Zobacz pełną wersję : O gorących i martwych pikselach trochę z innej beczki
TristisAnima
09-04-2008, 10:47
Witam wszystkich!
Ostatnio w swojej lustrzance znalazłem swojego pierwszego gorącego piksela. Za bardzo mi on nie przeszkadza i jakoś z tym żyję. Wiem że mapowanie itd. itp. Jednak co mnie zastanawia. przed lustrzanką miałem dwa kompakty (nawiasem oba Kodaka) i tam, pomimo dość długiego czasu ich użytkowania, nie zauważyłem takich problemów. Czy jest to jakaś szczególna przypadłość lustrzanek? Czy kompakty nie miewają takich problemów? Jeśli tak to czym to jest podyktowane?
Motorniczy
09-04-2008, 17:18
W jednej z moich 2 lustrzanek cyfrowych przypadek "ospy cyfrowej" , czyli pixelkow martwych akurat trafił na D200 . Choroba ta pojawia sie w moim aparacie "od wielkiego dzwonu" ale jednak pojawia sie . Mnie to nie przeszkadza , ponieważ nie widać tego gołym okiem , więc nie przywiązuję do tego tak dużej wagi. Sądzę , że "martwe pixele" to jednak domena aparatów cyfrowych - bo przecież "analogi" też mają swoje przypadłości ale jednak innego typu. Krótko mówiąc opisałem swój problem/nie problem pod Twoim postem aby może dowiedzieć sie też czegoś więcej o tej "chorobie" :) Pozdrawiam
w kompaktach jest dokładnie tak samo, przy czym: a) tam mocno ingeruje w zdjęcie soft, więc bardzo często nie widzimy efektów martwych pikseli, b) mniejsze są wymagania ludzi - 99% nie patrzy na pikselki, szum itd, tylko na to że ich dziecko, ciocia, babcia sie do nich ze zdjęcia uśmiechają i mają pamiątkę (nawet ze żle skadrowanego, krzywego, przepalonego/ niedoświetlonego), c) zdziwiłbyś się jak dużo ludzi z tego pozostałego 1% stanowi sól w oku dla sprzedajacych sprzęt foto
Art Erie
09-04-2008, 18:46
(...)Jednak co mnie zastanawia. przed lustrzanką miałem dwa kompakty (nawiasem oba Kodaka) i tam, pomimo dość długiego czasu ich użytkowania, nie zauważyłem takich problemów. (...)
Pewnie nie zwróciłes na to uwagi. W moim kompakcie "niebo gwiazdziste nade mną i prawo moralne we mnie" :) :)