PDA

Zobacz pełną wersję : Kolejna batalia z BF/FF

stefan
02-04-2008, 08:29
Witam, mam szybkie pytanie: Czy jeśli z moją puszką i jednym obiektywem występuje BF/FF to czy jeśli zamienię obiektyw na ten sam model ale inną sztukę to jest szansa, że problem BF/FF nie wystąpi? Problem dotyczy zestawu D70 i Tamrona 28-75/2,8.
Ps. "przeleciałem" wszystkie wątki dot. BF/FF ale odpowiedzi nie znalazłem :)
thanks from the mountain :)
pozdrawiam

axer
02-04-2008, 08:32
Jest szansa, że będzie ok jak zmienisz szkło. BF/FF to przypadłość konkretnego obiektywu a nie zestawu puszka - obiektyw. Chyba że ewidentnie w puszce jest coś skopane. Przy okazji witam krajana ;)

stefan
02-04-2008, 09:18
Szybkie pytanie, szybka odpowiedz :) Dzieki
ps. A my to sie nawet znamy :)

koles
02-04-2008, 17:11
Witam, mam szybkie pytanie: Czy jeśli z moją puszką i jednym obiektywem występuje BF/FF to czy jeśli zamienię obiektyw na ten sam model ale inną sztukę to jest szansa, że problem BF/FF nie wystąpi? Problem dotyczy zestawu D70 i Tamrona 28-75/2,8.
Ps. "przeleciałem" wszystkie wątki dot. BF/FF ale odpowiedzi nie znalazłem :)
thanks from the mountain :)
pozdrawiam
Nie jest jasne, czy masz jeden obiektyw, czy też tylko z jednym jest problem a masz inne, z którymi jest OK. W pierwszym przypadku problem równie dobrze może być w body - zarówno na skutek złej regulacji mechanicznej jak i kalibracji w firmware.

stefan
12-04-2008, 12:22
Nie jest jasne, czy masz jeden obiektyw, czy też tylko z jednym jest problem a masz inne, z którymi jest OK. W pierwszym przypadku problem równie dobrze może być w body - zarówno na skutek złej regulacji mechanicznej jak i kalibracji w firmware.

Mam 3 Nikkory, 1 Tokinę i tylko z Tamronem występuję BF. Ale już jest po sprawie, sprzedawca wymienił mi na inny egzemplarz i jest super. he czyli odpowiedź na moje pytanie w pierwszym poscie brzmi TAK - to zależy od obiektywu :-)

lisekluk1
13-04-2008, 00:19
Nie zawsze to zależy od obiektywy, problem ten dotyczy i szkieł i body. Po prostu Ty trafiłeś na obiektyw. Życzę udanych zdjęć.