Zobacz pełną wersję : Jak przetestować ostrość w D70.
To mój pierwszy (chyba) post tutaj, wię witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Od dłuższego czasu jestem użytkownikiem D70, jest to moje pierwsze lustro, więc cały czas się uczę. Przeszedłem już fazę pogodzenia się z permanentnym niedoświetlaniem, ale cały czas mam wrażenie, że mój Nikoś po prostu nie ostrzy. "Przewaliłem" całe forum w poszukiwaniu mądrych rzeczy na ten temat i nadal nie jestem pewien czy coś jest nie tak czy może "to tak ma być". Zrobiłem kilka testów na BF (wzornik + statyw) - wyniki nie są żłe. Na "kicie" 18-70 jest ok. 6mm BF, na "tele" 70-300 jest prawie dobrze. Niemniej jednak oglądając fotki muszę stwierdzić, że zawsze jest coś nie tak z ostrością. W zasadzie (po zrobieniu kilku tys. zdjęć) trudno byłoby wybrać taką, o której mógłbym powiedzieć, że jest "żyleta". Niedawno wróciłem z Egiptu i większość fotek tam zrobionych niby jest w porządku, ale przyglądając im się widać, że są jakby "za mgiełką" :(( Mogę jeszcze dodać, że na "tele" jest nieco lepiej niż na "kicie". W związku z tym mam pytanka 3:
- czy jest jakiś wzornik/test, który pozwoliłby stwierdzić, że aparat ostrzy/ nie ostrzy ? (nie chodzi mi o BF)
- czy, poza BF, istnieją inne przyczyny (poza operatorem :)) nieostrzenia aparatu?
- może coś w ustawieniach, choć instrukcję (raczej) mam opanowaną.
Niestety nie mam znajomych, od którym mógłby pożyczyć np. "stałkę" 50 1:1,8 lub cały aparat.
Pozdrawiam.
Robert
Jak widzisz, nikomu się nie chce odpisywać na tego typu pytania. Bo i po co, tematyka przemielona wzdłuż i wszerz.
Jak widzisz, nikomu się nie chce odpisywać na tego typu pytania. Bo i po co, tematyka przemielona wzdłuż i wszerz.
Dzięki, że choć Ty zadałeś sobie tyle trudu i sporo pomogłeś.
BTW: "przemielony" został problem BF i chyba tylko to...
Pozdrawiam.
Mam dostęp do D70s od kilku tygodni i czasem tez mam watpliwosci czy wszystko w porządku z ostrością. Poza tym w serii nie robi ta maszyna 3kl/sek. Może 1,5 ale w opisie jest co innego. Bufor prze najlepszym JPG-u poczatkowo pokazywał 9 zgodnie z instrukcją, a po jakimś czasie tylko 7. Wszystko na tej samej karcie. Co Ty na to?
Problem z wyostrzaniem moze byc jedynie Waszym subiektywnym odczuciem. Wystarczy lekki spadek kontrastu i juz tak wyglada. Poza tym sam zaobserwowalem we wspolpracy z AF-s'ami ze nie zawsze punkt ostrosci pokrywal mi sie z punktem na ktory ostrzylem. Pisalem juz o tym, zreszta nie ja jeden. Jesli testy wykonane na spokojnie nie wskazuja BF ani FF to nie moze byc innych przyczyn jak przestrzelenie.
Co do serii. Maksymalna osiagniesz po wylaczeniu odszumiania oraz przy odpowiednim pliku do jakiego aparat zapisuje (stopien kompresji). Jesli mieles/mialas wczesniej 9 zdjec, to zapewne zmienilas/les stopien kompresji pliku jpg.
sprocket
31-03-2006, 17:28
Szybkosc migawki testuje sie na manualu z jak najkrotszym czasem bez pomocy autofocusa
argi no jest tu paru kolegów z Rzeszowa z dobrymi obiektywami
może napisz do któregoś to umówicie jakiś wspólny plenerek
cichy są ludzie którym zawsze będzie się chciało jak będą mieli chwilkę czasu :P
Dzięki za odpowiedzi. Będę musiał nawiązać kontakt z jakimś kolegą "po korpusie" z Rzeszowa lub okolic :mrgreen:
Problem jest dla mnie naprawdę poważny. Zdarza się tak, że robię kilka fotek w pomieszczeniu kilku osobom w grupie i żadne, ale to żadne nie jest ostre. A przecież trudno w takiej sytuacji nie trafić w obiekt :twisted: Doszło do tego, że zrobiłem akcję W PS i wyostrzam dosłownie wszystko co zgrywam z aparatu. Nigdy nie myślałem, że op zakupie Lustra będę musiał robić takie rzeczy. Miałem wcześniej kilka aparatów, ale wtedy podchodziłem do fotografi "na miękko" :mrgreen: A teraz już nie :wink:
Pozdrawiam.
Robert.
Argi, którą wersję softwaru masz w puszce?
