PDA

Zobacz pełną wersję : Test w sklepie

trasat23
10-04-2008, 10:51
Witam Chce kupic d 80 z sigmą 17-50/2,8. Ale boję się że sprzedawca wepchnie mi kiepskie szkło jako amatorowi. Na co zwrócić szczególną uwagę, jak sprawdzić bf/ff. Czy w sklepie jest to w ogóle możliwe (chodzi o warunki o światło) Dodam, że od razu będę kupował lampę sb-800.

jacoslavgth
10-04-2008, 11:25
test na bf/ff najlepiej uzyć linijki albo kartki z tekstem, robisz zdjecie pod katem ok 45 stopni celując w konkretne miejsce, szkło najlpeij sprawdzic patrzac na soczewki, zarówno przednią jak i od strony bagnetu, sprawdz wszelakie luzy na tubusie, obejrzyj dokładnie bagnet obiektywu ( czy nie jest porysowany, sprawdz prace pierscieni do ustawiania ostrosci i ogniskowej, zobacz czy w srdoku szkla nie ma paprochów itp, aparat najlepiej dokładnie obejrzec, sprawdzic kółka nastawów, wszystkie guziki ( czy sie wciskaja i jak pracuja ) jak kupujesz lampe to nie bedziesz miał problemów ze swiatłem w sklepie. sprawdz tez przeglądanie zdjęc i podstawowe funkcje przy pomocy guzików, czasami jest tak ze cos nie styka i wciskasz a tu nic.

rockabilly
10-04-2008, 11:28
nie martw sie za wczasu moim zdaniem.

robisz zakupy za 6000 i obawiasz sie niecelnego szkła?
kup, sprawdz przez kilka dni i oddaj w nienaruszonym stanie,jesli bedziesz mial watpliwosc co do szkła.
łaski sprzedawca nie robi.

a swoja drogą...niech moze nikon nie leci w gumki i nie oddaje do sklepów second gatunkowych szkiel, ?
to, że to nie jest profi szkło, nie znaczy że ni epowinno przejść kontroli jakosci.
dla mnie to nie do pomyslenia, wydajesz kase i musisz sie martwic, czy dostaniesz cos wadliwego czy moze jednak sie uda,i dobrego.
zatem kup, przetestuj spokojnie i jak cos...masz 10dni.

jacoslavgth
10-04-2008, 11:33
nie martw sie za wczasu moim zdaniem.

robisz zakupy za 6000 i obawiasz sie niecelnego szkła?
kup, sprawdz przez kilka dni i oddaj w nienaruszonym stanie,jesli bedziesz mial watpliwosc co do szkła.
łaski sprzedawca nie robi.

a swoja drogą...niech moze nikon nie leci w gumki i nie oddaje do sklepów second gatunkowych szkiel, ?
to, że to nie jest profi szkło, nie znaczy że ni epowinno przejść kontroli jakosci.
dla mnie to nie do pomyslenia, wydajesz kase i musisz sie martwic, czy dostaniesz cos wadliwego czy moze jednak sie uda,i dobrego.
zatem kup, przetestuj spokojnie i jak cos...masz 10dni.

mowa jest o sigmie 17-50, a nie nikkorze 17-55 :)

rockabilly
10-04-2008, 11:33
szkło najlpeij sprawdzic patrzac na soczewki, zarówno przednią jak i od strony bagnetu, sprawdz wszelakie luzy na tubusie, obejrzyj dokładnie bagnet obiektywu ( czy nie jest porysowany, sprawdz prace pierscieni do ustawiania ostrosci i ogniskowej, zobacz czy w srdoku szkla nie ma paprochów itp, aparat najlepiej dokładnie obejrzec, sprawdzic kółka nastawów, wszystkie guziki ( czy sie wciskaja i jak pracuja ) jak kupujesz lampe to nie bedziesz miał problemów ze swiatłem w sklepie. sprawdz tez przeglądanie zdjęc i podstawowe funkcje przy pomocy guzików, czasami jest tak ze cos nie styka i wciskasz a tu nic.

czy rozmawiamy o nowym sprzecie czy o zenicie na pchlim targu?

