PDA

Zobacz pełną wersję : edycja nagranej akcji w PS

piotereks
06-04-2008, 22:56
Witam. Tak sobie cwiczylem PS i naszla mnie taka mysl. ale po kolei. W ubieglym roku nagrano akcje o nazwie powiedzmy rok 2007. wstawiala ona date w dolnym prawym rogu pozimego zdjecia. mamy rok 2008. Czy mozna we wczesniej utworzonej akcji cos pokombinowac i zmienic ten rok 2007 na, 2008. czy prosciej poprostu wymazac stara akcje i utworzyc nowa/ moze bedzie poprostu szybciej/. Czy moze ktos jakos prostym lopatologicznym jezykiem cos podpowiedziec ?

bombel
07-04-2008, 02:25
Akcje są edytowalne w niesamowicie dużym stopniu.

Można zmieniać kolejność kroków, odejmować poszczególne kroki lub dodawać nowe, duplikować, edytować parametry poszczególnych działań (np. było rozjaśnienie o 2, teraz przerobimy na ściemnienie o 3), a nawet można akcje zagnieżdżać (np. jedna akcja jako swój krok ma wykonanie całej innej akcji).

To, co zrobić z przeróbką akcji z 2007 na rok 2008 zależy tylko od tego, jak bardzo jest ona skomplikowana i co jest zrobić wygodniej. Technicznie wszystkie pomysły, a nawet jeszcze więcej nie są ograniczeniem. Jeśli cała akcja jest ta sama, pewnie wystarczy zmienić jeden krok (ten odpowiedzialny za wpisanie 2007).

piotereks
07-04-2008, 17:10
. Jeśli cała akcja jest ta sama, pewnie wystarczy zmienić jeden krok (ten odpowiedzialny za wpisanie 2007).

I w tym caly szkopul. jak to zrobic. W akcji jest wpis "tekst -2007" i nija nie idzie tego zmienic.

bombel
07-04-2008, 17:40
Podświetl wybrany krok.

Odnajdż magiczny trójkącik w palecie actions (ten sam, którym importuje się akcje do PSa, zobaczysz go sobie tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=663297&postcount=10) z numerkiem 2) i wybierz z menu 'Record again'. Oznacza to, źe wybrany krok akcji moźesz nagrać ponownie.

Moźesz teź kliknąć nagrywanie, dograć krok z nowym rokiem, skończyć nagrywanie i usunąć krok ze starym - co kto lubi.

Czy to nie piękne? :)

manfred
01-11-2010, 07:37
Witam serdecznie mam pytanie w jaki sposób i czy w ogóle można akcje które sam sobie tworzę wyeksportować do pliku tak aby przenieść je na inny komputer lub aby po jakieś katastrofie systemowej nie tworzyć je na nowo? Za pomoc dzięki

stig
01-11-2010, 10:25
Witam serdecznie mam pytanie w jaki sposób i czy w ogóle można akcje które sam sobie tworzę wyeksportować do pliku tak aby przenieść je na inny komputer lub aby po jakieś katastrofie systemowej nie tworzyć je na nowo? Za pomoc dziękiRzuc okiem w menu palety Actions -- jest tam przeciez jak byk: "Save Actions" i "Load Actions".

manfred
01-11-2010, 10:30
Teraz widzę że trzeba zapisać całą grupę akcji a nie poszczególne akcje z grupy. Serdeczne dzięki

stig
01-11-2010, 10:36
Teraz widzę że trzeba zapisać całą grupę akcji a nie poszczególne akcje z grupy.Ale to chyba nie jest zaden problem... Jesli chcesz zapisac tylko jedna czy dwie akcje (zeby np. komus udostepnic), to mozesz sobie na szybko stworzyc jakis folderek, do niego wrzucic tylko wybrane akcje (lub nawet jedna), zrobic Save Actions, a pozniej przerzucic ja/je w macierzyste miejsce.