PDA

Zobacz pełną wersję : DELTA D50S GRIP - problem

cezar82
06-04-2008, 21:42
Witam!
Jestem użytkownikiem aparatu NIKON D50. Niedawno kupiłem grip firmy DELTA - konkretnie ten:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=53&products_id=544
Mam z nim pewien problem: szaleje mi wskaźnik baterii. Używam 2 jednakowych ogniw NIKONa (EN-EL3). Aparat błyskawicznie się rozładowuje, albo gdzieś "w gripie" traci pojemność. Starcza na jakieś 500 zdjęć po czym odmawia zasilania aparatu. Sytuacja jest identyczna gdy zasilam grip z jednego ogniwa. Jeśli wymontuje grip i używam ogniw bezpośrednio w aparacie to wskaźnik pokazuje naładowanie prawie maksymalne.
Kupując gripa oczekiwałem raczej możliwości zrobienia większej ilości zdjęć niż na pojedynczym ogniwie...
Czy miał ktoś jeszcze podobne problemy?
Można jakoś temu zaradzić?

Pozdrawiam
Czarek

manio
06-04-2008, 21:45
Witam!
Jestem użytkownikiem aparatu NIKON D50. Niedawno kupiłem grip firmy DELTA - konkretnie ten:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=53&products_id=544
Mam z nim pewien problem: szaleje mi wskaźnik baterii. Używam 2 jednakowych ogniw NIKONa (EN-EL3). Aparat błyskawicznie się rozładowuje, albo gdzieś "w gripie" traci pojemność. Starcza na jakieś 500 zdjęć po czym odmawia zasilania aparatu. Sytuacja jest identyczna gdy zasilam grip z jednego ogniwa. Jeśli wymontuje grip i używam ogniw bezpośrednio w aparacie to wskaźnik pokazuje naładowanie prawie maksymalne.
Kupując gripa oczekiwałem raczej możliwości zrobienia większej ilości zdjęć niż na pojedynczym ogniwie...
Czy miał ktoś jeszcze podobne problemy?
Można jakoś temu zaradzić?

Pozdrawiam
Czarek

Poszukaj, bylo, praktycznie norma. Prob zaradzenia bylo duzo ale konczyly sie raczej niepowodzeniem. Gripy do D50 to raczej do lepszego trzymania sluza. Jedynie chyba Alfowi dziala jak nalezy. Ja mam to samo nawet z drozszym Hanhelem.

JanuszWaw
07-04-2008, 23:26
Witam!
Jestem użytkownikiem aparatu NIKON D50. Niedawno kupiłem grip firmy DELTA...Aparat błyskawicznie się rozładowuje, albo gdzieś "w gripie" traci pojemność. ... Czy miał ktoś jeszcze podobne problemy? Można jakoś temu zaradzić?
Pozdrawiam
Czarek
Cześć, niestety miałem takie same problemy z Delta gripem do D-80. Objawy dokładnie te same. Na wyświetlaczu (górnym) 80-ki po jakimś czasie (czasem godzina, czasem kilka godzin widziałem ślizgającą się linijkę zasilania). Tak jakby coś w galopującym tempie rozładowywało akumulator. Zielona dioda w aparacie mrugała trochę jak stoper. :( Wymiana akumulatorów nic nie dawała. Jeden z nich po czymś takim okazywał się prawie całkowicie rozładowany. Zgłosiłem do reklamacji (opisałem im problem). Wymieniono od ręki, praktycznie bez dyskusji. Od ponad roku drugi taki sam egzemplarz pracuje bez najmniejszych zakłóceń i jestem bardzo z tego nabytku zadowolony. A miał okazję by się znarowić :D No cóż to tylko technika.
Pozdrawiam -

Balu67
20-04-2008, 19:56
Witam. Miałem taki sam problem i ostatecznie zdecydowałem się na usunięcie tej części gripa, który wchodzi do środka aparatu. Jeden akumulator jest w środku, a drugi w gripie i służy do zasilania pionowego spustu. Trzeba tylko dorobić z kawałka plastiku zaślepkę w miejsce usuniętego fragmentu i drugi kawałek zastępujący klapkę z aparatu, żeby akumulator tkwił we właściwym miejscu. Po przeróbce spust pionowy działa tak jak wcześniej, ale odpada problem z wskaźnikiem.

Maldoror13
21-04-2008, 09:40
Witam
ja przy moim D50 miałem podobny problem, 2 baterie padały mi po 200 klatkach, a wskaźnik migał i pokazywał pustą baterie. Próbowałem przerabiać ale to nic nie dało, zrezygnowałem z niego.