Pokaz jakis przyklad takiego zdjecia. Moze po prostu nie potrafisz utrzymac albo dales parametry przy ktorych nikt nie potrafi utrzymac ;)
robisz w RAW czy jpg?
jak jpgi to zmień w menu na większe wyostrzenie. to samo rozpakowiując RAWa.
czy ta nieostrośc masz na odbitkach z aparatu czy masz ją patrząc na monitor?
jeśli to drugie - to może sprawa jest w tm, że bardzo wiele osób bardzo mocno wyostrza krawędzie przed powieszeniem zdjęcia w internecie. Jak takie oglądasz i porównujesz do swoich normalnie zrzuconych .... To sprawa odpowiedniej obróbki a nie aparatu.
Argi, odezwij sie na maila photo.dh (at) gmail.com albo zagladnij w czwartek do Va Banku kolo 20:30 na spotkania RKF (rkf.rzeszowiak.pl) nie mam pojecia czym moze byc spowodowany ten problem ale o ile bede mogl pomoc to nie ma sprawy.
A więc:
- fotki oglądam na własnym monitorze, świeżo zrzucone z aparatu;
- soft 1.02, a od trzech dni 2.0. Różnic w ostrości nie widzę. Autofocus może troszkę szybszy;
- fotki robię głównie w jpg. Niedawno w ustawieniach zmieniłem ostrość z "normal" na "hard". Efektów zmiany jakoś nie mogę dostrzec :roll:
Foty wrzucę, kiedy tylko uda mi się zalogować na Imageshack :mrgreen:
wróć sobie do softu A 1.01
A żebyś wiedział, że zaraz tak zrobię. Ver. 1.01 w sumie nigdy na aparacie nie miałem. Mój Nikoś podawał, że mam 1.03, a exif'y, że 1.02 :mrgreen:
nie chcę wyjść na malkontenta, ale ta sytuacja już mnie nieźle wk...
Przez 2 lata udawałem, że jest wszystko OK, ale dosyć :evil:
Do Turbo: mail poszedł, proszę o pozytywne rozpatrzenia mojego wniosku :mrgreen:
Pozdrawiam
Argi, prosba rozpatrzona pozytywnie. mail poszedl :)
Problem z wyostrzaniem moze byc jedynie Waszym subiektywnym odczuciem. Wystarczy lekki spadek kontrastu i juz tak wyglada. Poza tym sam zaobserwowalem we wspolpracy z AF-s'ami ze nie zawsze punkt ostrosci pokrywal mi sie z punktem na ktory ostrzylem. Pisalem juz o tym, zreszta nie ja jeden. Jesli testy wykonane na spokojnie nie wskazuja BF ani FF to nie moze byc innych przyczyn jak przestrzelenie.
Co do serii. Maksymalna osiagniesz po wylaczeniu odszumiania oraz przy odpowiednim pliku do jakiego aparat zapisuje (stopien kompresji). Jesli mieles/mialas wczesniej 9 zdjec, to zapewne zmienilas/les stopien kompresji pliku jpg.
No i miałeś rację. Miałem włączoną redukcję szumów. Teraz aparat strzela jak trzeba, później sprawdzę ostrość - pewnie też sie poprawi. Dziękuję za pomoc.
andrzej007
01-04-2006, 22:27
Witam Wszystkich serdecznie jako nowy użytkownik forum.
W kwestii ostrości w D70 mam pytanie : Czy po wykonanej przez serwis regulacji BF/FF (na sofcie 2.0 w aparacie), jak zmienię firmware z A 2.0 na A 1.01, to czy aparat będzie musiał być jeszcze raz regulowane w serwisie pod kątem BF/FF, czy to już nie ma wpływu?
Pozdrawiam,
Andrzej
no najlepiej skontaktuj się z serwisem chyba tylko oni to wiedzą na 100%
bo mimo iż z softu 1 do 2 można przechodzić w obie strony to nie wiadomo jak bedzie po powrocie
chociaż jak się nie mylę regulacja ta polega na kręceniu imbusami i jest to czynność manualna i soft chyba nie ma nic do tego
Witam wszystkich.
No i wszystko jasne. Dzisiaj, po odbytych "rzeszowskich mini-warsztatach foto" (dzięki Turbo :) mogę stwierdzić, że w 90% przyczyną moich nie do końca ostrych zdjęć jest obiektyw 18-70. Na stałce 50 1.8 jest lepiej, na 70-300 również. Jestem nieco zaskoczony bo studiując to Forum, co chwila napotykałem się na pochlebne opinie o tym szkiełku. Choć zdaje sobie sprawę, że to taki przedział cenowy, a nie inny :)
Na razie trzeba z tym żyć, a w dalszej perspektywie zakup innego "spacer-zooma".
Pozostałe 10% to fotki z lampą, gdzie defaultowy czas synchronizacji 1/60 to chyba za długo, żeby utrzymać. Przestawić się tego na stałe nie da, wie pozostaje tylko M.
Pozdrawiam wszystkich, którzy pomogli lub chcieli pomóc. Szczególnie Turbo.
Robert.