Zobacz pełną wersję : Powrot
voytustoja
04-04-2008, 18:48
a tu po raz pierwszy,moze wiec sie przedstawie, mam na imie Wojtek (52 lata).Od kilku dni jestem wlascicielem Nikona N80.Ktos powie : Powrot syna marnotrawnego na lono analogow. Otorz nie. Przez ostatnie 20 lat focilem Monolta X-700,praktycznie pelen manual.Niestety po przebytym dwa lata temu wylewie,lewa strona mojego ciala odmawia mi posluszenstwa.Poniewaz foto to dla mnie nalog,trzeba bylo pomyslec o aparacie obslugiwanym tylko jedna , prawa reka.Wybor wiec padl na cyferke Samsung NV-7 OPS. Aparacik lekki , fajniutki , robi swietne zdjatka, ale to jednak nie analog. Kupilem wiec N80 ze szkielkiem PROMASTER 28-105 F/4,0-5,6. I tu pierwsze moje pytanko: Co myslicie o tym szkle?W planach mam kupno Nokosia D70s (filmy jednak kosztuja, a renta niezbyt wielka). I teraz drugie moje - zasadnicze pytanie: Zanim kupie D70 chce sie zaopatrzyc w kilka szkiel.Jakie mi radzicie kupic? Zakres od szerokiego kata( pejzaze)do max 300mm (ptaki i zwierzyna lesna).Sa tylko dwa waruki: 1) Szkla musza pasowac do obydwu body,2) Nie moga to byc szkielka z najwyzszej polki, bo mimo ze chwilowo mieszkam w Stanach, to mnie na nie niestac.
na temat szkiełka przez Ciebie wspomnianego nie mam pojęcia....ale do Twoich zastosowań najlepszy by był 18-200 vr, z tym że na ptaki to trochę krótko....
Witam, do analogowego korpusu polecam obiektyw Nikkor 28-105 F3,5-4,5 lub Tamron 28-75 F2,8, dla cyfry te obiektywy mają trochę mniej praktyczny kąt widzenia. Ten 18-200VR o którym pisał przedmówca nie nadaje się do lustrzanki małoobrazkowej. Z dłuższych szkieł to np. nikkor 70-300VR pasujący do cyfry i analoga. Domyślam się, że wygodniejsze dla Ciebie jest stosowaie obiektywów typu zoom, ale polecam również niedrogi a świetny stałoogniskowy obiektyw Nikkor 50mm o świetle 1,8.
Pozdrawiam!
voytustoja
05-04-2008, 01:31
Dzieki za pierwsze rady.Rzeczywiscie stalka 50mm jest swietna. Mam taka, ze swiatelkiem 1,7 w Minolcie.Niestety, jak pisalem, moja lewa strona odmawia wspolpracy ze mna, wiec jest problem z fokusem .zdaje sie teraz na AF. Cykam jeszcze czasem Minolcia ze statywu.Nie zawsze jest to mozliwe i wygodne.Stad pomysl kupna N80 a z czasem D 70s.
Pewnie będziesz trzymał aparat na pasku, ale i tak kręcenie tym wszystkim jedną ręką i wygodne utrzymanie korpusu to niezła ekwilibrystyka. Może warto pomyśleć o takim wynalazku http://store.made-products.com/products/safegrip-strap-for-slr , niekoniecznie tej firmy, chodzi raczej o coś tego rodzaju żeby mieć pewny chwyt. Poza tym F80 powinno być całkowicie sterowalne prawą ręką.
Sądząc po stylistyce, twój obiektyw to Tamron 28-105.
voytustoja
05-04-2008, 16:19
Dzieki kolego.Myslalem o takim pasku, ale niestety jest on tylko utrudnieniem,gdy chcesz przestawic jakies parametry w aparacie, musisz go odpinac.Pozatym nie unikniesz drgania reki podczas naciskania spustu. Uzywam lepszego wynalazku:
http://cgi.ebay.com/GIOTTOS-59-MONOPOD-Quick-Releas-LIGHT-FOR-CANON-EOS_W0QQitemZ360038347462QQihZ023QQcategoryZ30092Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Uzywalem go juz robiac zdjecia malutkim Samsungiem.Naprawde zdalo egzamin.
