PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON CAPTURE NX dlaczego jest taki wolny ???

Damianus
07-04-2008, 15:45
Witam

Mam proca 2,5 AMD ORAZ 1,5 Gb ramu a Nikon Capture NX działa strasznie wolno podczas edycji nefów. Wiem że ten wątek był już maglowany jednak nie znalazłem lekarstwa .Czy zwiększenie ilości ramu np do 3 gb przyspieszy to ustrojstwo ?

Powiem jeszcze że zaraz po instalacji nefy otwierały się w miarę normalnie , problem zaczyna się na drugi dzień - napisałem zaczyna gdyż już dwukrotnie instalowałem ten program na dwóch różnych komputerach i sytuacja wyglądała dokładnie tak samo.Może ma coś źle ustawione ????

Na tym samym komputerze mam CS3 i działa normalnie (nie jakoś oszałamiająco szybko ale da się pracować )

Erie
07-04-2008, 15:47
wyłącz cache w NXie, mocno to pomoże (btw sądzę że w chwili obecnej Twój cache przechowuje kilka/ kilkanaście gigabajtów informacji z NXa)

Damianus
07-04-2008, 15:58
Gdzie ten "cache" znajdę ?

Marcin T
07-04-2008, 16:38
Damianus, a zerkałeś tu http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=533706&postcount=6

Third Eye
07-04-2008, 17:46
Witam !

Tutaj znajdziesz ustawienia cache:
Edit/Preferences/Cache Settings

Damianus
07-04-2008, 22:25
Damianus, a zerkałeś tu http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=533706&postcount=6

No więc ustawiłem wszystko tak jak tu napisane i program zaczął się szybciej otwierać ,nef się szybko otwiera ale jak zaczynam na nim działać to nagle zwalnia i wszystko trwa po 15-20 sekund. Nic nie kumam ... a Photoshop działa nadal sprawnie.

Może to być wina RAMu ?

jerryjola
07-04-2008, 23:01
No więc ustawiłem wszystko tak jak tu napisane i program zaczął się szybciej otwierać ,nef się szybko otwiera ale jak zaczynam na nim działać to nagle zwalnia i wszystko trwa po 15-20 sekund. Nic nie kumam ... a Photoshop działa nadal sprawnie.

Może to być wina RAMu ?

i tak, i nie

domyślnie Cache Settings instalowany jest na C dysku w katalogu Documents and Settings\nazwa użytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Nikon\Capture NX\ThumbnailCache.
Jak masz za mało wolnego miejsca na C dysku (powinno być min. 2x ilość RAM-u), to każde zapisanie plików w tym folderze będzie powodowało, że w pewnym momencie spadnie ilość wolnego miejsca na dysku poniżej ilości RAM-u, i wtedy tzw. pamięć wirtualna jest zbyt mała i wtedy zaczyna mulić system.
W zakładce, którą wskazał Third Eye jest możliwość przeniesienia folderu Cache w inne miejsce - np na inną partycję - ja tak mam i polecam

Erie
07-04-2008, 23:23
i tak, i nie

domyślnie Cache Settings instalowany jest na C dysku w katalogu Documents and Settings\nazwa użytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Nikon\Capture NX\ThumbnailCache.
Jak masz za mało wolnego miejsca na C dysku (powinno być min. 2x ilość RAM-u), to każde zapisanie plików w tym folderze będzie powodowało, że w pewnym momencie spadnie ilość wolnego miejsca na dysku poniżej ilości RAM-u, i wtedy tzw. pamięć wirtualna jest zbyt mała i wtedy zaczyna mulić system.
W zakładce, którą wskazał Third Eye jest możliwość przeniesienia folderu Cache w inne miejsce - np na inną partycję - ja tak mam i polecam

a najszybciej działa NX z zupełnie wyłączonym tych cachem o czym wspominałem na samym początku

jerryjola
07-04-2008, 23:36
a najszybciej działa NX z zupełnie wyłączonym tych cachem o czym wspominałem na samym początku

tak, masz rację...umknęła mi Twoja uwaga
to taka porada dla tych, co nie chcą cachu wyłączać ( z różnych, nawet irracjonalnych względów)

Władca Pixeli
08-04-2008, 03:26
Programiści znający język C++ i mający pojęcie o asemblerze są za drodzy bo to wymaga sporej wiedzy i doświadczenia.
Microsoft wymyślił więc coś, co się nazywa .NET Framework.
Nie wnikając w szczegóły, programy oparte na tym "zamulaczu" (NX niestety na tym pracuje) nie będą działać szybko bo nie mają prawa.

schwepes
08-04-2008, 06:03
U mnie w NXie domyślnie włączone jest odszumianie. Mimo, że z domyślnie jest 0, to odhaczenie tej opcji znacznie poprawia prędkość działania.

krzysztof jot
08-04-2008, 11:53
U mnie w NXie domyślnie włączone jest odszumianie. Mimo, że z domyślnie jest 0, to odhaczenie tej opcji znacznie poprawia prędkość działania.

tylko jak "na stałe" wyłaczyc w opcjach odszumianie :)

pinio
08-04-2008, 15:56
tylko jak "na stałe" wyłaczyc w opcjach odszumianie :)
Ja nie znalazłem innego sposobu jak pierwsza ręczna operacja po otwarciu nowego zdjęcia ;)
Z chęcią poznam lepszy sposób

Erie
08-04-2008, 16:29
zróbcie sobie batcha - wyłączenie "noise reduction" w NEFie, a następnie przetwarzanie wsadowe i zapis do innego katalogu jao NEFy - innymi słowy tworzycie problemy towarzysze tak gdzie ich nie ma ;)

ADAM1
08-04-2008, 16:29
Ja nie znalazłem innego sposobu jak pierwsza ręczna operacja po otwarciu nowego zdjęcia ;)
Z chęcią poznam lepszy sposób

