Zobacz pełną wersję : ISO 100 w D300
Mam pytanie do szanownych forumowiczów odnośnie ISO 100 w D300.
A mianowicie, jak wiadomo głównym zarzutem co do czułości ISO 100 w D 300 jest to, że "przepala" biele.
Czy może ktoś z was próbował kombinacji tej czułości z włączoną funkcją D-lighting?
Podobno ta funkcja ma zabezpieczać min. przed przepałami.
Pawel Pawlak
09-04-2008, 15:50
iso 100 w d300 jest programowe i dlatego ma ograniczoną względem iso200 rozpiętość tonalną. Ale nie oznacza to że musisz mieć przepalone światła. Jeśli poprawnie naświetlisz zdjęcie, światłą będą ok. Jeśli prześwietlisz, masz mniejszą szansę na uratowanie ich wywołując RAWa.
BugsBunny
09-04-2008, 16:47
a w ogóle da się włączyć d-lighting przy najniższym ISO?
Interesujacy temat ,ciekaw jestem w jakich sytuacjach przelaczacie (jesli wogole to robicie) na iso 100.Ja robie to przy portertowaniu bo tam te najjasniejsze tony i tak nie sa konieczne,a mniejszy szum dobrze robi..
Czy ktos sie orjentuje jak duza jest strata rozpietosci tonalnej przy redukcji na 100
D-Lajting da sie wlaczyc wlasnie to zrobilem
a czy jest różnica w szumach miedzy ISO 100 (softowe) a ISO 200 (natywne) ?? nie wydaje mi się
a czy jest różnica w szumach miedzy ISO 100 (softowe) a ISO 200 (natywne) ?? nie wydaje mi się
100 jest troche gladsze, ale tak minimalnie, ze trzeba z lupa szukac roznicy ;)
kowalski
09-04-2008, 20:21
Ciekawa sprawa. Żeby udawać niższe ISO, zdjęcie musi zostać zrobione o 1EV za jasne a potem softwareowo przyciemnione o tyle samo, ponieważ to jest różnica pomiędzy ISO 100 a 200. Więc właściwie traci się górne 1EV jasności.
Dodatkowo trzeba jakoś poradzić sobie z tym, że to przyciemnianie nie może uwzględniać najjaśniejszych obszarów zdjęcia, bo wtedy na iso 100 nic nie było by zupełnie białe. Software nakłada pewnie taką krzywą, żeby nie ruszyć idealnej bieli a wszystko poniżej pewnego poziomu jasności przyciemnić w miarę liniowo. Trochę zgaduję, ale pewnie gdyby na ISO 200 zrobić zdjęcie niedoświetlone o 1EV i dokładnie to samo zdjęcie na ISO 100, to w tym drugim przypadku najjaśniejsze obszary będą miały nieco większy kontrast i będą nieco jaśniejsze. Niestety nie mam D300 :)
ISO 100 może mieć minimalnie niższe szumy, bo 2x więcej światła pada na każdy pixel matrycy (kosztem przepału).
Niezłe, ale ja bym się tego trochę bał używać :)
może słowo "softowe" nie jest w 100% na miejscu ale zapewne tak samo jak ISO 6400 czyli HI nie jest ono kalibrowane i wyciągane softem w jakimś tam stopniu tak samo zapewne jest z ISO 100
ja też tego nie używam chyba że sytuacja mnie zmusi, choć wówczas chyba wolałbym założyć filtr ND :)
kowalski
09-04-2008, 20:49
"Softwareowe" nie jest w 100% procentach na miejscu tylko, jesli zakres czułości matrycy jest faktycznie nieco większy niż 200-3200, tylko np. 180-3520 ... ;)