Zobacz pełną wersję : Czy MB-D80 będzie pasowało do D90??
Może trochę dziwne pytanie, ale tak się zastanawiam nie wnikając w niuanse techniczne. Skoro D90 będzie następcą D80 to czy jest możliwość, że grip od poprzednika będzie pasował??
jest taka możliwość (vide d40 d40x => d60) ale jest również mozliwość że nie będzie (marketingowo bez sensu - trzeba sprzedac nowy grip a nie dawać uzywać stary)
ale to wszystko tylko i wyłącznie terytezowanie :-)
patrząc na politykę naszej kochanej firmy obawiam się, że raczej wprowadzą nowy grip:( Jednak dobrze wiedzieć, że technicznie jest to możliwe jak podałaś/łeś na przykładnie d40=>d60, przez co mogę się łudzić i z trochę większym spokojem inwestować w mb-d80 ;)
emet_b, nawet się nie zastawiam tylko kupuj mb-80. Naprawde swietna sprawa, mam od niedawna. Wygoda chwytu bez porownania lepsza..
Ja generalnie nie martwie sie czy grip bedzie pasowal do następny D80, bo zostawie sobie i tak D80 na zapas :)
no właśnie chyba będę musiał jednak zainwestować, bo niedawno kupiłem takie (http://allegro.pl/item344822672_pasek_nadgarstkowy_d40_d40x_d50_d70_ d70s_d80_d200.html) ustrojstwo, ale po podpięciu do statywu pękło gó..no:(
edit: pozostawienie D80 jako drugie body to nie głupi pomysł, patrząc na aktualne ceny używek, po wprowadzeniu D90, D80 będzie kosztowało tyle co teraz D50.
Chyba jednak lepiej będzie zostawić , ceny chyba aż tak nie spadną , może być jak z D70s - ceny po wycofaniu wzrosły. Dla mnie D80 to ciągle świetna pucha , szkoda mi ją sprzedać nawet teraz za 1700 ...
oby było ze skokiem ceny jak w przypadku D70s, bo nie chciałbym sprzedać D80 ponad dwa razy taniej niż kupiłem, o ile w ogóle D90 będzie warte przesiadki.
Z tym pasowaniem to może być różnie... ale w sumie czym tu się martwić, nowinki zawsze będą, a i tak zdjęcia robi człowiek a nie aparat. Ja kupiłem D-80 i nie żałuje i na razie nie zamierzam się z nim rozstawać... mimo, że straciłem, bo chciałem mieć nową puchę... Od myślenia czy będzie coś nowego czy nie, wolę robić zdjęcia i polepszać warsztat:)
wiesz, ja po prostu chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu- kupić teraz grip i korzystać z niego jeszcze przy ewentualnym D90 ;)
Ale tak to chyba tylko w erze...
Dodam tylko że aparaty czasem padają i to że fajnie się strzela D80ką (co potwierdzam osobiście) nie znaczy że nie zostaniemy "zmuszeni" do zakupu kolejnego pudła :(
I tu trzeba się zgodzić... korzyść z wynalazków jest wprost proporcjonalna do znikania kasy z kieszeni niestety... No ale cóż, jedni łowią ryby, drudzy hodują chomiki... a inii focą... :)
Szkoda, że hodowla chomików tyle nie kosztuje :mrgreen:
wiesz, ja po prostu chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu- kupić teraz grip i korzystać z niego jeszcze przy ewentualnym D90 ;)
Lepiej się módl żeby miał śrubokręt.
Lepiej się módl żeby miał śrubokręt.
szczerze mówiąc mało mnie to obchodzi, nie mam parcia na D90, gdyby spełnił wszystkie (3) moje oczekiwania to bym się i może pokusił, ale jeśli np. nie będzie miał śrubokręta to pozostanę przy D80, albo może system zmienię jak mnie przyciśnie.
Z tego co już widziałem już na ostatnim szkoleniu, to MB-D80 nie będzie pasował do nowego D90 bo nowe body ma innaczej wyprofilowane wejscie na akku i wspiera dżojstik umieszczony na gripe.
Jakby MB-D80 pasował do D90, byłby to strzał w stopę wykonany przez Nikona. Trzeba wykorzystać szansę na sprzedanie dodatkowej części za 200USD. Poza tym w nieco bardziej rozwiniętych krajach 200USD nie jest sprawą, która przesądza o zmianie aparatu dla "początkującego fotoamatora" (cytat z foldetu D80). W bardziej zamożnych krajach 70-200VR to zasiłek socjalny dla samotnej matki, toteż ceny kalkuluje sie nieco inaczej.
no właśnie chyba będę musiał jednak zainwestować, bo niedawno kupiłem takie (http://allegro.pl/item344822672_pasek_nadgarstkowy_d40_d40x_d50_d70_ d70s_d80_d200.html) ustrojstwo, ale po podpięciu do statywu pękło gó..no:(
edit: pozostawienie D80 jako drugie body to nie głupi pomysł, patrząc na aktualne ceny używek, po wprowadzeniu D90, D80 będzie kosztowało tyle co teraz D50.
