PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Newcastle Emln

kenats1974
06-04-2008, 15:37
http://img177.imageshack.us/img177/7446/newcastleemlnzo5.jpg

Rob123
06-04-2008, 21:18
Dlaczego wybrałeś tak zielona tonacje ?

kenats1974
06-04-2008, 23:17
Tutaj przyciemnilem troszke nieba ,nic wiecej - kamienie maja taki wlasnie odcien.

bombel
07-04-2008, 12:03
Może i kamienie mają taki odcień, ale biały kolor na futrynach okien, tarcza zegara na wieży czy sama wieża już nie są białe, a dalej zielonkawe. To budzi zastrzeżenia, że cała reszta też jest przekłamana (jeśli idzie o kolor). Oko to widzi, i tego się oszukać nie da.

Oczywiście można to uznać za celowe działanie, za zabieg artystyczny mający coś podkreślić, wprowadzić miłą zmianę lub coś w tym guśice - ale ten kolor właściwie nie wprowadza jakiejś wartości dodanej. Słowem nic nie polepsza w odbiorze zdjęcia, mowiąc najprościej.

Jak sądzę stąd wzięło się pytanie.

Rob123
08-04-2008, 17:47
Dokładanie zadałem to pytanie ponieważ założyłem że zielona tonacja to celowa ingerencja. Dlatego chciałem sie dowiedzieć dlaczego zdecydowałeś sie na taką niekorzystna dla zdjęcia zmianę.
Ale jeżeli było tylko przyciemniane to faktycznie co z kolorami padło, może już na etapie robienia zdjęcia (BW?) .... ale bardziej wyglądała na ingerencje w dalszym etapie powstawania zdjęcia.
Poza tym na mój amatorski gust kadr też za bardzo nie przemawia. Nie wiadomo na co sie decydować czy wieżyczka z zegarem jest ważniejsza a może ściana na pierwszym planie.

kenats1974
12-04-2008, 19:40
Z zegarem na wiezy -zgadzam sie ,ale okna to naturalny kolor -przyciemnilem niebo zielonym bo oddaje to nastroj tej uliczki -zahaczylem o wieze.Wieza jak i budynek przylegajacy jest integralna czescia ,ktora widac mnie poruszyla skoro zrobilem to zdjecie i zdecydowalem sie je opublikowac. To tyle wyjasnienia- wiecej nie bede bo nie czuje sie winny. Dziekuje tez za komentarze- pozwola mi w przyszlosci spojrzec na obiekt nie tylko z mojej perspektywy ,ale to znaczy tyle co obrobienie zdjecia do czyjegos wyobrazenia ,a chyba nie o to chodzi?

Rob123
12-04-2008, 20:41
Zamieściłeś fotkę na forum wiec wyraziłem swoim opinie co mi sie nie podoba, oczywiście najważniejsze aby sie Tobie podobała bo wtedy jest frajda z zrobionego zdjęcia.
I jak najbardziej masz racje że nie warto robić fotki pod czyjeś gust/wyobrażenie tylko własne upodobanie. Najwidoczniej nasze gusta sie mijają, ale jak już wspominałem to tylko mój amatorski gust.

kenats1974
13-04-2008, 22:23
Dziekuje jeszcze raz za odpowiedz. Wiesz, wroce tam i sprobuje zrobic to inaczej - jak cos wyjdzie to pokaze.

misiobudrysio
13-04-2008, 22:43
ten kolor nieba jakos nie pasi
pozdrawiam