużywania). Zużycie elementu światłoczułego istniało w pierwszych światłomierzach - selenowych i może stąd ten pomysł. W nowych - opartych na SBC - nic się nie zużywa. Awarie elektroniki są chyba bardzo rzadkie. Ale można mieć pecha, oczywiście.
Teraz kupiłem Sekonic L-358, najbardziej zależało mi na tym, by nowy miernik pokazywał procentowy udział błysku w pomiarze. Fakt, Minolta V leżała w ręce idealnie,
Przecież Minolta V (flashmeter) pokazuje udział procentowy światła błyskowego/zastanego.
x-mario-x
14-04-2008, 22:02
Przecież Minolta V (flashmeter) pokazuje udział procentowy światła błyskowego/zastanego.
Chodziło mi o to, że było to główne kryterium przy wyborze nowego miernika.
step.tom
14-04-2008, 23:26
Z tego co wiem to tak, musisz zmienić na Pocket Wizarda. Jesli twoje chińskie radio będzie odpalać to koniecznie podaj jakie masz :-D
pamiętaj o różnych zakresach częstotliwości i pocketów i sekoników. Sa na 433 Mhz i na 344 MHz.
Sekoniki mają 32 kanały. Pocket wizard II plus ma 4 kanały (to kanały 1-4 w sekonicu). Musisz mieć ustawione te same numerki. Odpala się wszystko razem. Z PW Plus II nadal będziesz musiał mierzyć każdą lampę osobno wyłączając pozostałe lampy.
możesz ustawić różne kanały na każdej lampie -ale i tak do nich musisz podejść by mu potem przestawić kanał na taki sam by wyzwalać sumę. Biegania po studiu nigdy nie da się wyeliminować. No chyba, że masz brocnolory w których mocą lamp sterujesz radiowo.
Istnieją Pocket Wizard MultiMax. One mają kanały i grupy. Gdy to kupisz, to możesz w sekoniku też ustawić kanał i grupę i mierzyć lampy osobno. Ale moc lampy i tak zmienisz tylko podchodząc do niej :)
pockety są nadajniko-odbiornikami. W plus II się same ustawiają w slave czy remote - automatycznie. W multimax - pewnie też.
Czyli reasumując. Potrzebuję PW Multi Max jako master i 4 szt PW Plus II jako slave. ( taki zestaw to ok. 720 $, do przełknięcia... :???:) Poszczególnym kanałom na slave przypisać kanał z mastera i wtedy mogę mierzyć każdą lampe z osobna? Czy można ustawić tak master aby sumę sczytał z różnych kanałów ze slave z lamp?, a potem odpalił wszystko bez zmian kanałów?
Podałeś dwa zakresy częstotliwości ; mój L 558 pracuje:
kanały 1 - 16 344,0 MHz ( FCC & IC )
17 - 32 346,5-354,0 MHz ( FCC & IC )
1 - 16 433,62 MHz ( CE )
17 - 32 434,22 MHz ( CE )
Nie bardzo wiem co oznaczają dane w nawiasach. Które PW powinny być w zakresie mojego zainteresowania
2x NIEEEE!!!
Czyli reasumując. Potrzebuję PW Multi Max jako master i 4 szt PW Plus II jako slave.
niestety odbiorniki to też muszą być Multimaxy. Plus II nie widzą grup, a tylko kanały 1-4. Grupy dają się ustawiać na kanałach 17-32, które maja tylko Multimaxy i sekoniki.
mój L 558 pracuje:
1 - 16 433,62 MHz ( CE )
twój L 558 może pracować na zakresach FCC albo na zakresach CE. To zależy jaki moduł RC32 wsadzisz. W wersji CE czy w wersji FCC. To są 2 różne moduły, to nie jest uniwersalne!
Sekoniki (a właściwie moduły RC32) są robione w odmianach CE i FCC.
Pocket wizardy tak samo - sa robione w wersjach CE i FCC.
Jak chcesz używać razem to musisz mieć i sekonica i Pocketa w równych wersjach (czyli CE i CE, albo FCC i FCC)
na krzyż nie będą się widziały!!!