Co do obiektywu, to jest to Promaster 28-105mm f:4-5,6.Co jest wart?Myslalem ze mi podpowiecie.Szkoda ze nikt go niezna.Okaze sie jutro.Dzis wieczorem chce cyknac kilka zdjec nocnej panoramy Manhattanu. Jutro dam do wywolania.
Wiem juz, ze musze kupic Nikkora 70-300.A pozniej, zobaczymy.
Dziekuje.
voytustoja, Promaster to rebrand - firma kupuje od innych producentów i daje tylko swoje oznaczenia, najprawdopodobniej to co masz przy korpusie oznaczone Promaster 28-105 5-5,6 to właśnie Tamron 28-105. W obecnej ofercie Tamrona go chyba nie ma ,ale stylistyka obudowy tego szkła jest wybitnie tamronowska.
A tu masz oryginał http://foto.recenzja.pl/Tamron_28_105mm_F_4_5.6_(IF)_AF-rec-282/ (http://foto.recenzja.pl/Tamron_28_105mm_F_4_5.6_%28IF%29_AF-rec-282/)
i tu też http://foto.recenzja.pl/Tamron_28_105mm_F_4_5.6_(IF)_AF-rec-282/ (http://foto.recenzja.pl/Tamron_28_105mm_F_4_5.6_%28IF%29_AF-rec-282/)
voytustoja
05-04-2008, 22:05
Dzieki kolego za poswiecony mi czas.Ciesze sie, bo jesli to prawda, a mniemam ze tak, to plan juz mam sprecyzowany: Jeszcze tego lata zakup Nikkora 70-300, jesienia kupno D70s z kitem 18-70 i mam juz wszystko.Najpozniej za rok powrot do kraju.Acha bylbym zapomnial: nigdy nie stosowalem filtrow,jakie warto dokupic?
Pewnie przytał by Ci się filtr polaryzacyjny który daje fajne efekty w zdjęciach krajobrazowych przyciemnia niebo i wysyca kolorki oraz pozwala wygaszać odblaski na błyszczących powierzcniach. Mozesz kupić również filtry UV na każdy z obiektywów, głównie w celu ochrony soczewki przed zarysowaniem lub zabrudzeniem. W normalnych warunkach wpływ tego filtru na zdjęcia jest niezauważalny, ale w górach i nad morzem należy je stosować ze względu na dużą ilość ultrafioletu w występującym tam świetle. Nadmiar ultrafioletu mógłby pogarszać ostrość zdjęć.
Jesli chodzi o Nikkora 70-300 VR to tu masz jego test:
http://www.optyczne.pl/77.1-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_VR_70-300_mm_f_4.5-5.6G_IF-ED.html
Pozdrawiam
KGB, do ochrony przedniej soczewki to DEKIELEK i oslona p. sloneczna a nie niepotrzebny kawal szkla.
KGB, do ochrony przedniej soczewki to DEKIELEK i oslona p. sloneczna a nie niepotrzebny kawal szkla.
Masz dzieci? :)
Robie zdjecia dzieci i jakos nie widze potrzeby posiadania UVki.
Robie zdjecia dzieci i jakos nie widze potrzeby posiadania UVki.
Widzisz, mój notorycznie lubi wciskać łapska w obiektyw. ;)
uwaga, moge sie powtórzyc...
kolega pociągnął za wajhe od statywu (a do czego to służy?????????????) i....aparat upadł obiektywem na kant zagłówka do łóżka. zbiła się uv-ka za 100 zł, obiektyw za 1500 przetrwał (tak, 7-8 lat temu N28-105 tyle kosztował!) także polecam uv zawsze i wszędzie.
U mnie UVka gości na każdym obiektywie. No może poza Sigmą 14mm ;)
voytustoja
08-04-2008, 17:04
Dzieki Panowie.Co prawda to moje dzieci sa juz dorosle, teraz czekam na wnuczki, ale mimo wszystko UV-ki sobie sprawie.Mam tylko jeszcze dwa pytanka:
-na e-bay-u widzialem taka roznorodnosc firm produkujacych Uv-ki i polary, ze naprawde nie wiem co wybrac, czy wystarczy komplet zwyklych , tanich filtrow, czy trzeba jakos dobierac firme?
