PDA

Zobacz pełną wersję : Dylematy dot. optymalizacji zdjęcia

okon
01-04-2008, 20:42
Witam,

Od paru tygodni rozpracowuję D80, eksperymentuję, robię fotki... Większość funkcji zaczynam "oswajać".
Mam jednak parę pytań do bardziej doświadczonych użytkowników dot. ustawień optymalizacji zdjęcia.

Znalazłem już gdzieś informację na forum, że jeżeli robi się zdjęcia w RAW (a tak właśnie robię) to te ustawienia nie wpływają bezpośrednio na plik RAW, lecz stają się domyślnymi ustawieniami przy wywoływaniu RAW-a w programach "Nikonowskich". Ja używam do wywoływania NEF-ów ViewNX. Korekty podczas wywołania staram się ograniczać do ew. balansu bieli i ekspozycji. Na razie w aparacie mam ustawione "ustawienia osobiste", przestrzeń kolorów sRGB Ia, wyostrzanie normalne, kompensację tonalną 0, nasycenie 0, korekta odcienia 0. Czyli wszystko dość standardowo choć unikam ustawień "Auto" bo nie chcę żeby aparat przypadkiem mi dobierał jakieś inne parametry bez mojej wiedzy ;) A tak jest chyba w trybie "Normalne"? Czy się mylę?

Moje pytania:
1. Czy używacie wyostrzania w aparacie? Wyłączanie/włączanie wyostrzania przy każdej fotce w ViewNX może być dość upierdliwe dlatego wolałbym to ustawić wcześniej w puszce. Rozumiem że fotki są dopiero wyostrzane na etapie konwersji np. do jpg - ale nie wiem czy warto to stosować, czy wyostrzanie zostawić na koniec.

2. Gdy ustawię np. przypadkiem w puszce optymalizację na "Portretowe" albo "Jeszcze żywsze", to jeżeli przy wywołaniu ustawię Picture Control w ViewNX na np. "Standard" to program bez żadnych strat w jakości obrazu przekonwertuje to na "Standard"?

3. Czy wielokrotne edytowanie plików NEF odbywa się bezstratnie? (Np. wielokrotne korekty ekspozycji)

4. Wiem, że na to pytanie jest 150 odpowiedzi, ale jakie są wasze ustawienia optymalizacji zdjęcia? Czy zmieniacie w ogóle te parametry? Chciałbym to zrobić raz i raczej często tam nie zaglądać. Na razie chciałbym się skoncentrować na bardziej podstawowych i ważniejszych parametrach zdjęć ale mając też świadomość, że optymalizacja zdjęć jest ustawiona "optymalnie" ;)

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i wasze spostrzeżenia.

Pozdrawiam,

Piotrek

Seeker
01-04-2008, 22:05
Bardzo wiele zalezy od osobistych preferencji.
Najprosciej bedzie strzelic kilka ujec testowych, przy czym mile widziany bylby statyw.

Na pocieszenie powiem, ze oswajanie D80 moze potrwac ladnych kilka miesiecy ;), ale pucha jest tego warta.

Zbigniew
01-04-2008, 22:17
Spróbuj jeszcze z Capture One - mało funkcji, trudno na początku się oswoić, ale potem idzie bardzo szybko. Odpowiem fragmentarycznie:

Ad. 1. Przy wołaniu parametry ostrzenia ustawiasz w programie, więc raczej możesz olać je w puszce. Tak naprawdę, to ja osobiście nic specjalnie nie ustawiałem w aparacie (mam ustawienia domyślne), bo i tak korzystam z NEFów.

Ad. 2/3. Jeżeli robisz NEF (a nawet NEF + JPG) to później wykonując DOWOLNE operacje na NEFie nie jesteś w stanie mu zaszkodzić. Dopiero JPG/TIFF zrobiony z NEFa i przetwarzany może być degradowany.

Ad. 4. Oprócz tego, że właściwie nic nie zmieniałem, to mam na stałe ustawione (w programie do wołania) tylko odpowiednie wyostrzanie. Resztę (WB, ekspozycja, kontrast, kolory) dobieram do zdjęcia lub do grupy zdjęć. Przestrzeni kolorów nie zmieniam - nigdy nie miałem dosyć motywacji aby znaleźć najlepsze dla siebie rozwiązanie.

Jako radę dam jeszcze jedno - C1, z którego korzystam, jest fajnym programem, ale prostym. To, co wypluwa, traktuję jako materiał do dalszej obróbki. Dlatego nie ciągnę np. kontrastu czy poziomów przy każdym zdjęciu, tylko wywołuję w miarę z niskim/średnim kontrastem, w miarę "w środku" histogramu, i potem, przy obróbce, sobie już poprawiam jak chcę (tutaj korzystam z PSa, ale też czasami nawet z Picasa :)).

Erie
01-04-2008, 23:38
1. wyostrzanie powinno być zawsze ostatnim procesem wykonywanym na zdjęciu, gdyż jest o proces bardzo mocno ingerujący w zawartość zdjęcia
2./3. jak robisz NEFy to "bezstratnie" przechodzisz między różnymi trybami - bowiem w trakcie zmiany trybów po prostu inaczej wywołujesz materiał źródłowy, który wciąż pozostaje taki sam
4. w puszce mam wszystko ustawione na neutralne, wszystko robię w RAWach - jakoś mi tak wygodniej

Wini
01-04-2008, 23:50
... zdjęcia w RAW (a tak właśnie robię) ...
1. Czy używacie wyostrzania w aparacie?..
W body miałem dość wysoko ustawione wyostrzanie - lepiej można ocenić na wyświetlaczu, jak z trafieniem AF

okon
02-04-2008, 23:52
Dzięki za rady,
widzę, że na razie nie bardzo jest się czym przejmować tylko dalej robić tak jak ustawiłem i ew. korygować na RAW-ach.

Co do CaptureOne - to pewnie program jest ok., ale trzeba i tak prędzej czy później kupić licencję bo na shareware to tylko 30 dni i koniec... Ta sama sytuacja jest z CaptureNX... Z dwóch powyższych wybrałbym na dzień dzisiejszy CaptureNX, ale na jeszcze za mało je znam by ostatecznie decydować...

Pozdrawiam,