Podobnie musisz uważać jak byś dokupywał do posiadanych Pocketów kolejne urządzonka. Jeśli wlazłeś w CE to musisz wszystko kontynuować w CE.
gmoszkow
14-04-2008, 23:49
Podałeś dwa zakresy częstotliwości ; mój L 558 pracuje:
1 - 16 433,62 MHz ( CE )
Nie bardzo wiem co oznaczają dane w nawiasach. Które PW powinny być w zakresie mojego zainteresowania
To chyba nie tak. Jeśli masz wersję Europejską to pracuje w tych zakresach
1 - 16 433,62 MHz ( CE )
CE - to certyfikacja europejska - oznacza to, że spełnia dyrektywy UE
A jeśli amerykańską to w tych
A FCC - Federal Communication Commision
Na bank nie działają na wszystkich przez Ciebie wymienionych, albo pierwszy albo drugi zestaw częstotliwości.
Na stronie Sekonica masz nawet info, że amerykańskie flashmiarki z europejskimi PW nie działają i na odwrót.
Już ktoś o tym w tym wątku pisał
Pozdrawiam
Grzegorz
Widzę że Jacek mnie uprzedził :-)
:mrgreen: wytłumaczone na 2 sposoby będzie jaśniejsze. Gmoszkow dobrze pisze.
Ja mam wszystko w wersji CE, mimo, że kupowałem osobno (sekonika i pockety) w USA. Czyżby inteligentny sprzedawca? :-D Światłomierz mi wysyłał po 2 tygodniach, byłem wkurzony. Może właśnie miał FCC (w aukcjach na ebayu czasami o tym istotnym fakcie nie piszą!) i czekał na dostawę CE?
step.tom
15-04-2008, 00:21
:mrgreen: wytłumaczone na 2 sposoby będzie jaśniejsze. Gmoszkow dobrze pisze.
Ja mam wszystko w wersji CE, mimo, że kupowałem osobno (sekonika i pockety) w USA. Czyżby inteligentny sprzedawca? :-D Światłomierz mi wysyłał po 2 tygodniach, byłem wkurzony. Może właśnie miał FCC (w aukcjach na ebayu czasami o tym istotnym fakcie nie piszą!) i czekał na dostawę CE?
Dzięki wielkie.
Hmm co prawda to troszkę podraża zakup ale... Jeszcze jedno pytanie w linkach podajesz jeszcze inne wersje transmisterów radiowych. Czy ta druga opcja współgra z L 558? Jeżeli tak to w jakim wariancie ( podaj mi typ lub model ). Przeanalizuję cenowo. Chyba, że autorytatywnie polecasz tylko PW. :???:
step.tom
15-04-2008, 01:16
Gdy to kupisz, to możesz w sekoniku też ustawić kanał i grupę i mierzyć lampy osobno.
No to jeszcze jedno pytanie. Jak w L 558 ustawić kanał i grupę aby lampy mierzyć osobno???:-? Przeczytałem instrukcje chyba za 3 razy i chyba to przeoczyłem.:(
Dzięki wielkie.
Hmm co prawda to troszkę podraża zakup ale... Jeszcze jedno pytanie w linkach podajesz jeszcze inne wersje transmisterów radiowych. Czy ta druga opcja współgra z L 558? Jeżeli tak to w jakim wariancie ( podaj mi typ lub model ). Przeanalizuję cenowo. Chyba, że autorytatywnie polecasz tylko PW. :???:
Inne radiówki to chyba inne standardy. Raczej nie będą gadały z PW czy z Sekonicami. Raczej. Chętnie bym się dowiedział co jest ewentualnie kompatybilne.
No to jeszcze jedno pytanie. Jak w L 558 ustawić kanał i grupę aby lampy mierzyć osobno???:-? Przeczytałem instrukcje chyba za 3 razy i chyba to przeoczyłem.:(
Nie wiem jak to jest (i czy w ogóle jest) w 558. Mam 758 DR i tam nawet na guzikach funkcyjnych światłomierza są niebieskie literki A, B, C, D. To oznaczenia grup. Ustawiasz tak jak na Multimaxie.
step.tom
15-04-2008, 08:50
Inne radiówki to chyba inne standardy. Raczej nie będą gadały z PW czy z Sekonicami. Raczej. Chętnie bym się dowiedział co jest ewentualnie kompatybilne.
Nie wiem jak to jest (i czy w ogóle jest) w 558. Mam 758 DR i tam nawet na guzikach funkcyjnych światłomierza są niebieskie literki A, B, C, D. To oznaczenia grup. Ustawiasz tak jak na Multimaxie.
