PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o barwy w D300 i CNX

awedpk
01-04-2008, 23:25
Witam,

Na wstępie zaznaczam ze jestem amatorem i właśnie przesiadłem sie z D70 na D300. Eksperymentuje właśnie z ustawieniami i próbuje uzyskać podobne efekty jak w D70. Jak na razie to nie widzę znaczącej różnicy jeżeli chodzi o jakość zdjęć szczególnie szumy jakie są widoczne przy dużych powiększeniach ISO 200 ale jak sądzę to jest kwestia ustawień do których jeszcze dojdę ale to nie jest tematem pytania.
Pytanie 1 :
W jaki sposób zbudować własną krzywą barw jeżeli po zrobieniu zdjęcia jest ono trochę np. za ciemne to po poprawkach w CNX już tego zdjęcia nie pobiera jako przykładowego zdjęcia do ustawień krzywych. Jak wiec można ustawić krzywą kolorów jeżeli całe zdjęcie jest do poprawy. Czy to tylko działa tak że do krzywych kolorów pobierane jest zdjęcie surowe NEF bez korekt. Jeżeli tak to czy należy brać zdjęcie do budowania krzywych kolorów takie które jest nienagannie naświetlone i takie w którym nie trzeba już robić żadnych korekt.
Pytanie 2:
Czytając posty o zabarwieniu skóry na czerwony kolor zaczynam wątpić czy aby nie jestem daltonistą i zaczynam się dopatrywać tego na zdjęciach. Czy mogę prosić o więcej wyjaśnień.

pacyf
01-04-2008, 23:32
Pytanie 2:
Czytając posty o zabarwieniu skóry na czerwony kolor zaczynam wątpić czy aby nie jestem daltonistą i zaczynam się dopatrywać tego na zdjęciach. Czy mogę prosić o więcej wyjaśnień.

ad.2
Ten daltonizm to chyba jest zaraźliwy. Ja również nie mogę się doszukać na swoich zdjęciach z D300 przebarwień. Chyba mam walniętą puszkę :)

awedpk
05-04-2008, 23:17
Witam,

Czy nikt mi nie potrafi odpowiedzieć na pytanie nr 1.

ekonet
05-04-2008, 23:22
Nie zadałeś ani jednego pytania...

Marcin T
06-04-2008, 05:30
Pytanie 2:

Nikt Ci nie powie czy jesteś czy nie jesteś daltonistą, czerwień u mnie wygląda jak poniżej. Grunt, to nie robić dramatu tylko szukać rozwiązania.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

tempor
06-04-2008, 08:19
hmm ... nie wiedziałem, że zjawisko farbozy występuje aż na taką skalę ...

JK
06-04-2008, 09:57
hmm ... nie wiedziałem, że zjawisko farbozy występuje aż na taką skalę ...

To tak samo jak zjawisko trolozy, jaśnie panie trolu.
Dałbyś już sobie spokój z tymi głupawymi uwagami.

BugsBunny
06-04-2008, 09:59
Pytanie 1 :
W jaki sposób zbudować własną krzywą barw jeżeli po zrobieniu zdjęcia jest ono trochę np. za ciemne to po poprawkach w CNX już tego zdjęcia nie pobiera jako przykładowego zdjęcia do ustawień krzywych. Jak wiec można ustawić krzywą kolorów jeżeli całe zdjęcie jest do poprawy. Czy to tylko działa tak że do krzywych kolorów pobierane jest zdjęcie surowe NEF bez korekt. Jeżeli tak to czy należy brać zdjęcie do budowania krzywych kolorów takie które jest nienagannie naświetlone i takie w którym nie trzeba już robić żadnych korekt.

próbowałem zrozumieć, ale bezskutecznie
jaka krzywa kolorów?

awedpk
06-04-2008, 11:48
Witam,

Dzięki za odpowiedzi. Pomijam już problem czerwonego koloru bo to nie było głównym pytaniem. Mam taki problem chce ustawić własną przestrzeń barw w CNX ale chciałem przed tym poprawić zdjęcie RAW np zwiększyć kontrast. Po zwiększeniu kontrastu i zapisaniu zdjęcia w CNX probuję otworzyć to zdjęcie jako zdjęcie przykładowe tam gdzie tworzy się własne krzywe i nie mogę tego zrobić. Pytanie jak to otworzyć ?

Pozdrawiam

BugsBunny
06-04-2008, 11:58
a możesz wyjaśnic co rozumiesz przez pojęcia "własna przestrzeń barw" i "własne krzywe" ?
bo jak chcesz po prostu skopiować nastawy na inne zdjęcia to batch/copy settings, i/lub save settings

Kaleid
06-04-2008, 12:08
Chcesz stworzyć własną krzywą , i wgrać ją do aparatu ? To się tworzy przez Picture Control Utility. Krzywe mają rozszerzenie ntc, i w takim formacie możesz je zapisać, a nastepnie wgrać do puszki.

