Zobacz pełną wersję : stan licznika aparatu
W połowie listopada kupiłem aparat NIKON D80.
Przypadkowo programem Opanda sprawdziłem jaki jest stan licznika aparatu 2 dni temu.
Wyniósł ok 7700 zdjęć. Z moich wyliczeń wynikało że zrobiłem ok 1200-1500 zdjęć.
Wynika z tego ze przed moim kupnem aparat był używany??
Kupując aparat nie znałem się na tym na tyle, żeby to sprawdzić.
Co byście poradzili mi w tej sytuacji???
Bo się naprawdę tym wkurzyłem..i czuję sie oszukany przez pewną firmę w warszawie
W chwili obecnej to już możesz się tylko powkurzać, nic więcej....niestety.
ale przecie opanda słynie z błędów, no ale.....raz sprawdzałeś???to może cza iść do nich z awanturą....kupiłes go jako nowego????
Archangel
06-04-2008, 20:05
mało prawdopodobne, żeby ktoś ci napstrykał przed kupnem 5-6tys. fotek
jakiś czas temu ktoś pisał na forum, że mu licznik sam przeskoczył o kilkadziesiąt tys czy sie wyzerował,,,nie pamiętam już
ale chyba nic nie zrobisz, nie udowodnisz nikomu że ci wypstrykał ileś fotek
mało prawdopodobne, żeby ktoś ci napstrykał przed kupnem 5-6tys. fotek
raczej bardzo prawdopodobne
kronos28
06-04-2008, 20:47
a przypadkiem czyjejś karty nie wsadziłeś? albo dostałeś ze sklepu macanta, do którego ktoś swoją kartę z aparatu z większym przebiegiem wsadził.
Czasami bywa tak ze jak się włoży kartę z aparatu z większym przebiegiem to aparat zyskuje tyle fotek ile ma ta druga puszka :)
karta była nówka, jestem tego pewien. zastanawiam sie czy jest jeszcze jakiś' inny program na którym idzie sprawdzić stan licznika
karta była nówka, jestem tego pewien. zastanawiam sie czy jest jeszcze jakiś' inny program na którym idzie sprawdzić stan licznika
Preview Extractor http://drchung.new21.net/previewextractor/
Czasami bywa tak ze jak się włoży kartę z aparatu z większym przebiegiem to aparat zyskuje tyle fotek ile ma ta druga puszka :)
To naprawdę jest możliwe? Kto w takim razie projektował układ "liczący" klapnięcia migawki, chyba jakiś ćwierć-inżynier.
!aczkolwiek
06-04-2008, 21:04
jesli masz dostep do jakiegos maca to preview we właściwościach pokazuje shutter count
sprawdziłem Preview Extractor, ale pokazuje całkiem inny stan licznika (3819), terza to juz sam nie wiem co mysleć, dam sobie spokoj bo szkoda tylko zdrowia. wszystkim dzięki za pomoc
pozdrawiam
Rób zdjęcia i ciesz się puchą ;)
cypherdid
07-04-2008, 08:12
Rób zdjęcia i ciesz się puchą ;)
o! :)
kronos28
07-04-2008, 15:18
skoro problem rozwiązany - zamykam