Dzięki. No to wreszcie się dowiedziałem co oznaczają moje a,b,c,d na korpusie L 558. Jest wielce prawdopodobne, że dopiero po włożeniu RT 32 na LCD pokazują sie odpowiednie ikony i klawiszom funkcyjnym przypisana zostanie odpowiednia czynność. Na razie dzięki, jak przesyłka dojdzie to dam znać i jeszcze parę pytań w zanadrzu tez mam ale to potem...:)
step.tom
19-04-2008, 18:12
No to witam ponownie.
Pytanie dla fachowców czy to poniżej urządzenie ( skądinąd wpisane w instrukcji L 558 jako dodatkowe) jest technicznie identycznym co PW MultiMax. :? http://cgi.ebay.co.uk/NEW-RR32-Receiver-f-Pocket-wizard-MultiMAX-Transceiver_W0QQitemZ310000844173QQihZ021QQcategor yZ708QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItemQQ_trksi dZp1638Q2em118Q2el1247
To jest do sekoniców, radio w wersji europejskiej - CE. Będzie działać z multimaxami - koniecznie z wersjami europejskimi. Z multimaxami będziesz miał 32 kanały, 4 grupy. Z PW PLUS II też będzie działało - będą 4 kanały. Oczywiście także musisz mieć konsekwentnie wersje CE.
Może to kogoś jeszcze zainteresuje: http://terrywhite.com/techblog/?p=589
Mała konkurencja do PW ale dodatkowo dają moduł do PC (kontroluje inne moduły) i oprogramowanie.
Pozdrawiam
Remek
step.tom
21-04-2008, 14:15
To jest do sekoniców, radio w wersji europejskiej - CE. Będzie działać z multimaxami - koniecznie z wersjami europejskimi. Z multimaxami będziesz miał 32 kanały, 4 grupy. Z PW PLUS II też będzie działało - będą 4 kanały. Oczywiście także musisz mieć konsekwentnie wersje CE.
Witaj Jacek_Z
Wczytałem sie w info i tam pisze o urządzeniu jako receiver, czyli samym odbiorniku. A PW MultiMax jest uniwersalny odbiornik/nadajnik. Pewnie stąd ta niższa cena. Czy dobrze myślę?:???:
step.tom to co podlinkowałeś to jest "wkładka radiowa" do światłomierza, sam nadajnik. Po naciśnięciu przycisku pomiarowego wysyła impuls - jeśli są odbiorniki przy lampach na tej samej częstotliwości - to lampy odpalą.
A PW to co innego, to nadajniko-odbiorniki służące do synchronizacji (wyzwalanie, zdalne sterowanie itp).
To co podlinkował remek - to fajna sprawa, ale trzeba mieć "lepsze" elinchromy RX, można radiowo regulować moc lamp. Takie systemy mają i inne firmy - Broncolor, Hensel. Odbiorniki radiowe muszą współpracować z lampami - mieć możliwość zmiany ich mocy. Normalne odbiorniki nie są przecież zintegrowane z elektroniką lamp. Niestety nie da się zrobić czegoś takiego uniwersalnego, bo różne lampy mają inaczej rozwiązane sterowanie mocą. A w dodatku nie mają wyprowadzonych odpowiednich złącz na zewnątrz - więc się nie da tego zrobić. A niektórzy producenci mają wbudowane odbiorniki radia w generatory albo i w lampy kompaktowe. Albo mają takie wielostykowe złącza do podpięcia zewnętrznego radioodbiornika. Czyli gdy ciebie interesuje taki system to niestety (bo to drogie) musisz sobie kupić lampy z naprawdę górnej półki.
Zwykłe "sterowanie" przez radio ma małe możliwości, bo ma na wejściu/wyjściu tylko 2 styki. Cała ich praca to tylko zwarcie 2 styków. To się nie nadaje do prawdziwego sterowania. Podobnie lampy nie są przystosowane - mają gniazdo jack - to tez tylko 2 styki.
cena? Zależy od producenta, pośredników itd. Pewnie może to być kilka razy tańsze :???:
PW są ponad 2x droższe niż wiele kompletów nadajników z odbiornikami. Powinni zejść z ceny.
to co ty podlinkowałeś to jest "wkładka radiowa" do światłomierza, sam nadajnik. Po naciśnięciu przycisku pomiarowego wysyła impuls - jeśli są odbiorniki przy lampach na tej samej częstotliwości - to lampy odpalą.
