Zobacz pełną wersję : Nikon działający bez baterii...
Sokolik Wędrowny
08-04-2008, 09:53
No właśnie. Chodzi mi o body, w którym bateria niezbędna jest jedynie do zasilania światłomierza. Bo czuję, że chciałbym takiego sobie sprawić. Wiem, że na pewno FM2, ale nie mam pojęcia ile na dzień dzisiejszy kosztują. Pewnie nadal drogo... Może FM (bez dwójki)? Mielibyście jakieś sugestie? :)
Z tych "nowszych" to jedynie seria FM we wszelkich wariantach, oczywiście ze wskazaniem na FM2n lub FM3a. Z nieco starszych - F i F2 (można je wręcz wyposażyć w pryzmaty bez światłomierza), bądź Nikkormaty z F w nazwie.
FE2 i FE oraz F3 tez dzialaja bez baterii ale z jednym czasem. W FE2 jest to 1/250 w FE 1/125 a w F3 1/90 lub 1/80.
Sokolik Wędrowny
08-04-2008, 10:47
Czyżby ta 1/250 w FE2 była jednocześnie czasem synchronizacji z lampą? :)
Tak, dokladnie.
FM3a, FA i FE2 maja prawie identyczne parametry techniczne, z tym ze FA ma dodatkowo automatyki P i S a FM3a ma hybrydowa migawke.
W F3 jest to 1/60 sek oraz czasy oznaczone literą T. Poniżej cytat z manualu F3:
Mechanical: T setting on shutter speed dial and 1/60 sec. when using backup mechanical release lever.
sprocket
09-04-2008, 01:18
Zenith ET :) ( jesli nie nie chodzi Ci tylko o Nikona)
Dziala bez bateri a nawet swiatlomierz selenowy nie potrzebuje zasilania.
Zenith ET to udana konstrukcja, czytalem kiedys ze produkowany model w latach 70 i pocz. 80 jest jest jednym z lepszych.
Zenit 11 też nie ma baterii [nawet nie ma gdzie jej włożyć], a światłomierz działa. Mam go od 19 lat, nigdy nic w nim nie padło. A zdjęcia nadal świetne i wszystkie naświetlane wg właśnie tego światłomierza.
Zenit nie trzyma czasow migawki a jak trzyma to nie sa te ktore masz napisane na pokretle (moj mial rozrzut jakies 2 dzialki). Nie porownuj wyrobu aparatopodobnego z aparatami. Praktica jest bardziej powtarzalna od kazdego Zenka.
Sokolik Wędrowny
09-04-2008, 10:40
A podepnę do Zenka obiektywy Nikona? :D
Chyba zapoluję na jakiegoś FM...
Dzięki!
polecam odwrotnie... do nikona radzieckie szkła... no chyba że kolega lubi iść pod prąd ogólnym trendom, czemu się nie dziwię
Sokolik Wędrowny
09-04-2008, 10:49
polecam odwrotnie... do nikona radzieckie szkła... no chyba że kolega lubi iść pod prąd ogólnym trendom, czemu się nie dziwię
O, to ciekawe. Które radzieckie szkła? Co do chodzenia pod prąd (tudzież pod wiatr)... A owszem, lubię :)
to juz chyba na innym wątku (tak, przyznaję bez bicia, że to tylko teoretyczna wiedza), ale trzeba poszukać i popytać, jest wiele szkieł bardzo dobrej jakości. miałem na myśli to, ze do znka bez sensu podpinąć szkła dobre......no chyba że ma się filmy darmowe, i można robić do każdego ujęcia 5 klatkowy bracketinhg. poza tym chyba nie ma takich przejściówek.
Sokolik Wędrowny
09-04-2008, 11:45
to juz chyba na innym wątku (tak, przyznaję bez bicia, że to tylko teoretyczna wiedza), ale trzeba poszukać i popytać, jest wiele szkieł bardzo dobrej jakości. miałem na myśli to, ze do znka bez sensu podpinąć szkła dobre......no chyba że ma się filmy darmowe, i można robić do każdego ujęcia 5 klatkowy bracketinhg. poza tym chyba nie ma takich przejściówek.