Marcin T
06-04-2008, 12:33
...tylko na lico jakaś żółcień nalazła z lekka nie mająca nic wspólnego z oświetleniem niskiego wiosennego słoneczna.
Wiem, nie potrafię sobie z tym jeszcze poradzić. Może z czasem do tego dojdę.

tempor
06-04-2008, 13:18
To tak samo jak zjawisko trolozy, jaśnie panie trolu.
Dałbyś już sobie spokój z tymi głupawymi uwagami.

A ty dałbyś sobie spokój z takimi kąśliwymi uwagami. Na dzień dzisiejszy jedna, jedyna posiadana przeze mnie lustrzanka to Nikon. Owszem, zamierzam sobie sprawić 40d, bo cena, którą zań wołają jest z tych groszakowych w stosunku do możliwości no tym niemniej rozważałem także d300. Jako potencjalnie zainteresowana osoba szukam więc info bo choć skomplikowanych acz doskonałych urządzeń technicznych nie jest wiele na świecie to gdyby d300 takowym się okazał to szarpnę się i na niego.

Tymczasem na tym forum wszelkie uwagi bądź dyskusje in minus są ucinane, wyśmiewane przez klakierów bądź zamiatane pod stół. Kompletnie niezrozumiałe nawet jeśli NP płaci co nieco :mrgreen:

Jako tylko potencjalnie zainteresowany nie mam czasu pisać do Robina :) lub innych osób aby podał mi szczegóły swoich doświadczeń oraz testów a jedynie czerpię swą wiedzę z poruszanych publicznie tu spraw. No tym niemniej, cóż d300 jawi się jako nie do końca doskonały technicznie produkt i tyle a powyższa moja uwaga w tym wątku wyrażała tylko moje szczere zdziwienie skalą problemu (przynajmniej na pokazanych tu zdjęciach) ...

Natomiast ogólnie to ja sądzę, że wspomniany cash może tylko pogarszać sprawę ponieważ dociekliwe osoby i tak znajdą sobie info jakich będą potrzebować zaś od źródeł nie do końca (przynajmniej w miarę obiektywnych) będą się odwracać, cóż ... zresztą lekki smród już się wszędzie panoszy:
"It seems like it's a little more complicated to get smooth tones with correct white balance out of D300 NEF's. Following link, they all have been processed using CaptureNX. I struggled very hard compare to my old D200 NEF's to achieve even decent white balance with decent tones.

http://www.randrphoto.com/drifting/

See what I mean here:
http://www.randrphoto.com/sportbikes/
(D200) "

malisz
06-04-2008, 14:38
d300 jawi się jako nie do końca doskonały technicznie produkt i tyle

oczywiscie ze jest niedoskonaly, w koncu to elektronika :)
ale z wyciaganiem wnioskow przez fora gdzie na ogol pisza osoby ktore maja problem, a mniej tych ktorym wszystko dziala jak powinno, bylbym ostrozny.

dla rownowagi proponuje poczytac sobie dowolne fora o 40d i co sie okaze, problemy z af to norma, czesty error 99, zwisy aparatu podczas pracy z lampa, nie wykrywanie przez kompa, znikajace zdjecia, dziwne szumy wieksze niz w 30d, mydlo i gorsza jakosc obrazka niz w starym d60, problemy z formatowaniem niektorych kart pamieci, problemy ze spojna ekspozycja, przeklamania kolorow, padajace baterie itd.

na podstawie takich tematow mozna sie zrazic i wysnuc teorie, ze ten sprzet to straszliwa kupa, co by nie mowic, tez za kilka ladnych tysiakow, a przeciez to swietny aparat.

tempor
06-04-2008, 15:19
oczywiscie ze jest niedoskonaly, w koncu to elektronika :)
ale z wyciaganiem wnioskow przez fora gdzie na ogol pisza osoby ktore maja problem, a mniej tych ktorym wszystko dziala jak powinno, bylbym ostrozny.

na podstawie takich tematow mozna sie zrazic i wysnuc teorie, ze ten sprzet to straszliwa kupa, co by nie mowic,
tez za kilka ladnych tysiakow, a przeciez to swietny aparat.

jako techniczny technofob nie mam problemów żadnych z krytyczną analizą oraz prawidłowym wyciągniem wniosków zaś o 40d oczywiście przeczytałem już wszystko co należy.

Problem w tym, że od d300 trudno coś (tutaj) przeczytać nie napotykając na tekst "Wątek zamknięty" :mrgreen:

JK
06-04-2008, 15:25
..... Problem w tym, że od d300 trudno coś (tutaj) przeczytać nie napotykając na tekst "Wątek zamknięty" :mrgreen:
Podziękuj Robinowi. :-D

kacperek
06-04-2008, 15:40
zamiast konstruktywnie sensownie pogadać

Najlepszy kawał jaki słyszałem.

