Zobacz pełną wersję : D80 - dylmat zakupu :)
Przywitam sie najpierw. Dzień dobry :)
Nowy jestem i nie tylko na tym forum, nie tylko w kwestii NIKONa ale przede wszystkim nowy jeżeli chodzi o fotografie, która nie jest zwykłym klikaniem kompaktem. Jednak nie do końca nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o fotografie bo od kilku lat interesuje się - nadal jednak amatorsko - edycją fotografii itp.
Nadszedł moment że mój poczciwy, leciwy kompakcik - Canon PhotoShot A200 w zasadzie antyk - przeszedł na emeryturę. AF powiedział basta, a zdjęcia i tak robią się wtedy kiedy chcą. Przeraziło mnie też że w komórce mam aparat z większą matrycą :D
Stwierdziłem że czas kupić coś o czym już od dawna marzyłem czyli cyfrową lustrzankę. Jeszcze niedawno kojarzyło mi sie to z wydatkiem porównywalnym z zakupem używanego autka klasy A, ale teraz marzenia stały sie bliższe. No ale dosyć epickiego wstępu. Z rozmów z ludźmi już siedzącymi w fotografii, i przekopaniu internetu doszedłem do wniosku że kupie NIKONa. Przede wszystkim często mówiono mi że jak zestaw (bo na tyle mnie stać) to tylko NIKONa, na pewno wielu z Was sie ze mną zgodzi :D Chwila kalkulacji i sprawdzeniu zasobności portfele wybrałem zestaw D80 + obiektyw 18-70. Żeby tutaj nie wyjść na totalnego zieleniaka to trochę zaczerpnąłem informacji aby to wiedzieć co w ogóle oznaczają te wszystkie wartości przy obiektywie. Mimo wszystko chciałbym abyście mi powiedzieli czy dokonałem dobrego wyboru.
W zasadzie fotografować będę wszystko, ale głównie ludzi, małe pomieszczenia, czasem krajobrazy, fotografia artystyczna i wszystkiego rodzaju dziwactwa które będą pomocne do tworzenia grafiki użytkowej (tworzenie stron www, plakatów, reklam).
Poza tym mam pytanie gdzie kupić taki zestaw. Czy wierzyć sklepom internetowym (zainteresowała mnie oferta z cyfrowe.pl), czy może jednak poszukać w sklepach?
Zaznaczam że prawdopodobnie aparat stanie się jednym z podstawowych narzędzi pracy.
No dobra, czekam na chłostę z waszej strony. Może rzucam sie na za wysoki model jak dla takiego początkującego jak ja ale szczerze jestem ambitna bestia i wierze że podołam :)
Pozdrawiam... :)
Zbigniew
01-04-2008, 23:39
Tak, kupić, dokonałeś dobrego wyboru.
Tak, poszukać u innych sprzedawców.
Tak, na początek wystarczy, przy czym spodziewaj się konieczności kolejnych inwestycji (jak pomieszczenia, to przede wszystkim lampa, jak ludzi, to pewnie przyda się stałka - choćby 50/1.8)
Tak, poszukać u innych sprzedawców.
A kogo byście polecali, jaki sklep internetowy ewentualnie sklep w Łodzi? :)
sam przesiadłem się niemalże tydzień temu z Canona A95 na dokładnie taki zestaw jak piszesz i gorąco go polecam. D80 uczy myślenia.
Co do kwestii zakupu to raczej polecam sklepy gdzie można odebrać towar osobiście.
Niektóre "stacjonarne" sklepy mają swoje strony internetowe gdzie ceny diametralnie różnią się od tych na półce...
Przeszukując oferty sklepów internetowych sprawdź które z nich oferują możliwość osobistego odbioru towaru w Twoim mieście. Zawsze odbierając towar z ręki do ręki możesz go "obmacać", obejrzeć czy nie ma przynajmniej zewnętrznych wad czy uszkodzeń. A myślę, że w porządnym sklepie nie będzie problemu ze zrobieniem testowej fotki aby sprawdzić czy wszystko "bangla" jak należy ;)
Co do D80 to głupio mi doradzać bo posiadam go ledwie parę tygodni.
