Zobacz pełną wersję : D40x, wymiana 18-55
Hej
Zamierzam wymienić ten obiektyw na coś konkretniejszego.
Moje pytanko czy warto kupić np: N18-70 lub N18-135 lub Sigme 17-70 HSM z macro?
Początkowo miałem zamiar dokupic N55-200 ale chce sie wogóle pozbyć tego 18-55 bo jest naprawde do bani jeśli chodzi o krajobrazy.
Jakie rożnice bedą tych trzech obiektywów w stosunku do 18-55 tak w praktyce bo testy testami ale...
Do 18-55 ostatnio dokupiłem UV Hoya pro1 digital bo tak mi ktoś doradził mówiąc, że absorbuje promieniowanie ultrafioletowe, które często powoduje zamglenie przy fotografowaniu np obiektów położonych w dużej odległości, nie wiem czy to coś pomogło.
Pozdrawiam,
Tomek
m_a_j_k_e_l
10-04-2008, 22:41
kup coś manulanego bo jest tańsze a tego zmień na uniwersal 18-70 tak bym zrobił... bo szeroki kąt troche kosztuje. Napisz na pw to coś podpowiem głębiej
swish - a domykasz przeslone ?
akurat roznica miedzy 18-50 a 18-70 w jakosci obrazowania jest niewielka - wiekszy brat troche lepiej na 50mm sie sprawuje ale ponizej 35mm to wydmuszka jest taka sama
ludzie sie ciesza z 18-70 ale to szklo z zalet ma tylko w miare niezla obudowe(w porowaniu do wydmuszki) i +20mm
dla mnie osobiscie d40 z ciezkim obiektywem to troche dziwny pomysl - male lekkie body z wielkim ciezkim klocem - no ale jak kto lubi
moze poszukaj tamrona 17-50 2.8 - nowe wersje maja ponoc motorek dla d40
swish - a domykasz przeslone ?
jak domykam powyzej 8 to zdjecia traca na jakosci, w jednym poście też ktoś pisał zeby przymykać, ale z testu na optyczne jest to okupione jakoscia zdjec wiec jeszcze gorsza kaszanka.
Zastanawiam sie czy ten obiektyw wogole dobrze pracuje, portrety w miare ostro, ale pejzaz juz nie, pisałem z jednym gostkiem na priv na temat 18-55, mowil ze jak podpial np 18-70 to byl w szoku ze D40x potrafi takie foty strzelac...
Przy wyborze pomiędzy 18-70 a 18-135 jest łatwa decyzja - tylko 18-70.
Rozważ jeszcze Sigma 17-70/2.8-4.5 DC M. HSM. Zbiera pochlebne opinie . Najlepiej weż obydwa do ręki to będziesaz wiedział co wybrać.
A N 18-55 daj komuś kogo nie lubisz, i życz mu przyjemnego fotografowania
Karl Johansson
11-04-2008, 01:05
A N 18-55 daj komuś kogo nie lubisz, i życz mu przyjemnego fotografowania
A tego nie rozumiem...
Przez ponad rok używałem 18-55 z d70.
Racja-nie jest to super-mega-wypierniczony-stałkojebca, jak 24-70 2.8...
Ale byłem zadowolony.
Co więcej- robiłem głównie w okolicach pełnej "dziury".
I nie narzekałem...
Uważam, że to całkiem przyzwoite szkiełko, szczególnie za taką kaskę...
Nie wiem w czym leży przyczyna. Być może jest to inna wersja niż ta którą sprzedawali w kicie z d70.
Na optycznych też zauważcie że test wykonano na szkle ze starszej wersji. Być może 18-55 nie bardzo "lubi"
D40x. To naprawdę nie są jednostkowe przypadki mydlących obiektywów. Tak samo jak nie można posądzać wszystkich właścicieli D40x i ich 18-55 o brak elementarnej wiedzy o fotografi.
Ja przez pół roku użytkowałem 18-55 (1 wersję) i tez bylem zadowolony, powiem więcej, ze jeśli idzie o pracę pod słońce to wg. mojej subiektywnej oceny 18-55 spisuje się lepiej od 18-70, łapie mniej blinków i odblasków.
Ja przez pół roku użytkowałem 18-55 (1 wersję) i tez bylem zadowolony, powiem więcej, ze jeśli idzie o pracę pod słońce to wg. mojej subiektywnej oceny 18-55 spisuje się lepiej od 18-70, łapie mniej blinków i odblasków.
zgadzam się a może trzeba zmienić monitor...
było już coś o mydleniu tego obiektywu
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53114
Zmienić monitor ?.... pewnie że można. tylko jak wytłumaczyć to że zdjęcia oglądane na tym monitorze są niewyrażne tylko wykonane za pomocą obiektywu n18-55. Mam jeszcze kita 55-200 i niemam tego problemu.
O S17-70 nie będe nawet wspominał. Masz na to jakieś wytłumaczenie .
Pokaż po jednym zdjęciu z każdego obiektywu z zachowanym EXIF.
Mógłbym ale nie wrzucę, bo i po co.
Mógłbym ale nie wrzucę, bo i po co.
Bo chcesz wytłumaczenie. Ale jak nie to nie :p
To jest któryś z kolei watek o nieostrości obiektywu N18-55. Również brałeś udział w tamtych dyskusjach. I Twoje zdanie ja już poznałem. Nie sądzę że potrafisz to wyjaśnić i przekonać mnie .
zgadzam się a może trzeba zmienić monitor...
Wątpię aby zmiana monitora spowodowała, że na starych zdjęciach nagle przestaną być widoczne duszki i różnego typu odblaski.
Oczywiście że nic wymiana monitora nie da. Natomiast zauważyłem na forum nastęony wątek o nieostrości tym razem
D60 z AF-S DX 18-55G ED VR. Coś za często zaczyna się pojawiać ten problem.
Coś za często zaczyna się pojawiać ten problem.
Tutaj moja odpowiedź w temacie tego 18-55VR:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=669632&postcount=22