PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop 6.0

alexkoz
31-03-2006, 09:31
czy waszym zdaniem warto jeszcze inwestować w starą wersję PSa 6.0. Chcę mieć legala i zastanawiam się nad dwoma opcjami:
- PS Elements 4.0 + płatny plugin Curvemeister (świetne narzedzie do obsłygi krzywych)
Plusy :
nowe oprogramowanie, częściowa obsłyga 16bitów,
Minusy:
okrojony ACR, sumaryczna cena ok500pln
- PS 6.0
Plusy :
krzywe, pełna obsługa ACR, cena
Minusy:
stare oprogramowanie
Nie wiem tylko czy 6.0 obsługuje w pełni 16bitowe obrazy i czy można go bez problemów zainstalować pod XP.
Będę wdzięczny za pomoc i dpowiedzi na moje pytania

stig
31-03-2006, 09:39
PS 6.0
Plusy :
krzywe, pełna obsługa ACR
Co wg Ciebie znaczy "pelna obsluga ACR"?
Nie wiem czy wiesz, ale ACR od wersji podajze 3.2 dziala jedynie z PhotoShopem CS2. A nizsze wersje ACR za diabla nie obsluguja NEFow z D50, D70s, D200. Wiec powtorze: czym dla Ciebie jest "pelna obsluga ACR" w kontekscie PhotoShopa 6.0?

alexkoz
31-03-2006, 09:48
spójrz na topic w tym dziale na temat PS Elements i zobacz jak wyglądają te same ACRy otwierane pełnymi wersjami PS i elements.

stig
31-03-2006, 09:53
spój na topic w tym dziale na temat PS Elements i zobacz jak wyglądają te same ACRy otwierane pełnymi wersjami PS i elements.
Ale Ty do mnie to piszesz czy do siebie samego?
Jesli do mnie, to co to ma wspolnego z moja poprzednia wypowiedzia?

alexkoz
31-03-2006, 10:02
to ci powinno wyjaśnić na czym polega "pełna obsługa ACR" Elements po prostu nie udostępnia wszystkich funkcji w stosunku do pełnego photoshopa.

stig
31-03-2006, 10:17
to ci powinno wyjaśnić na czym polega "pełna obsługa ACR" Elements po prostu nie udostępnia wszystkich funkcji w stosunku do pełnego photoshopa.
Czytales w ogole co napisalem? ACR, ktore potrafi zdekodowac NEFy z D50, D70s i D200 dziala tylko pod PhotoShopem CS2. A Ty chcesz kupic Shopa 6 -- wiec co Ci po tym? Bedziesz mogl conajwyzej otworzyc sobie NEFy z D70tki i starszych modeli (jesli w ogole, bo nie pamietam juz, czy jakakolwiek wersja ACR dziala z tak stara wersja PhotoShopa).
Reasumujac. W Shopie 6 nie bedziesz mial "pelnej obslugi ACR". :) No ok. Moze pelna, ale baaaaardzo stara...

alexkoz
31-03-2006, 10:21
....
Reasumujac. W Shopie 6 nie bedziesz mial "pelnej obslugi ACR". :) No ok. Moze pelna, ale baaaaardzo stara...
ok, i to jest odpowiedź na moje pytanie. Dzięki.
PS Skąd wiesz jaki mam aparat :)

stig
31-03-2006, 10:29
ok, i to jest odpowiedź na moje pytanie. Dzięki.
PS Skąd wiesz jaki mam aparat :)
Zakladam, ze cos starszego, skoro wydawalo Ci sie, ze do RAWow wystarczy Ci PhotoShop 6. ;) Jesli jednak szukasz rozwiazania, jak tanio nabyc cos do pracy, to zakladam, ze nie bedzie Ci sie chcialo zmieniac oprogramowania tak szybko, jak kupisz nowy sprzet. :)

alexkoz
31-03-2006, 11:04
mam D70s ale nie wiedziałem że 6.0 nie obsługuje nowszych ACRów. Jestem amatorem i nie widze sensu wydawać jakby nie patrzeć sporo kasy na CS czy CS2 więc kombinuję :)
Reasumując: mam aparat, szukam teraz legalnego taniego i maksymalnie funkcjonalnego softu

stig
31-03-2006, 11:08
mam D70s ale nie wiedziałem że 6.0 nie obsługuje nowszych ACRów.
No to nie bardzo rozumiem. Nie sprawdziles jak to dziala a rozpatrujesz zakup? :)

Reasumując: mam aparat, szukam teraz legalnego taniego i maksymalnie funkcjonalnego softu
Proponuje rozejrzec sie za czyms free do NEFow (pogrzeb w archiwum, bylo juz na ten temat), a do samej obrobki korzystac np. z GIMPa.

alexkoz
31-03-2006, 11:20
mam D70s ale nie wiedziałem że 6.0 nie obsługuje nowszych ACRów.
No to nie bardzo rozumiem. Nie sprawdziles jak to dziala a rozpatrujesz zakup? :)

Proponuje rozejrzec sie za czyms free do NEFow (pogrzeb w archiwum, bylo juz na ten temat), a do samej obrobki korzystac np. z GIMPa.

1.No właśnie sprawdzam
2.Gimp mi nie pasuje. Do samych NEFów używam Rawshootera i jestem zadowolony, ale chciałbym coś jeszcze do dalszej obróbki z uwzglądnieniem warstw, masek, krzywych itp

szymony
01-04-2006, 07:45
Czytales w ogole co napisalem? ACR, ktore potrafi zdekodowac NEFy z D50, D70s i D200 dziala tylko pod PhotoShopem CS2.

I tu się mylisz. Zaglądałeś choć do linka, który był podany?
Starsze wersje PS nie obsługują ACR v3.x, ale taki PS Elements 4 jak najbardziej z tym działa. Cały knyf polega na tym że ACR v3.x odpalony na PS E oferuje mniej, niż stary ACR na PS v7.x

stig
01-04-2006, 10:41
I tu się mylisz. Zaglądałeś choć do linka, który był podany?
Starsze wersje PS nie obsługują ACR v3.x, ale taki PS Elements 4 jak najbardziej z tym działa. Cały knyf polega na tym że ACR v3.x odpalony na PS E oferuje mniej, niż stary ACR na PS v7.x
Szymony, ale ja pisalem w kontekscie samego PhotoShopa (a raczej jego starszej wersji) jako stronie w wyborze autora watku. Nie interesuje mnie co PSE oferuje, bo go nie uzywam. A jesli dzieki temu kolega dowiedzial sie, ze rozpatrywana przez niego alternatywa raczej go nie zadowoli (stare wersje Shopa nie obsluza wymaganych nowych ACR), to jego wybor staje sie bardziej oczywisty...

Jacek_Z
01-04-2006, 11:16
na alledrogo jest co chwila do sprzedania jakiś PS 6.0, nawet za nieco ponad 300 zł sie trafia. piszą, że nie rejestrowany, zafoliowany, nie otwierany, ale nie wiem jak to naprawdę jest - skąd mają teraz "nowe" PS 6.0 i to w ilościach po kilka sztuk.
można kupic w sklepie upgrade na niego do PS CS2 za 700 zł (brutto).
Razem wychodzi najtańszy PS CS2 - 1.000 zł.

sinner
01-04-2006, 12:52
rozejrzyj się dobrze po rynku np. skanerów do nie których czasami jest dodawane fajne oprogramowanie ( w ten sposób nabyłem legalnego Corela 8)