Zobacz pełną wersję : Problem przy kopiowaniu zdjęć
Miałem już jeden dysk SATA 120GB i dokupiłem nowy 250GB, ze względu na brak miejsca (80GB fotek). Przy kopiowaniu na nowy dysk nie pokazują mi się żadne błędy ale fotki są "trafione" tzn. występują jakieś przebarwienia w połowie zdjęć, przesunięcia i inne "krzaki". Wymieniłem już dysk ale sytuacja się powtarza. Macie jakiś pomysł?
krzysztof jot
04-04-2008, 22:13
typowy błąd wynikajacy z transferu... jak masz podłaczony ten dysk ?
mam płytę ABIT NF2s, ma tylko dwa SATA tak więc po drugi
Art Erie
05-04-2008, 18:34
typowy błąd wynikajacy z transferu... jak masz podłaczony ten dysk ?
Dokładnie tak! Twój stary dysk najprawdopodobnie pracuje w standatdzie SATA 1, natomiast nowy w stadardzie SATA2.
Aby dyski współpracowały ze sobą musisz obnizyć prędkość nowego dysku do SATA1. Jak to zrobić masz napisane w ulotce dołaczonej do nowego dysku.
Przy kopiowaniu (...) występują jakieś przebarwienia w połowie zdjęć, przesunięcia i inne "krzaki"
Witam, skorzystam z okazji - często macie takie błędy przy kopiowaniu z aparatu przez kabel, ew. przez jakieś czytniki? Mi zdarzają się takie błędy co jakiś czas, co powoduje dyskomfort, bo dla pewności zawsze po kopiowaniu sprawdzam wszystkie fotki. Pytam, bo chciałbym mieć pewność, czy to problem z moim komputerem, czy może poprostu zdarza się każdemu?
za wszystkich odpowiadac nie moge
ale ja dosc duzo przerzucam (apraty/ dyski wewnetrzne ata i sata - 3 wbudowane na stale, jeden w kieszeni wymieniany) plus jakies peny itp itd - i nigdy mi sie nie zdazylo :-)
dotąd :-/
Art Erie
10-04-2008, 15:35
Witam, skorzystam z okazji - często macie takie błędy przy kopiowaniu z aparatu przez kabel, ew. przez jakieś czytniki? Mi zdarzają się takie błędy co jakiś czas, co powoduje dyskomfort, bo dla pewności zawsze po kopiowaniu sprawdzam wszystkie fotki. Pytam, bo chciałbym mieć pewność, czy to problem z moim komputerem, czy może poprostu zdarza się każdemu?
Z aparatu nie kopiowałem jeszcze nigdy, z czytnika zawsze i jest OK. Sprawdż sterowniki kontrolera USB, inne mozliwości to kiepskiej jakości kabelek USB ( bark ekranowania i mozliwe jakieś zakłócenia), czytnika raczej nie obstawiam, bo jak piszesz problem zarówno przy kopiowaniu z czytnika jak i z aparatu. Używasz jakiegoś huba USB, czy kabelek jest podłączony bezpośrednio do kompa?
Kabel oryginalny, kopiowanie przez USB bezpośrednio w kompie, skoro Wam się to nie zdarza, to w takim razie mój sprzęt zawodzi, tj. komputer, bo mam to i z Coolpixem i z D80 i z czytnikiem, więc wyraźnie błędy przy transmisji przez USB, bez względu na podłączony sprzęt. Co do sterowników, hmm... sprawdzę, ale może być kłopocik bo to laptop, ale dzięki za informację, bo już przynajmniej wiem na czym stoję.
Art Erie
10-04-2008, 16:47
Sprawdz koniecznie sterownik. Miałem kiedyś problem z kontrolerem USB (ciągły reset USB), ale to było pod linuxem. W Widowsie , to wszystko masz w "menadzerze urzadzeń" o ile pamiętam ( jeśli nie to niech mnie ktos poprawi).
PS
Napisz jeszcze jaki Windows i jakie łatki
Sorki, że odgrzewam, ale może komuś się przyda. Otóż znalazłem przyczynę "psucia się" u mnie JPGów podczas kopiowania. Winna była pamięć RAM. Po zmianie na inną problemy zniknęły.
Inne objawy, które miałem to m.in. problemy z wypalaniem płytek, weryfikacja w NERO zawsze kończyła się kilkoma błędami (teraz żadnych błędów), błędy przy kopiowaniu plików przez sieć, w tym pliki ściągane z Internetu często zawierały błędy,
no i bardzo sporadycznie wyskakujące niebieskie ekrany i zwisy kompa.