Zobacz pełną wersję : Lista kompatybilnych obiektywów sigma do D40
Może komuś się przyda.
http://www.sigma-foto.pl/files/kompd40.pdf
MarzycielPL
04-04-2008, 20:48
Kompatybilne to moze one sa ale nie wszystkie maja wlasny silnik. Czytajac ostatnie watki userow tutaj zagladajacyh mogliby sie oni wprowadzic w blad gdyz obiektywy Sigmy bez HSM nie maja dzialajacego autofokusa z D40, D40x i D60, obiektyw Sigmy dzialajacy wpelni z tymi aparatami musi miec HSM!! Jeszcze wazna rzecz OS to stabilizacja tak jak VR to info dla poczatkujacyh uzytkownikow.
Kompatybilne to moze one sa ale nie wszystkie maja wlasny silnik. Czytajac ostatnie watki userow tutaj zagladajacyh mogliby sie oni wprowadzic w blad gdyz obiektywy Sigmy bez HSM nie maja dzialajacego autofokusa z D40, D40x i D60, obiektyw Sigmy dzialajacy wpelni z tymi aparatami musi miec HSM!!
Też racja.
tak btw. nie chciał byś gripa sprzedać ?
MarzycielPL
04-04-2008, 20:54
Grip fajna rzecz sprzedac nie bo zainwestowalem w 18-200 i tutaj polepsza sie chwyt smialo moge polecic:)
ile trzeba dac za delte ? moze polecisz mi jakiś sklep?
MarzycielPL
04-04-2008, 21:04
kupilem ze sklepu jednego z userow na naszym forum poszukaj a znajdziesz:)
pioter m
04-04-2008, 21:14
Kompatybilne to moze one sa ale nie wszystkie maja wlasny silnik. Czytajac ostatnie watki userow tutaj zagladajacyh mogliby sie oni wprowadzic w blad gdyz obiektywy Sigmy bez HSM nie maja dzialajacego autofokusa z D40, D40x i D60, obiektyw Sigmy dzialajacy wpelni z tymi aparatami musi miec HSM!! Jeszcze wazna rzecz OS to stabilizacja tak jak VR to info dla poczatkujacyh uzytkownikow.
Jestes w wielkim bledzie. Sigma 70-300 jest takze w wersji z silnikiem i dziala AF z d40, a nie ma HSM. 80-400 OS tez nie ma HSM-a.
Ten PDF jest do kitu nieco, bo nazwy obiektywow sa niekompletne i lista jest niekompletna.
Sam watek jest malo odkrywczy.
MarzycielPL
04-04-2008, 21:23
Jestes w wielkim bledzie. Sigma 70-300 jest takze w wersji z silnikiem i dziala AF z d40, a nie ma HSM. 80-400 OS tez nie ma HSM-a.
Ten PDF jest do kitu nieco, bo nazwy obiektywow sa niekompletne i lista jest niekompletna.
A to zwracam honor jak widac musze sie jeszcze wiele naczytac:). Co do listy faktycznie jest ona uboga porownujac z oferta sigmy.
Pozdrawiam
Blackdog
04-04-2008, 21:35
Mam obiektyw sigmy 70-30 APO bez HSM ale z silnikiem autofokusa. Co prawda jest nieco głośny i trochę wolny, ale działa. Sam przyglądałem się liście obiektywów w tym pdf, ale jest ona powiedzmy delikatnie - niekompletna.
pioter m
04-04-2008, 21:47
Mam jeszcze linka do zestawienia na dpreview. Sa tam zebrane szkla nikona, sigmy i tamrona z silniczkami.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond60/page3.asp
Na dzien dzisiejszy jest kompletna.
Akurat wszystkie obiektywy na tej liście mają silniki, tylko jakiemuś leniowi nie chciało się dopisywać HSM.
MarzycielPL
05-04-2008, 08:36
No wlasnie mi chodzi o te oznaczenia HSM dla nowego uzytkownika (mnie rowniez) mowia one o kompatybilonosci juz wiem ze sa tez wersje bez hsm a dzialaja. Cale zycie sie czlowiek uczy:) a ta lista podana dpreview jest fajna i pokazuje realnie jak sprawa wyglada i w poszukiwaniu zameinnika kita bede na nia spogladal i kazdemu nowemu uzytnikowi zycze zeby tez lookal zeby nie bylo niedomowek ze cos nie chodzi.
Pozdrawiam
Blackdog
05-04-2008, 10:47
Oznaczenie HSM ma zastosowanie w silnikach ultradźwiękowych, które są szybsze i bardzo ciche. Moja sigma nie ma silnika HSM tylko jakiś inny, głośniejszy ale też w sumie skuteczny. Odnoszę też wrażenie, jakby pobierała więcej prądu, ale mogę się mylić.
