Zobacz pełną wersję : Nikon d80 w zestawie
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem na tym forum.
Nie wiem, czy w dobrym miejscu zadaję pytanie, ale myślę że uzyskam odpowiedź. Stoję przed problemem zakupu lustrzanki dla córki na 18. Wybór padła na Nikona. Na Allegro znalazłam takie oferty:
http://www.allegro.pl/ite...ki_jedyny_.html
http://www.allegro.pl/ite...mak_wiecej.html
http://www.allegro.pl/ite...wy_dodatki.html
Ciekawa jestem , co o tych zestawach sądzicie. Czy warto sie zastanowić nad którymś z nich, czy może lepiej za tę cenę kupić body i do tego jakieś porządne ze dwa obiektywy. Jeśli tak to podpowiedzcie jakie, by był i szeroki kąt i trochę tele i może jeszcze makro. A może poczekać jeszcze i nikon wypuści coś nowego na miejsce d80?
kronos28
10-04-2008, 15:38
1. linki nie chodzą
2. córka zajmuje się/interesuję sie fotografią już jakiś czas?
Vanitari
10-04-2008, 15:51
Linki niestety nie chodzą, Wiec cięzko stwierdzić jaki to konkretnie zestaw.
Napewno nie czekać na następce d80bo będzie sporo kosztował, a teraz d80<body> nowe kosztuje2200zł co w moim odczuciu jest bardzo przyzwoitą ceną.
Najlepiej jest kupić samo body i wmiare uniwersany obiektyw, potem dokupić coś do konkretnych zastosowań, jeśli twoja córka już sie fotogrfia interesuje jakis czas to napewno bedzie wiedzieć jakie szłko jest jej najbardziej potrzebne:mrgreen: wiec zapytaj sie jej.Jeśli to ma być jej poczatek z fotografią to tak jak pisałem jakieś uniwersalne podstawowe szkło np. Nokkor 18-70
kronos28
10-04-2008, 15:55
córka ma już jakąś lustrzankę? Jak tak to jaką? Ma szkła do niej? Ma lampę? Czy nic - tylko małpkę?
imho jak sie interesuje to sama wie dobrze czego jej potrzeba - zabrać córkę do sklepu i niech sobie sama wybierze. Najgorsze jest ubieranie kogoś w niechciane prezenty.
Tak, córka interesuje się fotografią, na razie używa Fuji 6500 (można i nazwać go małpką , ale leci na manualu, więc pojęcia jakieś ma), ale marzy jej się lustrzanka. Stąd moje pytania. Ona właśnie zdecydowała, że ma być nikon, ale na d300 mnie nie stać ( a takim właśnie mi rzuciła) . Muszę więc się zorientować, co jej innego zaproponować i muszę mieć argumenty w zanadrzu na nie... Może te linki będą działać:
http://www.allegro.pl/item342178096_nowy_nikon_d80_zestaw_3_obiektywy_do datki.html
http://www.allegro.pl/item342717679_nikon_d80_slr_plus_super_dodatki_jed yny_.html
oj byłbym ostrożny z takimi ofertami za taką cenę. Oprócz samego body i obiektywów które zapewne są oryginalne, cała reszta wygląda na straszną tandetę (bez większej wartości) i ma raczej robić dobre wrażenie, że "już nic więcej nie trzeba". Takie trochę "telezakupy".
Moim zdaniem lepiej kupić body z jednym porządnym obiektywem lub ew. dwoma a resztę dokupić w miarę potrzeb.
Na początek też polecam 18-70. (a potem zobaczyć czy to tele na pewno potrzebne).
Lustrzanka to nie kompakt i jej ogromną zaletą jest właśnie ta "modułowość" - nie trzeba kupować "wszystkiego naraz" a tylko to co potrzebne.
A żeby mieć zestaw tak uniwersalny jak kompaktowy ultrazoom to trzebaby bardzo dużo wydać.
Wiem i dlatego pytam u źródła, bo mam do przeznaczenia ok 4 tys. Wolałabym wydać mniej ale jeśli już to coś sensownego. Może podrzucicie mi co warto kupić za tę kasę. Może d200 + coś.
Na D200 (nowy) to troche malo. Kup D80 + 18-70 i powiedz corce ze ma jeszcze do wydania XXX na to co chce do aparatu, jesli jak mowisz ma pojecie to bedzie wiedziala czego chce.