A PW to co innego, to nadajniko-odbiorniki służące do synchronizacji (wyzwalanie, zdalne sterowanie itp).
Nie wiem czy to do mnie - chyba tak :) Oczywiście Jacku, że PW jest bardziej uniwersalny. Nie mam żadnej wątpliwości - zwłaszcza multimax (chociaż Ty to 100x lepiej wiesz ode mnie - ja dopiero raczkuję). Jednak EL-Skyport z tego co widzę funkcjonalnie realizuje podobne zadanie (zwłaszcza porównując ten zestaw z PW II) przy zdecydowanie mniejszej cenie. Zauważ, że komplet (1 nadajnik i 2 odbiorniki) kosztuje 259USD czyli prawie tyle co jeden MultiMax. To oczywiście alternatywa jednak możliwość sterowania takim zestawem w studio, zdalnie, z komputera to fajny bajer i to za na prawdę niewielkie pieniądze.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/04/505382-1.jpg
źródło (http://www.bhphotovideo.com/images/largeimages/505382.jpg)
Pozdrawiam
Remek
Zgadza się. Właściwie wszystko co uniwersalne jest tańsze od PW.
ja myślałem o skyport RX - to jest fajna sprawa, ale potrzeba lamp - elinchromów RX.
OK. Teraz rozumiem.
Pozdrawiam
Remek
Może to jeszcze kogoś zainteresuje: http://radiopopper.com/
Jestem bardzo ciekaw jak tego dokonali, czy się w jakiś sytuacjach praktycznych nie "wykłada" (np przy zdjęciach seryjnych).
Jeśli to szło zrobic, to szkoda, że nikon nie ma CLS na radiu.
Jacku dokładnie o tym samym sobie pomyślałem. Kombinacja z CLS'em jest nieziemska - błyski, przedbłyski a niech jeszcze jedna lampa nie widzi drugiej to trzeba się nakombinować, albo kupować jakieś kostki, kable ... i inne pierdołki. Gdyby Nikon zrobił CLS'a na radiu, w D3 dołożył kalkulator DOF to zrobiłbym sobie tatuaż Nikon :) A tak trzeba kupić PW albo inne ustrojstwo.
pozdrawiam serdecznie
Remek
fotojacek
15-05-2008, 17:51
Ma ktoś może "pożyczyć - udostępnić" instrukcję do Sekonica 558 w wersji PL?
Chętnie bym poczytał w necie są tylko wersje ang. albo ja nie trafiłem na PL
Z góry dzięki.
trochę odkopię temat. Prawie się zdecydowałem na zakup SEKONIC L-308S FLASHMATE i mam do Was Koledzy pytanie gdyż na światłomierzach się zupełnie nie znam. Czy ten światłomierz może zmierzyć światło błyskowe, ale bez kabla synchro?
pozdrawiam,
FilipeG
A co byscie powiedzieli o Minolcie IV F? jak ona sie sprawdzi w studiu w warunkach domowych?? nie znam sie kompletnie ale nie chciałbym sumą prób i błędów dochodzic za kazdym razem do celu...
A co byscie powiedzieli o Minolcie IV F? jak ona sie sprawdzi w studiu w warunkach domowych?? nie znam sie kompletnie ale nie chciałbym sumą prób i błędów dochodzic za kazdym razem do celu...
Super światłomierz - nic więcej nie potrzeba do mierzenia światła
Super światłomierz - nic więcej nie potrzeba do mierzenia światła
Mam okazje kupic ta minolte za 450zł i sie zastanwiam:)
Mam okazje kupic ta minolte za 450zł i sie zastanwiam:)
Ja zapłaciłem za używany ponad 2 razy więcej, ale to było dawno.
Ja zapłaciłem za używany ponad 2 razy więcej, ale to było dawno.
A wytłumacz mi Paweł tak w skrocie jak odbywa sie pomiar swiatła tym swiatłomierzem?? bo te nowsze maja radiowy wyzwalacz błysku, a ta minolta IV F??
