PDA

Zobacz pełną wersję : D80-Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8

luk009
09-04-2008, 12:16
Witam! Wybieram sie po zakup Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 i proszę o doradę w jaki sposób i jak przetestować obiektyw??? Z góry dziękuje

m_cudny
09-04-2008, 12:23
jak możesz, weź chociaż laptopa, obejrzyj foty na bieżąco, czy jest ostrość i czy jest tam, gdzie powinna. Jak możesz, sprawdź kilka egzemplarzy.
Sprawdź też powtarzalność wyników ostrzenia, czy za każdym razem ostrzy w to samo miejsce.
Generalnie ten tamron gubi sie na szerszym końcu

prz3mo
09-04-2008, 13:07
Wpisz też w google np. "tamron 17-50 overexposure" i poczytaj strony, które się pokażą z tym zagadnieniem związane...
Ja trafiłem na taką sztukę, która miała problem z przeswietleniem (głownie w trybie BL lampy, ale nie tylko). Pisałem zresztą o tym na forum i są też starsze tematy z tym problemem związane.
Na szczescie mogłem oddac do sklepu... Potem zmieniły mi sie plany co do szkieł. Gdybym jednak teraz chciał kupić ten zakres i f2.8 to wybrałbym raczej Sigmę 18-50 f2.8 EX HSM. Mam uraz do Tamronów...

m_cudny
09-04-2008, 13:08
ino z tą sigma jest tak sobie jeśli chodzi o używalność od pełnej dziury. miałem kilka w ręku i każda mydło.....

swider
09-04-2008, 13:53
Gdybym jednak teraz chciał kupić ten zakres i f2.8 to wybrałbym raczej Sigmę 18-50 f2.8 EX HSM. Mam uraz do Tamronów...
Mam to samo zdanie. Jedyny plus Tamrona w stosunku do Sigmy, to jest wlasnie jego ostrosc (choc moim zdaniem jest ona w niewielkim stopniu wieksza). W pozostalych sprawach Sigma wygrywa (budowa, HSM, serwis w Polsce, 3 letnia gwarancja).

Bartello
09-04-2008, 14:07
Za "m_cudny" polecam wziac laptopa i postrzelac foty tablicy testowej i okolic. Sam tak zrobilem i nie mam zadnych problemow z obiektywem, takze z lampa na BL. Polecam szkiełko.

prz3mo
09-04-2008, 14:40
ino z tą sigma jest tak sobie jeśli chodzi o używalność od pełnej dziury. miałem kilka w ręku i każda mydło.....

Z tego co wiem nowsza wersje (z silnikiem HSM) jest takze poprawiona optycznie.
Na photozone.de bodajże jest jej wykres rozdzielczosci i wyniki są bardzo dobre.

Ponadto tak jak kolega swider wyzej wspomniał... gwarancja.
Jesli chodzi o Tamrona to praktycznie brak serwisu w PL. Na CB jest bardzo długi wątek o przygodach ludzi z "serwisem" Tamrona (nawet na gwarancji).. aż strach czytać...

kowalski
09-04-2008, 19:17
Witam! Wybieram sie po zakup Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 i proszę o doradę w jaki sposób i jak przetestować obiektyw??? Z góry dziękuje

Nie lepiej kupić online i mieć 10 dni na przetestowanie sprzętu w domu? Wydaje mi się, że w sklepie troche nie ma na to warunków.

jm
09-04-2008, 19:38
prz3mo,
a ta nowa sigma pokazuje gdzieś realne sample? Pytam, bo sama jestem w temacie...zakupowo-decyzyjnym.
Jak na razie cena jest taka...sobie:(

Co do tytułowego pytania - był taki wątek porównawczy Nikkor 18-70 vs T17-50 - sama wklejałam tam jakieś porównawcze foty. Można zajrzeć.
Moje doświadczenia z Tamronem są nienajgorsze - ostry, mój ostrzył prawidłowo, z lampą zachowywał się dobrze - niby wsio OK. Niby. Bo plastyka z tego szkiełka.... no jak dla mnie pozostawia sporo do życzenia. Choć z drugiej strony, to nie wiem czy można więcej wymagać od budżetowego zoomu o stałym swietle. Popularnośc tego obiektywu wynika chyba ze stałego światła i ostrości (chodzi o te dobre egzemplarze) oraz ceny niższej od konkurencji;)

Rivers
09-04-2008, 22:28
Jeśli będzie taka możliwość warto przymknąć szkiełko kilka działek i sfotografować odległy plan. Pewnie nie jest to regułą, ale 2 na 4 testowane przeze mnie Tamrony 17-50 miały wadę polegającą na znacznie zaniżonej rozdzielczości optycznej występującej jako lekkie nieostrości obszarów w różnych częściach kadru (fragmenty te mieściły się w GO, tuż obok było już wszystko w porządku). Można z tym żyć, ale... :) Oczywiście z wiadomych względów pomijam narożniki, tam nie musi i pewnie nie będzie idealnie. Zaznaczam, że przy fotografowaniu obiektów leżących do ok. 10-15 m sytuacja była do przyjęcia. W tym samym egzemplarzu przy innych motywach na 2.8 można było się pociąć ostrością. Mimo to warto poszukać dobrej sztuki, bo wtedy stosunek cena/jakość jest m.z. wzorcem dla innych producentów.

luk009
10-04-2008, 10:20
Jeszcze dodatkowe pytanie, który obiektyw polecilibyście Sigme czy Tamrona???

andyx
10-04-2008, 21:11
Mam ten sam problem, ale już wybrałem T17-50. Jadę jutro na testowanie przed zakupem.
Czy ktoś mógłby choć w kilku słowach określić jak wykryc ewentualne BF FF ?
Będę testował nową wersję z silnikiem, ciekawe czy ilość modeli z problemami się zmniejszy.
Testował może ktoś?

swider
10-04-2008, 21:45
Jeszcze dodatkowe pytanie, który obiektyw polecilibyście Sigme czy Tamrona???
zacytuje sam siebie:

[...]Jedyny plus Tamrona w stosunku do Sigmy, to jest wlasnie jego ostrosc (choc moim zdaniem jest ona w niewielkim stopniu wieksza). W pozostalych sprawach Sigma wygrywa (budowa, HSM, serwis w Polsce, 3 letnia gwarancja).
kolega luk009 ma jakis problemy z czytaniem? Zreszta prz3mo tez pisal, ze sie zrazil do Tamrona i kupowal by raczej Sigme.

Fr@ntz
11-04-2008, 17:43
...Czy ktoś mógłby choć w kilku słowach określić jak wykryc ewentualne BF FF ?...

Od wczoraj jest już poradnik (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55208)

brun
11-04-2008, 22:16
sory że się przykleję ale wątek ciepły:

kupiłem tamrona 17-50 wszystko jest ok ale...
po odkręceniu dekielka i pokrywy patrząc pod światło widzę coś w środku obiektywu jakby paproch lub rysa, mała ale wyraźna, próbowałem pstrykać fotki na białej ścianie przy różnych ogniskowych z przysłoną i bez, na szczęście na zdjęciach wogóle tego nie widać. czy w związku z tym jest sens wymieniać szkło (koszt wysyłki w tą i z powrotem ok 70 zł) czy dać sobie spokój? czy można to jakoś usunąć w jakiejś instytucji zajmującej się tym? ile może kosztować ewentualne czyszczenie obiektywu?

Fr@ntz
12-04-2008, 21:18
ja bym nie wytrzymał i wymienił na "czyste szkło"