EDIT:
Skoro "poprosila" o D300 to zdaje sie ze ma jakies ukierunkowane potrzeby.
kronos28
10-04-2008, 16:57
jak 4 tysie
to d80 + tamrona 17-50, do tego Grip i karty i moze byc zapasowy akku
albo d200 plus 18-70
Ja bym wolał opcję nr 1 z d80
?A na takie oferty z allegro uwazaj bo to pewnie zestawy z Ebay z HongKongu tudzież USA i wtedy nie ma gwarancji na korpus a te dodatki (lampa, statyw i inne) to badziewie. Obiektywy też z najniższej półki.
Właśnie tego się obawiałam i stąd moje pytanie o te zestawy. A wiecie może o jakichś nowościach u nikona. Bo może jakiś następca d80 w najbliższym czasie się pokaże i warto zaczekać. Jakiś aparat ma, więc się nie spieszy aż tak bardzo. D3 , D300 i d60 już są to może i za d80 coś wypuszczą?
kronos28
10-04-2008, 17:19
nic nie wiadomo - co, jak, gdzie i kiedy.
nic nie wiadomo - co, jak, gdzie i kiedy.
czego nie wiesz?
kronos28
10-04-2008, 17:37
czego nie wiesz?
no kiedy będzie jakiś następca d80, jeżeli w ogolę będzie. Jak już to po wakacjach sierpień/wrzesień - ale to są 100% spekulacje.
IMHO kupować teraz i sie cieszyć a nie w kółko czekać na nowszy model - zdjęć i tych chwil co minęły sie nie da cofnąć.
Pisałam ,że robić czym zdjęcia ma. Fujik na razie wystarcza. Ale jeśliby chcieli coś w d80 zmienić i jakieś LV dodać to może warto poczekać?
kronos28
10-04-2008, 17:52
LV, czyszczałakmi matrycy i innymi marketingowymi bzdetnymi bajerami sie zdjęć nie robi :)
imho nie warto czekać ,bo jak to juz pisałem mozna tak czekać do końca świata
z tym wątkiem to znowu pewnie jakaś podpucha :-D
Witam
Zalozmy, ze niebawem wyjdzie jakis nastepca D80, to prawdopodobnie bedzie on kosztowal wiecej niz 4tys. Musimy sobie przypomniec, ze D80 sporo kosztowalo na samym poczatku. Tak jak napisał kronos28, tez bym nie czekal tylko bral D80, bo wydaje mi sie, ze nawet gdybys miala kase na D300 to jednak to jest za dobry aparat dla poczatkujacego(przyklad, mam prawojazdy i nikt mnie nie powie, ze nie umiem jezdzic, ale kiedy ktos mnie wsadzic do 24tonowego TIRA nawet majac prawko na tiry to bedzie problem). Sam nie kupilem sobie D80 bo doszedlem do wniosku, ze lepiej gdy naucze sie robic fotki na D40, a na D80 jeszcze przyjdzie czas.
Pozdrawiam
Żadna podpucha. Pytam poważnie.
Wnioskuję, że kupić d80 i jakiś porządny obiektyw. Pisaliście, że obiektyw 18-70. a jaki tele polecacie. W zestawach jest też 18-135. Może ten?
kronos28
10-04-2008, 19:39
do 4 tysi ciezko bedzie kupic jakies porządniejsze tele a 70-300G nie jest za dobrym szkłem
Ja bym brał tak
D80 - 2270zł
grip -450zł (to jak kto woli mozna brać albo nie - jak komu wygodnie)
tamron 17-50/2.8 - 1340 zł
ceny od hesji w imfoto.pl
razem jakies 4 tys. ii zestawik jak sie patrzy z gripem i jasnym fajnym szkiełkiem.
Tele można dokupić później
Ale jak pisalem wyżej - skonsultuj te zakupy z córką bo to ona bedzie tego używać (no chyba że tak nie będzie :mrgreen:)
velaskez
10-04-2008, 21:39
jak popatrzyłem w te linki z alledrogo to czy zauważyliście że wszędzie piszą że na sprzedarz są 3 obiektywy, a ja widzę tylko 2 i w jednym z zestawów telekonwerter... Może przeoczyłem ten trzeci ale nie sądzę.
kronos28 albo sigme 17-70/2.8-4.5(okolo 1.3k zl), tez dobre szkło :)
kronos28
11-04-2008, 01:26
kronos28 albo sigme 17-70/2.8-4.5(okolo 1.3k zl), tez dobre szkło :)
dobre ale brak stałego światła w pełnym zakresie ogniskowych może być niedogodnością.
Tak wiem, widze ze Ty masz Tamron 17-50, mozesz jakies fotki pokazac ?? przepraszam za offtopa :)
Pozdrawiam