- Jak myskicie, czy do moich celow ( krajobrazy, kwiatki, zwierzeta i ptaszki)wystarczy mi oprocz wymienionych w powyzszych postach szkiel stalka 50 f/1,8, czy lepiej poszukac dodatkowo jakiegos szerokiego kata?
Przepraszam , ale jeszcze cos mi sie przypomnialo:Czy i jak z tymi szklami bedzie wspolpracowal Raynox DCR-250? Glownie chodzi mi o AF.
Z filtrów to moim zdaniem minimum Hoya (niektórzy skarżą się na problemy z czyszczeniem, ale ściereczka z mikrowłóknami rozwiązuje problem). O filtrach dużo w dziale o... filtrach :D
No i do krajobrazu 50 to ciut wąsko trochę.
voytustoja
08-04-2008, 17:44
Rzeczywiscie ciut wasko , ale mam przeciez 28-105, ale tu z kolei ciut ciemno f/4-5,6.Przekonalem sie o tym w sobote,wypuszczajac sie na nocne zdjecia Manhatanu.Z 48-u klatek tylko jedna wyszla jako tako, ale tez wstyd pokazywac.
A swoja droga to maja racje ci ktorzy mowia ze cyfrowka oglupia.Ponad trzy lata focilem "pstrykiem syfrowym", no i mam analfabetyzm wtorny.Oto skutki -Jedna klatka z dwoch filmow.Ha ha ha.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11429
tutaj alf pisał dużo o filtrach
jak fotografujesz krajobrazy i chodzisz po manhattanie czy jak to sie pisze, to tak jak ja, z tym ze ten mój manhattan sie pisze warszawa centrum, to za jakis czas zabraknie ci szerokiego kąta na 100%..... tylko ze wybór szkieł jest dla mnie zbyt duzy.... na twoim miejscu jednak chyba wybrałbym zoom 12-24 sigma albo nikon - do analoga super wide, do cyfry tez swietny kąt. nie bedziesz mian nic 24-28, ale robiąc cyfą mozna to z 24mm w kompie cropnąc dodatkowo i gitara :)
voytustoja
03-05-2008, 18:21
I znow wracam do "powrotu":-). Do posiadanego N80 (myslac o D70s) dokupilem wlasnie dwa obiektywy Sigmy: 28-70mm F2,8-4 DG i 70-300 F4-5,6 DG macro. Chcialbym was, jako bardziej doswidczonych, zapytac co sadzicie o w/w szkielkach.
Uprzedzajac wypowiedzi niektorych kolegow napisze ze uzywalem opcji "szukaj", ale po kliknieciu w kazdy wyszukany temat, pokazuje mi sie spis tresci-kilkadziesiat, lub kilkaset tematow w wersji tekstowej, ktore musialbym przeleciec "recznie". Wiec pytam: poco jest ta wyszukiwarka. A moze to ja czegos nie rozumiem? Stary juz jestem i komputer to dla mnie czarna magia.
I znow wracam do "powrotu":-). Do posiadanego N80 (myslac o D70s) dokupilem wlasnie dwa obiektywy Sigmy: 28-70mm F2,8-4 DG i 70-300 F4-5,6 DG macro. Chcialbym was, jako bardziej doswidczonych, zapytac co sadzicie o w/w szkielkach.
Uprzedzajac wypowiedzi niektorych kolegow napisze ze uzywalem opcji "szukaj", ale po kliknieciu w kazdy wyszukany temat, pokazuje mi sie spis tresci-kilkadziesiat, lub kilkaset tematow w wersji tekstowej, ktore musialbym przeleciec "recznie". Wiec pytam: poco jest ta wyszukiwarka. A moze to ja czegos nie rozumiem? Stary juz jestem i komputer to dla mnie czarna magia.
Poszukaj dalej, prócz wersji tekstowej znajdziesz również te 'zwykłe'.