Zobacz pełną wersję : d 50 OSTRE PRZEPAŁY
december
02-04-2008, 20:01
Zauważyłem, że czasem mój d 50 bardzo poważnie przepala, choć wskazania światłomierza są na 0, lub - 1/3 EV. przepalenie dotyczy całego kadru, nie fragmentu zdjęcia. To tak, jakby w słoneczny dzień matryca odpalała sie na 1600 iso, choć jest ustawiona na 200, lub jakby przekłamywał światłomierz, co nie wydaje mi sie jednak prawdopodobne. Czy ktoś z was miał takie problemy?
Pokaż jakieś przykładowe zdjęcie. W ciemno nikt sie nie wypowie sensownie.
Sprawdź w exifie. Mnie często aparat "prześwietla" kiedy cykam na "A" - tak mi się przynajmniej wydaje - a tymczasem pokrętło przestawiło sie na "M" - manual :-)
Wrzuć przykładowe zdjęcia i napisz jakiego pomiaru światła używałeś.
D50 prześwietla, D70s nie doświetla z tego co wiem :P
afterall
02-04-2008, 22:20
D50 prześwietla, D70s nie doświetla z tego co wiem :P
To kurde jest jakiś Nikon co dobrze mierzy? ;-)
A w temacie - miałem okazję używać D50 i na posiadanym egzemplarzu skłonności do prześwietlania nie zauważyłem.
Mnie D50 prześwietlał.
Ale na matrycowym :twisted:
Polsar74
02-04-2008, 22:25
nie zauważyłem w swoim D50 tego zjawiska
pzdrw
Przemek Paśnik
02-04-2008, 22:27
Mnie D50 prześwietlał.
Ale na matrycowym :twisted:
ciiicho, bo znów się zacznie, zaraz ktoś z D80 wyskoczy i lawina ruszy :wink:
december
02-04-2008, 23:09
moi mili tu chodzi o ogromne przepały, jakby matryca dosłownie sie wypalała. jutro wrzuce foty. nie chodzi tu o prześwietlenia typowe dla d 50. jestem swiadomym uzytkownikiem tego body od około 2 lat i obawiam sie ze to matryca.... zaczeło się to dziać około 1 tydz.temu i dotyczy około 3 zdjęć na 100. jutro foty zarzuce. generalnie objaw jest taki, ze swiatlomierz wskazuje 0 lub lekkie niedoswietlenie, czasy i przysłony na "oko" są takie, jakie powinny być (np w słoneczny dzien f 5,6, 1/500, iso 200) i zdjecie wychodzi prawie całe białe!
p.s. uzywam trybu M i pomiaru centralnie wazonego. jak wspomnialem jutro fotki jakies wrzuce
Zbigniew
02-04-2008, 23:11
ciiicho, bo znów się zacznie, zaraz ktoś z D80 wyskoczy i lawina ruszy :wink:
Kto ?
A odnośnie tego, czy jest jakiś idealnie mierzący światło Nikon - tak, D200 jest blisko ideału :)
Kolega ma chyba rzeczywisty problem ze sprzętem, nie z ideologią/obsługą.
[...] swiatlomierz wskazuje 0 lub lekkie niedoswietlenie, czasy i przysłony na "oko" są takie, jakie powinny być (np w słoneczny dzien f 5,6, 1/500, iso 200) [...] uzywam trybu M i pomiaru centralnie wazonego [...]
Parametry mogą być OK. Ważniejsza rzecz to światłosiła obiektywu. Przy ciemnym szkle ekspozycja może być OK ale przy jasnym szkle ustawione manualnie parametry moga dawać właśnie ostre prześwietlenie. Sprawdź, czy nie masz ustawionej korekcji EV. Drabinka wyświetlana przez body przy robieniu zdjęcia jest tylko orientacyjna. Aparat na manualu robi to, co mu każesz. Pamiętaj, że 90% problemów leży między ziemią a spustem ;)
Jeśli mimo wszystko wg Ciebie jest ustawione OK a przepały są cały czas to zrób zdjęcie na trybie zielonym (powinno wyjść w miarę OK w słoneczny dzień, a przynajmniej bez super wielkich przepałów). Jeśli wszystko zawiedzie to zrób po prostu reset body.
Nadal czekamy na foto z EXIFem.
mi tez aparat zaczal sie dziwnie zachowywac.
wogole nie robi tego co mu kaze a poprawnie mierzy na punktowym, na matrycowym i centralnym doswietla za mocno.
wszystko robie na m.
nawet przy ustawieniu -2 na kontrascie i tak doswietla za mocno
Wczesniej ustawiajac na slepo zdjecie wychodzilo ok
a teraz walsnie jakos dziwnie sie robi O_O
vasper31
03-04-2008, 07:37
a ja mam D80.. nie przepala... kocham moje D50 :P i też nie przepala... zobaczmy foty... może mu coś padło...
december
04-04-2008, 18:03
Panowie niestety próbowałem też na zielonym i lipa. Niestety nieopatrznie pokasowałem te lipne foty z karty. Ale jutro będę na całodziennym plenerze i zobaczę co się dzieje. Zgodnie z tym, co napisał Zbigniew, mam problem sprzętowy, a nie cos w stylu: "o jejku, chyba mi przepaliło kwiatka na jednym listku" to raczej jest problem: kurde gdzie jest ten kwiatek?!
december
05-04-2008, 16:53
Panowie i Panie pipa jestem. Miałem ustawioną blokadę ekspozycji na przycisku i w związku z tym, jak było zmierzone na ciemniejszym (central weighted) i później przenosiłem na wyjątkowo jasne ekspozycje (jedna po drogiej) to pojawiały się przepały. Dziś wykryłem to na plenerku. Przepraszam za zamieszanie :) D 50 okazał się mądrzejszy ode mnie...
Zbigniew
05-04-2008, 16:54
:) :D
kronos28
05-04-2008, 17:06
no to jak sie sprawa wyjaśniła - zamykam