Piotr_
06-04-2008, 16:01
No tym niemniej, cóż d300 jawi się jako nie do końca doskonały technicznie produkt i tyle a powyższa moja uwaga w tym wątku wyrażała tylko moje szczere zdziwienie skalą problemu (przynajmniej na pokazanych tu zdjęciach) ...

Jeśli chcesz się kierować tym co pisze się na tym i innych forach to w skrócie D300:

1. Ma beznadziejny AF dużo gorszy od D200.
2. Matryca jest do dupy daje beznadziejne zafarby i plamy.
3. Przy ISO większych od 400 otrzymujemy tragiczną papkę wypraną ze szczegółów.
4. ISO 100 jest praktycznie nieużyteczne.
5. Notoryczne są problemy z zasilaniem.

Pewnie znajdziesz jeszcze coś więcej. Kupowanie tego aparatu to ogromny błąd. Tak więc idea zakupu 40D lub ewentualnie 5D jest zdecydowanie lepsza. To doskonałe dopracowane konstrukcje czego dowodem jest to, że na tym forum praktycznie nie pojawiają się uwagi do ich działania. Nie licząc oczywiście wypowiedzi kilku fanatyków Nikona, którzy nie potrafią pogodzić się z tym, że popełnili ogromny błąd wiążąc się z tym systemem.

awedpk
06-04-2008, 16:10
Chcesz stworzyć własną krzywą , i wgrać ją do aparatu ? To się tworzy przez Picture Control Utility. Krzywe mają rozszerzenie ntc, i w takim formacie możesz je zapisać, a nastepnie wgrać do puszki.

Tak wiem że się to tam robi ale chciałbym to zrobić na zdjęciu RAW przykładowym tylko poprawionym wcześniej w CNX.

tempor
06-04-2008, 16:38
Jeśli chcesz się kierować tym co pisze się na tym i innych forach to w skrócie D300:

twój post kompletnie nic nie wnosi i jest chyba tylko przestrogą być może dla 16-latków ale już i oni powoli zaczynają miewać oprócz świadomości konsumenckiej także zmysł analizy krytycznej.
Nie wiem po co to tłumaczysz i komu ...

Kaleid
06-04-2008, 16:40
Olejcie go. Zbanowany ziuteczny powrócił pod nową postacią o nazwie "Tempor (http://forum.nikon.org.pl/member.php?find=lastposter&t=52550)" i znów zaczyna atakowanie gdzie popadnie. Wszystko to woda na młyn dla tego trolla.

JK
06-04-2008, 17:11
To może zmieńcie mu z urzędu nicka na TĘPOR. Będzie jeszcze weselej. :-D

Piotr_
06-04-2008, 17:24
twój post kompletnie nic nie wnosi i jest chyba tylko przestrogą być może dla 16-latków ale już i oni powoli zaczynają miewać oprócz świadomości konsumenckiej także zmysł analizy krytycznej.
Nie wiem po co to tłumaczysz i komu ...

Jak to nic nie wnosi? Stawiasz zarzuty, że na forum blokuje się informacje na temat wad D300. No to wymieniłem ci wady, które wytknięto na forum. Wahasz się czy może kupić 40D to ci odpowiadam, że to lepsze rozwiązanie a warto też pomyśleć o 5D. No to jaki jeszcze problem masz. Może napisz jakie odpowiedzi będą ci pasować, a my się dostosujemy.

tempor
06-04-2008, 20:21
ja nie mam żadnego problemu, tak sobie tylko poczytuję co się tu pisze d300 i jest wesoło :mrgreen:

kronos28
06-04-2008, 20:37
ja nie mam żadnego problemu...

:lol: jeszcze sie to d40 nie sprzedało?

tempor
06-04-2008, 21:12
:lol: jeszcze sie to d40 nie sprzedało?

proszę, jaka znakomita pamięć :-P
z x-em zaznaczam z x-em, to nie jakieś okrojone d70s :mrgreen:

Aparat znakomicie robi za popielniczkę :cool: (w zakresie niskich ISO oczywiście :mrgreen: no i jak wiadomo automatycznie się pokrywa nie nakręca)

ps. jak wiadomo ten aparat wypluwa lepsze obrazki niż d200, teraz się okazało także, że lepsze niż d300 :mrgreen: ... oczywiście zawsze można mieć zarzut, że jednak nie ma śrubokręta :)

Można się oczywiście snobować ale jakby aparat mi wypluwał takie foty jak ta poniżej to ... hmmm ... nie będę mówił ale sprzedawanie tego aparatu to trochę jak szukanie naiwnych :)

Krzysiek82
06-04-2008, 21:51
Noż kurna, a zawodowcy tyle kasy wydają na te gówniane aparaty, jacyś nie kumaci normalnie...

