PDA

Zobacz pełną wersję : CLS i SB800 jako sterownik - bierze udział w oświetleniu?

aries.mehehe
08-04-2008, 13:56
Witam.

Jakoś nie trafiłem na taką informację, więc pytam... Czy użyta SB 800 jako sterownik do CLS (body to D50, więc bez trybu commander) bierze aktywny udział w oświetleniu sceny? Czyli... zapinam na body SB 800, mam do tego np. dwie SB 600 jako slave i... i ile mam źródeł światła oświetlających scenę - dwa czy trzy?

Piotr_
08-04-2008, 14:02
Witam.

Jakoś nie trafiłem na taką informację, więc pytam... Czy użyta SB 800 jako sterownik do CLS (body to D50, więc bez trybu commander) bierze aktywny udział w oświetleniu sceny? Czyli... zapinam na body SB 800, mam do tego np. dwie SB 600 jako slave i... i ile mam źródeł światła oświetlających scenę - dwa czy trzy?

Zależy jak ustawisz. Może być tylko sterownikiem, a może też brać udział w ekspozycji.

pacyf
08-04-2008, 14:03
Ty decydujesz (ustawieniemi w SB-800) czy sterownik bierze udział w ekspozycji czy nie.
Temat wielokrotnie wałkowany na forum.
Faktem również jest że pomimo wyłaczenia z ekspozycji sterownika odrobina światła dostaje się w kadr.
Lepszym rozwiązaniem jest SU-800.

aries.mehehe
08-04-2008, 18:35
Mhm... dziękować Wam bardzo za odpowiedź :)

Co do lekkiego udziału SB 800 przy sterowaniu, to się spodziewałem - zależało mi raczej na informacji, czy może aktywnie uczestniczyć.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.