Zobacz pełną wersję : Jak używać polara?
shadowArt
06-04-2008, 11:01
No właśnie.
Jak to z każdym nowym sprzętem trzeba się nauczyć z nim obchodzić.
Byłem pewien, że zakładając filtr polaryzacyjny kołowy z głowy będę miał problem kręcenia mordką obiektywu oraz potrzebę ustawiania odpowiedniej filtra pozycji dla każdego kadru.
No i tu się rozczarowałem nieco.
Mój filtr to Hama Pol circular.
Od razu zdziwiłem się po co w ogóle uchwyt do jego obracania - byłem pewien, że kołowy to nie liniowy, że kołowy, w każdym ustawieniu działa jak należy - a tu nic.
Dodatkowo, zauważyłem, że zabiera mi 2eV światła!
Czy może mi ktoś wyjaśnić te dwa zjawiska?
Czy ja najzwyczajniej się nie znałem do tej pory i byłem w błędzie, że kołowy to brak problemów?
no niestety to znow przedszkole fotograficzne ktorego jeszcze nie przeszedles jak wielu.
polar liniowy rozni sie od kolowego w zastosowaniu jedynie tym ze kolowy nie wprowadza bledow w pomiarach ttl lustrzanek zaawansowanych - tak to nazwijmy.
aby zadzialal oczywiscie trzeba nim krecic - bo to polar a tak polary dzialaja
oczywiscie wprowadza wydluzenie czasu o tyle ile wskazuje krotnosc filtra - najczesciej jest to krotnosc jaka wskazales.
nie mozna tego nazwac problemami bo to tak jakbys nazwal problemem fakt ze karte trzeba do body odpowiednio wlozyc.
mysle ze tobie jak i wielu bardzo duzo daloby odlozenie aparatow na polke i przeczytanie - juz nawet czegokolwiek na temat fotografii. pozycja moze byc nawet najbardziej kiepska bo przy tym stanie wiedzy na prawde wiele pomoze.
inaczej to strata czasu.
olo
Wydaje mi się, że tak naprawdę, to nie jest filtr kołowy, tylko eliptyczny. Według mnie, filtracja kołowa nie miałaby sensu, bo przecież kręcąc filtrem kołowym, tak na prawdę nic byśmy nie zmieniali. Nie jestem jednak na 100% pewien, bo sam kiedyś się nad tym dosyć mocno zastanawiałem i tylko takie rozwiązanie przyszło mi do głowy. Gdzieś kiedyś ktoś tutaj napisał, że filtry kołowe to tak na prawdę filtry liniowe z płytką ćwierćfalową (czy czymś takim) na środku filtra. Nie wiem czy to faktycznie tak jest, ale coś mnie się to nie widzi. Te 2 EV światła to jest sprawa normalna, tzn każdy filtr polaryzacyjny coś zabierze i pewnie niektóre zabierają 2 EV w pozycji neutralnej.
...mysle ze tobie jak i wielu bardzo duzo daloby odlozenie aparatow na polke i przeczytanie - juz nawet czegokolwiek na temat fotografii...
Otóż to wlaśnie. A najbardziej zadziwiające jest to, że w dzisiejszych internetowych czasach, nie chce się wbić w gugla paru słów aby coś znaleźć. Np. http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r08.html
A czy ma ktoś może linka z budową filtra kołowego? Nie chodzi mi o zasadę działania polaryzacji, tylko jak faktycznie jest zbudowany CPL
ja nie mam
tak samo jak nie mam schematu budowy mojej pralki ale potrafie jej uzywac
olo
ja nie mam
tak samo jak nie mam schematu budowy mojej pralki ale potrafie jej uzywac
olo
Ja też potrafię używać taki filtr, ale pytam z czystej ciekawości, przy okazji tego wątku.
fotojacek
06-04-2008, 15:01
Czy ja najzwyczajniej się nie znałem do tej pory i byłem w błędzie, że kołowy to brak problemów?
Przy kazdym polarze czy to liniowy czy kolowy tracisz swiatło, przy ustawieniu "neutrualnym" dziala podobnie jak filtr szary.
Kołowy to zdecydowanie brak problemów szczególnie z lustrzankami TTL/AF
Stosując polar kołowy nie ma problemów z AF i pomiarem swiatła przez obiektyw ktore to występowały by gdybyś zastosował do swojej cyfry liniowego (liniowy przeznaczony jest do OB. manualnych). A, że musisz krecić mordką cóż taki urok polarów
newtonek
06-04-2008, 17:35
Gdzieś kiedyś ktoś tutaj napisał, że filtry kołowe to tak na prawdę filtry liniowe z płytką ćwierćfalową (czy czymś takim) na środku filtra. Nie wiem czy to faktycznie tak jest, ale coś mnie się to nie widzi. Tak właśnie jest. Z tym, że płytka ćwierćfalowa nie znajduje się "na środku filtra" (cokolwiek mogłoby to oznaczać), ale na całej jego powierzchni. Po prostu CPL to polaryzator liniowy z przyklejoną dodatkowo tą płytką (od strony obiektywu). Jej zadaniem jest zamiana polaryzacji liniowej na kołową.