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Dlaczego w polskim Internecie najwięcej mają do powiedzenia ci, co w realu mają najmniej :(

Pozdrawiam

Pawel Pawlak
06-04-2008, 21:59
Noż kurna, a zawodowcy tyle kasy wydają na te gówniane aparaty, jacyś nie kumaci normalnie...

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Dlaczego w polskim Internecie najwięcej mają do powiedzenia ci, co w realu mają najmniej :(

Pozdrawiam

To całkiem naturalne. W realu już nikt z nimi nie chce gadać, wszyscy uciekekają na sam widok. A klawiatura cierpliwa jest, choćby nie wiem jak TEMPY pisarz się nadarzył...

Pawel Pawlak
06-04-2008, 22:05
Marcin T. Zdjęci które pokazałeś, jest robione o 18:15 w słoneczny dzień. Czy o tej godzinie światło nie ma czerwonej dominanty ?

Vodafone
06-04-2008, 22:27
Witam korzystając z okazji chciałem zapytać... czy można w CNX usunąć ( ukryć ) dane IExif tak aby po obróbce zdjęcia nie mozna było ich odczytać ?? Jeśli nie to jakie oprogramowanie do tego polecacie ???

Kaleid
06-04-2008, 22:29
NXem nie można, ale można to zrobić np Irfan view.

Vodafone
06-04-2008, 22:31
Bardzo dziękuję :-)

pinio
06-04-2008, 22:50
Witam korzystając z okazji chciałem zapytać... czy można w CNX usunąć ( ukryć ) dane IExif tak aby po obróbce zdjęcia nie mozna było ich odczytać ?? Jeśli nie to jakie oprogramowanie do tego polecacie ???

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=48269

Vodafone
06-04-2008, 22:57
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=48269

Super.. dzięki ;-)

awedpk
06-04-2008, 23:00
Tak wiem że się to tam robi ale chciałbym to zrobić na zdjęciu RAW przykładowym tylko poprawionym wcześniej w CNX.

Widzę że temat mojego problemu jest tematem drugoplanowym.
Drodzy użytkownicy i N i C doceniam wsze różne zdania ale czy może jest ktoś kto w przerwach między totalną wojną na argumenty i nie tylko odpowie na moje pytanie.

Nostromo
06-04-2008, 23:02
Jak to nic nie wnosi? Stawiasz zarzuty, że na forum blokuje się informacje na temat wad D300. No to wymieniłem ci wady, które wytknięto na forum. Wahasz się czy może kupić 40D to ci odpowiadam, że to lepsze rozwiązanie a warto też pomyśleć o 5D. No to jaki jeszcze problem masz. Może napisz jakie odpowiedzi będą ci pasować, a my się dostosujemy.

No pięknie daleś do pieca. Podoba mi się. Takie jest życie. Zawsze znajdzie się jakaś maruda, która oczekuje że wsio pod nosek podetkną. Po co szukać samemu rozwiązania, jak lepiej jest na forum "zaistnieć". Szykuje się kolejna rozrywkowa "telenowela" z badziewnym Nikonem w tle.

Pozdrawiam

Vodafone
06-04-2008, 23:11
Drodzy użytkownicy i N i C doceniam wsze różne zdania ale czy może jest ktoś kto w przerwach między totalną wojną na argumenty i nie tylko odpowie na moje pytanie.

Dokładnie... ja ze swojej strony przepraszam,że wykorzystałem Twój post do zadania swojego pytania odnośnie CNX

Mam nadzieję,że sie nie gniewasz... pozdrawiam :mrgreen:

awedpk
06-04-2008, 23:14
Dokładnie... ja ze swojej strony przepraszam,że wykorzystałem Twój post do zadania swojego pytania odnośnie CNX

Mam nadzieję,że sie nie gniewasz... pozdrawiam :mrgreen:

Spoko to pytanie bylo pokrewne w temacia a już na pewno nie było wymianą zdań na temat iNiC

sprocket
06-04-2008, 23:16
To co Pawel napisal to ja rowniez sie zapytuje, zdjecie robione prawie przy zachodzie slonca na WB auto w profilu koloru sRGB no chyba nie mozna oczekiwac od sprzetu ze zapisze obraz inaczej:)
Musimy poczekac jeszcze pare lat na takie czary w puszkach kiedy nam bedzie jeszcze pokazywac jak by wygladalo zdjecie o roznych porach dnia :)

Marcin T
06-04-2008, 23:55
Marcin T. Zdjęci które pokazałeś, jest robione o 18:15 w słoneczny dzień. Czy o tej godzinie światło nie ma czerwonej dominanty ?
Ma ale co z tego? ja nie popłakuję na forum, że o każdej porze dnia taka dominanta na fotkach u mnie występuje.

