Zobacz pełną wersję : Nowy Tamron 17-50
Wojteksw
03-04-2008, 08:27
Witam! Czy Ktoś posiada już nowego Tamrona 17-50 z silnikiem. Jak on się sprawuje, jego wygląd zewnętrzny w porównaniu do poprzednika. Czy można prośić o linka do strony abo go zobaczyć, albo fotki. Naprawdę szukałem. Chcę kupić taki obiektyw ale starszego typu już nie ma a nowych jeszcze nie ma.
Witam! Czy Ktoś posiada już nowego Tamrona 17-50 z silnikiem. Jak on się sprawuje, jego wygląd zewnętrzny w porównaniu do poprzednika. Czy można prośić o linka do strony abo go zobaczyć, albo fotki. Naprawdę szukałem. Chcę kupić taki obiektyw ale starszego typu już nie ma a nowych jeszcze nie ma.
To słabo szukales, bo na allegro są od jakiegos czasu juz wersje z silnikiem do Nikona :)
Poza tym przeszukaj forum bo juz o tym szkle tez było pisane.
Przejrzyj na przyklad CAŁY ten temat:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49903
Wojteksw
03-04-2008, 08:36
Każdy pokazuje fotki poprzednika.
Wojteksw
03-04-2008, 09:27
Znalazłem na allegro do Nikona ale dalej jest napiane że z silnikiem do Canona, poniżej tekst:
Tamron 17-50 /2,8 XR Di LD
NOWY - NIKON
OBIEKTYW W FABRYCZNYM OPAKOWANIU
POLSKA GWARANCJA 24 MIESIĘCY
Tamron SP AF17-50mm F/2.8 jest lekkim, zwartym, jasnym standardowym zoomem, zaprojektowanym wyłącznie dla cyfrowych lustrzanek jednoobiektywowych. Jest on rozwinięciem koncepcji popularnego zoomu SP AF28-75mm F/2.8. Dodatkowo, dzięki jasnej przysłonie F/2.8, umożliwia wykonywanie pięknych zdjęć portretowych z naturalnym efektem rozogniskowania. Ponadto, poszerzona gama środków wyrazu dzięki większym szybkościom migawki przy maksymalnym otwarciu przysłony oferuje większą przyjemność fotografowania. Obiektyw odznacza się jakością fotografowania w zbliżeniach należącą do najlepszych w klasie jasnych standardowych zoomów zaprojektowanych wyłącznie dla cyfrowych lustrzanek jednoobiektywowych i ce****ących się maksymalną przysłoną F/2.8 w całym zakresie zmienności ogniskowej, dla zapewnienia pełnej swobody fotografowania przy dowolnych ogniskowych i odległościach.
DANE TECHNICZNE:
Konstrukcja optyczna: 16 soczewek w 13 grupach
Napęd: wbudowany silnik (wersja Canon)
Kąt widzenia: 78°45' - 31° 11' (przy matrycy APS-C)
Minimalny otwór przysłony: 32
Minimalna odległość ostrzenia: 0,27 m w całym zakresie ogniskowych
Średnica filtra: 67 mm
Osłona przeciwsłoneczna: dołączona
Wymiary: 74 x 81,7 mm
Waga: 434 g
W komplecie: dekiel przedni i tylny
wlasiukk
03-04-2008, 09:41
Miałem go w ręku i fizycznie jest chyba identyczny. Ma dodatkowy przełącznik AF/MF. Ostrzy średnio szybko (wolniej od kitowego 18-55), sztuka którątestowałem miała FF na 30mm i była chyba "mydlana".