A po czym poznać ze Sigma np:70-300 ma silnik i bedzie dziłać z D40x?? chodzi o te bez HSM...
Swego czasu miezyłem dwie takie sigmy w Fotojokerze, jedna była z APO a druga bez, i AF nie dziłał...
wlasiukk
07-04-2008, 10:13
Np. w tamronie 17-50 ten z silniczkiem ma przełącznik na obiektywie autofocusa A/M. W przypadku śrubokrętów ta funkcja hyba musi byc realizowana z poziomu body (jeśli się mylę to proszę o poprawienie).
no włsnie w obiektywach które mierzyłem wspomniałem o nich wyżej był przełacznik A/M, ale niestety nie dziłało ostrzenie musialem to robic recznie...
wianek07
13-04-2008, 22:10
Przepraszam, wiem, że to nie jest odpowiedni moment, ale gdzieś na forum znalazłem linka do strony, na której były umieszczone zdjęcia i były podpisywane jakim obiektywem i jakimi parametrami robione. Nie mogę niestety znaleźć tej strony, czy mógłby ktoś podać adres? pozdrawiam
Zbigniew
14-04-2008, 10:37
www.pixel-peeper.com
wianek07
14-04-2008, 14:48
dziękuje serdecznie
Witam jako nowy na forum :)
Zacznijmy od tego iz stałem sie szcześliwym posiadaczem D60 i szukając kompatybilnych szkiełek do swojego nowego pstrykacza wyszukalem coś takiego :
SIGMA 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO
Teraz moje pytanie. Czy są różne wersje tego obiektywu? Chodzi nie o mocowanie dla różnych marek tylko o silniczek AF?
Pozdrawiam.
Witam jako nowy na forum :)
Zacznijmy od tego iz stałem sie szcześliwym posiadaczem D60 i szukając kompatybilnych szkiełek do swojego nowego pstrykacza wyszukalem coś takiego :
SIGMA 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO
Teraz moje pytanie. Czy są różne wersje tego obiektywu? Chodzi nie o mocowanie dla różnych marek tylko o silniczek AF?
Pozdrawiam.
Są dwie wersje tego obiektywu. Starsza bez silnika i nowa z silnikiem. Przed zakupem dokładnie sprawdź o którą wersję chodzi bo Sigma nie wprowadziła różnicy w nazwie. W sklepach do nowej wersji czasami dodają określenie II lub MOTOR.
TristisAnima
09-05-2008, 00:42
Są dwie wersje tego obiektywu. Starsza bez silnika i nowa z silnikiem. Przed zakupem dokładnie sprawdź o którą wersję chodzi bo Sigma nie wprowadziła różnicy w nazwie. W sklepach do nowej wersji czasami dodają określenie II lub MOTOR.
Ściślej ujmując, nowa wersja dzieli się jeszcze na dwie z APO (soczewki apochromatyczne - korygują aberrację chromatyczną) i bez. Oczywiście bez APO są o kilka stówek tańsze, lecz ponoć na długim końcu mało warte.
Ściślej ujmując, nowa wersja dzieli się jeszcze na dwie z APO (soczewki apochromatyczne - korygują aberrację chromatyczną) i bez. Oczywiście bez APO są o kilka stówek tańsze, lecz ponoć na długim końcu mało warte.
Jak liczyć wersje bez APO to Sigma sprzedaje obecnie 4 odmiany obiektywu 70-300:
- APO z silnikiem;
- APO bez silnika;
- bez APO z silnikiem;
- bez APO bez silnika.
Witam, przejrzałam lsty kompatybilnych obiektywów, niestety albo nie ma , albo nie rzuciło mi się w oczy. Poszukuję obiektywu do portretów (czyli najlepiej stałka 85mm) działającego z d40x.
Zbigniew
11-06-2008, 19:21
Niestety nie ma. Najbliżej to będziesz miał np. Nikkora 60/2.8 (nową wersję) lub Sigmę 150/2.8 - obydwa szkła do makrofotografii. Ew. masz do wyboru teleobiektywy (Sigma 70-200/2.8, Nikkor 70-200/2.8) lub w przyszłości jeszcze tele Tamrona. Ew. coś krótszego - np. Sigmę 50/1.4 (jak wyjdzie) - oraz, jak się pokażą (nie wiadomo kiedy) - stałki AF-S Nikona.
eh szkoda, w sumie to mi się nie spieszy, może coś jeszcze wypuszczą w niedalekiej przyszłości, myślałam o nikorze 85mm 1.4 ale AF nie działa w d40 ,
w każdym razie dziękuję za odpowiedź
Zbyszku ale masz odjechany strój:D pelerynka ładnie powiewa?:D