To co Pawel napisal to ja rowniez sie zapytuje, zdjecie robione prawie przy zachodzie slonca na WB auto w profilu koloru sRGB no chyba nie mozna oczekiwac od sprzetu ze zapisze obraz inaczej:)
Musimy poczekac jeszcze pare lat na takie czary w puszkach kiedy nam bedzie jeszcze pokazywac jak by wygladalo zdjecie o roznych porach dnia :)
Nikt nie jest doskonały. Jakie proponowałbyś ustawienia?

sprocket
07-04-2008, 00:33
Jesli np. w sloneczny dzien ustawisz WB na sloneczko, jeszcze podkrecisz na +3 i dalej bedzie to samo to ja bym sie poddal bo jak dla mnie to tylko skopane WB ale moge sie mylic, posiadam tylko D200.

Pawel Pawlak
07-04-2008, 00:40
Ma ale co z tego? ja nie popłakuję na forum, że o każdej porze dnia taka dominanta na fotkach u mnie występuje.

Sorki, najwyraźniej nie zrozumiałem sensu umieszczania przez Ciebie tych 2 sampli... :shock:

Remol71
07-04-2008, 11:57
Przepraszam, że się wtrącam na forum Nikona, ale co jest nie tak z tymi zdjęciami?? Ostatnio jak się czyta fora to można mdłości dostać. D200D szumi i mydli, D300 dostaje zafarbu, 40D mydli i AF nie działa, 400D to wogóle jest z plastiku i trzeszczy jak stare radio, 5D jest niby OK, ale jast już "za stary", D80 przepala, D70 już nie ma, D40x nie ma silnika, D60 też do niczego, bo to w końcu D40. Wogóle uprawianie fotografii to zajęcie powodujące same nieszczęścia. Gotowe wręcz do grobu wpędzić lub przynajmniej do domu wariatów. Aaa zapomniałem dodać, że 5D i D3 ukazują winietę w całej okazałości. Ciekawe, kto z piszących ma przynajmniej przyzwoicie skalibrowany monitor, kto z tych piszących o zafarbach w czasach analogu używał filtrów konwersyjnych do slajdów?? I co, wtedy zafarb nie przeszkadzał, a teraz jest nieszczęście, bo słońce jest o godz. 16 czerwone i nie stoi w zenicie?? AMEN

Marcin T
07-04-2008, 12:05
Proponuję zacząć od monitora takiego chociażby budżetowego, ale na matrycy MVA lub PVA, potem od jego względnie poprawnego ustawienia, no i dalej to już rejestracja w rawach i kręcenie lub suwanie suwaczkami, da się dojść do prawie dobrego odwzorowania barw nawet na tanim monitorze. Czerwona dominata jest prosta do opanowania, trochę gorzej jeśli pójdzie w firmową nikoniarką dominatę.
Robin, używałem poprzednio D70, na moim LCD nie mam problemów z kolorami, odbitki również przychodziły takie, jak widziałem je na ekranie a kolory prawidłowe i zgodne z rzeczywistością. Czy mimo tego muszę kalibrować specjalnie monitor? Wszystkie zdjęcia robię w rawach więc i przykładowa fotka również.
Dopiero uczę się NX a czerwoną dominantę usuwam suwakiem krzywej red i efekt mnie zadowala, choć zawsze mogłoby być lepiej ale póki co szukam pomysłu. Przy tym zdjęciu balans był ustawiony na auto ale podczas obróbki zmieniłem na światło dzienne i jeszcze nieco skorygowałem. Na forum niestety aż tak wielu porad dotyczących NX nie ma i trzeba samemu poznawać jego możliwości.

Damianus
07-04-2008, 14:22
Marcin T - wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem jest wgranie sobie do aparatu profilu d2xmode I , ja tak zrobiłem i muszę powiedzieć że teraz kolorki wyglądają bardziej naturalnie .

przykład :

źródło (http://imageshack.us/)

DXT
07-04-2008, 14:31
Tez poczatkowo mialem problemy z kolorystyka ale profile d2x zalatwiaja sprawe - przynajmniej wg mnie kolory sa bardzo naturalne.

Marcin T
07-04-2008, 14:43
Z początku używałem neutrala i w zakładkach NX zmieniałem na d2x ale jednak z czasem wgrałem profile do puchy.
Póki co testuję sobie, który z trzech wgranych profili najlepiej spisuje sie w danych warunkach ale mimo to twarze są różowiutkie i nie potrafie tego przeskoczyć. Cóż, trzeba jeszcze powalczyć, dzięki za rady :)