Może odhaczyć w *.ini-m?;)

pinio
08-04-2008, 16:52
zróbcie sobie batcha - wyłączenie "noise reduction" w NEFie, a następnie przetwarzanie wsadowe i zapis do innego katalogu jao NEFy - innymi słowy tworzycie problemy towarzysze tak gdzie ich nie ma ;)
A próbowałeś zrobić batcha z wyłączeniem "noise reduction" ? Bo ja nie daję rady, taki jakiś niedouczony jestem. Potrafię wsadowo tylko włączać przełącznik dla "noise reduction", a wyłączanie mi nie wychodzi :evil:

Erie
08-04-2008, 17:00
A próbowałeś zrobić batcha z wyłączeniem "noise reduction" ? Bo ja nie daję rady, taki jakiś niedouczony jestem. Potrafię wsadowo tylko włączać przełącznik dla "noise reduction", a wyłączanie mi nie wychodzi :evil:

powinno działać - sprawdzę jak do domu wrócę

pinio
08-04-2008, 17:05
powinno działać - sprawdzę jak do domu wrócę
Wiem, że powinno. Pierwszy pomysł jaki mi przyszedł dawno, dawno temu to właśnie ten z batchem. Niestety rozczarowałem się. Wyłączenie przełącznika nie jest widoczne w spisie operacji do zapisania przy tworzeniu pliku do przetwarzania wsadowego - przynajmniej u mnie.

Może odhaczyć w *.ini-m?;)
A konkretnie?

ADAM1
08-04-2008, 19:40
A konkretnie?

A konkretnie w pliku "ini", odpowiadającym za startowe ustawienia wielu programów.

Nie mogę byc zbyt konkretny, bo nie mam zainstalowanego tego programu, ale idea wydaje się słuszna.;)

pinio
08-04-2008, 19:58
A konkretnie w pliku "ini", odpowiadającym za startowe ustawienia wielu programów.
Z tekstu wnioskuję: Jeden magiczny plik "ini" odpowiadający za ustawienia wielu programów, a wśród nich zapewne CaptureNX :shock: hmmm.... ciekawe - ale ja się nie znam, więc może ... ;)

Nie mogę byc zbyt konkretny, bo nie mam zainstalowanego tego programu, ale idea wydaje się słuszna.;)
A już myślałem, że to porada od praktyka, a nie teoretyka ;)

A może ktoś ma sprawdzony sposób, a nie na zasadzie "tak mi się wydaje" - nie ma potrzeby robienia w tej kwestii forumowej "burzy mózgów" ;):twisted:

ADAM1
08-04-2008, 20:03
Z tekstu wnioskuję: Jeden magiczny plik "ini" odpowiadający za ustawienia wielu programów, a wśród nich zapewne CaptureNX :shock: hmmm.... ciekawe - ale ja się nie znam, więc może ... ;)

No co Ty, chłopie, nie wygłupiaj się.

Każdy niemal program posiada takowy plik, a nie jakiś jeden wspólny.:)

pinio
08-04-2008, 20:30
No co Ty, chłopie, nie wygłupiaj się.
No dobra. Wygłupiałem się. Staram się czytać ze zrozumieniem i tak z tekstu wynikało. Dobrze, że nie jestem łatwowierny ;) :)

Każdy niemal program posiada takowy plik, a nie jakiś jeden wspólny.:)
Tutaj już brzmi rozsądniej :)
Obecnie jednak coraz więcej programów od tego odchodzi np. na rzecz rejestrów. CaptureNX nie posiada pliku "ini". Rejestry też tego nie zawierają. Korzysta natomiast z pliku application.cfg(plik XML) w katalogu \Documents and Settings\...\Dane aplikacji\Nikon\Capture NX - nie ma w nim wartości domyślnego ustawieniu tej opcji.

bastek73
09-04-2008, 06:41
,,Chcecie, żeby NX działał jak błyskawica? wykonajcie dokładnie to co napiszę.
Jest to porada dla osób korzystających z Windows XP i mających 2GB ramu."

Mam 1Gb Ramu!!!!

W windowsie trzeba wyłączyć plik stronicowania- krok pierwszy.

Tak zrobiłem.

,,Jeśli macie zainstalowanego Photoshopa to w Preferencjach-Wydajność wartość pamięci przypisanej dla PS zmniejszyć do minimum, a nawet do zera- krok drugi."

Nie ma PSa

,,Następnie w NX w Preferences-Cache Settings limit cache size ustawić na zero i odznaczyć Use image cache to increase speed of application, zamknąć program, żeby zapisały się ustawienia- krok trzeci."

Nie znalazłem tego.

Po wyłączeniu plików stronicowania różnica wyraźna!!!!
Dzięki za pomoc

Third Eye
09-04-2008, 09:00
........
,,Następnie w NX w Preferences-Cache Settings limit cache size ustawić na zero i odznaczyć Use image cache to increase speed of application, zamknąć program, żeby zapisały się ustawienia- krok trzeci."

Nie znalazłem tego.

Dzięki za pomoc

Parę postów wyżej podawałem miejsce, gdzie to można znaleźć:

Edit/Preferences/Cache Settings

Pedros
09-04-2008, 09:52
Dzięki za pomoc
[/quote]

a u mnie po wyłączeniu pliku stronicowania,NX zamyka się z komunikatem "za mało pamięci wirtualnej, proszę ją zwiększyć"

ADAM1
09-04-2008, 10:52
Tutaj już brzmi rozsądniej :)
Obecnie jednak coraz więcej programów od tego odchodzi np. na rzecz rejestrów. CaptureNX nie posiada pliku "ini". Rejestry też tego nie zawierają. Korzysta natomiast z pliku application.cfg(plik XML) w katalogu \Documents and Settings\...\Dane aplikacji\Nikon\Capture NX - nie ma w nim wartości domyślnego ustawieniu tej opcji.

