PDA

Zobacz pełną wersję : Skanowanie Coolscanem V ED

mmfoto
02-04-2008, 13:35
Witam!
stałem się posiadaczem skanera Nikon Coolscan V ED.Proszę Was o radę jak zeskanować swoje archiwum? Nie zamierzam używać programów poprawiających jakość zdjęcia (ROC,GEM,DEE,ICE,itp.-podobno tak lepiej).Ale z jaką głębią kolorów 8 bit czy 14 bit i czy z pełną rozdzielczością 4000 ppi?
Z góry dziękuję za fachowe porady!

jarecky
02-04-2008, 14:18
Większa rozdzielczość = dłuższy czas skanowania. Wybór rozdzielczości zależy również od wielkości archiwum i ilości czasu jaki chcesz na to poświęcić.
Ja swoje zbiory (ok 70 rolek negatywów) skanuję w 300dpi 1800x1200 czyli w sam raz do odbitek 10x15. Do galerii w necie to i tak za dużo, do powiększeń i edycji za mało. Jak będę z jakiejś klatki chciał zrobić coś na poważnie, to zrobię to w jakimś labie na lepszym skanerze (ja dysponuje pożyczoną Minoltą Dimage Scan Elite II).
O ile GEM (usuwanie ziarna) i ROC (redukcja wyblakłych kolorów) faktycznie przez niektórych nie są zalecane o tyle ICE (redukcja śladów kurzu i zarysowań) jest jak najbardziej pożądana. Zrób skan negatywu, który wydaje Ci się "na oko" czysty z ICE i bez ICE, przekonasz się sam.

jurekb
02-04-2008, 18:51
Ja niedawno kupiłem Plustka 7500i.
Skanuję w 48 bitach 3500x2400 300dpi
opcja iSRD włączona.
Skanowanie jednej klatki trwa bardzo długo ok 6 minut, ale z takiego skanu mogę sporo wyciągnąć.