T&T
07-04-2008, 15:05
Przepraszam, że się wtrącam na forum Nikona, ale co jest nie tak z tymi zdjęciami?? Ostatnio jak się czyta fora to można mdłości dostać. D200D szumi i mydli, D300 dostaje zafarbu, 40D mydli i AF nie działa, 400D to wogóle jest z plastiku i trzeszczy jak stare radio, 5D jest niby OK, ale jast już "za stary", D80 przepala, D70 już nie ma, D40x nie ma silnika, D60 też do niczego, bo to w końcu D40. Wogóle uprawianie fotografii to zajęcie powodujące same nieszczęścia. Gotowe wręcz do grobu wpędzić lub przynajmniej do domu wariatów. Aaa zapomniałem dodać, że 5D i D3 ukazują winietę w całej okazałości. Ciekawe, kto z piszących ma przynajmniej przyzwoicie skalibrowany monitor, kto z tych piszących o zafarbach w czasach analogu używał filtrów konwersyjnych do slajdów?? I co, wtedy zafarb nie przeszkadzał, a teraz jest nieszczęście, bo słońce jest o godz. 16 czerwone i nie stoi w zenicie?? AMEN

Racja, chyba to wpływ wiosny. Oświetlenie też się zmieniło. Czytając to wszystko dochodzę do wniosku, że nade mną chyba opatrzność czuwała jak kupowałem d300, bo jak do tej pory nie mam nadmiernych szumów, nie mam zafarbów, AF działa i to dobrze, chyba że kupiłem wbrakowaną puchę.
Zrobiłem tylko kilka rzeczy, które zresztą robię zawsze niezależnie od posiadanego sprzętu, tj. skalibrowałem aparat, monitor, o drukarce już nie wspomnę.

JK
07-04-2008, 15:22
Racja, chyba to wpływ wiosny. Oświetlenie też się zmieniło. Czytając to wszystko dochodzę do wniosku, że nade mną chyba opatrzność czuwała jak kupowałem d300, bo jak do tej pory nie mam nadmiernych szumów, nie mam zafarbów, AF działa i to dobrze, chyba że kupiłem wbrakowaną puchę.
Zrobiłem tylko kilka rzeczy, które zresztą robię zawsze niezależnie od posiadanego sprzętu, tj. skalibrowałem aparat, monitor, o drukarce już nie wspomnę.

Pedant. :wink:
Ale swoją drogą, to masz dużo szczęścia, że te wszystkie wady akurat w twoim egzemplarzu się nałożyły. :-D

marcinas
07-04-2008, 15:23
No to jest nas dwóch.
Kalibracja podstawowa rzecz.

Marcin T
07-04-2008, 15:26
Może panowie rozwiną coś o kalibracji? Wiem, wiem to zależy od indywidualnych upodobań ale....

JK
07-04-2008, 15:29
Może panowie rozwiną coś o kalibracji? Wiem, wiem to zależy od indywidualnych upodobań ale....

Nie. To nie zależy od upodobań. To zależy głównie od dobrego kalibratora.

Marcin T
07-04-2008, 15:36
Miałem na myśli kalibrację aparatu jak wyżej wspomniano.

T&T
07-04-2008, 16:21
Według mnie kalibracja aparatu ( niezależnie od marki i typu ) jest tak samo potrzebna jak kalibracja monitora czy drukarki. Mało tego, przychylam się do stwierdzenia, że każdy np. z 5 egzemplarzy tego samego modelu i typu aparatu wymaga osobnej kalibracji. Bo przecież każdy z nich może trochę inaczej rejestrować poszczególne barwy ( pomimo, że cała elektronika i oprogramowanie jest takie samo ). Mało tego, osobny profil niezbędny jest też dla każdej czułości i sposobu przetwarzania obrazu. Sytuacja jest podobna jak z drukarkami gdzie do uzyskania dobrych eferktów potrzeba osobnego profilu nie tylko dla poszczególnych rodzajów papieru ale i dla konkretnego egzemplarza drukarki.
Profilowanie aparatu wymaga najmniej kosztów, bo trzeba jedynie dysponować odpowiednim wzorcem barwnym np. 24-polowy ColorChecker firmy X-Rite ( ok. 250 zł ) oraz PS-em. W ACR jest zakładka "kalibracja". To właśnie ona służy do zapisywania wyliczonego przez odpowiedni skrypt profilu aparatu, który później można wczytywać do każdego zdjęcia edytowanego w ACR.
Skrypty do profilowania za pomocą różnych wzorników i ich szczegółowe opisy są podane np. tu: http://www.rags-int-inc.com/
Jedyne co mogę jeszcze dodać to chyba to, że najtrudniejszym elementem kalibracj aparatu jest wykonanie zdjęć wzorca. Wszelkie błędy prowadzą do uzyskania niewłaściwego profilu i efekty będą niezadawalające. Ale o tym wszystkim można poczytać na ww. stronie. Temat klaibracji aparatów został opisany w następującyvh pozycjach:

1. "Camera Raw i Photoshop CS2" Bruce Fraser, rozdział 4, wydawnictwo Helion.
2. "Profesjonalne Zarządzanie Barwą" Bruce Fraser, Chris Murphy, Fred Bunting, wydawnictw Helion.

Gorąco polecam.
2.