No właśnie też zauważyłem, że niektóre wartości tam podane mają nazwy inne niż w programie lub nie mają rozpoznawalnych nazw.

Jednak upierałbym się że to o ustawienia w tym pliku chodzi.

Damianus
09-04-2008, 11:36
[quote=bastek73;665804],,Chcecie, żeby NX działał jak błyskawica? wykonajcie dokładnie to co napiszę.
Jest to porada dla osób korzystających z Windows XP i mających 2GB ramu."

Mam 1Gb Ramu!!!!

W windowsie trzeba wyłączyć plik stronicowania- krok pierwszy.

Gdzie to się dokładnie wyłącza ?

ADAM1
09-04-2008, 11:52
PPM na "Mój Komputer" - > "Zaawansowane" -> "Wydajnośc" -> "Zaawansowane" -> "Pamięc wirtualna" i tam.

Pedros
09-04-2008, 12:00
powtórnie o moim problemie:gdy zaznaczę w ustawieniach wydajności "bez pliku stronicowania" po odpaleniu NXa i po załadowaniu NEFa ,przy próbie zmian,wyskakuje komunikat windows" niewystarczająca ilość pamięci wirtualnej............" i zamyka NXa.
Czy ktoś ma podobnie?

ADAM1
09-04-2008, 12:21
powtórnie o moim problemie:gdy zaznaczę w ustawieniach wydajności "bez pliku stronicowania" po odpaleniu NXa i po załadowaniu NEFa ,przy próbie zmian,wyskakuje komunikat windows" niewystarczająca ilość pamięci wirtualnej............" i zamyka NXa.
Czy ktoś ma podobnie?

A ile masz pamięci RAM?
No i dobrze jest zainstalowac jakieś oprogramowanie do uwalniania pamięci.

edit: przepraszam za "edytowane" - kliknąłem z przyzwyczajenia pierwszą ikonę (miało być "cytuj" a wyszło "edytuj" :()

Erie
09-04-2008, 12:25
A ile masz pamięci RAM?

oprogramowanie do uwalniania pamięci w dużej mierze działa w ten sposób że wyrzuca z pamięci RAM do pliku stronicowania niepotrzebne w danym momencie rzeczy, więc... zupełnym absurdem byłoby wyłączenie pliku swap i korzystanie z tych programów

Pedros
09-04-2008, 12:30
[quote=ADAM1;666104]A ile masz pamięci RAM?

mam 1 GB ramu, ale ktoś wcześniej też wspominał o tej ilości pamięci w swojej konfiguracji i wszystko działa u niego ok.

ADAM1
09-04-2008, 12:31
oprogramowanie do uwalniania pamięci w dużej mierze działa w ten sposób że wyrzuca z pamięci RAM do pliku stronicowania niepotrzebne w danym momencie rzeczy, więc... zupełnym absurdem byłoby wyłączenie pliku swap i korzystanie z tych programów

Pliku swap, zupełnie wyłaczac nie potrzeba, wystarczy tylko zmniejszyc jego rozmiary do niezbędnej do działania takich gadżetów, wielkości.

Wyłączanie pliku wymiany, w sytuacji, gdy posiada się mniej niż 3GB RAMU, to nonsens.

Erie
09-04-2008, 12:39
Pliku swap, zupełnie wyłaczac nie potrzeba, wystarczy tylko zmniejszyc jego rozmiary do niezbędnej do działania takich gadżetów, wielkości.

Wyłączanie pliku wymiany, w sytuacji, gdy posiada się mniej niż 3GB RAMU, to nonsens.

bez pliku stronicowania oznacza przecież wyłączenie pliku swap, więc nie rozumiem... druga sprawa to wyłączanie przy mniej niż 3 GB - dlaczego to jest nonsens? ja mam wyłączony w lapciaku (1 GB) i w stacjonarnym (2 GB) i jest jak najbardziej pozytywnie (fakt - nie mam mnóstwa programików do upiększania pulpitu, do monitorowania yahoo/ googla, do monitorowania stanu pamięci, szybkości łącza, okresu u sąsiadki i czego tam jeszcze można wymyslić, dodatkowo wyłączone w panelu administratora wszystkie niepotrzebne usługi Windowsa i nie mam 300 czy więcej MB w pamięci zajęte :))

ADAM1
09-04-2008, 12:46
bez pliku stronicowania oznacza przecież wyłączenie pliku swap, więc nie rozumiem... druga sprawa to wyłączanie przy mniej niż 3 GB - dlaczego to jest nonsens? ja mam wyłączony w lapciaku (1 GB) i w stacjonarnym (2 GB) i jest jak najbardziej pozytywnie (fakt - nie mam mnóstwa programików do upiększania pulpitu, do monitorowania yahoo/ googla, do monitorowania stanu pamięci, szybkości łącza, okresu u sąsiadki i czego tam jeszcze można wymyslić, dodatkowo wyłączone w panelu administratora wszystkie niepotrzebne usługi Windowsa i nie mam 300 czy więcej MB w pamięci zajęte :))

Swap i plik wymiany, to to samo i nie wygłupiaj sie że czegoś tam nie rozumiesz.:)
Wyrażam się dośc jasno.
Poza tym, nie wiem jak duze pliki obrabiasz, bo jeśli takie od 5 - 35MB, to zgoda, ale jeśli większe w PSie, to już nie wyda.

