PDA

Zobacz pełną wersję : D 300 Problem ze zrzutem fotek w NIKON Transfer rozwiązany :-)

delgacento
06-04-2008, 19:52
Witam ponownie.

Pomocy się nie doczekałem ale wydaje mi się, że sam doszedłem do tego w czym tkwi problem. Mianowicie POJEMNOŚĆ KARTY CF. Mam kartę Sandisk Extreme III 12 GB i wychodzi na to, że przy przekroczeniu określonej pojemności (8GB??) program NIKON TRANFER przestaje działać. Nadmienię, że na stronie NIKONA jest info, że D300 obsługuje karty o pojemności do 8GB włącznie. Ja mam wspomnianą 12-tke i gdy chciałem zrzucić prawie pełną kartę pojawił się problem. Część zdjęć usunąłem, tak by zostało ok 6-7 GB i problem zniknął. Myślę, że to stanowiło sedno problemu. Mam nadzieję, że moje info okaże się pomocne.
Pozdro.

Mireq
06-04-2008, 20:11
A po co wycinałeś zdjęcia ? Szkoda. Kartę w czytnik i zrzucić na kompa. Nie próbowałeś tak ?

Twister
07-04-2008, 17:20
Muszę cię zmartwić, rozwiązanie nie jest takie proste jak napisałeś, ponieważ u mnie zdaża się podonie, jednak mam kartę 8GB Extreme III. Natomiast zauważyłem, że jeśli jest na niej tylko trochę więcej fot, to Nikon Transfer (u mnie pod vistą) wywala i koniec, nic nie pomaga, ani ponowne uruchomienie programu, ani restart komputera, jedyne co to jak wymażę zdjęcia z karty i np zrobię tylko kilka nowych na niej to Nikon Transfer znowu zaczyna działać. Zaznaczam, że problem pojawia się już przy kilkumastu zdjęciach (robię NEF skompresowany bezstratnie + jpg fine optym.) a do pełnej karty jeszcze bardzo daleko. Moim zdaniem Nikon coś spaprał i powinien jak najszybciej wydać poprawkę.

Jacek_Z
07-04-2008, 17:30
Poprawkę na Vistę? :mrgreen:
NIGDY nie zrzuciłem zdjęc bezpośrednio z body i mi nawet do głowy taki pomysł nie przyszedł. A ładne pare lat intensywnie używam cyfrówek.

Twister
07-04-2008, 18:49
Poprawkę na Vistę? :mrgreen:
NIGDY nie zrzuciłem zdjęc bezpośrednio z body i mi nawet do głowy taki pomysł nie przyszedł. A ładne pare lat intensywnie używam cyfrówek.

A cóż ta wypowiedź ma do rzeczy ? Nie pisalem o zrzucaniu fot bezpośrednio z body.

Macro
07-04-2008, 19:31
Ja mam nieco podobny problem na karcie 4 GB. Jak zrobię sporo zdjęć i zrzucę na dysk, a potem na tej samej karcie zrobię jeszcze trochę, to nikon transfer przy próbie zrzucenia z automatycznym pominięciem zdjęć wcześniej zrzuconych wyłącza się tak jakby zakończył zrzucanie. Nie jest to problem, bo wystarczy odznaczyć trochę zrobionych wcześniej zdjęć i wszystko idzie, niemniej tak się dziać nie powinno.

Mireq
07-04-2008, 19:48
Mamy tutaj więc jakby dwa problemy. Karty powyżej 8GB i poniżej lub równe 8.
Nie używam nikon transfera (jakoś mi nie leżał) i mam karty 2, 4, 8 GB i nie mam kłopotów ze zrzutem zdjęć przy pomocy czytnika jak i prosto z aparatu.

Przypominam sobie jednak podobny problem z kartami SD 1 GB. Czytnik miał jakieś tam ograniczenie do 512 MB. Co ciekawe w tym, to to że z jednej karty odczytywał prawidłowo wszystkie zdjęcia (1 GB) natomiast z drugiej takiej samej i tego samego producenta trzeba było częściowo wykasować lub mniej zrobić lub użyć innego czytnika. Ta słabo odczytywana karta niby była dobra, ale na ważne zdjęcia już jej nie brałem.
Wydaje mi się, że najpierw trzeba zacząć od przetestowania kart jakimś miarodajnym narzędziem.

Twister
07-04-2008, 20:06
nie wydaje mi się, bo z tej samej karty, kiedy pada Nikon Transfer, bez żadnych problemów bezpośrednio z foldera daje się zdjęcia przekopiować na HDD.

Max...20
21-04-2008, 21:35
Moje pytanie może być troszkę nie na miejscu, ale chciał bym się dowiedzieć jak jest lepiej zgrywać fotki na komputer?
- podpinając kabel pod body?
- czy tez wyjmując kartę i wkładając do czytnika??

Jacek_Z
21-04-2008, 22:44
Ja nigdy nie zrobiłem inaczej, preferuje te metodę.

idiom
21-04-2008, 23:41
W odróżnieniu od mojego przedmówcy uważam, że obie metody są dobre i tylko od Twojej wygody zależy, której będziesz używać.

Z punktu widzenia komputera, body, jest czytnikiem kart (tylko w zależności od ustawień USB, należy użyć Nikon Transfer bądź nie).

Twister
22-04-2008, 18:15
Moje pytanie może być troszkę nie na miejscu, ale chciał bym się dowiedzieć jak jest lepiej zgrywać fotki na komputer?
Zdecydowanie wkładając kartę do czytnika.

irekka
22-04-2008, 18:46
Teraz mam 3 aparat cyfrowy i zawsze pzrekładam kartę do czytnika. Ale należy powiedzieć też o tym, że mój D70 wylądował w serwisie na wymianę gniazda kart (po około 3 latach - 10 tys przebiegu). W D300 nawet nie sprawdzałem czy gniazdo usb działa.

D_chriss
22-04-2008, 19:29
Witam!
Ja tylko i wyłącznie wkladam karte w czytnik. Kabel usb leży sobie zapakowany w kartonie.