T&T
07-04-2008, 16:26
Zapomniałem jeszce dodać, że profile te mogą być wykorzystywane jedynie z PS-em (ACR), co wielu pognębi tak samo jak gnębi mnie.

awedpk
08-04-2008, 19:50

Witam,

Skoro nie mogę uzyskać odpowiedzi na pytanie a post służy do porachunków zakompleksionych użytkowników konkurencyjnych firm proszę administratora o zamkniecie tego posta.

Kaleid
08-04-2008, 21:55
Przeciez odpowiedź dawno już dostałeś. Krzywe robisz w picture control, a w samym NXie mozesz zapisac sobie profil do batch`a.

awedpk
09-04-2008, 23:24
Przeciez odpowiedź dawno już dostałeś. Krzywe robisz w picture control, a w samym NXie mozesz zapisac sobie profil do batch`a.

Witam,

To gdzie robie to pisałem w pierwszym wpisie. Ja chce użyć do zrobienia krzywych własne zdjęcie RAW poprawione przeze mnie w CNX czyli np.
1. Robie zdjęcie w RAW
2.Zgrywam na kompa
3.Otwieram CNX
4.Poprawiam balans bieli i np kontrast
5 Zapisuje zdjecie w RAW
6.Otwieram ponownie CNX
7.Otwieram to zdjęcie lub inne
8.Przechopdzę do miejsca gdzie się robi krzywe
9.Wybieram przykładowe zdjęcie i che aby to było to moje poprawione wcześniej zdjęcie RAW i nie mogę tego zrobić bo wywala jakiś komunikat. Nie ma problemu z wybraniem zdjęcia wcześniej nie poprawianego ale jak to zrobić aby wybrać to poprawiane.
10. Jak by się udało to dopiero bawię się krzywa.

A szanowny kolego na to pytanie nie uzyskałem odpowiedzi !!!

ekonet
10-04-2008, 00:38
9.Wybieram przykładowe zdjęcie i che aby to było to moje poprawione wcześniej zdjęcie RAW i nie mogę tego zrobić bo wywala jakiś komunikat.
A może by tak szanowny Kolega zadał sobie trud przeczytania tego "jakiegoś komunikatu"? A jeśli nawet nie da się go przeczytać, to może się go da tutaj zacytować, abyśmy mieli szansę go przeanalizować i wtedy próbować coś powiedzieć, zamiast wróżyć z fusów, co też mogło Ci tam napisać tajemniczego?

maki
10-04-2008, 07:49
no fakt, wywala: an invalid file has been selected.

To Panowie teraz przeanalizują, jeśli łaska

Pzdr
Maki

DXT
10-04-2008, 08:19
1. Robie zdjęcie w RAW
2.Zgrywam na kompa
3.Otwieram CNX
4.Poprawiam balans bieli i np kontrast
5 Zapisuje zdjecie w RAW
6.Otwieram ponownie CNX
7.Otwieram to zdjęcie lub inne
8.Przechopdzę do miejsca gdzie się robi krzywe
9.Wybieram przykładowe zdjęcie i che aby to było to moje poprawione wcześniej zdjęcie RAW i nie mogę tego zrobić bo wywala jakiś komunikat. Nie ma problemu z wybraniem zdjęcia wcześniej nie poprawianego ale jak to zrobić aby wybrać to poprawiane.
10. Jak by się udało to dopiero bawię się krzywa.

Tu chyba tkwi blad... - moze lepiej pomin etap zapisywania i ponownego otwierania.

awedpk
10-04-2008, 23:50
Tu chyba tkwi blad... - moze lepiej pomin etap zapisywania i ponownego otwierania.

Ano właśnie cały szkopuł w tym że to ma być zdjęcie poprawione i zapisane ponieważ jeżeli nie zapiszemy tego zdjęcia to owszem wczytamy go wtedy ale nie wyobrażam sobie zbudowania poprawnie krzywej kolorów na np zdjęciu bardzo ciemnym lub mało kontrastowym.

Czy teraz jest ktokolwiek kto mi pomoże jeżeli nie to proszę o zamkniecie tego postu.

JK
11-04-2008, 08:26
I tylko nadal nie rozumiem, po co musisz to zdjęcie zapisywać i ponownie otwierać w trakcie obróbki. Jeśli już musisz zapisywać, choć to jakaś fanaberia, to używaj "SAVE" i wszystko będzie OK.

Kolejna głupawa teoryjka się tworzy. "Nie wyobrażasz sobie zbudowania poprawnej krzywej" bez uprzedniego zapisu zdjęcia w formacie RAW? Kombinuj dalej, może wymyślisz coś jeszcze ciekawszego. Wiele nowości czeka jeszcze na odkrycie.

maki
11-04-2008, 08:49
Dla Ciebie głupawa, dla kogoś innego niegłupawa. Problem tylko w tym, że tam nie tworzy się krzywej KOLORÓW, tylko krzywą kontrastu/jasności. Wyginamy krzywą RGB a nie poszczególne kanały. Co prawda opieramy się na predefiniowanych przez Nikona profilach, które różnią się barwowo, ale w sumie na kolor dłubiąc przy krzywej niewielki mamy wpływ. Równie dobrze taką krzywą można sobie powyginać na wierzchu w programie albo w CSie (też można ją tam zapisać na przyszłość). Chyba, że się mylę i można poszczególne kanały kręcić przy tworzeniu krzywych, to proszę o receptę.
A program ewidentnie nie pozwala otworzyć jako sample image poprawionej/modyfikowanej fotki. Dla mnie to babol.
W ogóle NX jest pięknie wymyślony i pięknie niedorobiony jednocześnie.