Erie
09-04-2008, 12:52
Swap i plik wymiany, to to samo i nie wygłupiaj sie że czegoś tam nie rozumiesz.:)
Wyrażam się dośc jasno.
Poza tym, nie wiem jak duze pliki obrabiasz, bo jeśli takie od 5 - 35MB, to zgoda, ale jeśli większe w PSie, to już nie wyda.

nie rozumiem w kontekście rad: "wyłącz swap", która jest skuteczna i to mocno i Twoje "nie wyłączaj", szczególnie że wczesniej nawet podawałeś gdzie to wyłączać :D

co do plików to obrabiam zdjęcia z D80/ D200/ D3/ C400D/ C1Ds/ FS5 - odpowiednio w NXie/ PSie, folderki w Corelu (tak od 20 MB do kilkuset) i całkiem dobrze działa na 2 GB :) bez swapa, tylko tak jak wyzej napisałem wyłączone wsystkie zaśmiecacze pamięci, wyłączone niepotrzebne plug-iny i czcionki

Damianus
09-04-2008, 12:53
Napisałem e-mail do działu wsparcia technicznego Nikona i uprzejmy pan odpowiedział mi że NIKON CAPTURE NX nie jest programem dedykowanym do aparatu D300 ( jest to jakaś nakładka) i że ma prawo wolno działać. Nikonowcy ponoć pracują nad nową wersją oprogramowania ale to jeszcze chwila potrwa .Póki co zalecił reset komputera i wgranie oprogramowania Nikon Capture NX jako pierwszego na czysty system wtedy ponoć radzi sobie przyzwoicie.Mówił też ze nie ma sensu zwiększać ramu ponad 3 gb - nie zapytałem dlaczego .

Erie
09-04-2008, 12:56
Napisałem e-mail do działu wsparcia technicznego Nikona i uprzejmy pan odpowiedział mi że NIKON CAPTURE NX nie jest programem dedykowanym do aparatu D300 ( jest to jakaś nakładka) i że ma prawo wolno działać. Nikonowcy ponoć pracują nad nową wersją oprogramowania ale to jeszcze chwila potrwa .Póki co zalecił reset komputera i wgranie oprogramowania Nikon Capture NX jako pierwszego na czysty system wtedy ponoć radzi sobie przyzwoicie.Mówił też ze nie ma sensu zwiększać ramu ponad 3 gb - nie zapytałem dlaczego .

ech bzdury gadał, a 3 GB to jest wielkość pamięci obsługiwana przez Windows XP

Valwit
09-04-2008, 13:17

a przeklej tu tego kwiatka :)

piszesz ze masz 1 GB ramu. ile ramu masz na karcie graficznej? masz zainstalowany .net 2.0? wgrales service pack dla .net 2.0?

wojteh
09-04-2008, 13:41
mnie zainteresowało co innego "Capture NX - nie jest dla D300" qwa to co jest???? a może co będzie ??? ja właśnie dostałem gratis NX !!!!! - denerwuje mnie wygląd ikonki i całość jak wygląda i jak się to obsługuje, wqrwia mnie brak konfiguracji tego klocka, ale wydaje z siebie najlepsze zdjęcia z NEF wiec musze z tym żyć - mam 3 Gb RAM, szybki duży dysk, dobry procesor wiec jakoś turla się - ale ja oczekuję czegoś więcej ...

Damianus
09-04-2008, 14:42
Moje pytanie :

Ściągnąłem z waszej strony program Capture NX do obróbki nefów z D300 .Zarejestrowałem wersję wbijając klucz który dostałem razem z aparatem. Uaktualniłem program do najnowszejwersji. Po tych zabiegach przystąpiłem do obróbki nefów jednak po otwarciu zdjęcia dalsza praca jest bardzo utrudniona gdyż wszsytko działa bardzo wolno, każda operacja trwa od 10-30 sekund. Mam procesor AMD 2500+ i do tego 1,5 Gb ramu oraz dysk twardy gdzie mam 12 gb wolnego miejsca i photoshop CS3 działa na nim bez problemu a nikon ma problem z obróbką nefów. Jpg obrabia bez problemu a przy nefach jakby się zawieszał.

Proszę o pomoc bo pomimo przeszukania forów internetowych nie mogę natrafić na rozwiązanie mojego problemu .

Dodam że już zmniejszyłęm do minimum pamięć wykorzystywaną przez Photoshopa oraz wyłaczyłęm w Nikonie Capture NX cache settings (odznaczyłem) i nadal nic.

Pozdr
Damian

Odpowiedź Nikona

Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.

Program Capture NX pracuje odmiennie od Photoshop. Uzyskanie jednego przekształcenia programu Capture NX wymaga kilku kroków w programie Photoshop.
Może być wiele przyczyn, które spowalniają pracę oprogramowania na danym komputerze. Idealnym rozwiązaniem jest używanie komputerów z niezależną kartą graficzną i dedykowaną pamięcią RAM do grafiki.
Jeżeli program pracuje i nie wyłącza się a jedynie 'myśli' po rozpoczęciu zadanego polecenia to musiałbym otrzymać tego NEFa od Pana i listę kroków do porównania na naszym sprzęcie czasów modyfikacji zdjęcia.

Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub ma Pan inne pytania prosimy o ponowny kontakt emailem lub telefonicznie pod numerem telefonu 022 4608732.

Uznałem tą odpowiedź za niewystarczającą i zadzwoniłem i podczas rozmowy usłyszałem to co już napisałem kilka linków wyżej.

Damianus
09-04-2008, 14:52
Mam procesor AMD 2500+ 1,8 do tego 1,5 gb ramu ( 3 x 0,5 gb) do tego kartę grafiki Nvidia (nie pamiętam o jakiej pamięci) ale w miarę dobrą , wgrałem wczoraj net 2,0 ale nie uaktualniałem service packa (miałem 2,0) .

