Zobacz pełną wersję : Drukarka do zdjęć identyfikacyjnych
Cześć
Szukam i szuukam i zdecydować sie nie mogę. Potrzebuje zakupić drukarkę do zdjęć identyfikacyjnych, mam przeznaczone na nią do 1 tyś. zł. Proszę pomóżcie bo mam mętlik w głowie.
ps. szukajka nic mi nie pomogła.
Poleciłbym Ci drukarki Cannona z serii Selphy Np 510, 720. Prosta, materiał stosunkowo tani. Na 1 karcie możesz wykonać 4 identyfikatory ( w zależności od programu jaki zastosujesz). Wydruki dosyć trwałe.
Było już coś na ten temat przy drukarkach Selphy - poszukaj.
Powiedzcie mi czy wszystkie papiery do wydruku w drukarce termosublimacyjnej formatu 10x15 wyglądają jak widokówki w tyłu tzn. mają miejsce na znaczek i adres itp.
Czy są normalne czyste bez żadnych udziwnień, jeśli tak to proszę o jakieś namiary.
Mogę Ci polecić:
http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?pid=C2110494
Sam używam do drukowania wszystkiego , ma Kartridż na jakiś tusz do zdjęć więc powinno Cie to usatysfakcjonować , ma także przydany czytnik kart [CF, Sd MMC itp.]
Posiada również skaner którego uzywam rzadziej ale tak ze.
a po za Tym.
Wadą drukarki termosublimacyjnej jest to, iż służy on tylko do druku fotografii. Nie jest więc tak uniwersalna jak drukarka atramentowa.
Dodatkowym ograniczeniem jest wielkość papieru używanego w drukarkach termosublimacyjnych. Tańsze modele, przeznaczone do zastosowań domowych i biurowych, dostarczają wydruki o maksymalnych wymiarach 10 x 15 cm.
Valdek_Tychy
03-04-2008, 16:46
Cześć
Szukam i szuukam i zdecydować sie nie mogę. Potrzebuje zakupić drukarkę do zdjęć identyfikacyjnych, mam przeznaczone na nią do 1 tyś. zł. Proszę pomóżcie bo mam mętlik w głowie.
ps. szukajka nic mi nie pomogła.
Polecam HiTi, sam używam 730 która drukuje w rozmiarach 10x15 13x18 i 15x21 cm ale są też tańsze modele z serii 400 lub 600 drukujące 10x15 i 13x18.Bardzo dobrej jakości wydruki
Polecam HiTi, sam używam 730 która drukuje w rozmiarach 10x15 13x18 i 15x21 cm ale są też tańsze modele z serii 400 lub 600 drukujące 10x15 i 13x18.Bardzo dobrej jakości wydruki
Myślałem nad tą firmą, ale nie znam jej i nie wiem co o niej sądzić.
Próbowałeś kiedyś policzyć ile kosztuje wydruk na niej tych formatów?
Pytanie o widokówkę na odwrocie papieru ciągle aktualne.
Koszt uzyskania zdjęcia tym sposobem jest o 40% mniejszy niż w przypadku metody druku atramentowego. Zdjęcie 10 x 15 cm kosztuje 1-1,5 zł, czyli tyle samo co zwykła odbitka. Za wydruk z atramentówki w tym formacie musimy zapłacić 2-3 zł.
starosta
04-04-2008, 04:27
Posiadam Cannona Selphy CP400, używam go głównie do druku zdjęć identyfikacyjnych. Niestety nie do końca przewidywalny wydruk końcowy – czasami przepala jasne fragmenty zdjęcia, natomiast niektóre odcienie szarości traktuje jako czerń. Dodam tylko, że trudno ją wykalibrować, bo robi tak różnie dla różnych plików, jak by coś sama automatycznie zmieniała (minimalnie). Dodatkowo ma tendencję do ochładzania zdjęć. Ogólnie do samej drukarki można się przyzwyczaić i ją polubić.
Co do papieru ja widziałem tylko takie wyglądające na odwrocie wydruku jak widokówki. Dodam tylko, że drukarka była dość tania a koszty eksploatacji są również niewielkie.
Valdek_Tychy
04-04-2008, 08:27
Niestety wydruki w termosublimacyjnych drukarkach są dość drogie, w przypadku HiTi 730 (nie wiem jak jest w niższych modelach) koszt wydruku zdjęcia 10x15 wynosi ok. 1,2 - 1,5 zł. w zależności od tego za ile kupisz papiery. Niestety jakość kosztuje a jakość wydruku jest nieporównywalnie lepsza od atramentu. Ja w pracy korzystam z Hiti przede wszystkim do wydruku zdjęć do dokumentów ale i czasami drukuję również zdjęcia studyjne w formatach 13x18 lub 15x21.
Przy czym trzeba sobie powiedzieć,że drukarki Hiti są raczej do zastosowań profesjonalnych gdzie drukuje sie większe ilości zdjęć,natomiast jeśli potrzebujesz drukarki do zwykłej amatorki dla siebie do domu, polecam Canona Shelpy 510, 720 lub coś podobnego typu.
fotomarek_k
04-04-2008, 21:58
Najlepsza (moim zdaniem), relacja jakość/cena to drukareczki canon selphy. Jest z nimi MAŁY PROBLEM-przeważnie wymagają profesjonalnej kalibracji.
