Zobacz pełną wersję : fuji s3 pro error
Witam,
Nabyłem ostatnio takie cudo, nawet fajny aparat, ale niepokoi mnie jedna rzecz.
Czasami (nie ustaliłem jeszcze zależności), szczególnie zaraz po włączeniu aparatu (po wymianie baterii, albo kilkugodzinnej przerwie w robieniu zdjęć, albo po włożeniu wyczyszczonej karty pamięci) po naciśnięciu spustu migawki, migawka otwiera się, ale nie zamyka (jakby czas B) a na wyświetlaczu pojawia się "err", po ponownym naciśnięciu spustu, migawka się zamyka, "zdjęcie" zapisuje się na karcie i kolejne zdjęcia robią się już okey.
czy to przypadłość tego aparatu, czy może jakaś usterka nadająca się do serwisu?
to nie jest przypadłość TEGO aparatu
fotomarek_k
09-04-2008, 09:41
Zdarzają się się b.rzadko i mi podobne sytuacje. U mnie jednak było to zawsze związane z końcówką prądu w akumulatorach. Sprawdź może jakość akumulatorów i styki wszelakie.
Możę po wymianie zasobnik akumulatorów gubi kontakt? Może coś się poluzowało?Może kiepskie akumulatory (słaba wydajność prądowa)?
Niestety moj ma tak samo. Na pewno jest to zwiazane z zasilaniem. W wiedenskim serwisie facet pytal mnie od razu, jakich akumulatorow uzywalem? Nie tyle chodzilo, czy firmowe, ale jakiej pojemnosci i na jakiej ladowarce? Aparat ma jakies problemy z odzytaniem pojemnosci akzmulatorow, czy co? Czasami nie potrafil zrobic juz zadnego zdjecia, ikonka pojemnosci baterii pulsowala, a po wlaczeniu funkcji ROZLADUJ, okazywalo sie, ze pokazywal niemal pelne akumulatory.
Nawet sprawdzilem teraz.... pierwszy pstryk i zaciecie.
Nie mam pomyslu na rozwiazanie tego problemu.
faktem jest, ze na razie uzywam akumulatorkow fuji, ktore maja ze sto lat ;) (ladowarka taka jaka byla w zestawie)
Na innej puszce mialem tez problemy, tylko na wieksza skale, ale tam wkladalem baterie alkaliczne.
dzieki za wszystkie odpowiedzi
U mnie nic takiego (tfu, tfu) nie występuje. Jak miałem s2, to rzeczywiście był wrażliwy na kiepskie akumulatorki - potrafił się po prostu wyłączyć.
Mam przy okazji pytanie - czy u Was dodatkowy (pionowy) spust "budzi z uśpienia" aparat? Bo w moim nie...
Adam
Mam przy okazji pytanie - czy u Was dodatkowy (pionowy) spust "budzi z uśpienia" aparat? Bo w moim nie...
Adam
Jest prawidłowo - pionowy spust nie ma prawa "budzić z uśpienia" aparatu - str. 36 instrukcji obslugi.
Jest prawidłowo - pionowy spust nie ma prawa "budzić z uśpienia" aparatu - str. 36 instrukcji obslugi.
Dzięki. A szkoda, wkurzające to jest...
fotomarek_k
10-04-2008, 14:20
Mam ustawiony czas przejścia "w stan spoczynku" na bodajże 5 minut i zdaje się że spust pionowy budzi wtedy aparat??? Nie mam sprzętu przy sobie by się upewnić, ale zdaje się, że "to działa"...
Pozdrawiam
ps.Jednak niestety pomyliłem się-dodatkowy spust po tych 5 minutach martwy jednak... No, może mniej uciążliwe ustawienie na te 5 min., skoro nie "naciąłem" się przez długi czas na zablokowany aparat :-)
Kupiłem Sanyo eneloop i dalej jest ten problem, trudno się mówi.
Przy okazji, na ile wam wystarcza komplet naładowanych paluszków?
i pytanie dodatkowe, mam firmware 1.0, czy warto robić upgrade?
czy mogę to zrobić sam czy trzeba do serwisu się z tym wybrać?
Kiedyś wyczerpały mi się aku i pozyczyłem od kumpla, po włożeniu ERROR
fotomarek_k
14-04-2008, 12:40
Napisał szelas:
pytanie dodatkowe, mam firmware 1.0, czy warto robić upgrade?
czy mogę to zrobić sam czy trzeba do serwisu się z tym wybrać?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/imagesb/statusicon/user_offline.gif)
Jakieś stare to oprogramowanie masz-może rzeczywiście tu przyczyna tych zawieszek?
U mnie po zakupie w 2006r było bodajże 2.11. W serwisie wgrali 2.18-podobno lepiej z lampą itd. Ja różnic istotnych nie stwierdziłem-miałem tylko wrażenie, że odcień barw na AWB lekko się zmienił...Pewien tego nie jestem, bo po miesiącu użytkowania body była zmiana oprogramowania.
W serwisie ta usługa jest robiona podobno za niewielką opłatą-zdaje się że było ok.20zł. We własnym zakresie chyba trudno-w każdym razie odradzali...
Pozdrawiam
W serwisie ta usługa jest robiona podobno za niewielką opłatą-zdaje się że było ok.20zł. We własnym zakresie chyba trudno-w każdym razie odradzali...
Pozdrawiam
Firmware w S3pro uaktualnia się we własnym zakresie bez najmniejszych problemów, trzeba jedynie mieć w aparacie kartę xD.
marszull
15-04-2008, 12:14
Potwierdzam uaktualnienie to chwilka tylko karta xd i trzeba pamietac o zasilaniu ;-)
Potwierdzam uaktualnienie to chwilka tylko karta xd i trzeba pamietac o zasilaniu ;-)
Czyli potrzebny zasilacz, czy wystarczą dobrze naładowane akumulatorki?
marszull
15-04-2008, 15:57
jak zalozone nowe i na pewno sprawne to akumulatorki wystarcza
potrzebny zaslacz
chyba ze jakis wybredny mam egzemplarz
marszull
16-04-2008, 13:27
jesli tak to przepraszam za wprowadzenie w blad, wydawalo mi sie ze uaktualnialem soft bez zasilacza