Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] ulice Eton...
Marcin Stawiarz
05-04-2008, 17:03
http://www.dem.aplus.pl/zdjecia/eton1.jpg
http://www.dem.aplus.pl/zdjecia/eton2.jpg
http://www.dem.aplus.pl/zdjecia/eton3.jpg
zawsze podobaly mi sie strasznie Twoje zdjecia oraz to, co z nimi robisz pozniej na kompie. Te prace jednak mi bardzo 'nie leza'. Rozumiem mocny i wyrazisty kontrast, sam taki lubie, ale tutaj mz jest cos ewidentnie juz 'pojechane'. Nie wiem dokladnie jak to nazwac.. efekt troche jakby przedobrzenia z 'clatity' w ACR, tudziez celowego mocnego przeciagniecia promienia USM.. nie wiem dokladnie co to moglo byc, ale tak wlasnie to wyglada. Dodatkowo rzeczy takie jak: na #1: cos grzebane w bramie po lewej - strasznie to widac, sama brama brzydko sie konczy na lewej bandzie, podobny detal na #2 - napis na plocie, lamiaca sie perspektywa przy prawej bandzie.. na #1 kopula - bogata w detale, dosc jasna, sama wiezyczka czarna jak smola.. wiem, ze kazda z Twoich prac jest bardzo przemyslana, dlatego zakladam, ze rzeczy o ktorych pisze moga byc celowe. Tak czy owak, nie podoba mi sie to..
pozdr.
Art.
Marcin Stawiarz
05-04-2008, 19:18
z ta brama to jest tak, nic tutaj nie ruszalem,
natomiast co do reszty masz racje, kopula jest zbyt ciemna, ale to dlatego ze niebo jest w tamtym miejscu dodatkowo mocniej przyciemnione (winieta), choc mozna to szybko naprawic, to jakos czesto takie rzeczy zostawiam bo mnie to nie przeszkadza, a nawet dodaje pewnego "brudnego" klimatu do zdjec (choc inni moga to postrzegac jako niedorobke).
na 2 zdjeciu perspektywa rzeczywiscie lekko sie "wali, ale napis zostaje mimo wszystko, bo akurat tam byl i na to nie mam wplywu.
USM jest spory, bo po zmiejszeniu zawsze mocno wyostrzam, ale to tylko na potrzeby internetu. Wersje papierowe maja calkiem inny charakter, i wlasnie ten kontrast ma to podkreslic.
chodzilo mi o inny kawalek bramy - bardziej po lewej od cropa, ktory pokazales - czarny cien wewnatrz luku.. nie wierze, ze tu nic nie bylo robione (chyba, ze to 5D tak sobie radzi z cieniami :mrgreen: )
o tym USM tez mowilem w innym kontekscie - baaaardzo mocne pojechanie z promieniem daje wlasnie takie efekty (to juz nie ostrzenie, tylko raczej osobny 'efekt').. cos podobnego, tylko bardziej subtelnego (choc tez nie doslownie) daje suwaczek 'clarity' w ACRze - na kontrastowych krawedziach robi sie takie troche halo - fikumiku male :) mniejsza o to..
ze na napis nie masz wplywu, to wiem, ale pozostaje kwestia kadrowania - mozna kawalek przesunac kadr w taki sposob, by go nie ucinac (wystarczy, zeby byla calutka tabliczka na plocie).
Zdaje sobie sprawe, ze sie czepiam drobnostek, ale taka juz moja natura :)
No i zapomnialem dodac - #3 mi sie najbardziej podoba :)
pozdrawiam
Art.
Marcin Stawiarz
05-04-2008, 20:15
chodzilo mi o inny kawalek bramy - bardziej po lewej od cropa, ktory pokazales - czarny cien wewnatrz luku.. nie wierze, ze tu nic nie bylo robione (chyba, ze to 5D tak sobie radzi z cieniami :mrgreen: )
o rzeczywiscie, dopiero teraz to zobaczylem, jest tam jakas dziwna jasna plama na innej czarnej plamie, co wyglada bardzo dziwnie, juz poprawiam, choc czarna plama sama w sobie i tak zostanie :)
a mnie tym razem bardzo sie podobają
jedynka gdyby nie auto i ta tablica reklamowa -pokusić się mógłbym na stwiedzenie że to XIX w, identycznie dwójka, trójka ma już więcej współczesnosci jak zawsze w Twoich pracach wszystko tworzy klimat
(czerń w bramie na jedynce rzeczywiscie dość mocno odciąga uwagę )
dobre ! pozdrawiam :-D
Piotr_ek
06-04-2008, 14:25
a mi się podoba z samochodem, tablicami i całą resztą... dobrze wykorzystane możliwości szerokiego kąta :)
pzdr
P.