A tak wogóle to bardzo fajne szkiełko ;)
Wojteksw
03-04-2008, 15:03
Dzwoniłem do kilku osób, ogłaszających się na allegro i każdy mimo, że ma wystawiony obiektyw do sprzedaży to fizycznie go nie posiada. Chcą abym im wpłacił pieniądze to mi go dopiero załatwią, to jest po prostu chore. Jak można sprzedawać coś, czego nie posiadają. Nauczony przykrym doświadczeniem przy zakupie monitora, nigdy więcej nie wyślę pieniędzy jak nie będę widział przedmiotu przed nosem.
wlasiukk
03-04-2008, 15:08
Jeśli był do dostania w Gdyni, to napewno powinien być w Wwie. Z tego co sprzedawca powiedział to będzie problem z zaspokojeniem popytu, bo to chyba także pierwsza wersja kompatybilna z pentaxem i się normalnie kolejki robią :(
Ja zdecydowałem przeczekać nawałnicę i kupić jak będzie można normalnie wybrać dobrą sztukę.
Z tego co sprzedawca powiedział to będzie problem z zaspokojeniem popytu, bo to chyba także pierwsza wersja kompatybilna z pentaxem i się normalnie kolejki robią :(
A co ma wspólnego wersja do Pentaxa z wersją do Nikona?
Może Tamron powrócił do pomysłu adaptall ;-)
Pozdrawiam
Ulv
A co ma wspólnego wersja do Pentaxa z wersją do Nikona?
Pewnie nic, jeśli otworzyli nową fabrykę, zwiększyli moce produkcyjne, lub zatrudnili czterorękie Chinki, które jedną parą rąk składają obiektyw pod Pentaxa a drugą pon Nikona :)
Witam,
Zastanawiam się nad przesiadką Z N18-70 na T17-50, w związku z tym mam kilka pytań:
Jak się ma prędkość AF w nowym tamronie do prędkości AF w N18-70 (jest wyraźnie gorsza?), posiadana przeze mnie puszka ma dosyć mocny silniczek AF (D200) więc czy nie lepszym pomysłem było by kupienie starszej wersji tego szkła na śrubokręt? Ponadto czy ktoś powiedziałby jak się mają plastiki użyte do budowy tamrona to tych z N18-70?
Polsar74
14-09-2008, 17:27
Witam,
Zastanawiam się nad przesiadką Z N18-70 na T17-50, w związku z tym mam kilka pytań:
Jak się ma prędkość AF w nowym tamronie do prędkości AF w N18-70 (jest wyraźnie gorsza?), posiadana przeze mnie puszka ma dosyć mocny silniczek AF (D200) więc czy nie lepszym pomysłem było by kupienie starszej wersji tego szkła na śrubokręt? Ponadto czy ktoś powiedziałby jak się mają plastiki użyte do budowy tamrona to tych z N18-70?
tulejka z przednia soczewka w N18-70DX to zdaje się metalowy element - poprawcie mnie jesli się mylę.
W T17-50 - tylko tworzywo. Resztę moich uwag opisałem Ci wczoraj w PM-ce.
Powodzenia zatem życzę...choć wersja bez motorka w Twoim akurat przypadku powinna się sprawdzić znakomicie.
tamrona 17-50 bez motorka to jedynie uzywany, no chyba, ze mocno poszukasz po sklepach i znajdziesz jakiegos ze starych zapasow
Witam,
Jak się ma prędkość AF w nowym tamronie do prędkości AF w N18-70 (jest wyraźnie gorsza?)
nie, wg. mnie różnica jest, ale nie jest jakaś strasznie wielka.
tamrona 17-50 bez motorka to jedynie uzywany, no chyba, ze mocno poszukasz po sklepach i znajdziesz jakiegos ze starych zapasow
Jest na Allegro Tamron bez silniczka od Cichego. Przypuszczam że tu i ówdzie jeszcze się znajdą.
jacek.gold
16-09-2008, 11:16
a ja powiem że jest wolniejszy ze względu na "doostrzanie"
chwilę cyka na końcu ostrzenia ale obraz duuuużo lepszy
Polsar74
16-09-2008, 11:30
Jest na Allegro Tamron bez silniczka od Cichego. Przypuszczam że tu i ówdzie jeszcze się znajdą.
proszę - powiedzcie - kto to ten Cichy : nie mogę go namierzyć na allegro
Szczerze mówiąc nie wiem. ;) Ale ludzie tu i ówdzie go polecają. Wpisz sobie "tamron 17-50" w obiektywach i wyskoczą min. jego aukcje.
a ja powiem że jest wolniejszy ze względu na "doostrzanie"
chwilę cyka na końcu ostrzenia ale obraz duuuużo lepszy
Jacku mozesz cos wiecej napisac porownywales te dwa obiektywy ?
A cichy to Kuba Cichocki chyba sie nie myle
sokrates
16-09-2008, 11:47
Ja miałem jakiś czas T17-50 z motorkiem i porównywałem do Nikkora 50 1,8 AF oraz Nikkora 18-55 AF-S
moje spostrzeżenia są takie że prędkość plasuje tamrona pomiędzy AF-S a śrubokręt. głośność podobna do śrubokręta, ale trochę gorzej brzmi :-)
Co do celności i doostrzania - jakoś nie widziałem problemu, ani w dobrym świetle, ani w średnio-ciemnym pokoju (wieczór, pokój oswietlony 2 żarówkami 60W) - do ostrzenia wspomagaczka z SB600.
Co do celności - wydaje mi się że Tamron bardziej celnie trafiał niż mój Nikkor 18-55. (nie porównywałem do 18-70 bo tego szkła nigdy nie miałem)
Powiem tak, jestem po testach pierwszej sztuki. Ewidentnie miała FF w testach. W praktyce wyglądało to tak, że tylko jedno na 7 zdjęć robił idealnie i dlatego go oddałem. Ale za to jak to jedno zdjęcie wyglądało ..... dla mnie mistrzostwo za te pieniądze. Co do silnika rzeczywiście nie jest najcichszy, ale żeby aż przeszkadzająco głośny to nie powiem. Albo trafił mi się jakiś cichy egzemplaż, albo coś poprawili, bo te z testów na youtube brzmią przy nim jak wiertarka, więc moim zdaniem nie jest źle. Teraz czekam na kolejną dostawę.
jacek.gold
16-09-2008, 12:02
Tamrona mam od paru dni i nie bawiłem się nim zbyt intensywnie ale tych paru zdjęciach które wykonałem moge stwierdzić że nikor jest szybszy ale bardziej mydlany za to do prędkości tamrona trzeba się pewnie będzie przyzwyczaić za to daje naprawdę ostry obraz
mam jeszcze t17-35 2,8-4 na śrubokręt i ten jest faktycznie szybki i nie poczułem różnicy przy przesiadce z nikora tak w przypadku 17-50 2,8 z własnym motorkiem różnica jest zauważalna
Allemaja
16-09-2008, 15:23
Ja też testowałam T17-50 jako zamiennik dla mojego N18-70, ponieważ mam T28-75, ale brakuje mi ogniskowej u dołu i myślałam o czymś jasnym i nieco szerszym, ale...
- autofokus z tym doostrzaniem jest zdecydowanie wolniejszy od nikonowskiego (porównuję z 18-70), oczywiście nie jest to wielki problem przy statycznych ujęciach (studio!) ale ja testowałam na dość ruchliwym dziecku i N18-70 radzi sobie lepiej.
- celność autofokusa jest gorsza niż w N18-70, to już mój drugie podejście do wyboru T17-50, tym razem wybrałam najlepszy egzemplarz w "zaprzyjaźnionym" sklepie i niestety okazał się mieć delikatny FF, co powoduje, że do portretowania wspomnianego małego modela nie za bardzo się nadaje, chyba, że przymykamy, ale wtedy znika cała przewaga Tamronika nad N18-70.
- jedyne pole na ktorym (poza jasnością) Tamron bije kitowego - nomen omen - Nikkora to winietowanie, przy otwartej przysłonie (3.5) i na szerszym końcu (18mm) w rogach jest ciemnoooo okropnie.
Nadal walczę z myślami czy brać tego Tamiego, ale powoli dojrzewam do myśli, żeby kupić używanego Nikkora 17-55, rozwiązanie drogie ale bezkompromisowe.
Maja