Ale jedno jest pewne: jeżeli przesiadasz się z kompakta to będziesz miał zajęcie na dłuższy czas... ;)
Witam.Może u Tomka(Fotoaparaciki...) PABIANICE, ul. Św. Jana 7/9.Sam kupiłem tam trzy aparaty w tym D80 wszystko
było OK.Pozdrawiam
U hesji, czyli imfoto.pl - baner na górze strony głównej forum. Nie jest może najtańszy, ale jak w forumowej wyszukiwarce wpiszesz "Hesja czyli imfoto" to znajdziesz wątek, w którym urasta do rangi pół-boga :mrgreen:. Nie bez przyczyny.
P.S. Jako forumowicz zapytaj o rabat
Witam.Może u Tomka(Fotoaparaciki...) PABIANICE, ul. Św. Jana 7/9.Sam kupiłem tam trzy aparaty w tym D80 wszystko
było OK.Pozdrawiam
Jutro sprawdzę, dzięki, w sumie nawet nie myślałem aby tam zaglądać, boje sie że w sklepach zabije mnie cena, w sklepach internetowych te zestawy można kupić za mniej więcej 3200zł +/- 100zł, ale spotkałem sklep w którym i 4300zł. Wiem że euroRTVagd ma w swojej ofercie D80 ale z obiektywami 18-135 i jakimś innym bodajże 14-30 czy jakoś tak. Do MediaMarkt boje się jechać bo mimo wszystko nie darze tego sklepu zaufaniem szczególnie gdy nie chodzi o małą kasę (przynajmniej dla mnie) ;)
Jeśli bierzesz za gotówkę to ja bym kupił nowe body za ok 2200 i do tego na forum używkę w idealnym stanie 18-70 za ok 600 zł i jesteś do przodu o parę stówek. już byś miał 50/1.8
ja tak właśnie zrobiłem - nowe body D80 za 2190 i używany 18-70 za 610 (z gwarancją) - wszystko w sklepie Eurocamera (http://www.eurocamera.pl/) w Wawie.
JW. Sam kupiłem taki zestaw. Wg mnie nie ma co podchodzić minimalistycznie do zakupu puszki. Lepiej kupić na wyrost i do możliwości puszki dojrzewać ćwicząc swój warsztat niż za rok stanąć przed koniecznością zmiany body. Od przybytku głowa nie boli jak mawiają.
Obiektyw N18-70 na początek jest rewelacyjny. Ja ze swojego byłem bardzo zadowolony. Jednak sprzedałem go po 6 miesiącach właśnie na naszej giełdzie za 600 zeta. Więc może warto się zastanowić nad kupnem nowego body a używanego szkła z forum?
U hesji, czyli imfoto.pl - baner na górze strony głównej forum. Nie jest może najtańszy, ale jak w forumowej wyszukiwarce wpiszesz "Hesja czyli imfoto" to znajdziesz wątek, w którym urasta do rangi pół-boga :mrgreen:. Nie bez przyczyny.
P.S. Jako forumowicz zapytaj o rabat
Z tego co widzę to cena zestawu który mnie interesuje raczej nie jest droższy niż w innych sklepach inetowych. A może tak w kilku słowach co takiego wspaniałego w tym sklepie, że tak dużo o nim tutaj się dyskutuje? ;)
PS. Może wiecie gdzie dostane pożyczkę gotówkową na dobrych warunkach? :mrgreen:
Również jak przedmówcy polecam sklep w Pabianicach na Św. Jana 7/9
Kupiłem kilka rzeczy u nich i jestem zadowolony zarówno z wynegocjowanych cen jak i z samej obsługi
Mają zresztą swoją stronę: http://www.fotoaparaciki.pl/
Pozdrawiam
Vodafone
02-04-2008, 13:20
PS. Może wiecie gdzie dostane pożyczkę gotówkową na dobrych warunkach? :mrgreen:
Eurobank lub Lukas przejdz sie do nich i porównaj oferty ;-)
obecnie Lucas i GE mają promocję ratalną - ile rat tyle procent, a przy zakupie wystarczą dwa dokumenty tożsamości (nie potrzeba zaśw. o zatr.) i weryfikacja trwa 5 minut.