Gawronnek
09-04-2008, 17:02
miałem podobne problemy, zrobiłem upgrade kompa i teraz Athlon 64 X2 4000+ 4 GB RAM, swap w XP wyłączony i nie zdarzyło się aby którekolwiek oprogramowanie wykorzystywało więcej niż 2 GB ramu, PS chodzi jak Porsche, NX jak podrasowany Polonez, jednak pracować się już da, newralgicznym punktem jest odszumianie, dlatego zalecam wszystkim którzy robią zdjęcia w NEF'ach aby wyłączyli tą opcję w body, a gdybym tylko miał możliwość zwrócenia się do programistów Nikona to poprosiłbym o zapis w tle oraz na stałe otwarty browser (coś jak w C1) i byłbym już usatysfakcjonowany z pracy w tym programie

Damianus
09-04-2008, 17:54
Wygląda na to że Nikoniarze wypuścili nowe puszki D3 , D300 i nie zdążyli z oprogramowaniem do nich .Zrobili wiec na szybko nakładkę na Nikon Capture i puścili w świat body z "darmowym oprogramowaniem". Marketingowo brzmi bardzo dobrze "body i do tego darmowy soft" ale co z tego jak trzeba zainwestować w nowy komputer żeby to oprogramowanie działało właściwie.

Erie
09-04-2008, 18:17
Wygląda na to że Nikoniarze wypuścili nowe puszki D3 , D300 i nie zdążyli z oprogramowaniem do nich .Zrobili wiec na szybko nakładkę na Nikon Capture i puścili w świat body z "darmowym oprogramowaniem". Marketingowo brzmi bardzo dobrze "body i do tego darmowy soft" ale co z tego jak trzeba zainwestować w nowy komputer żeby to oprogramowanie działało właściwie.

nie przesadzajmy... każda nowa wersja niemal dowolnego programu ma dwa razy większe wymagania sprzętowe niż poprzednia (szczególnie w grach), NX jest wciąż jakościowo najlepszym wywoływaczem do NEFów, potrafi być mułowaty bo jest napisany w .net i pod .neta, o którym każdy programista powie Ci w niewybrednych słowach że to g...

Levy
09-04-2008, 19:28
Ok, panowie. Przy moim 2GB i po zrobieniu wszystkich tych kroków z cache, itd, NX faktycznie i znacznie przyśpieszył. Powiedzcie tylko, jakie znaczenie ma zmniejszanie cache (czy czegoś tam) w PS? Czy ma to, a jeśli tak, to jakie przełożenie na NX? W końcu obie aplikacje (w moim przypadku) nie są otwarte w tym samym momencie?!

Erie
09-04-2008, 19:34
Ok, panowie. Przy moim 2GB i po zrobieniu wszystkich tych kroków z cache, itd, NX faktycznie i znacznie przyśpieszył. Powiedzcie tylko, jakie znaczenie ma zmniejszanie cache (czy czegoś tam) w PS? Czy ma to, a jeśli tak, to jakie przełożenie na NX? W końcu obie aplikacje (w moim przypadku) nie są otwarte w tym samym momencie?!

U Ciebie nie, ale u dużej ilości osób owszem.

Gawronnek
09-04-2008, 22:34
przy zamkniętym PS nie powinno to mieć to znaczenia, w normalnych warunkach każdy zamykany program zwalnia wykorzystywana pamięć, ale to jest windows i różnie może być ;)

krzysztof jot
09-04-2008, 23:24

U Ciebie nie, ale u dużej ilości osób owszem.

dokłdnie. Pare pomysłow tu jest niezłych - kilka innych - raczej mitycznych...
po pierwsze - swap - nawet najwieksi spece od xp nie daja gwarancji że wyłączenie swap w opcjach nie powoduje iż windows sam tworzy gdzieś taki plik z tym że wtedy nie mamy juz nad nim zadnej kontroli. Zdecydowanie bardziej rozsadnym krokiem jest podanie okreslonych parametrów dla obszaru SWAP.

zmniejszenie pamieci PS dla poprawy pracy NX. No to juz chore. Bo albo mam na tyle RAMu że dając np 50 % i tak mi styknie, albo mam mało - i uruchamiając wymagającego RAM NXa - myślę, i wykonuje najpierw operacje w NX, na a potem w PS. Logiczne. Pracowanie równolegle na takich dwu aplikacjach i słabym konfiguracyjnie sprzęcie oraz płakanie że jest wolny i niewydolny, świadczy również o niewydolności samego "operatora" :)

Wygląda na to że Nikoniarze wypuścili nowe puszki D3 , D300 i nie zdążyli z oprogramowaniem do nich .Zrobili wiec na szybko nakładkę na Nikon Capture i puścili w świat body.

no niezupełnie. NX był dużo wcześniej niż D300. Chyba z rok albo i wiecej. Tyle ze NC obrabiał NEFa z D200 a z D300 już nie i dlatego nie ma innej alternatywy - wcześniej była i pracowałem na NC do ostatniej minuty :). Na pocieszenie dodam, że NC w wersji 2.x był kiepski w 3.5 dobry a 4.x wszyscy wspominają z uczuciem :) - więc dajmy im troche czasu. Faktem z kolei jest iż NC aktualizowany był o wiele częściej - szukanie nowszej wersji było wręcz rytuałem od którego zaczynałem dzień - tak to czesto następowało... :) no może przesadzam, ale NC rozwija się zdecydowanie wooolniej.

PS NIKON CAPTURE NX dlaczego jest taki wolny ???
tu wysiliłem sie na własną interpretacje i wytłumaczenie. Otóz to program zastepujący profesjonaliście w dobie fotografii cyfrowej dawną mozolną pracę w "fotograficznej ciemni". On pozwala na mistrzowskie delektowanie się pracą nad fotografią, służy do "wywoływania" zdjęć, a nie masowej produkcji plików Pomału, solidnie z rozwagą, a nie 300 fotek w 20 minut. Mój ojciec robił to dwie noce przy czerwonej lampce aTy chcesz w 20 minut i oczekujesz mistrzowskich efektów takiej pracy ? zwolnij, pomyśl, dopracuj... Ot tak to sobie tłumaczę
.

