PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz swojski II

harb
06-04-2008, 07:56
zapraszam

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/218/dsc5445p1hz4.jpg)

2 i jak mi sugerował Swiatło (kadr z pod płota -ale bardzo eksperymentalnie !!!) znanej już fotki

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img383.imageshack.us/img383/1519/dsc5435kopia1vw6.jpg)

wlasiukk
06-04-2008, 08:41
bardzo ładne obydwa, ale na 2ce coś się chyba z niebem stało (ale mam słabego płaszczaka i może dlatego) ...

borregaard
06-04-2008, 08:53
B.ładna jedyneczka,no może za dużo podłogi,ale podoba się.Dwójka lepsza była w pierwszej odsłonie.Teraz zdjęcie to płotu....:mrgreen:,a miało być inaczej... Coś siadło z kolorem....
Pzdr
Andrzej

harb
06-04-2008, 09:06
wlasiukk-dzięki za odwiedziny

B.ładna jedyneczka,no może za dużo podłogi,ale podoba się.Dwójka lepsza była w pierwszej odsłonie.Teraz zdjęcie to płotu....:mrgreen:,a miało być inaczej... Coś siadło z kolorem....
Pzdr
Andrzej

dzięki za opinię -dwójeczkę poprawiłem (dosyciłem)

pozdrawiam :-D

eldritch
06-04-2008, 11:01
1 zdecydowanie za dużo podłogi i kadr wychodzi bokami,
2 bez wyrazu.

Słaby kontrast jak dla mnie, takie albumowe te fotki.

Jednak każdy lubi to co lubi...

harb
06-04-2008, 11:07
1 zdecydowanie za dużo podłogi i kadr wychodzi bokami,
2 bez wyrazu.

Słaby kontrast jak dla mnie, takie albumowe te fotki.

Jednak każdy lubi to co lubi...

jedynka -celowe kadrowanie ,długi kadr podkresla perspektywę i z takim zamysłem zrobiony

i jedynka i dwójka -jak w tytule wątku (swojsko)

pozdrawiam :-D

Nostromo
06-04-2008, 11:25
Jedynka jest OK, ale za dużo dołu. 2-ka w pierwszej wersji dużo lepsz. Płot strasznie przytłacza.

Marek-frotka
06-04-2008, 11:54
Obydwa - naturalne , spokojne – jak w tytule - swojskie.

Piotr_ek
06-04-2008, 14:15
nr 2 - wyśmienicie, rewelacja - bardzo mi się podoba... :)

pzdr
P.

barbi
06-04-2008, 22:45
Ktoś napisał, że kontrast jest słaby, chyba nie wie o czym mówi. Niech sobie popatrzy na zdjęcia innych, wtedy oczy mu się otworzą. Zdjęcia są naprawdę świetne. Może na pierwszym kadr powinien być podniesiony do góry (mniej ziemi, więcej nieba). Przy drugim nie obcięłabym drogi. Ale to tylko moje skromne zdanie.

sea21
07-04-2008, 00:27
1 podoba mi sie. Harbowe kolorki, sielankowy klimat. Na plus.
2 wole poprzednia wersje. pisalem juz dlaczego

Pozdrawiam :)

Nemeth
07-04-2008, 10:29
Moim zdaniem na obydwu za dużo dołu jest.

borregaard
07-04-2008, 11:11
Ktoś napisał, że kontrast jest słaby, chyba nie wie o czym mówi. Niech sobie popatrzy na zdjęcia innych, wtedy oczy mu się otworzą. Zdjęcia są naprawdę świetne. Może na pierwszym kadr powinien być podniesiony do góry (mniej ziemi, więcej nieba). Przy drugim nie obcięłabym drogi. Ale to tylko moje skromne zdanie.

O 8-mej z minutami Janusz dosycił foty.Jeśli ktoś nie wie o czym mówi ,to zapewne ta osoba która nie czyta dokładnie co było wcześniej napisane,lecąc przez wątek..." po łebkach"...:wink:

Pzdr
Andrzej

swiatlo
07-04-2008, 22:19
Moim zdaniem dwójka znacznie lepsza niż poprzednia wersja.
Ciekaw jestem jakby wyszedł ten kadr jakbyś tam jeszcze raz wrócił i zrobił to samo, ale jeszcze bliżej płotu i prawie z poziomu ziemi. Czyli ustawił statyw na jakieś pół metra wysokości. No i oczywiście użył odległości hiperfokalnej aby całość była w GO. I tak wycelował aby ta chata była widoczna pomiędzy przęsłami płotu.
Ot tak jestem ciekaw.... :)

jm
08-04-2008, 12:50
Dwójka nabrała prawdziwej dynamiki i teraz do mnie wyraźnie gada:) - czyli ta wersja mi się ...bardziej:)
1 - takich kadrów jakoś nie bardzo lubię - sama nie wiem czemu. Niejednokrotnie takie kadrowanie popełniłam i nadal popełniam i potem główkuję w domu co by uciąć i gdzie by skrócić.... po prostu coś mi zaburza równowagę patrzenia - chyba.

mariush
08-04-2008, 14:20
Słabe światło, słabe niebo - na obydwu to samo... polecam inną porę dnia/pogodę/porę roku (niepotrzebne skreślić ;-)) - miejsce ok.

harb
08-04-2008, 15:19
Moim zdaniem dwójka znacznie lepsza niż poprzednia wersja.
Ciekaw jestem jakby wyszedł ten kadr jakbyś tam jeszcze raz wrócił i zrobił to samo, ale jeszcze bliżej płotu i prawie z poziomu ziemi. Czyli ustawił statyw na jakieś pół metra wysokości. No i oczywiście użył odległości hiperfokalnej aby całość była w GO. I tak wycelował aby ta chata była widoczna pomiędzy przęsłami płotu.
Ot tak jestem ciekaw.... :)

witaj Czarku -z czystej ciekawości będąc tam ponownie postaram się skadrować w/g Twojego przepisu ,będzie to kolejne doświadczenie

Nemeth-dzięki za radę ale cholera po docięciu obu (były takie doświadczenia :-D) czegoś mi brakowało , może
generalnie powinno być inne kadrowanie ----z tym że ja bardzo lubię pionowe kadry

Jm-mnie też się wydaje że dwójka jest troszeczkę lepsza -ale teraz już wiem że to nie do końca to, i chętnie przy okazji powtórzę ten motyw
raz jeszcze
co do jedynki ,to ja uwielbiam taką prostotę wiejskich pól dosyconych dość mocno kolorystycznie -ale masz rację
,póżniej występuje problem z ustaleniem własciwego cięcia (co wcale nie oznacza że przestanę takie robić)

dziękuję wszystkim za odwiedziny i opinie -pozdrawiam :-D