Do zastosowań o jakich wspomniał Autor wątkua, ja jakiś czas temu kupiłem selphy cp400 - udało mi się ją ustawić pod legitki "w trzech ruchach" i było przewidywalnie, tzn. inaczej niż u Kolegi starosta piszącego wyżej :-)
W ubiegłym roku postanowiłem kupić nową selphy, a starą mieć w zapasie - "jakbyco"...Kupiłem cp720...i NIE DAŁO się uzyskać zadowalających ustawień, mimo "zutylizowania" pełnego ładunku KP-108 IP (połowa ceny drukarki poszła wtedy do kosza). Po dłuuugich rozmowach ze "wsparciem" canona i za ich radą odesłałem ten egzemplarz do dostawcy-w zamian dostałem następny...
Fotki były już inne zupełnie - ale też do du......y :-)
Znalazłem wtedy w necie info o kalibrowaniu drukarek termosublimacyjnych (wsparcie C twierdziło, że profili nie ma i takowych się nie praktykuje ) i dogadałem się ze Specem :-)) Po kilku dniach miałem u siebie profil POD MOJĄ drukarkę - efekty są b.OK - początkowo nawet "za ładne" mi się wydawały :-))
Kilku znajomych "tłucze" różne termosublimacyjne kodaki, sony, canony i olimpusy - bez kalibracji czasem udaje się na nich pracować. Rozrzut jakości i niepowtarzalność parametrów tych "sprzęcików" niestety przeważnie bardzo stresuje - po kalibracji U MNIE element przypadkowości zniknął... Pewnie do momentu, aż głowica wygrzewająca zacznie się zużywać:-))
Drukarki HiTi mają recenzje lepsze - ale TE CENY sprzętu i materiałów...Fotki też mi osobiście "nie leżą", chyba że większych formatów... albo czarno-białe, wymagające niestety oddzielnych ładunków...i zapasowej drukarki:-))
Nadgob - jeśli zdecydujesz się na selphy i nie trafisz "w egzemplarz"- odezwij się na PW - mam zachowany gdzieś namiar na tego Speca od kalibracji. Cena jego usługi była porwnywalna do ceny jednego ładunku KP-108 IP...
ps.W komplecie z drukarką są również programy - m.in.wygodna przeglądarka obracająca fotki itp. Papierki mają niestety na odwrocie przynajmniej miejsce na znaczek wyróżnione - ale cenki WSZYSTKIEGO na poziomie bardzo szybkiej amortyzacji :-)
Pozdrawiam,
Don_Pedro_123
04-04-2008, 22:12
fotomarek_k - czy moższ podesłać profile pod CP720 lub dać namiary na kogoś, od kogo można je nabyć?
Jakby co, pisz PW.
NIe uwierzycie jaki zbieg okolicznści (lub przeznaczenia) mnie dziś spokał i kupiłem HITI 730 po ja by się wydawało bardzo dobrej cenie.
Będę ją miał w połowie przyszłego tygodnia więc pewnie za jakiś tydzien wydam jej "Niezależną Opinię"
Byłem prawie przekonany do zakupu canona ale rozpoznawając temat spotkałem sie z paroma opiniami użytkowników canona o jej nieprzewidywalności i z czsem się przekonywałem do firmy HITI.
Dziękuję wszystkim za wskazówki. Pozdrawaiam
nadgob/bogdan
fotomarek_k
04-04-2008, 23:31
nadgob - życzę zadowolenia i ciekaw bardzo jestem doświadczeń...Do większych formatów sam szukam czegoś fajnego (na epsona z tuszami k3 ostrzę zęby i zacieram łapki-ale to nie prędko:-)) i może jednak ten HiTi??
Don_Pedro_123 -wysłałem PW ....
Pozdrawiam,
W sumie kolega kupił.. ale..
ja używam canon selphy cp510 od około 3 lat do drukowania identyfikatorów - sprawdza się znakomicie..
Valdek_Tychy
05-04-2008, 11:14
Drukarki HiTi mają recenzje lepsze - ale TE CENY sprzętu i materiałów...Fotki też mi osobiście "nie leżą", chyba że większych formatów... albo czarno-białe, wymagające niestety oddzielnych ładunków...i zapasowej drukarki:-))
W przypadku HiTi której używam nie ma najmniejszych problemów z odwzorowaniem kolorów,w połączeniu ze skalibrowanym prawidłowo monitorem otrzymuję na wydruku dokładnie to samo co widzę na monitorze i nie odbiegające od faktycznych kolorów. Tu sobie trzeba powiedzieć,że wydruk na jakiejkolwiek drukarce nigdy nie będzie przedstawiał 100% odwzorowania rzeczywistych kolorów a jedynie mniej lub bardziej zbliżone, w przypadku HiTi "bardziej". Zaś w przypadku wydruków cz-b tu się zgodzę.
NIe uwierzycie jaki zbieg okolicznści (lub przeznaczenia) mnie dziś spokał i kupiłem HITI 730 po ja by się wydawało bardzo dobrej cenie.
myślę,że będziesz zadowolony
fotomarek_k
05-04-2008, 23:11
Wydruki z HiTi które oglądałem, charakteryzowały się pewną, dość wyraźną miękkością-ta cecha mi nie odpowiada...
Pozdrawiam
No to taka krótka recenzja.
Jestem bardzo zadowolony z zakupionego modelu. Zdjęcia są bardzo realistyczne, porównywalne do dobrego labu. Mógłbym z czystym sumieniem tą drukarkę polecać. Wszystko jak na monitorze bez jakiegoś szczególnego kalibrowania. Drukarka mile mnie zaskoczyła.
Dzięki Valdek
czy moglbym ktoregos z posiadaczy HiTi 730 prosic o wydrukowanie kilku fotek ktore bym przeslal?
oczywiscie koszta z tym zwiazane pokryje :)
pozdrawiam
Pawel