Bartek - NinoVeron
30-10-2009, 22:14
radiowy wyzwalacz błysku jest albo wbudowany w najwyższy model Sekonica L-758 DR albo należy go dokupić jako osobny moduł do pozostałych modelki Sekonica z serii L (np. L-358 czy nawet L-758 D)
no i najważniejsze ... ten wyzwalacz radiowy do Sekonica działa tylko z odbiornikami Pocket Wizard
ani Minolty (III,IV,V) ani ich następcy z Kenko nie mają wbudowanego wyzwalacza
radiowy wyzwalacz błysku jest albo wbudowany w najwyższy model Sekonica L-758 DR albo należy go dokupić jako osobny moduł do pozostałych modelki Sekonica z serii L (np. L-358 czy nawet L-758 D)
no i najważniejsze ... ten wyzwalacz radiowy do Sekonica działa tylko z odbiornikami Pocket Wizard
ani Minolty (III,IV,V) ani ich następcy z Kenko nie mają wbudowanego wyzwalacza
no dobrze wiec w jaki sposob jest mierzone swiatełko w tej minolcie IV F?? na jakiej zasadzie to działa??
Bartek - NinoVeron
31-10-2009, 00:32
działa pewnie jak wszystkie światłomierze w studio
ustawiasz mu opcje, że ma zmierzyć światło błyskowe ...wtedy światłomierz czeka na jakiś błysk (np. 30 sekund) i jeśli taki błysk następuję to on pokazuje Ci jakie wartości należy nastawić w aparacie (jaką przysłonę przy wcześniej określonym czasie i ISO).
A błysk lamp wywołujesz najczęściej przez umieszczenie na jednej (lub więcej) lampie odbiornika radiowego a w "sankach" aparatu wyzwalacza radiowego (błysk można też wywołać na inne sposoby np. przez kabel synchro lub błyskiem aparatowej lampy na fotocele lampy studyjnej)
ja np. mam dwa wyzwalacze i dwa odbiorniki radiowe. Oba odbiorniki są umieszczone na lampach (jeśli używam więcej niż dwóch lamp to pozostałe wyzwalają się przez fotocele). Jeden wyzwalacz mam w "sankach" aparatu a drugi wyzwalacz leży luźno i wykorzystuje go przy pomiarze światła. Jak chce zmierzyć światło w jakimś punkcie to udaje się w to miejsce ze światłomierzem a w drugiej ręce mam sam wyzwalacz... nastawiam światłomierz na mierzenie światła błyskowego i wyzwalam błysk przez naciśniecie przycisku "test" na wyzwalaczu.
działa pewnie jak wszystkie światłomierze w studio
ustawiasz mu opcje, że ma zmierzyć światło błyskowe ...wtedy światłomierz czeka na jakiś błysk (np. 30 sekund) i jeśli taki błysk następuję to on pokazuje Ci jakie wartości należy nastawić w aparacie (jaką przysłonę przy wcześniej określonym czasie i ISO).
A błysk lamp wywołujesz najczęściej przez umieszczenie na jednej (lub więcej) lampie odbiornika radiowego a w "sankach" aparatu wyzwalacza radiowego (błysk można też wywołać na inne sposoby np. przez kabel synchro lub błyskiem aparatowej lampy na fotocele lampy studyjnej)
ja np. mam dwa wyzwalacze i dwa odbiorniki radiowe. Oba odbiorniki są umieszczone na lampach (jeśli używam więcej niż dwóch lamp to pozostałe wyzwalają się przez fotocele). Jeden wyzwalacz mam w "sankach" aparatu a drugi wyzwalacz leży luźno i wykorzystuje go do przy pomiarze światła. Jak chce zmierzyć światło w jakimś punkcie to udaje się w to miejsce ze światłomierzem a w drugiej ręce mam sam wyzwalacz... nastawiam światłomierz na mierzenie światła błyskowego i wyzwalam błysk przez naciśniecie przycisku "test" na wyzwalaczu.
No i wszystko jasne. Wybaczcie za tendencyjne pytanie ale nawet w reku swiatłomierza nie trzymałem, a we wtorek okazyjnie jade kupic;) wiec i ja bede taki mądry jak bartos:P
Generalnie masz trzy tryby:
Zastane
Błyskowe wyzwalane światłomierzem przez wężyk
Błyskowe bez kabla - błysk wyzwalasz niezależnie, a światłomierz sobie mierzy.