Damianus
10-04-2008, 08:28
cyt.
no niezupełnie. NX był dużo wcześniej niż D300. Chyba z rok albo i wiecej. Tyle ze NC obrabiał NEFa z D200 a z D300 już nie i dlatego nie ma innej alternatywy - wcześniej była i pracowałem na NC do ostatniej minuty :).

No właśnie o to mi chodzi że pojawiło się d300 a nie pojawił się do niego odpowiedni soft .Nikon dodał nakładkę na już istniejący i niestety działa to jak działa (nawet panowie ze wsparcia technicznego przyznali że ten program to takie łatanie zaistniałej dziury i czekają na nowy -który ponoć już :) powstaje)

cyt.
PS.
NIKON CAPTURE NX dlaczego jest taki wolny ???
tu wysiliłem sie na własną interpretacje i wytłumaczenie. Otóz to program zastepujący profesjonaliście w dobie fotografii cyfrowej dawną mozolną pracę w "fotograficznej ciemni". On pozwala na mistrzowskie delektowanie się pracą nad fotografią, służy do "wywoływania" zdjęć, a nie masowej produkcji plików :) Pomału, solidnie z rozwagą, a nie 300 fotek w 20 minut. Mój ojciec robił to dwie noce przy czerwonej lampce :) :) aTy chcesz w 20 minut i oczekujesz mistrzowskich efektów takiej pracy ? zwolnij, pomyśl, dopracuj... :) Ot tak to sobie tłumaczę :)
[/quote]

To wytłumaczenie podoba mi się najbardziej :) tylko jak to wytłumaczyć klientom

Damianus
10-04-2008, 08:29
Póki co kupuje Ram i zobaczymy jak będzie .

Gawronnek
10-04-2008, 12:23
PS.
NIKON CAPTURE NX dlaczego jest taki wolny ???
tu wysiliłem sie na własną interpretacje i wytłumaczenie. Otóz to program zastepujący profesjonaliście w dobie fotografii cyfrowej dawną mozolną pracę w "fotograficznej ciemni". On pozwala na mistrzowskie delektowanie się pracą nad fotografią, służy do "wywoływania" zdjęć, a nie masowej produkcji plików :) Pomału, solidnie z rozwagą, a nie 300 fotek w 20 minut. Mój ojciec robił to dwie noce przy czerwonej lampce :) :) aTy chcesz w 20 minut i oczekujesz mistrzowskich efektów takiej pracy ? zwolnij, pomyśl, dopracuj... :) Ot tak to sobie tłumaczę :)

Krzysiu jak już dzielisz się takimi ciekawymi spostrzeżeniami to pisz w czytelnym w każdym profilu kolorze, pierwotnie umknęła mi Twoja jakże trafna uwaga ;)

krzysztof jot
10-04-2008, 14:00
Krzysiu jak już dzielisz się takimi ciekawymi spostrzeżeniami to pisz w czytelnym w każdym profilu kolorze, pierwotnie umknęła mi Twoja jakże trafna uwaga ;)

a to dziwne - winno byc standardowo czarne (czyli białe u ciebie) - bo preferuje jasne forum... nie wiem co to sie zrobiło i miałem problemy aby to naprawić, ale wreszcie widać...

Damianus
11-04-2008, 08:05
Dołożyłem Ramu do 3gb i nic to nie dało , Photoshop działa szybciej a Nikon Capture NX tak samo wolno .Przyczyna tkwi gdzieś indziej .Może to moja karta graficzna NVidia 128MB ? Sam już nie wiem .

Chętnie zrobiłbym reset kompa ale utracę wtedy licencję na jeden program do panoram więc nie mogę .

freefly
11-04-2008, 10:29
Dołożyłem Ramu do 3gb i nic to nie dało , Photoshop działa szybciej a Nikon Capture NX tak samo wolno .Przyczyna tkwi gdzieś indziej .Może to moja karta graficzna NVidia 128MB ? Sam już nie wiem .

Chętnie zrobiłbym reset kompa ale utracę wtedy licencję na jeden program do panoram więc nie mogę .

To znaczy, że pomięć wirtualna Windowsa jest mocno pofragmentowana. Najlepiej jest dla pamięci wirtualnej utworzyć oddzielną partycję, lub umieścić ją na dość pojemnym pendrivie USB, lub na karcie pamięci np.CF. Ja przy 3GB ramu, zupełnie wyłączyłem pamięć wirtualną na dysku C. No i często czyść dysk (jest taki dobry darmowy polski program Odkurzacz) z plków tymczasowych i innych śmieci, które generowane są przez Windowsa i programy na nim działające.

Damianus
11-04-2008, 13:44
No już odkurzyłem dysk i wywaliłem masę śmieci i niestety bez efektu .

saygon
11-04-2008, 15:08
Programiści znający język C++ i mający pojęcie o asemblerze są za drodzy bo to wymaga sporej wiedzy i doświadczenia.
Microsoft wymyślił więc coś, co się nazywa .NET Framework.
Nie wnikając w szczegóły, programy oparte na tym "zamulaczu" (NX niestety na tym pracuje) nie będą działać szybko bo nie mają prawa.
Z całym szacunkiem ale chyba nie wiesz do końca o czym mówisz. dobrze napisane programy w .net będą działac max 10-20% wolniej niz w c++. inna sprawa, że jakby to było pisane w c++ to byście czekali na aktualizacie 5 razy dłużej a błędów byłoby kilkadziesiąt razy więcej, podobnie jak słynne blue screany też by sie często pojawiały.
To takie moje wtrącenie bo nie lubię jak ktoś narzeka bezpodstawnie na wszem i wobec nie lubiana firmę z R.(nie pracuje dla nich i nie czerpie od nich rzadnych korzyści.)

