Zobacz pełną wersję : problem z commanderem d70s
Witam. Mam pytanko dot. wyzwalania sb-800 przez wbudowany błyskacz w d70s... jeszcze niedawno wszystko grało i lampa błyskała dając dodatkowe światło, jednak ostatnio... przełączam sabinę na remote, ustawiam wszystko jak trzeba, w d70s commander etc. i niestety, lampa wbudowana nie wysyła przedbłysków, tylko 'żałośnie błyśnie-pyknie' raz, nie wyzwalając sb-800 ani nie oddając światła... czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Zepsuta wbudowana lampa?
przy okazji, nie zakładając nowego wątku. Jak to jest z wyzwalaniem zew. sb-800 przy F80? Tylko opcja SU-4 i manual w lampie czy może istnieje jeszcze jakaś możliwość, której nie zdołałem wykryć? Pozdrawiam.
SB-800 musi być ustawiona na kanał 3, grupę A - inaczej Commander w D70 jej nie wyzwoli. Ponadto lepiej, by SB-800 była skierowana czujnikiem do aparatu. Jeśli to wszystko jest OK, to chyba jest jakieś uszkodzenie?
a lampa wbudowana w D70s dobrze naświetla? Moje D70s miało dziwnie padniętą lampę, nie zawsze błyskała, a jak już błysnęła to zdarzyło sie, ze bez pomiaru lub wogole bez synchronizacji, CLS też częściej nie działał jak działał. Uwalona lampa w D70s może 'zle błyskać' co skutkuje brakiem 'gadania' w CLSie. Sprawdź czy lampa błyskowa z aparatu ci dobrze zdjęcia w ttlu
a lampa wbudowana w D70s dobrze naświetla? Moje D70s miało dziwnie padniętą lampę, nie zawsze błyskała, a jak już błysnęła to zdarzyło sie, ze bez pomiaru lub wogole bez synchronizacji, CLS też częściej nie działał jak działał. Uwalona lampa w D70s może 'zle błyskać' co skutkuje brakiem 'gadania' w CLSie. Sprawdź czy lampa błyskowa z aparatu ci dobrze zdjęcia w ttlu
Powiem tak- w ogóle ich nie robi, tzn. teoretycznie błysk jest, ale nijak odzwierciedla się to na zdjęciach, nie daje światła, zdjęcia wychodzą niedoświetlone. A jeśli używam manuala z lampą wbudowaną, zdjęcia są zupełnie przepalone. Wygląda to na awarię lampy, niestety :(
A co z F80, ktoś wie, tylko su-4 i manual? [tzn. M lub A, ale nie wiem jak ten tryb 'A' działa xD]
Janic, z tego co piszesz to padła ci lampka w D70s, ja rok czasu też żyłem bez niej ;)
Janic, z tego co piszesz to padła ci lampka w D70s, ja rok czasu też żyłem bez niej ;)
Cóż, zmuszony jestem do zakupu taniego radia :p a może to i lepiej, pozbędę się tego żalosnego błysku ;)