wszystko ma działać bez sprawdzania- wydajesz grube tysiaki
jesli nie,oddajesz sprzęt i na koniec sprzedajesz za free kopniaka sprzedawcy.
to moje zdanie, sprzedawca odpowiada za to, co sprzedaje.

jaroslavgth....nie zauważylem...ze to sigma, zauwazylem tylko swiatlo wiec chyba szkło sie ceni.
sigma i nikkor, dla mnie jeden dziad.

podrzucę ci jeszcze nowszą wersje sigmy 18-50 2.8 macro lub takiego samego tamrona...
sprawdz co ci bardziej odpowiada i kupuj.

jacoslavgth
10-04-2008, 11:45
czy rozmawiamy o nowym sprzecie czy o zenicie na pchlim targu?

wszystko ma działać bez sprawdzania- wydajesz grube tysiaki
jesli nie,oddajesz sprzęt i na koniec sprzedajesz za free kopniaka sprzedawcy.
to moje zdanie, sprzedawca odpowiada za to, co sprzedaje.

jaroslavgth....nie zauważylem...ze to sigma, zauwazylem tylko swiatlo wiec chyba szkło sie ceni.
sigma i nikkor, dla mnie jeden dziad.

podrzucę ci jeszcze nowszą wersje sigmy 18-50 2.8 macro lub takiego samego tamrona...
sprawdz co ci bardziej odpowiada i kupuj.

to oczywista oczywistośc ze wydając kase na sprzet wymagasz aby wszystko było ok, ale... nie zawsze tak jest, ja nigdy nie miałem problemów połowe kupiłem przez neta i nigdy sie nie zawiodłem, ale czytając rozne posty wnioskowac mozna ze takowe problemy sie pojawiają, jezeli jest mozliwosc podpięcia szkła i zrobienie kilku zdjęc to czemu nie.

rockabilly
10-04-2008, 11:50
Owszem problemy się pojawiają, ja póki co tez niczego kupionego nie wymienialem ale.....niedoróbki świadczą tylko i wyłącznie o nieudolności producenta, który zarzuca rynek swoim wadliwym chłamem, jednocześnie pokazując jak głeboko w czarnej d@pie ma takich klientów jak my- klientów końcowych.

Ale ale Jarku...nie straszmy nowego usera systemu Nikon:))

jacoslavgth
10-04-2008, 12:33
Owszem problemy się pojawiają, ja póki co tez niczego kupionego nie wymienialem ale.....niedoróbki świadczą tylko i wyłącznie o nieudolności producenta, który zarzuca rynek swoim wadliwym chłamem, jednocześnie pokazując jak głeboko w czarnej d@pie ma takich klientów jak my- klientów końcowych.

Ale ale Jarku...nie straszmy nowego usera systemu Nikon:))

jarku? :)

cypherdid
10-04-2008, 13:53
przestańcie się przejmować BF-FF...to jest wyjątkowo rzadkie zjawisko...pracuje w handlu foto więc wiem

rockabilly
10-04-2008, 17:09
tak sobie przekabaciłem patrząc na Twojego nicka.....
jesli masz jacoslaviegth na imię inaczej niz Jarek to duże sorry.

ptero
10-04-2008, 19:16
lepszego tekstu dawno nie czytałem, a w sumie co masz powiedzieć jak w handlu robisz :) ;)

:):):)ja jakis czas temu dwa tamrony 17-50 testowałem....faktycznie wyjątkowo rzadko..nie kupiłem

wigi
10-04-2008, 19:35
lepszego tekstu dawno nie czytałem, a w sumie co masz powiedzieć jak w handlu robisz :) ;)
mógłby bardziej dosadnie:
kupujcie, kupujcie, nie testujcie i nie trujcie! ;)

trasat23
10-04-2008, 19:42
test na bf/ff najlepiej uzyć linijki albo kartki z tekstem, robisz zdjecie pod katem ok 45 stopni celując w konkretne miejsce, szkło najlpeij sprawdzic patrzac na soczewki, zarówno przednią jak i od strony bagnetu, sprawdz wszelakie luzy na tubusie, obejrzyj dokładnie bagnet obiektywu ( czy nie jest porysowany, sprawdz prace pierscieni do ustawiania ostrosci i ogniskowej, zobacz czy w srdoku szkla nie ma paprochów itp, aparat najlepiej dokładnie obejrzec, sprawdzic kółka nastawów, wszystkie guziki ( czy sie wciskaja i jak pracuja ) jak kupujesz lampe to nie bedziesz miał problemów ze swiatłem w sklepie. sprawdz tez przeglądanie zdjęc i podstawowe funkcje przy pomocy guzików, czasami jest tak ze cos nie styka i wciskasz a tu nic.

Dzięki za fajną poradę....

Zbigniew
10-04-2008, 20:24
trasat, zmotywowałeś mnie do założenia pewnego wątku, bo chciałem już od pewnego czasu opisać swoje sposoby na sprawdzanie szkieł. Jak trochę poczekasz, to cosik skrobnę i dam link :)

trasat23
10-04-2008, 20:27
trasat, zmotywowałeś mnie do założenia pewnego wątku, bo chciałem już od pewnego czasu opisać swoje sposoby na sprawdzanie szkieł. Jak trochę poczekasz, to cosik skrobnę i dam link :)

Tylko nie karz czekać za długo, bo aparat i szkło kupuje w tym miesiącu. Mogę podzielić się własnymi spostrzeżeniami.

Zbigniew
10-04-2008, 20:38
Będzie góra do jutra :) To będzie kilka porad związanych z BF/FF i testowaniem w sklepie :)

trasat23
10-04-2008, 20:57
Będzie góra do jutra :) To będzie kilka porad związanych z BF/FF i testowaniem w sklepie :)

W takim razie, mi jako ojcu chrzestnemu :) podeślij namiary

swider
10-04-2008, 22:12
Super pomysl, bardzo sie przyda poczatkujacym, bedzie go mozna gdzies przykleic (najlepiej w dziale Optyka).
trasat23 widze, ze sie zdecydowales na 18-50/2.8 HSM Macro :D i dobrze! Co sie bedziesz grzebal w Tamronach ;) Aha, jak bedziesz kupowal obiektyw, to sobie go mozesz w domu spokojnie i dokladnie potestowac (po wstepnym tescie w sklepie) przed podbiciem gwarancji, jak sie okaze, ze jest cos z AF nie halo to sobie wymienisz :)

m_cudny
10-04-2008, 22:40
A ja zkolei z drugiej strony.
Zaznaczam, że pisze na podstawie tylko własnych spostrzeżeń.
Każdy tamron, którego testowałem był ostrzejszy od dwóch sigm 18-50, którymi sie bawiłem. Z kolei obie sigmy trafiały w punkt, Tamron niekoniecznie. To znaczy nie w całym zakresie, na ogół na dłuższym końcu BF

wniosek - sigmy pewniejsze codo AF, ale kicha z ostrością, Tamron - jak się trafi dobry egzemplarz, to chyba lepszy wybór, bo używalny od pełnej dziury. Obie sigmy na 2.8 t ostraszne mydło, aż do 4-5.6...
już chyba lepiej kita kupić;)
pozdrawiam, MC :)

Zbigniew
10-04-2008, 23:18
Mój miniporadnik tutaj - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55208 :D

andyx
10-04-2008, 23:25
dzięki za poradnik, ja jutro o 13 mam 4 tamrony 18-50 do przetestowania :)

yuha
11-04-2008, 01:20
A propo szkieł. W moim obiektywie /nikkor 18-70, kitowy do D70s/ od nowości pierwszy /wysuwany/ człon ma wyczuwalny luz gdyby nie powiedziec weicej... jak u was to wygląda, koledzy?

Zbigniew
11-04-2008, 01:22
Te obiektywy mają luzy - u mnie kiedyś cały "ryjek" był luźny. Nie powoduje to pogorszenia jakości zdjęć, ale wkurza i przyczynia się do nieco lepszego zasysania paprochów.

yuha
11-04-2008, 01:54
Dzieki za odpowiedż!
Jestem zadowolony z tego obiektywu, mówiąc szczerze przewidywałem że to nie jest wada mojego konkretnego ekzemplarza. No ale zawsze czut wątpliwości pozostawało... Jeszscze raz dzieki.