Z podpinania czegokolwiek do Zenka to ja już jednak wyrosłem... :)
O te radzieckie szkła tak tylko z ciekawości warsztatowej pytałem. U mnie zapewne skończy się na kupnie 3-4 sztukach jakiejś firmowej szklarni a potem zajmę się robieniem zdjęć...
Sa pozdradzieckie szkla z begnetem F (H - po ichniemu od Nikon), byly to szkla do Kieva 19 ktory byl klonem Nikkormata. Mialem Arsata 20/2.8 N i Mira 35/2 N. Mir mial fatalne powloki MC, Arsat juz byl niezly, a na pewno lepszy od Mira 20/3.5 (ktory tez istnieje z bagnetem F), jest tez Zenitar 16/2.8 z begnetem F, jest tez 80/2 z poklonami ... troche tego talatajstwa sie nazbiera. Wiekszosc ma bagnet typu AI, o AI-S to jeszcze tam nie slyszeli.
Sokolik Wędrowny
09-04-2008, 13:48
jest tez Zenitar 16/2.8 z begnetem F,
A tego to nawet często na Allegro widuję z różnymi mocowaniami. Szkiełko warte zastanowienia?
ta 20/3.5 badzo ładna jest, ale ma okropne dystorsje, słyszałem ze 16 jest dobrej jakości własnie. no i sam pisze OT....
chyba przez przypadek, dzięki tobie gaLL odkyłem to, czego szukam od dawna!!!! i to za jaką kasę! w porównaniu do nikkora
http://kosara.net/photo/arsatshift.html
Na to szklo uwazaj, bo slynie z zolknacych powlok MC dajacych na fotkach ladny "sikowy" zafarb (Arsat-shift)
właśnie wracam ze sklepu foto, gdzie zrobiłem kilka fotek testowych
właśnie wracam ze sklepu foto, gdzie zrobiłem kilka fotek testowych
A gdzie takie cudo można przetestować?
cena była wydała mi sie bardzo atrakcyjna, no to złapałem torbę i podskoczyłem do nich. więc jak wywołam film i zaramkuje i rzuce na ściane i okaże sie ze nie ma nic żółtego bardziej niz powinno, to kupię go. oczywiście nie robiłem żadnych testów no bo niby jak, tylko cyknąłem ze 3 fotki bez okno w tym sklepie :) dla porównania podpiąłem też S24/1.8 i S12-24/cośtam
edit: ja to nie wiem jak, ale może jakiś moderator dałby rade przenieść tą dyskusję na prawidłowe tory, bo zbaczamy strasznie!
edit 2, ocziwiscie nie wrzuciłem linka:
http://www.allegro.pl/item336138897_interfoto_arsat_pcs_35mm_f_2_8_shift _nikon_raty.html
wrzuciłem linka i.. już nie ma szkiełka.... :evil:
A masz jakieś próbki ze szkiełka? Jeśli tak to podeślij. Z to co widzę to co jakiś czas pojawia się na allegro.
odbieram w piątek slajdy. dawali 7 dni na sprawdzenie, wiec już chciałem kupic! i najwyzej oddac na gwarancji, a tu d...
btw, mpwt> oddajesz slajdy do rossmana?? to jakis sklep z kosmetykami jest! film trzeba wrzucic do szuflady, gdzie kazdy moze podejsc i dorzucic cos od siebie, np. gume do żucia... ty masz do tego zaufanie?
btw, mpwt> oddajesz slajdy do rossmana?? to jakis sklep z kosmetykami jest! film trzeba wrzucic do szuflady, gdzie kazdy moze podejsc i dorzucic cos od siebie, np. gume do żucia... ty masz do tego zaufanie?
Zaufanie mam, bo już od roku tak wywołuję slajdy i jest ok. Kasetkę z filmem wrzucasz do koperty, odrywasz górę z numerkiem i wrzucasz. Więc w czym problem? A przynajmniej slajdy nie wracają do mnie porysowane jak z Profilabu.
A Rossman wywołuje w CeWe Color. Więc chyba w miarę rozsądne miejsce. I za 17 zł mam wywołany i zaramkowany slajd.