Maki

awedpk
11-04-2008, 23:00
Dla Ciebie głupawa, dla kogoś innego niegłupawa. Problem tylko w tym, że tam nie tworzy się krzywej KOLORÓW, tylko krzywą kontrastu/jasności. Wyginamy krzywą RGB a nie poszczególne kanały. Co prawda opieramy się na predefiniowanych przez Nikona profilach, które różnią się barwowo, ale w sumie na kolor dłubiąc przy krzywej niewielki mamy wpływ. Równie dobrze taką krzywą można sobie powyginać na wierzchu w programie albo w CSie (też można ją tam zapisać na przyszłość). Chyba, że się mylę i można poszczególne kanały kręcić przy tworzeniu krzywych, to proszę o receptę.
A program ewidentnie nie pozwala otworzyć jako sample image poprawionej/modyfikowanej fotki. Dla mnie to babol.
W ogóle NX jest pięknie wymyślony i pięknie niedorobiony jednocześnie.

Maki

I tylko nadal nie rozumiem, po co musisz to zdjęcie zapisywać i ponownie otwierać w trakcie obróbki. Jeśli już musisz zapisywać, choć to jakaś fanaberia, to używaj "SAVE" i wszystko będzie OK.

Kolejna głupawa teoryjka się tworzy. "Nie wyobrażasz sobie zbudowania poprawnej krzywej" bez uprzedniego zapisu zdjęcia w formacie RAW? Kombinuj dalej, może wymyślisz coś jeszcze ciekawszego. Wiele nowości czeka jeszcze na odkrycie.

Nawet po użyciu SAVE jest ten problem to do kolegi o teoriach. Zapisanie zdjęciałuży po to aby było ono widoczne po korektach ale jeżeli kolega nie potrafi tego zrobić lub podpowiedzieć to nie powinien zawierać zgłosu.

Maki Dzieki !!!

awedpk
17-04-2008, 22:45
Nawet po użyciu SAVE jest ten problem to do kolegi o teoriach. Zapisanie zdjęciałuży po to aby było ono widoczne po korektach ale jeżeli kolega nie potrafi tego zrobić lub podpowiedzieć to nie powinien zawierać zgłosu.

Maki Dzieki !!!

Witam,

Ponawiam prośbę o pomoc może są jacyś fachowcy na tym forum !!!

Jeżeli nie to proszę o zamknięcie tego wątku .

awedpk
09-05-2008, 22:23
Ponawiam prośbę o pomoc w tej wciąż nie rozwiązanej sprawie. Być może ktoś to potrafi zrobić.

wigi
11-05-2008, 00:02
Ponawiam prośbę o pomoc może są jacyś fachowcy na tym forum !!!

i po co krzyczysz? a może tylko pomyliłeś pytajnik z wykrzyknikiem?

awedpk
15-05-2008, 09:42
i po co krzyczysz? a może tylko pomyliłeś pytajnik z wykrzyknikiem?

Witam,

Przepraszam za wykrzyknik. Powinienem uzyc znaku zapytania. Czy moze ktos juz moze cos poradzic na ten problem wciaż nie rozwiązany ?

Jacek B.
20-05-2008, 20:03
Ja raczej na sporej ilości zdjeć na forum i u kumpla widzę zółć a nie czerwony zafarb. Zdjećia jako przykład zamieszczone w tym wątku trochę nie za brardzo się nadają do pokazania wad w kolorach bo w takim oświetleniu jeśli sie dobrze ustawi WB to kolorki wyjdą ok. Na D300 kumpel ma szczególne problemy w sztucznym oświetleniu, a gdy dochodzą różne źródła światła to jest jeszcze gorzej. Dodam że używa tylko oryginalny profil D300.W D3 zauważyłem podobną żółć w samplach.

awedpk
29-05-2008, 11:36
Witam,

Czy juz może ktoś znalazł recepte na problem ?

Pozdrawiam

awedpk
05-08-2008, 09:41
Witam,

wciaz brak jest odpowiedzi. Czy moze ktos sie uporal juz z problemem ?

Pozdrawiam

maki
05-08-2008, 13:12
nie znalazł i raczej nie znajdzie. Powtórzę się, ale dla mnie to babol. Spróbuj z NX2.
Pzdr