O! Super że ktoś wie o co chodzi! Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Faktycznie poszukałem trochę o tych płytkach i wiele mi to wyjaśniło. Swoją drogą, to o polaryzacji było chyba w szkole średniej, więc nawet chyba nie trzeba czytać książek o fotografii
shadowArt
06-04-2008, 21:58
mysle ze tobie jak i wielu bardzo duzo daloby odlozenie aparatow na polke i przeczytanie - juz nawet czegokolwiek na temat fotografii
Może i masz rację.
Z drugiej jednak strony, jeśli chcesz się nauczyć jeździć na rowerze to nikt nie powiedział, że musisz od razu znać całą teorię o kolarstwie. Najprościej jest wsiąść i się uczyć.
Ciekaw jestem, czy Ty, zanim wziąłeś do rąk aparat przeczytałeś "choćby pozycję najbardziej kiepską"?
Moim błędem było, że zapytałem tu, a nie googlałem. Mimo wszystko - chciałem zaczerpnąć z miejsca z którego zdaniem się liczę.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi - wszystko mi się wyjaśniło.
Pozdrawiam.
Moim błędem było, że zapytałem tu, a nie googlałem.
Błędem? Tylko do pewnego stopnia. NIektórzy zapominają, że forum, to wymiana nie tylko mądrości i porzekadeł ludowych o potrzebie czytelnictwa - ale i odpowiadania na proste dla niektórych, a skomplikowane dla innych pytania.
I pamiętaj - niewiedzy nie ma się co wstydzić, wstydzić trzeba się głupoty - a to dwie różne rzeczy, choć nie przeczę, często w parze.
Chciałem coś napisać pamiętam jeszcze z lekcji fizyki że światło to fala elektromagnetyczna i tu ukłon w kierunku "ciała pedagogicznego" z początku lat siedemdziesiatych, ale po chwili kilka ruchów i mamy jak w linku :)
http://www.fizyka.net.pl/index.html?menu_file=ciekawostki%2Fm_ciekawostki.h tml&former_url=http%3A%2F%2Fwww.fizyka.net.pl%2Fciekaw ostki%2Fciekawostki_wn7.html
warto przeczytać, tak to pamietam :), no i dlatego mamy go ( tego światła :)) w obiektywie mniej.
bombel
na pytanie kolego udzielilem wyczerpujacej odpowiedzi - szkoda ze tego nie raczyles zauwazyc, a nastepnie poradzilem lekture co czynie zawsze a szczegolnie wtedy gdy widze ze ktos idzie na latwizne, nie ma podstawowej wiedzy i najpierw robi a potem mysli.
shadowart - tak - taka jest odpowiedz najpierw poczytalem i zaliczylem teorie, pozniej zaczalem stopniowo zajmowac sie praktyka. jesli zaspokoilem twoja ciekawosc to bardzo sie ciesze. moja rada byla szczera i skoro wolisz na oslep pstrykac zamiast fotografowac rozsadnie to se pstrykaj - guzik mi do tego. dla mnie mozesz nawet uczyc sie jezdzic samochodem na autostradzie bez prawa jazdy i teorii. to przeciez ty tracisz czas na wywarzanie otwartych drzwi.
a bledem nie bylo to ze nie pogoglowales tylko ze nie przecytales czegos co ma jakas wartosc. internet to nie wszytsko uwierz!!! jest jeszcze swiat realny a w nim ksiazki - takie prostokatne przedmioty z papieru z wiedza w srodku. niedlugo pewnie beda przedmiotami magicznymi... a dzis no coz sa tfu..., analogowe. moze wlasnie dlatego zastanawiales sie nad google zamiast nad biblioteka lub ksiegarnia.
swoja droga bardzo interesuje mnie jedna kwestia. skad tyle goryczy i jekow zawodu za kazdym razem gdy wspomne o ksiazkach. nie wiem... sam fakt ze taki problem macie z samymi sugestiami o czytaniu sprawia ze zaczynam sie zastanawiac czy moze macie z tym jakies problemy?
olo
...skad tyle goryczy i jekow zawodu za kazdym razem gdy wspomne o ksiazkach...
Bo czytanie podręczników nie jest trendy; bo ci, co czytają instrukcje to frajerzy etc.
W dzisiejszych szybkich czasach oczekuje się gratyfikacji natychmiastowej. Im mniej pracy własnej, tym lepiej.
Żona w szkole ma to na codzień.