Valwit
11-04-2008, 16:07
w .net jest jedynie UI i komunikacja miedzy programem a winda. cala reszta nie jest w .net chyba ze pisza osobno na maka i winde, co byloby debilizmem.
.net jaki jest taki jest, ale wodotryski windy (luna/aero) tez swoje robia. przelaczenie na stare GUI windy CNX tez kopa dostaje, jak wiekszosc rzeczy na windzie.

Damianus:

zainstaluj service pack dla .net 2.0, znajdziesz go w windows update. nie wiem co konkretnie poprawili ale u mnie i wielu innych CNX znacznie przyspieszyl po instalacji

Władca Pixeli
12-04-2008, 01:43
Z całym szacunkiem ale chyba nie wiesz do końca o czym mówisz. dobrze napisane programy w .net będą działac max 10-20% wolniej niz w c++. inna sprawa, że jakby to było pisane w c++ to byście czekali na aktualizacie 5 razy dłużej a błędów byłoby kilkadziesiąt razy więcej, podobnie jak słynne blue screany też by sie często pojawiały.

Przez ostatnie kilka lat mieliśmy główny system, który pracował na serwerze Pentim III i 2 GB pamięci. Wszystko było stabilne i bardzo szybkie.
W ubiegłym roku przeszliśmy na nowszą wersję opartą właśnie na .NET.
System kosztował ponad milion dolców. Serwer pod nowy system był zmieniany 3 razy, bo wcześniejsze były za słabe.
Skończyło się na 4 procesorach 3.6 GHz, 12GB pamięci i cała reszta to wszystko, co było najszybsze na rynku. Serwer kosztował fortunę.
Efekt jest taki, że system jest kilkanaście razy wolniejszy niż poprzednia wersja bez .NET
Do tego dochodzą potworne problemy z kompatybilnością .NET.
Obecnie da się robić na .NET 3.0. Po wczytaniu 3.0 SP1 wszystko się sypie nie mówiąc o wczytaniu wersji 3.5.

Wystarczy wpisać w google
.net framework slow performance
.net framework memory problems
.net framework compatibility problem
aby się przekonać, że jest to globalny problem

pinio
12-04-2008, 11:30
To znaczy, że pomięć wirtualna Windowsa jest mocno pofragmentowana.
Wcale to nie musi znaczyć pofragmentowania. U mnie na przykład całkowite wyłączenie pamięci wirtualnej nic nie dało - mam 3GB RAM.

Najlepiej jest dla pamięci wirtualnej utworzyć oddzielną partycję
To stare przyzwyczajenia i mity.

, lub umieścić ją na dość pojemnym pendrivie USB, lub na karcie pamięci np.CF.
Cóż to za podpowiedź :shock: Tak z ciekawości - czy ktoś skorzystał z tej rady? :mrgreen:

No i często czyść dysk (jest taki dobry darmowy polski program Odkurzacz) z plków tymczasowych i innych śmieci, które generowane są przez Windowsa i programy na nim działające.
Czyszczenie dysku może pomóc ogólnie systemowi, ale proponuję też nie instalować wszelkiego rodzaju programów "gadżetów" bez zastanowienia.Niestety, wątpię aby to pomogło w przypadku problemów z NX - u mnie nie pomogło :(

saygon
12-04-2008, 11:43
władca to chyba nie dyskusja na to forum, ale pisałem w wielu językach i systemach (włacznie z tymi które ida do elektrowni atomowych) i naprawde mozesz spac spokojniej jesli pomyslisz, ze cos pracuje na .net - bezpieczniej. a to ze jakość kodu jest ogólnie gorsza to prosty powód - brakuje programistów i bierze się kogo sie da.

bonnum
12-04-2008, 15:46
dzieki za ten temat, pomogl :)

koniksk
16-04-2008, 18:03
Mi też pomogło ale nie wyłączyłem pliku stronicowania w xp. Za to zwiększyłem ram z 512 do 1GB. Mam starego laptopa acer, procesor 1,5. CNX działa wyraźnie lepiej, choć oczywiście dużo mu brakuje do pełni szczęścia. Gdyby dało radę to bym dokupił więcej ramu ale yen model nie obsłuży więcej no i ceny starych kości są niekorzystne.

bonnum
23-04-2008, 10:13
Niestety ram to nie wszystko, ogromny przeskok w prędkości zauważyłem przy zmianie procka na 2rdzeniowy.

koniksk
28-04-2008, 09:44
Jeszcze chciałem zapytać co ma do prędkości działania .NET? Przecież C1 v4 też działa na tym i jakoś nie muli. Moim zdaniem jest to kwestia odpowiedniej konfiguracji komputera. Tzw składaki mają często źle spasowane ze sobą poszczególne komponenty, dlatego niektóre aplikacje chodzą zadziwiająco wolno. Natomiast praktycznie na każdym laptopie z odpowiednią ilością ramu, CNX działa w miare poprawnie. U mnie przy 1GB ramu można pracować przyjemnie. Ktos kiedyś tu pisał, porównywał do pracy w ciemni i ja to właśnie tak odbieram, delektuje się pojedyńczymi zdjęciami, nie śpieszę się. I tak jest szybciej niż kiedyś w ciemni. Oczywiście nie wchodzi w rachubę seryjna obróbka, do tego mam C1, ale sprzęt też ma już swoje lata. Pozostaje jeszcze kwestia monitora i tu mój sukces, udało mi się przekonać żonę, że monitor 17"CRT+drukarka w kuchni nie będą jej w niczym przeszkadzać :-D. Do momentu kiedy się nie wybudujemy jakoś przetrzymamy.

