PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry polaryzacyjne do lustrzanek cyfrowych??

TomiVienna
10-04-2008, 13:31
Witam,
wlasnie zaczynam swoja przygode z fotografia cyfrowa i kompletuje swoj pierwszy zestaw (NikonD300 +Nikkor 17-55 2.8 DX) Chcialbym sie od Was dowiedziec czy jest sens zakladania filtrow polar. do lustrzanek cyfrowych skoro i tak prawie wszystko mozna skorygowac np w Adobe?

I kolejne moje pytanie dotyczy rowniez filtra ale tym razem UV. Z jednej strony oslona szkla itp ale czy takowy ma jakis wplyw na np. wlasciwy lub bledny pomiar swiatla czy prace autofokusa?? Przymierzam sie do zakupu HOYA UV HMC SUPER PRO1 77mm.

Z gory dziekuje za komentarz i pozdrawiam ze slonecznego Wiednia.
Tomek

Piotr_
10-04-2008, 13:53
Akurat polara nie zasymulujesz w PS. To znaczy da radę ale zajmie wielokrotnie więcej czasu i będzie to bardziej grafika niż zdjęcie :)

Filtr UV nie ma wpływu na pomiar światła i pracę AF.

krzysztof jot
10-04-2008, 13:56
Filtr UV nie ma wpływu na pomiar światła i pracę AF.

ale UV, nie kup czasem SkyLight'a bo ten lubi mieć wpływ na WB

markB
10-04-2008, 16:04
Nie wszystko da się zrobić w programie graficznym (PS lub NX). Przyciemnienie nieba i owszem możliwe, ale zdjęcie odblasków ze szkła jest bardzo trudne. Stąd polarek to jeden z nielicznych filtrów, których używa sie na cyfrze.
Zamiast UV pomyśl np. o NC Nikona lub Marumi. Są to czyste szkła z wielowarstwowa powłoką, niewprowadzające żadnych zabarwień, a służące do ochrony obiektywu.

Motorniczy
10-04-2008, 17:48
Moja propozycja to Rodenstock - towar dość drogi ale wysokiej jakości .

Link:

do poczytania w PDF :

http://www.lapfoto.com.au/products_view.cfm?ProductID=181

Mogę podać ceny jak i kontakt do sklepu z Warszawy na PM.

TomiVienna
10-04-2008, 20:52
Dzieki wielkie za informacje.
Z tego co doczytalem to ten filtr neutralny NC Nikona nie daje ochrony UV a zamierzam sporo strzelać na zewnątrz. Ten szkodliwy wływ UV na szkła to tylko teoria czy należy sprawę potraktować poważnie?

A czy ktos używał tego HOYA UV HMC SUPER PRO1. Pytam własnie o ten bo akurat na jednej z aukcji internetowych idzie jak ciepłe bułeczki :)

Pozdr.
Tomek

martin26
10-04-2008, 21:03
Witaj, ja na co dzień mam założony taki filtr, nie zmienia on właściwości fotografii pełni głównie rolę ochrony obiektywu.

Art Erie
10-04-2008, 21:06
(...)Ten szkodliwy wływ UV na szkła to tylko teoria czy należy sprawę potraktować poważnie?(...)
A gdzie o tym przeczytałeś????
O wpływie UV możemy mówić w przypdaku zdjęć (w wysokich górach, gdzie tego promieniowania jest więcej). W przypdaku szkła to tylko o przepuszczalności UV przez konkretny gatunek szkła

martin26
10-04-2008, 21:13
Kolega piszę że dopiero zaczyna przygodę z fotografią, więc w jego wypadku raczej nie będzie to miało większego znaczenia.

Art Erie
10-04-2008, 21:47
Na początek UV jako ochrona obiektywu ( przed zanieczyszczeniami i uszkodzeniami mechanicznymi), do tego polar o którym wspomniałeś - do wyciągnięcia nieba, zieleni rosliności, redukcji odbić ( filtry polaryzacyjne redukują odbicia w tylko jedne płaszczyżnie). Najlepiej jak kręcąc polarkiem zrobisz kilka ujęć ( wystarczy też poprostu patrzeć w wizjer ).
Co do jakości filtrów przy zakupie, to w przypadku UV wystarczy go potraktować jako "szkiełko zabezpieczajace" ( ale bez przesady, produkty "no name" mogą dawać zafarb). Jesli będziesz focił w wysokich górach, albo na przykład podczas lotu balonem warto kupic coś markowego. Co do polara, to już poważniejsza inwestycja i warto kupić od razu coś dobrego ( ja używam B+W z powłokami MRC i jestem zadowolony). Na forum masz kilka wątków o filtrach i mnóstwo linków i dokładnych wiadomości.
Przydatnym zakupem będzie tez szara połówka, ale najpierw poczytaj co i do czego, obejrzyj zdjęcia...

ktm777
13-04-2008, 11:14
Co do polara, to już poważniejsza inwestycja i warto kupić od razu coś dobrego ( ja używam B+W z powłokami MRC i jestem zadowolony). Na forum masz kilka wątków o filtrach i mnóstwo linków i dokładnych wiadomości.
Przydatnym zakupem będzie tez szara połówka, ale najpierw poczytaj co i do czego, obejrzyj zdjęcia...

W pełni popieram, polar słabej jakości (czytaj : tani niestety) potrafi zniszczyć wiele, sam zrobiłem kilka zdjęć na wyjeździe z polarem HAMA (70 pln - był już w szufladzie) na 18-200 Vr i pomimo, że obiektyw niezbyt wymagający to efekty.....:evil: