Zobacz pełną wersję : Początkujący fotograf prosi o porady
passionfruit
09-04-2008, 14:42
Witam, jestem nową uczestniczką forum i nową (kilku miesięczną) posiadaczką Nikona D40. Chciałabym zapytać Was, jao doświadczonych fotografów, jak zrobić dobre zdjęcie ubrania (np. bluzka, koszula męska etc), któe będzie później zamieszczone w sklepie internetowym. Chodzi o to, żeby kolor był jka najabrdziej zbliżony do rzeczywistego.
Mam kitowy obiektyw, zdjęcia robione są (niestety) prze świetle w galerii handlowej (sklep) więc to chyba jażeniówki są.
Mam nadzieję, że mnie bardzo nie zgnębicie.
Dzięki za pomoc.
tomtytus
09-04-2008, 14:47
Takie zdjęcia najlepiej robić na modelu, ewentualnie na manekinie.
Jeżeli chodzi o wierne oddanie kolorów w dziwnym oświetleniu - radzę zrobić RAW'a i dążyć do oczekiwanego efektu podczas wywoływania.
passionfruit
09-04-2008, 14:50
Niestety własnie nie bardzo chcę na manekinie. Wolałabym złożone - koszule męskie. Tak się czaję na robienie zdjęć w Rawie ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Dziś pokombinuję. A czy macie może pomysł na poprawienie tego oświetlenia (tanim kosztem).
Art Erie
09-04-2008, 15:15
Konieczny statyw i minimum 3 swietlówki kompaktowe.
i jakies tlo..
moja rada jest taka zebys ze wszystkich tu zebranych informacji pocwiczyla sobie w domku a pozniej brala sie za takie zlecenia !
Art Erie
09-04-2008, 16:11
i jakies tlo..(...)
Czarny i biały arkusz brystolu rozwiąże temat tła. Warto też mieć arkusz kalki technicznej do zmiękczenia swiatła. Na koniec nalezy pamiętać, o tym że docelowy odbiorca będzie ogladał zdjęcia ( w 80% przypadków ) na monitorze LCD kupionym w markecie za 500-800zł, czyli nie będzie miał problemów w rozróżnieniu kolorów czerwonego, niebieskiego i zielonego :)
do pracy na plikach raw polecam program adobe lightroom, lepszego i latwiejszego w obsludze nie znajdziesz !
wersje 30dniowa sciagniesz za darmo na www.adobe.com
w razie problemow pisz na priva, chetnie pomoge
pozdrawiam
passionfruit
10-04-2008, 07:22
Dzięki, jesteście wielcy!!!
Dziś spróbuję robić zdjęcia w RAW. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Co do tła, to właśnie robię na białym brystolu :D A te świetlówki kompakotwe to co to? (Wybaczcie blondynce).
EDIT. Już wiem o co chodzi z tymi świetlówkami. Domyslam się, że chodiz o taką 6400K?
Pytanie tylko, gdzie mogę takie kupić. W zwykłym sklepie z lampami?
EDIT. Już wiem o co chodzi z tymi świetlówkami. Domyslam się, że chodiz o taką 6400K?
Pytanie tylko, gdzie mogę takie kupić. W zwykłym sklepie z lampami?
A jak chcesz sobie ułatwić życie z świetlówkami to szukaj takiej, która oprócz odpowiedniej temperatury barwowej ma jeszcze odpowiednie oddawanie barw. Kup świetlówki, które w oznaczeniu ma numer zaczynający się przynajmniej od 8.... a najlepiej 9....
passionfruit
10-04-2008, 09:41
A jak chcesz sobie ułatwić życie z świetlówkami to szukaj takiej, która oprócz odpowiedniej temperatury barwowej ma jeszcze odpowiednie oddawanie barw. Kup świetlówki, które w oznaczeniu ma numer zaczynający się przynajmniej od 8.... a najlepiej 9....
A gdzie można takie kupic?
passionfruit
10-04-2008, 09:46
i jakies tlo..
moja rada jest taka zebys ze wszystkich tu zebranych informacji pocwiczyla sobie w domku a pozniej brala sie za takie zlecenia !
To nie jest żadne zlecenie. Skle internetowy jest mój i wole nauczyć się robić zdjęcia sama niż płacić fotografowi (bez urazu Panowie), zwłaszcza że asortyment zmienia się praktycznie co tydzień. A skoro mam nie taki straszny aparat to tym bardziej :)
Można też zacząć od prostszych i tańszych rozwiązań. Oprócz pracy na RAW, gdzie można ustawić balans bieli do oczekiwanego, można też skalibrować balans dla plików jpeg za pomocą białej lub szarej kartki. Efekty zwykle są zadowalające. Jednak do poważniejszych publikacji bez lamp się nie obejdzie.
Don_Pedro_123
10-04-2008, 14:27
To nie jest żadne zlecenie. Skle internetowy jest mój i wole nauczyć się robić zdjęcia sama niż płącić fotografowi, zwłaszcza że asortyment zmienia się praktycznie co tydzień. A skoro mam nie taki straszny aparat to tym bardziej :)
Ojjj..... dziewczyno... Aparat to tylko narzędzie pracy (tak jak dłuto w ręku rzeźbiarza), więc skoro chcesz dobrze się nim posługiwać, to czeka Cię duuuuuuużo nauki. Ale skoro uważasz, że to jest takie proste i szybkie i wolisz "nauczyć się robić zdjęcia sama niż płącić fotografowi" - to powodzenia... Na pewno pomożemy i podpowiemy - ale nie oczekuj cudu.
passionfruit
10-04-2008, 14:32
Ojjj..... dziewczyno... Aparat to tylko narzędzie pracy (tak jak dłuto w ręku rzeźbiarza), więc skoro chcesz dobrze się nim posługiwać, to czeka Cię duuuuuuużo nauki. Ale skoro uważasz, że to jest takie proste i szybkie i wolisz "nauczyć się robić zdjęcia sama niż płącić fotografowi" - to powodzenia... Na pewno pomożemy i podpowiemy - ale nie oczekuj cudu.
Doskonale zdaje sobie sprawę, że nie wystarczy mieć aparat żeby robić dobre zdjęcia i nigdzie czegoś takiego nie napisałam. Pracowałam z kilkoma fotografami (po drugiej stronie obiektywu) i wiem, że do robienia zdjęć trzeba mieć zarówno talent jak i umiejeętności. Dlatego własnie zarejestrowałam się na tym forum - chciałabym uczyć się od osób, które się na tym znają. Nie oczekuje "cudu" i jestem gotowa na duuuuuuuuużo nauki. Więcej, lubie się uczyć.
Pozdrawiam.
Ps. Gdybym uważała, że to jest takie proste, to olałabym forum, spaliła instrukcję aparatu, zrobiła zdjęcie babki siedzącej przed rozwalającą się chatką i obierającą ziemniaki i dostałabym za to World Press Photo. No...i zarabiałbym kasę większą niż Demarchelier ;)
no bez przesady
pani nie chce zawodowo parac sie fotografia tylko wykonywac w miarę powtarzalne zdjęcia w miarę stabilnych warunkach ,
jesli pozna podstawowe pojęcia i ustawienia swojego aparatu to nawet metoda prob i bledow mozna sobie dac rade
na prawdę zatrudnianie do tego fotografa (lub kogos kto sie za takiego uwaza) nie jest tu konieczne
a z tym dłutem - porownanie poetyckie, ale osiagniecie przyzwoitego poziomu fotografii jest jednak nieco laptwiejsze niz nawet podstaw rzezbiarstwa... :-)
Don_Pedro_123
10-04-2008, 15:39
no bez przesady
pani nie chce zawodowo parac sie fotografia tylko wykonywac w miarę powtarzalne zdjęcia w miarę stabilnych warunkach ,
jesli pozna podstawowe pojęcia i ustawienia swojego aparatu to nawet metoda prob i bledow mozna sobie dac rade
na prawdę zatrudnianie do tego fotografa (lub kogos kto sie za takiego uwaza) nie jest tu konieczne
A ja myślałem, że chodzi o wierne i atrakcyjne przedstawienie towarów oferowanych w sklepie, dzięki czemu klient zechce je kupić - a to mają być tylko "w miarę powtarzalne zdjęcia"... No tak - mój błąd...
a z tym dłutem - porownanie poetyckie, ale osiagniecie przyzwoitego poziomu fotografii jest jednak nieco laptwiejsze niz nawet podstaw rzezbiarstwa... :-)
Zapewniam Cię, że wiele osób uważa inaczej. Sprawa "przyzwoitego poziomu fotografii" jest też bardzo dyskutowalna...
Zapewniam Cię, że wiele osób uważa inaczej. Sprawa "przyzwoitego poziomu fotografii" jest też bardzo dyskutowalna...
wręcz niedyskutowalna moim zdaniem :-)
a co do " dłuta" - może porównamy ilość uczestników jakiegoś forum rzeźbiarskiego z forum fotograficznym ? :-)
Don_Pedro_123
10-04-2008, 15:59
a co do " dłuta" - może porównamy ilość uczestników jakiegoś forum rzeźbiarskiego z forum fotograficznym ? :-)
Może porównamy procentowo jakość i poziom prac w stosunku do ilości uczestników? Wypadlibyśmy raczej kiepskawo...
Utarło się przeświadczenie, że wystarczy aparat i zdjęcia, które podobają się komukolwiek (patrz nasza-klasa lub fotka i komentarze zachwytu pod zdjęciami) - i już sami możemy robić rewelacyjne (no bo się podobają ;) ) zdjęcia, a fotograf jest nam niepotrzebny...
passionfruit
10-04-2008, 18:27
Może porównamy procentowo jakość i poziom prac w stosunku do ilości uczestników? Wypadlibyśmy raczej kiepskawo...
Utarło się przeświadczenie, że wystarczy aparat i zdjęcia, które podobają się komukolwiek (patrz nasza-klasa lub fotka i komentarze zachwytu pod zdjęciami) - i już sami możemy robić rewelacyjne (no bo się podobają ;) ) zdjęcia, a fotograf jest nam niepotrzebny...
Pozwól, że zapytam czy Ty nie widzisz róznicy pomiędzy zachwytami nad zdjęciem podczas oglądania wystawy, a zachwytami nad zdjęciami znajomych, których dawno nie widziałeś na nk?
Sorry Panie superwielkiznawcofotografii, że nie pasuję do Twojego schemciku, nie mam super sprzętu a pomimo to chce nauczyć się robić "powtrzalnych" zdjęć, które jednoczesnie będa atrakcyjnie wyglądały.
Wybacz również, że odważyłam się zapytać o poradę.
Dla mnie EOT. Jeśli ktoś ma jakieś porady dla amatorki to będe bardzo dzięczna za pomoc. Wiem, że można się od Was dowiedzieć super ciekawyh rzeczy i nauczyc niezłych metod robienia zdjęć.
Postaram się jutro wstawić tu jakąś fotę zrobioną zgodnie z Waszymi poradami i mam nadzieję, że jakieś knsruktywne uwagi usłyszę :)
Pozdrawiam, zmykam bawić się aparatem.
Don_Pedro_123
10-04-2008, 19:00
Pozwól, że zapytam czy Ty nie widzisz róznicy pomiędzy zachwytami nad zdjęciem podczas oglądania wystawy, a zachwytami nad zdjęciami znajomych, których dawno nie widziałeś na nk?
Nie widzę, bo nie zachwycam się kiepskimi zdjęciami.
Sorry Panie superwielkiznawcofotografii, że nie pasuję do Twojego schemciku, nie mam super sprzętu a pomimo to chce nauczyć się robić "powtrzalnych" zdjęć, które jednoczesnie będa atrakcyjnie wyglądały.
Nie jestem żadnym "superwielkimznawcąfotografii" a wręcz przeciwnie - cały czas czuję się na początku drogi. Nie uważam też, że Twoim aparatem nie można robić bardzo dobrych zdjęć i nigdzie tego nie napisałem - zawsze uważałem, że to nie sprzęt, a człowiek nim posługujący się jest najważniejszy. Skoro chcesz się uczyć, to chwała Ci za to. Jednakże zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, że dobrych zdjęć potrzebujesz już teraz do swojego sklepu - stąd moja uwaga o długości procesu zdobywania wiedzy i o tym, że nie da się tego szybko zrobić. Pozwoliłem sobie na wyrażenie swojej opinii jedynie dlatego, że z Twoich słów ("wolę nauczyć się robić zdjęcia sama niż płącić fotografowi") można wywnioskować, że zrobisz to szybko i dlatego nie potrzebujesz usług "kogoś z wiedzą" (a jedynie jego rady).
Wybacz również, że odważyłam się zapytać o poradę.
Absolutnie źle mnie zrozumiałaś - sam chętne Ci pomogę w przypadku konkretnych pytań i w miarę moich skromnych możliwości.
Jeśli ktoś ma jakieś porady dla amatorki to będe bardzo dzięczna za pomoc.
To, co napisano wyżej na temat tła i światła, powinno w realny sposób pomóc Ci w wykonaniu zdjęć.
Jeżeli obróbka RAW'ów i ustawienie WB w programie nie będzie problemem (ja polecam Capture NX), to jako punkt odniesienia możesz potraktować białe tło kartonowe, które Ci proponowano. W/g mnie największym problemem jest właśnie WB i zwrócenie uwagi na cień powstający przy bocznym/górnym oświetleniu - ktore zresztą w bardzo prosty sposób można usunąć (tutek Erie (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53895)) .
passionfruit
10-04-2008, 19:18
Nie widzę, bo nie zachwycam się kiepskimi zdjęciami.
Nie jestem żadnym "superwielkimznawcąfotografii" a wręcz przeciwnie - cały czas czuję się na początku drogi. Nie uważam też, że Twoim aparatem nie można robić bardzo dobrych zdjęć i nigdzie tego nie napisałem - zawsze uważałem, że to nie sprzęt, a człowiek nim posługujący się jest najważniejszy. Skoro chcesz się uczyć, to chwała Ci za to. Jednakże zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, że dobrych zdjęć potrzebujesz już teraz do swojego sklepu - stąd moja uwaga o długości procesu zdobywania wiedzy i o tym, że nie da się tego szybko zrobić. Pozwoliłem sobie na wyrażenie swojej opinii jedynie dlatego, że z Twoich słów ("wolę nauczyć się robić zdjęcia sama niż płącić fotografowi") można wywnioskować, że zrobisz to szybko i dlatego nie potrzebujesz usług "kogoś z wiedzą" (a jedynie jego rady).
Absolutnie źle mnie zrozumiałaś - sam chętne Ci pomogę w przypadku konkretnych pytań i w miarę moich skromnych możliwości.
To, co napisano wyżej na temat tła i światła, powinno w realny sposób pomóc Ci w wykonaniu zdjęć.
Jeżeli obróbka RAW'ów i ustawienie WB w programie nie będzie problemem (ja polecam Capture NX), to jako punkt odniesienia możesz potraktować białe tło kartonowe, które Ci proponowano. W/g mnie największym problemem jest właśnie WB i zwrócenie uwagi na cień powstający przy bocznym/górnym oświetleniu - ktore zresztą w bardzo prosty sposób można usunąć (tutek Erie (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53895)) .
Niestety nie potrafię multicytować, więc fragmenty do których odpowiadam musisz sobie znaleźć sam.
1. Widzisz, nie wszyscy potrafią robić super zdjęcia. Dla niektórych dobr zdjęcie to takie takie zdjęcie z wakacji, gdzie ledwo widać postać, w tle widozek jakiegoś miasta którego nie sposób rozpoznać... Takie zdjęcie robione sa w pewnym celu - dla wspomnień. Najwazniejsze jest żeby mieć jakiś namacalny "dowód" veni, vidi.... Byłem tam na wakacjach, super się bawiłem i przywiozłem mase wspomnień. I chęć przekazania znajomym bliższym lub dalszym "byłem tam, było super, zobaczcie"
2. Nie napisałam nigdzie, że zdjęcia mają być szybko. sklep działa od 2 lat (ponad) wszystkie zdjęcia robiłamsama. Może nie powalają na kolana, ale odają wygląd produktu. Sklep prosperuje całkiem nieźle wnioskuje więc, że przeciętny człowiek jest w stanie okreslić, co się na nich znajduje ;) A ponieważ teraz mam troche czasu (mgr. w kieszeni), dostałam jako taki sprzęt to mam okazje szkolic mje umiejętności.
3.Dzięki. Pytanie chyba było w miare konkretne - światło. To zaprząta teraz moją głoę najbardziej.
4.WB - domyslam się, że chodzi o White Balance? Własnie odnosnie tego mam pytanie (bardziej chcę zaspokoić moj ciekawość). Ustwiając balans bieli w moim aparacie wybieram np . "światło jarzeniowe" i tam mozn sobie wbrać np. + 3 albo -3. Co oznacza ta skala? Bo ja kurcze nie widze różnicy przy +3 i -3. No, chyba że jestem ślepa.
Don_Pedro_123
10-04-2008, 19:28
Jeżeli robisz w RAW, to ustaw WB w puszce na "auto" i zapomnij o nim ;) Właściwą wartość wybierzesz w programie (ponownie zachęcam do Capture NX) pobierając "pipetą" z białego tła lub białego elementu ubrania. Zawsze możesz też (jeżeli nie masz ani białego tła ani białych detali na ciuszku) na brzegu kadru położyć kawałek białej kartki - po pobraniu białej próbki w programie lekko kadrujesz i usuwasz niepotrzebne elementy na brzegach kadru.
passionfruit
10-04-2008, 19:32
Jeżeli robisz w RAW, to ustaw WB w puszce na "auto" i zapomnij o nim ;) Właściwą wartość wybierzesz w programie (ponownie zachęcam do Capture NX) pobierając "pipetą" z białego tła lub białego elementu ubrania. Zawsze możesz też (jeżeli nie masz ani białego tła ani białych detali na ciuszku) na brzegu kadru położyć kawałek białej kartki - po pobraniu białej próbki w programie lekko kadrujesz i usuwasz niepotrzebne elementy na brzegach kadru.
Tak mam zamiar zrobić (zdjęcia w RAW). Ale chyba umrę z ciekawości co daje jak ustwimy na +3, a co daje jak ustawimy na -3. Ja kominowałam ale naprawde nie widze różnicy...
Capture NX niestety nie dysponuję. Na razie spróbuję Lightroomem (czy jak to się tam nazywa) - wersją testową. Potem zobaczymy...
Art Erie
10-04-2008, 19:36
4.WB - domyslam się, że chodzi o White Balance? Własnie odnosnie tego mam pytanie (bardziej chcę zaspokoić moj ciekawość). Ustwiając balans bieli w moim aparacie wybieram np . "światło jarzeniowe" i tam mozn sobie wbrać np. + 3 albo -3. Co oznacza ta skala? Bo ja kurcze nie widze różnicy przy +3 i -3. No, chyba że jestem ślepa.
Zrób próbne zdjęcie i postaraj się okreslić, czy białe tło ( brystol ) na ekranie monitora jest białe ( oczywiście czarny brystol ma byc czarny :) ).
W zalezności od koloru koszuli dostosuj kolor tła...
To wszystko! Na potrzeby sklepu internetowego zupełnie wystarczy. Tak jak już pisałem 80% Twoich potencjalych klientów będzie i tak oglądało fotki na kiepskich monitorach, dodatkowo 100% będzie zwracało uwagę na towar jaki oferujesz, a naprawdę pomijalna ilośc ogladających będzie miała pojęcie o fotografii.
Zrobisz kilka partii towaru, zapoznasz się z aparatem i za kazdym razem efekt będzie lepszy :)
passionfruit
10-04-2008, 19:44
To wszystko! Na potrzeby sklepu internetowego zupełnie wystarczy. Tak jak już pisałem 80% Twoich potencjalych klientów będzie i tak oglądało fotki na kiepskich monitorach, dodatkowo 100% będzie zwracało uwagę na towar jaki oferujesz, a naprawdę pomijalna ilośc ogladających będzie miała pojęcie o fotografii.
Praktycznie wszystkie zdjęcia robię na białym brystolu. Al może jasne koszule faktycznie lepiej będzie robić na czarnym...
Mam jeszcze jedno pytanko. Jak skompresować zdjęcie robione w RAW w taki spsób, żeby zajmowało mało miejsca (około 90 kb), a jednocześnie nie traciło na jakości?
Macie już mnie dość? ;)
Don_Pedro_123
10-04-2008, 19:44
Capture NX w wersji testowej (30 dni) jest do pobrania na stronach Nikona. Spróbuj - warto.
Do zmniejszania wagi i rozmiaru fotek polecam darmowy JPEG RESAMPLER - ma też funkcje podpisu i znaku wodnego.
Art Erie
10-04-2008, 19:50
Praktycznie wszystkie zdjęcia robię na białym brystolu. Al może jasne koszule faktycznie lepiej będzie robić na czarnym...
Mam jeszcze jedno pytanko. Jak skompresować zdjęcie robione w RAW w taki spsób, żeby zajmowało mało miejsca (około 90 kb), a jednocześnie nie traciło na jakości?
Macie już mnie dość? ;)
Jesli robisz RAW, to po obróbce i uzyskaniu porządanego efektu musisz zapisać zdjęcie w formacie .jpg dopiero taki format skalujesz do publikacji w internecie ( osobiście używam innego systemu niż Windows, więc nie podpowiem krok po kroku ale zaraz zrobią to inni koledzy ).
Tło dobieraj na zasadzie kontrastu i własnego gustu :) chyba nie masz zamiaru robic białej koszuli na białym tle :)
passionfruit
10-04-2008, 19:51
Capture NX w wersji testowej (30 dni) jest do pobrania na stronach Nikona. Spróbuj - warto.
Do zmniejszania wagi i rozmiaru fotek polecam darmowy JPEG RESAMPLER - ma też funkcje podpisu i znaku wodnego.
Podpisy, znaki wodne etc robię w PS. Ale dzięki :). Sciągnę sobie Capure ze stronki.
Art Erie
10-04-2008, 19:55
Najlepiej jeśli zastosujesz jakis program który hurtowo przeskaluje Ci dowolną ilośc zdjęć do ustalonego formatu i wielkości pliku ( krążą takie programiki na Allegro po 3-4zł)
Don_Pedro_123
10-04-2008, 19:55
Ja używam zestawu: ViewNX do podglądu i selekcji RAW, Capture NX do obróbki RAW i konwersji do JPG, GIMP jedynie do korekcji perspektywy (jedyna funkcja, której nie mam w Capture NX), JPEG RESAMPLER do zmniejszania i podpisu zdjęć. Dodatkowo jeszcze kilka dosłownie drobiazgów do zarządzania wydrukami.
edit: JPEG RESAMPLER może skalować pojedynczo lub całe foldery...
passionfruit
10-04-2008, 19:58
Najlepiej jeśli zastosujesz jakis program który hurtowo przeskaluje Ci dowolną ilośc zdjęć do ustalonego formatu i wielkości pliku ( krążą takie programiki na Allegro po 3-4zł)
Czego to ludzie nie wymyślą :)
Art Erie
10-04-2008, 20:04
Czego to ludzie nie wymyślą :)
Ja przynajmniej raz w tygodniu muszę wrzucić do netu 1500-1700 zdjęć, gdybym miał to skalowąc na "piechotę"....:(
PS
Tutaj masz link do aukcji: http://www.allegro.pl/item342877252_czy_twoje_zdjecia_sa_za_duze_juz_nie _sprawdz_.html
Użytkownik sprawdzony, program też. Zrobił dla mnie kiedyś coś takiego pod windowsa i działa OK. Polecam :)
Dostalem Capture NX w wersji pelnej z aparatem i musze powiedziec, ze program dosc mocno rozczarowuje predkoscia dzialania. Nie wiem moze ja za duzo wymagam ale powiekszylem RAW na 100% zeby zobaczyc fragmencik... i 1 minuta czekania. Potem nic nie robilem a capture nx jechal procka na 100%... Odnosnie sprzetu 2 rdzenie i 2GB RAM takze jakis zabytek to to nie jest... A Capture NX chyba i tak nie wykorzystuje mozliwosci architektury wieloprocesorowej.
Jedrzej
Don_Pedro_123
17-04-2008, 16:16
Mam o wiele słabszy komputer od Twojego, a jednak nie trwa u mnie to tak długo. Fakt - CaptureNX demonem szybkości nie jest, ale da się na nim pracować. O poprawianiu jego działania jest osobny wątek na forum - poszukaj, kilku osobom pomógł. Za to możliwości programu w pełni rekompensują brak jego szybkości.
Art Erie
17-04-2008, 17:24
Dostalem Capture NX w wersji pelnej z aparatem i musze powiedziec, ze program dosc mocno rozczarowuje predkoscia dzialania. Nie wiem moze ja za duzo wymagam ale powiekszylem RAW na 100% zeby zobaczyc fragmencik... i 1 minuta czekania. Potem nic nie robilem a capture nx jechal procka na 100%... Odnosnie sprzetu 2 rdzenie i 2GB RAM takze jakis zabytek to to nie jest... A Capture NX chyba i tak nie wykorzystuje mozliwosci architektury wieloprocesorowej.
Jedrzej
Tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=54837
Gruszka65
10-11-2011, 16:31
Długo używałem tego nikona i najlepsze lampy do statycznych sesji były zdecydowanie żarowe, oczywiście musisz mieć tło i statyw :-) resztę zrobisz w domu na samych krzywych. To jest dobre, że aparaty lustrzanki cyfrowa dają nam te możliwości, kiedyś „podkręcanie” było znacznie trudniejsze.. ale powiem ci, że tak jak kochałam mojego nikona(i nadal mam wielki szacunek) tak od jakiegoś czasu moje serce bije dla sony. Od niedawna jestem dumną posiadaczką SLT-A35k i jestem bardzo zadowolona.
Zrób próbne zdjęcie i postaraj się okreslić, czy białe tło ( brystol ) na ekranie monitora jest białe ( oczywiście czarny brystol ma byc czarny :) ).
Zrobisz kilka partii towaru, zapoznasz się z aparatem i za kazdym razem efekt będzie lepszy :)
Prawda jest taka, że sprzedając coś przez allegro sprzedajesz zdjęcia, a nie towar. Towar to już potem kwestia drugorzędna. Taka jest prawda. Więc zdjęcie ma zachęcić do zakupu, towar to klient otrzyma jak wpłaci i mało komu będzie chciało się robić zwrot jak nie będzie do końca zadowolony.
Art Erie
11-11-2011, 00:04
Prawda jest taka, że sprzedając coś przez allegro sprzedajesz zdjęcia, a nie towar. Towar to już potem kwestia drugorzędna. Taka jest prawda. Więc zdjęcie ma zachęcić do zakupu, towar to klient otrzyma jak wpłaci i mało komu będzie chciało się robić zwrot jak nie będzie do końca zadowolony.
To prawda, ale jeśli ktoś robi zdjęcia które potrafią zachęcić do zakupu towaru, nie zadaje takich pytań.
Co do samego Allegro, to niestety ale (dla więkoszści) liczy się cena i tylko cena; jakość towaru i to w jaki sposób jest on eksponowany jest sprawą podrzędną :(
Zdjęcie przyciąga uwagę. Jeśli ktoś będzie miał do wyboru kilka aukcji o podobnej cenie, to wybierze tę gdzie mu się spodoba zdjęcie.