Pavlj
28-04-2008, 21:51
PS NIKON CAPTURE NX dlaczego jest taki wolny ???
tu wysiliłem sie na własną interpretacje i wytłumaczenie. Otóz to program zastepujący profesjonaliście w dobie fotografii cyfrowej dawną mozolną pracę w "fotograficznej ciemni". On pozwala na mistrzowskie delektowanie się pracą nad fotografią, służy do "wywoływania" zdjęć, a nie masowej produkcji plików Pomału, solidnie z rozwagą, a nie 300 fotek w 20 minut. Mój ojciec robił to dwie noce przy czerwonej lampce aTy chcesz w 20 minut i oczekujesz mistrzowskich efektów takiej pracy ? zwolnij, pomyśl, dopracuj... Ot tak to sobie tłumaczę
.[/QUOTE]

A w tym czasie Klient powiesi mnie na suchej gałęzi bo Ciocia Klocia z Ciechocinka chce zobaczyć zdjęcia ze ślubu. Tego mi zyczysz?!

cypherdid
08-05-2008, 10:25
ee tam...przy procku 2,8GHz i 4GB ramu śmiga aż miło

stig
08-05-2008, 11:10
ee tam...przy procku 2,8GHz i 4GB ramu śmiga aż miłoChyba czesc z nas inaczej pojmuje okreslenie "smiga az milo". :) Tak to mozna powiedziec o pracy C1 albo ACR, ale nie o NC (w zadnej wersji, i na zadnym kompie). Otwieranie, reakcje na zmiany, zapis -- to wszystko u konkurencji odbywa sie w czasie rzeczywistym, a w NC niestety na kazda zmiane trzeba czekac (tez mam 2.8 GHz, i 3 GB RAMu).

cypherdid
08-05-2008, 12:12
Chyba czesc z nas inaczej pojmuje okreslenie "smiga az milo". :) Tak to mozna powiedziec o pracy C1 albo ACR, ale nie o NC (w zadnej wersji, i na zadnym kompie). Otwieranie, reakcje na zmiany, zapis -- to wszystko u konkurencji odbywa sie w czasie rzeczywistym, a w NC niestety na kazda zmiane trzeba czekac (tez mam 2.8 GHz, i 3 GB RAMu).

no nie wiem...jeśli zapis ostro przerobionego NEFa z D300 do pliku JPEG High Quality odbywa się w czasie ok 2 sek. to nie rozumiem gdzie jest wolno?? Na nic praktycznie nie czekam

grzegorzant
08-05-2008, 13:09
no nie wiem...jeśli zapis ostro przerobionego NEFa z D300 do pliku JPEG High Quality odbywa się w czasie ok 2 sek. to nie rozumiem gdzie jest wolno?? Na nic praktycznie nie czekam
No to mamy pierwszy z zpowiadanych cudów :)
Chyba, że odszumiania i UM nie było - bo te elementy chyba najwięcej czasu absorbują
pozdrawiam i nie wierze w 2 sek.

cypherdid
08-05-2008, 14:11
No to mamy pierwszy z zpowiadanych cudów :)
Chyba, że odszumiania i UM nie było - bo te elementy chyba najwięcej czasu absorbują
pozdrawiam i nie wierze w 2 sek.

nowo postawiony system bez śmieci tylko po aktualizacjach...4GB najszybszego RAMu...proc 2,8 GHz podkręcony do ok 3,2GHz..wszystko na najlepszym dysku Samsunga...możliwe

stig
08-05-2008, 14:31
nowo postawiony system bez śmieci tylko po aktualizacjach...4GB najszybszego RAMu...proc 2,8 GHz podkręcony do ok 3,2GHz..wszystko na najlepszym dysku Samsunga...możliweMozliwe, ale bez odszumiania... Lub po odczekaniu, az odszumianie przemieli caly plik jeszcze przed zapisem. :D

Valwit
08-05-2008, 18:07
ew plik obrabiany wczesniej i cache włączony

Kamash
08-05-2008, 18:42
Obawiam sie że żadna konfiguracja nie rozpędzi NX-a. U mnie 3,2 GHZ, 8GB ramu (Win XP 64 bit) - 1TB stirpe i mirror, system goły, komputer nie ma nawet dostępu do internetu :) i dalej zamula..

cypherdid
09-05-2008, 09:23
Obawiam sie że żadna konfiguracja nie rozpędzi NX-a. U mnie 3,2 GHZ, 8GB ramu (Win XP 64 bit) - 1TB stirpe i mirror, system goły, komputer nie ma nawet dostępu do internetu :) i dalej zamula..

ee..serio?? dziwne..ja nic nie zmieniłem od instalacji, prócz folderu TEMP...reszta standardowo..
nie odszumiam fot..bo nie mam szumu..nie obrabiam wcześniej fotek (bądź kilka razy), tylko zapisuje kolejne wersje np. cz-b i kolor, czy po cropie etc.

BugsBunny
09-05-2008, 09:25
ee..serio?? dziwne..ja nic nie zmieniłem od instalacji, prócz folderu TEMP...reszta standardowo..
nie odszumiam fot..bo nie mam szumu..nie obrabiam wcześniej fotek (bądź kilka razy), tylko zapisuje kolejne wersje np. cz-b i kolor, czy po cropie etc.
to spróbuj pobawić się tym samym zdjęciem w Lightroomie albo C1, nie wierzę że nie zobaczysz różnicy w prędkości

Valwit
10-05-2008, 13:51

no to juz wiesz czemu nikon nie supportuje 64 bitowych systemow :> a 3.2 GHz to malo mowi. jak to jest jakis poobcinany celeron czy inny sempron to tez nie ma sie co dziwic

Jacek B.
10-05-2008, 13:57
light room tez wolny jest na słabym kopie. można coś na to zaradzić? Procek 2,5 pamięć 2 GB.