Mnie zastanawia tylko to, że zadanie pytania na forum, zaczekanie na odpowiedź, przedarcie się przez wszystkie złośliwe komentarze :evil: itd. zajmuje dużo więcej czasu niż wbicie do Gugla kilku słów i kliknięcie na linki.
Swoją drogą, na SAMYM początku (przełom podstawówki i liceum) niczego nie czytałem.
Podstawowych instrukcji udzielił mi ojciec (zależności przesłony, czasu i czułości kliszy, jakieś podstawy głębi ostrości itp.). Potem już jechałem sam.
Na marginesie, ojciec "od zawsze" miał polarkę, więc stosunkowo szybko wiedziałem o co chodzi i że światło zabiera.
Inna sprawa - chyba intuicyjnie można się spodziewać, że jak się założy ciemne szkiełko na obiektyw to trochę światła ukradnie...?
[EDIT]
odpalenie google, wpisanie "filtr polaryzacyjny":
http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_(fotografia)
drugi link, pierwszy jeśli nie liczyć sponsorowanego. Tekst nie jest skomplikowany, a wiele wyjaśnia.
Przekonaliście mnie. Od dzisiaj będę uźywał tej odpowiedzi, którą najbardziej lubię: pogooglaj, albo poszukaj se w ksiąźce.
Od dzisiaj będę uźywał tej odpowiedzi, którą najbardziej lubię
Czy słyszę cynizm? ;-)
To nie tak, że nie chcę (OK - może mówię za siebie) udzielać odpowiedzi tylko gonię biednego, zagubionego młodziaka, skutecznie zniechęcając do opanowania fotografii.
Martwi mnie, że milion ludzi (nie tylko na forach) zadaje podstawowe pytania i nie chcą zadać sobie trudu znalezienia odpowiedzi samodzielnie mając pod ręką tak gigantyczny zasób wiedzy, jakim jest internet. O bibliotece nie mówię, bo nie wszyscy powiedzmy mają ją pod ręką (mieszkając z dala od jakiegoś miasta),ale jak jestem na forum, to przecież muszę mieć internet.
Może mam złe wyobrażenie o tym wszystkim, będąc synem i wnukiem nauczycieli, mając żonę nauczycielkę i sam będąc nauczycielem przez kilka lat.
Ale widzę w dzieciach (powiedzmy: młodych ludziach) brak elementarnej ciekawości świata.
Brak tego "a co się stanie, jeśli zrobię tak?"
PaScal
ale przeciez wszyscy mu udzielili informacji i to wyczerpujacych!!!
nikt nie olal sprawy
jedynie kilku skomentowalo cala sprawe jakby na deser.
a ze bombel by chcial zeby zawsze bylo dokladnie tak jak on sobie to wyobrazil to juz trudno
olo
PaScal
ale przeciez wszyscy mu udzielili informacji
No tak, marudzę sobie wieczorową porą...
Poniżej zamieszczam żywcem przeniesiony fragment informacji ze srtony http://www.raysfoto.pl/
Zastanawiam się nad zakupem filtra polaryzacyjnego, a właściwie decyzja już zapadła, nad koniecznoscią stosowania w pewnych warunkach nie ma co dyskutować. Wybór padł na Marumi, ale czy DHG slim czy MC ?.
cyt. ze strony Raysfoto
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.raysfoto.pl/opis_filtrow/images/kreska_poz_dl.gif)Polar. kołowy
Tiffen, Heliopan, Formatt, Marumi, Lee
Polar. kołowy MC
Marumi
Polar. kołowy SH-PMC (Slim)
Heliopan
Filtr kolorystycznie neutralny, polepsza jakość obrazu zarówno do fotografii czarno białej jak i kolorowej oraz kamer video i kamer filmowych. Część aparatów oraz kamer wykorzystujących do pomiaru naświetlenia, pryzmatów rozszczepiających światło, wymaga użycia filtra polaryzacyjnego kołowego dla wykonania właściwych pomiarów i najlepszego odwzorowania obrazu. Filtr z kołową polaryzacją światła, to jedyny filtr polaryzacyjny nadający się do pracy z systemami wykorzystującymi do ustawiania automatycznej ostrości system "auto focus" (AF). Przy odpowiednim ustawieniu kamery względem płaszczyzny odbijającej światło, możliwe jest pełne spolaryzowanie i wygaszenie niechcianych odbić. Redukuje refleksy i odbicia niemetaliczne światła zarówno na wodzie, niebie, szkle i innych płaszczyznach takich jak budynki, liście czy też fotografowana twarz. Pogłębia błękit nieba i poprawia jego kontrast, zwiększa nasycenie kolorów: żółtego, zieleni, oraz koloru czerwonego.
strata światła 1 i 1/3
Pozdrawiam uczestników dyskusji :)