N18-70 to fajne szkiełko, ale zastanów się też nad tamronem 17-50/2.8. Kupując u Hesji body i tamrona mógłbyś być pewny, że żadne BF/FF ciebie nie zaskoczy, a światełko 2.8 i ostrość od pełnej dziury są nie do przecenienia.
Z tego co widzę to cena zestawu który mnie interesuje raczej nie jest droższy niż w innych sklepach inetowych. A może tak w kilku słowach co takiego wspaniałego w tym sklepie, że tak dużo o nim tutaj się dyskutuje? ;)
1. Bo to nasz forumowy kolega.
2. Bo nie raz wykazał się solidnością, o czym świadczą opisy forumowiczów
3. Bo na swoją opinię pracował latami, nie jest żadna firma "krzak"
4. Bo nie słyszałem o ŻADNEJ wpadce z jego strony
5. Bo sam kupiłem u niego aparat, i jak miałem sprawę po ponad roku (po upływie gwarancji), to załatwił od ręki
Mata_Hari
02-04-2008, 17:11
Ja kupowałam w Fotoaparacikach w Pabianicach i jestem zadowolona z obsługi. Zaznaczam jednak, że z moim sprzętem jest wszystko ok. i nie miałam konieczności reklamowania czegokolwiek. Ja polecam.
No to teraz dylemat, czy u Hesji czyli solidnego sprzedawce, zaufanego i w dodatku za z tego co widze pieniądze które mnie interesują czy w sklepie w mojej małej mieścinie w którym jeszcze nie byłem (ucze sie na kolokwium :D) w którym moge obejżeć egzemplarz który chciałbym kupić itp. ale prawie 500zł drożej :) chciałęm zapytać jeszcze o sklepu w Łodzi ale z tego co widze to kilka osób z Łodzi przejechało sie do Pabianic kupić aparat więc coś musi w tym być, hmm.
Co mam zrobić? :P
Kupując przez internet masz 10 dni na zwrot towaru.
yellowek
02-04-2008, 19:17
Witam
Jestem nowy na forum ale czytam już od kilku miesięcy.
Przymierzam się do zakupu D80'ki z tym, że jedyną formą zakupu są RATY.
Stąd moje pytanie: Czy któryś z forumowiczów wie gdzie mogę dostać w wa-wie aparacik z 18-70 na raty 0%?
Z tego co czytałem należy unikać MM.
Być może ktoś kupił ostatnio korzystnie aparacik na raty (niekoniecznie 0%) - chętnie wysłucham.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ha już wiem dlaczego nie mogłem sobie w głowie zlokalizować fotoaparaciki.pl bo to w budynku na piętrze schowane, ale zamknięte już było to jutro odwiedze sklep.
Ale odwiedziłęm MediaMarkta i co mnie zaskoczyło - brak NIKONów.
Krótkie pytanie do Łodzian - co ze sklepem w Pasażu Łódzkim (FOTO Jocker czy coś podobnego tam jest i mają sporo aparatów) - był tam ktoś? ;)
Ja kupowałam w Fotoaparacikach w Pabianicach i jestem zadowolona z obsługi. Zaznaczam jednak, że z moim sprzętem jest wszystko ok. i nie miałam konieczności reklamowania czegokolwiek. Ja polecam.
Witam.A wiec padło na D80 Mata, mam nadzieje że przydałem sie te parę ładnych miesięcy temu :-) kiedy byłaś w tej samej co nasz nowy forumowicz rozterce.Pozdrawiam.
