PDA

Zobacz pełną wersję : fuji s3 pro error

szelas
09-04-2008, 08:09
Witam,

Nabyłem ostatnio takie cudo, nawet fajny aparat, ale niepokoi mnie jedna rzecz.
Czasami (nie ustaliłem jeszcze zależności), szczególnie zaraz po włączeniu aparatu (po wymianie baterii, albo kilkugodzinnej przerwie w robieniu zdjęć, albo po włożeniu wyczyszczonej karty pamięci) po naciśnięciu spustu migawki, migawka otwiera się, ale nie zamyka (jakby czas B) a na wyświetlaczu pojawia się "err", po ponownym naciśnięciu spustu, migawka się zamyka, "zdjęcie" zapisuje się na karcie i kolejne zdjęcia robią się już okey.

czy to przypadłość tego aparatu, czy może jakaś usterka nadająca się do serwisu?

artful
09-04-2008, 09:23
to nie jest przypadłość TEGO aparatu

fotomarek_k
09-04-2008, 09:41
Zdarzają się się b.rzadko i mi podobne sytuacje. U mnie jednak było to zawsze związane z końcówką prądu w akumulatorach. Sprawdź może jakość akumulatorów i styki wszelakie.
Możę po wymianie zasobnik akumulatorów gubi kontakt? Może coś się poluzowało?Może kiepskie akumulatory (słaba wydajność prądowa)?

marusek
09-04-2008, 10:19
Niestety moj ma tak samo. Na pewno jest to zwiazane z zasilaniem. W wiedenskim serwisie facet pytal mnie od razu, jakich akumulatorow uzywalem? Nie tyle chodzilo, czy firmowe, ale jakiej pojemnosci i na jakiej ladowarce? Aparat ma jakies problemy z odzytaniem pojemnosci akzmulatorow, czy co? Czasami nie potrafil zrobic juz zadnego zdjecia, ikonka pojemnosci baterii pulsowala, a po wlaczeniu funkcji ROZLADUJ, okazywalo sie, ze pokazywal niemal pelne akumulatory.
Nawet sprawdzilem teraz.... pierwszy pstryk i zaciecie.
Nie mam pomyslu na rozwiazanie tego problemu.

szelas
09-04-2008, 10:30
faktem jest, ze na razie uzywam akumulatorkow fuji, ktore maja ze sto lat ;) (ladowarka taka jaka byla w zestawie)
Na innej puszce mialem tez problemy, tylko na wieksza skale, ale tam wkladalem baterie alkaliczne.
dzieki za wszystkie odpowiedzi

!AGresT
09-04-2008, 19:22
U mnie nic takiego (tfu, tfu) nie występuje. Jak miałem s2, to rzeczywiście był wrażliwy na kiepskie akumulatorki - potrafił się po prostu wyłączyć.

Mam przy okazji pytanie - czy u Was dodatkowy (pionowy) spust "budzi z uśpienia" aparat? Bo w moim nie...
Adam

Smurf
09-04-2008, 20:56
Mam przy okazji pytanie - czy u Was dodatkowy (pionowy) spust "budzi z uśpienia" aparat? Bo w moim nie...
Adam
Jest prawidłowo - pionowy spust nie ma prawa "budzić z uśpienia" aparatu - str. 36 instrukcji obslugi.

!AGresT
10-04-2008, 09:43
Jest prawidłowo - pionowy spust nie ma prawa "budzić z uśpienia" aparatu - str. 36 instrukcji obslugi.

Dzięki. A szkoda, wkurzające to jest...

fotomarek_k
10-04-2008, 14:20
Mam ustawiony czas przejścia "w stan spoczynku" na bodajże 5 minut i zdaje się że spust pionowy budzi wtedy aparat??? Nie mam sprzętu przy sobie by się upewnić, ale zdaje się, że "to działa"...
Pozdrawiam

ps.Jednak niestety pomyliłem się-dodatkowy spust po tych 5 minutach martwy jednak... No, może mniej uciążliwe ustawienie na te 5 min., skoro nie "naciąłem" się przez długi czas na zablokowany aparat :-)

szelas
13-04-2008, 18:27
Kupiłem Sanyo eneloop i dalej jest ten problem, trudno się mówi.
Przy okazji, na ile wam wystarcza komplet naładowanych paluszków?

i pytanie dodatkowe, mam firmware 1.0, czy warto robić upgrade?
czy mogę to zrobić sam czy trzeba do serwisu się z tym wybrać?

verus
13-04-2008, 19:08
Kiedyś wyczerpały mi się aku i pozyczyłem od kumpla, po włożeniu ERROR

fotomarek_k
14-04-2008, 12:40
Napisał szelas:

pytanie dodatkowe, mam firmware 1.0, czy warto robić upgrade?
czy mogę to zrobić sam czy trzeba do serwisu się z tym wybrać?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/imagesb/statusicon/user_offline.gif)
Jakieś stare to oprogramowanie masz-może rzeczywiście tu przyczyna tych zawieszek?
U mnie po zakupie w 2006r było bodajże 2.11. W serwisie wgrali 2.18-podobno lepiej z lampą itd. Ja różnic istotnych nie stwierdziłem-miałem tylko wrażenie, że odcień barw na AWB lekko się zmienił...Pewien tego nie jestem, bo po miesiącu użytkowania body była zmiana oprogramowania.
W serwisie ta usługa jest robiona podobno za niewielką opłatą-zdaje się że było ok.20zł. We własnym zakresie chyba trudno-w każdym razie odradzali...
Pozdrawiam

Smurf
14-04-2008, 22:57
W serwisie ta usługa jest robiona podobno za niewielką opłatą-zdaje się że było ok.20zł. We własnym zakresie chyba trudno-w każdym razie odradzali...
Pozdrawiam
Firmware w S3pro uaktualnia się we własnym zakresie bez najmniejszych problemów, trzeba jedynie mieć w aparacie kartę xD.

marszull
15-04-2008, 12:14
Potwierdzam uaktualnienie to chwilka tylko karta xd i trzeba pamietac o zasilaniu ;-)

szelas
15-04-2008, 15:33
Potwierdzam uaktualnienie to chwilka tylko karta xd i trzeba pamietac o zasilaniu ;-)

Czyli potrzebny zasilacz, czy wystarczą dobrze naładowane akumulatorki?

marszull
15-04-2008, 15:57
jak zalozone nowe i na pewno sprawne to akumulatorki wystarcza

marusek
16-04-2008, 11:16
potrzebny zaslacz
chyba ze jakis wybredny mam egzemplarz

marszull
16-04-2008, 13:27
jesli tak to przepraszam za wprowadzenie w blad, wydawalo mi sie ze uaktualnialem soft bez zasilacza