No tos ladnie musial sie przylozyc, zeby to peklo :D A grip kupuj bez zastanowienia, super sprawa! Wygoda uchwytu + wygoda przy pionowych kadrach (ktorych ilosc po zakupieniu grip'a wzrosla diametralnie :)), poprostu kup, a nie pozalujesz.
A odnosnie tego czy bedzie pasowal do przyszlego nastepcy (jesli taki w ogole bedzie) to mysle, ze nie. Jak ktos wyzej napisal czysciutki marketing, niestety...
może być podobna sytuacja do D200-D300 - to bardzo podobne puszki, niewielkie niuanse w geometrii spodu obu puszek ale spore w kwestii komunikacji i "interface" obu MB z puszkami... więc nie liczyłbym na kompatybilność MB do D80 i D90.
Z tego co już widziałem już na ostatnim szkoleniu, to MB-D80 nie będzie pasował do nowego D90 bo nowe body ma innaczej wyprofilowane wejscie na akku i wspiera dżojstik umieszczony na gripe.
Żartowniś :)
nie bedzie psaowac. mb-d200 do d300 tez nie pasuje, mimo spod body jest taki sam i mozna bylo zrobic tak zeby pasowal. obudowa D90 rozni sie jednak od tej D80 (nie, linka nie mam)
cała polityka... prosi sie aby pasowalo tak jak d200/300 - ale na pewno nie bedzie pasowac
No tos ladnie musial sie przylozyc, zeby to peklo :D A grip kupuj bez zastanowienia, super sprawa! Wygoda uchwytu + wygoda przy pionowych kadrach (ktorych ilosc po zakupieniu grip'a wzrosla diametralnie :)), poprostu kup, a nie pozalujesz.
A odnosnie tego czy bedzie pasowal do przyszlego nastepcy (jesli taki w ogole bedzie) to mysle, ze nie. Jak ktos wyzej napisal czysciutki marketing, niestety...
właśnie że nie tak mocno- ten uchwyt jest ok dopóki nie zamontujesz aparatu na statyw.
w takim razie strasznie dziadowski musi byc ten plastik przy uchwycie :)
czysta fizyka zadzaiłała: gdy trzymasz aparat w ręku z tym uchwytem to dłoń napina jego pasek i plastik który wkręcasz w mocowanie statywowe jest dociskany na całej powierzchni dołu aparatu. Jednak gdy cały ten bajzel wkręcisz na statyw wtedy traci to swoją stabilność bo trzyma się tylko na śrubie i kolebie na boki, wystarczy wtedy troszkę mocniej nacisnąć na aparat od strony pokrętła wyboru programów tematycznych i słychać ciche "trzask" (pomimo zawiłości tekstu mam nadzieje, że jest to zrozumiałe). Całość niby nadal działa i dobrze się sprawuje, ale straciłem do tego zaufanie i szacunek.
testowałem dziś gripa, wszystko ok, tylko przy pionowych kadrach ciężko mi znaleźć guziol od podglądu GO, powinni taki na gripie też zrobić, bo zanim go odnalazłem ze 3 robale mi dziś z kadru uciekły ;)
testowałem dziś gripa, wszystko ok, tylko przy pionowych kadrach ciężko mi znaleźć guziol od podglądu GO, powinni taki na gripie też zrobić, bo zanim go odnalazłem ze 3 robale mi dziś z kadru uciekły ;)
Uzywasz podglądu GO? Ja moze z raz tego uzyłem :mrgreen:
podglad GO bardzo uzyteczna sprawa. Powiedzmy przy krajobrazie jak nie mozesz za bardzo szalec z przyslona (np. 13, za bardzo wydluza Ci czasy), bo przykladowo jest pochmurno, to sie sprawdza jaka przyslona styknie zeby bylo ostro na pierwszym i ostatnim planie. Jak swieci sloneczko to mozna wtedy nie sprawdzac i walic f 18 :D
Uzywasz podglądu GO? Ja moze z raz tego uzyłem :mrgreen:
widać, że nie bawisz się w makro ;)
widać, że nie bawisz się w makro ;)
Aaa...racja :) O tym nie pomyslalem. Rzeczywiscie nie bawie sie w makro.. ale moze kiedys sprobuje ;)
polecam, ot tak dla relaksu
Ale tak to chyba tylko w erze...
albo w pentaxie
grip do k10 pasuje do k20
albo w canonie - tam chyba ten sam grip pasuje do 20d, 30d i 40d (a przynajmniej tak mi się wydaje)
..... bo zanim go odnalazłem ze 3 robale mi dziś z kadru uciekły ;)
nie mów tylko że były to ślimaki :):):)
bastek73
03-05-2008, 20:18
Będzie pasowało.