Co do napraw gwarancyjnych to miałem okazje skorzystac z ów przywileju u Medfoto po nowemu Fotoaparaciki.Była to Minolta A1 po kilku miesiącach padł wyłącznik makro.Aparat został wysłany do serwisu na terenie Niemiec, czas oczekiwania był 4-tygodniowy. I tu najfajniejsze ....na czas naprawy dostałem od Tomka Minolte A2 :-)
jak na tamte czasy 2.5 roku temu to wg.mnie najlepsza hybryda była.Ostrze ząbki na D300 bo u Tomka w fajnej cenie.Pozdrawiam
Z każdym postem mam większy mętlik gdzie kupować :P Wejde jutro do Fotoaparacików i się wszystkiego dowiem :)
Dlaczego wszyscy się tak boją MM? Ja w ubiegłym roku kupiłem u nich w Łodzi D70s z 18-70 i do dzisiaj wszystko ok.pozbawiony BF/FF itd. Pudło zaplombowane dopiero sam otworzyłem w informacji. Jak stwierdziłem że wszystko ok, to wystawiono gwarancję.A najważniejsze że w chwili kupowania byłem dzięki temu o 400 zł do przodu. no i jeszcze raty 0%. pozdro
Pewnie bym wziął pod uwagę MM ale w Galerii Łódzkiej nie ma w ogóle NIKONów, jak już wcześniej napisałem. Nie wiem jak w tym MM w M1.
Byłem w fotoaparacikach.pl - sklep rzeczywiście fajny, dużo tego tam mają, ale cena D80 + 18-70 u nich to 3600zł, cena stała na razie bez planów obniżki :(
Dlaczego wszyscy się tak boją MM? Ja w ubiegłym roku kupiłem u nich w Łodzi D70s z 18-70 i do dzisiaj wszystko ok.pozbawiony BF/FF itd. Pudło zaplombowane dopiero sam otworzyłem w informacji. Jak stwierdziłem że wszystko ok, to wystawiono gwarancję.A najważniejsze że w chwili kupowania byłem dzięki temu o 400 zł do przodu. no i jeszcze raty 0%. pozdro
MM traktuję jako poligon doświadczalny i sposób na obejrzenie sprzętu (nie tylko fotograficznego) na żywo.
Kupuję w 3miejskich sklepach internetowych + odbiór osobisty. ZAWSZE płaciłem mniej niż w MM i to sporo :-)
Pewnie bym wziął pod uwagę MM ale w Galerii Łódzkiej nie ma w ogóle NIKONów, jak już wcześniej napisałem. Nie wiem jak w tym MM w M1.
Byłem w fotoaparacikach.pl - sklep rzeczywiście fajny, dużo tego tam mają, ale cena D80 + 18-70 u nich to 3600zł, cena stała na razie bez planów obniżki :(
Witam,
Jestem nowy na forum bo dopiero od 01/04/2008 mam swojego pierwszego NIKONA D80 + 18-70 dlatego wypowiadam się w tym temacie. W fotoaparacikach.pl jak byłem 31/03/2008 po targach zeszli na 3.400,00 PLN i ani grosza mniej. Ja kupiłem u sprzedawcy z allegro od którego miałem wcześniej Fuji S9600 i osobiście odebrałem go w Ostrzeszowie (150 km od Pabianic) ale zapłaciłem 3.100,00 PLN. W MM w Galeri Łódzkiej jest NIKON D80 ale tylko z 18-135 za cene 3.699,00 PLN, jest też w tej samej cenie w VOBIS z ratami zero. Przeliczyłem i kupiłem za gotówke (zabolało) ale 600 PLN taniej niż w/w sklepach.
A jak weźmiesz oddzielnie d80 i 18-70 u nich to wyjdzie stówka taniej, przynajmniej według ich oferty, dziwne.