Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D80
paranoid
03-04-2008, 16:32
Witam mam pytanie do bardziej doświadczonych szczególnie w branży foto ślub
Zamierzam kupić nowy obiektyw do D 80 poprzednio miałem a raczej mam 18-70
zdecydowanie coś jasnego będzie służył jako jeden więc do ślubów ,plenerów itp.
Pozdrawiam
oj, nie ten dział- to do optyki pasuje. I w optyce ten temat wałkowany był setki razy (nawet teraz na 1-szej stronie w tym dzialem masz ten temat rozwinięty na 150 postów). Dodatkowo jet forum ślubne- tam też poszukaj.
I brakuje podstawowej informacji w tym pytaniu- ile masz kasy na to :)
odpowiedz jest prosta:
palisz stówkami w kominku -> 24-70/2.8 + 14-24/2.8
nie palisz stowkami w kominku, ale lezy przed nim skora z tygrysa, ktorego sam zabiles na safari w Afryce -> 17-55/2.8 + 12-24/4
nie masz kominka tylko kaloryfer w malym mieszkanku -> Tamron 17-50/2.8 + Tokina 12-24/4
:mrgreen:
P.S.
Bez szerokich szkiel tez bedzie ok, ale bedzie Ci ich brakowalo :)
Taki fajny i stosunkowo tani ślubny zestawik: Tamron 17-50 f2.8 + Nikkor 85 f1.8
odpowiedz jest prosta:
palisz stówkami w kominku -> 24-70/2.8 + 14-24/2.8
nie palisz stowkami w kominku, ale lezy przed nim skora z tygrysa, ktorego sam zabiles na safari w Afryce -> 17-55/2.8 + 12-24/4
nie masz kominka tylko kaloryfer w malym mieszkanku -> Tamron 17-50/2.8 + Tokina 12-24/4
:mrgreen:
P.S.
Bez szerokich szkiel tez bedzie ok, ale bedzie Ci ich brakowalo :)
:mrgreen: bardzo celne, zdecydowanie zgadzam się.
alfabravo
04-04-2008, 11:14
[QUOTE=swider;659648]odpowiedz jest prosta:
Upolować tygrysa na safari w Afryce, to można pod warunkiem, że się go samemu do Afryki dostarczy.
Równie dobrze można polować na tygrysy w Polsce (chociaż nie wiem czy nie łatwiej, bo parę mizernych sztuk błąka się po polskich ogrodach zoologicznych).
Pozdrawiam :).
Upolować tygrysa na safari w Afryce, to można pod warunkiem, że się go samemu do Afryki dostarczy.
Upsss... ale dalem ciala :oops: Ok, powiedzmy, ze chodzilo mi o lwa :D A na tygrysy niech bedzie do Indii, bo tam ich obecnie najwiecej :)
Taki fajny i stosunkowo tani ślubny zestawik: Tamron 17-50 f2.8 + Nikkor 85 f1.8
A może takie trio ? Nikkor 35/2 (lub Sigma 30/1.4) , Nikkor 50/1.8, Nikkor 85/1.8 :)
ale kolega napisal, ze:
zdecydowanie coś jasnego będzie służył jako jeden więc do ślubów ,plenerów itp.
Pozdrawiam
A zestaw stalek to juz raczej nie to :) Nie wspomne o tym, ze trzeba byc naprawde zarabistym w tym fachu, zeby zaglowac podczas slubu stalkami. Bez obrazy paranoid ;)
Nie wspomne o tym, ze trzeba byc naprawde zarabistym w tym fachu, zeby zaglowac podczas slubu stalkami.
Ja nie widze nic trudnego w tym. Np. N50/1.8 i 35/2 są tak małe i poreczne, ze zmiana ich to kilka sekund dosłownie...
No, ale spoko, zoom na pewno wygodniejszy, tyle ze i ciemniejszy. A w kosciolach kazda działka przysłony jest na wagę złota :)
Ja nie widze nic trudnego w tym.[...]
No ale np. ja bym mial pewnie problemy :D
No, ale spoko, zoom na pewno wygodniejszy, tyle ze i ciemniejszy. A w kosciolach kazda działka przysłony jest na wagę złota :)
tutaj zgoda :)
da się te stałki zmieniać, ale czasem rzeczywiście te sekundy bywają cenne.
Jako zwolennik stałek (jakiś czas miałem nawet same stałki) doceniam jednak w sytuacjach reportażowych jasnego zooma. Ten Tamron 17-50 to naprawdę świetna sprawa - jasny i ostry, chociaż może brakuje mu tej plastyki co stałkom, ale w praktyce mało kto się na tym "pozna". A w 35 jednak bywa czasem za wąsko.
Ta wersja T17-50/2.8 + N85/1.8 wydaje mi się rozsądnym "budżetowym" rozwiązaniem.