PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 - 2 głupie pytania

stasio
06-04-2008, 08:43
Tak, ja wiem, że szukajka i ja wiem, że RTFM - ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na dwa, dosyć banalne, pytania :( Nie bijcie, proszę - może odpowiedzi przydadzą się też komu innemu...

1. D70s + SB-800 - czy jedynym sposobem sterowania czy zdjęcie ma być z lampą czy bez, jest On/Off lampy? Pytam, bo tak jakoś mam irracjonalny opór przed sterowaniem urządzeń przez włączanie i wyłączanie.

2. Lampa bardzo ładnie pokazuje zoom obiektywu, ale czy lampa wie, że aparat jest DX? Innymi słowy - czy błysk dla 50 mm założonego na D3 będzie szerszy niż błysk dla 50 mm założonego na D70? Przypuszczam, że tak, ale chciałbym się upewnić.

A tak w ogóle to lampa jest super, iTTL jest super i boobass - jako sprzedający - też jest super :)

Pozdrawiam, Stasio.

Piotr_
06-04-2008, 08:53
1. Chyba nie. Przynajmniej nie udało mi się znaleźć.

2. Lampa ustawia się do rzeczywistej ogniskowej (nie uwzględnia cropa) czyli na DX błyska trochę szerzej niż jest to konieczne.

MicSzu
06-04-2008, 09:43
A może przeczytanie instrukcji pomoże? xD

Piotr_
06-04-2008, 10:10
A może przeczytanie instrukcji pomoże? xD

Piszesz to żeby zaistnieć i nabijać posty? Jak nie wiesz lub nie chcesz podzielić się wiedzą to nie zabieraj głosu.

puch24
06-04-2008, 10:30
1) Teoretycznie można zrobić tak, by lampa była włączona i nie błyskała - np. żeby działał tylko oświetlacz AF - opcja ta jest zakopana głęboko w menu, i na pewno nie jest po to, by ją często włączać i wyłączać. Wygodniej jest po prostu wyłączyć lampę.

2) Zoom lampy nie uwzględnia "cropa" DX, więc lampa świeci szerzej niż potrzeba - ale dzięki temu oświetlenie jest równiejsze. Widziałem, że któraś z lamp chyba Sunpaka ma przełącznik zooma FF/DX, a z kolei któryś Metz ma opcję w pewnym sensie przeciwną - zmuszenia zooma lampy do automatycznej pracy z szerszym kątem niż ustawiona ogniskowa obiektywu, właśnie po to, żeby uzyskać bardziej równomierne oświetlenie.

waw102
06-04-2008, 17:49
Funkcja wyłączenia błysku lampy znajduje się w menu dodatkowym - trzeba wyłączyć ikonkę FIRE. Działa wtedy tylko wspomaganie AF. Strona 63 instrukcji lampy błyskowej.

Piotr_
06-04-2008, 17:55
Funkcja wyłączenia błysku lampy znajduje się w menu dodatkowym - trzeba wyłączyć ikonkę FIRE. Działa wtedy tylko wspomaganie AF. Strona 63 instrukcji lampy błyskowej.

Racja. Można to wykorzystać ale chyba trwa dłużej niż wyłączanie. Za to działa wspomaganie i to jest plus.

stasio
07-04-2008, 11:08
Piotr_, puch24, waw102 - dzięki!

Co do opcji "Fire" w menu lampy - to nie o to chodzi... Chodziło o taki scenariusz: robię szybko zdjęcie, światła dosyć dużo, chcę zrobić dwa strzały - jeden z lampą żeby rozjaśnić cienie, a drugi bez. Teraz bez odrywania aparatu od oka trudno jest włączać i wyłączać lampę. Jakby był do tego osobny przycisk na body - byłoby fajnie.

Reakcja żony, jak jej o tym opowiedziałem: "no to trzeba kupić lepszą lampę" :)

who
08-04-2008, 07:28
Reakcja żony, jak jej o tym opowiedziałem: "no to trzeba kupić lepszą lampę" :)

Wystarczy D80, ma dodatkowy przycisk, co można różne rzeczy do niego przypisać, i jest też właśnie wyłączanie lampy :P

stasio
08-04-2008, 08:27
Wystarczy D80, ma dodatkowy przycisk, co można różne rzeczy do niego przypisać, i jest też właśnie wyłączanie lampy :P

A widzisz, tego nie wiedziałem, dzięki!