PDA

Zobacz pełną wersję : Czy można uniknąć TAKICH blików??

emet_b
31-03-2008, 23:53
Polar B+W MRC i Tamron 17-50. Wcześniej mi się, coś takiego nie przytrafiło, czasami jakiś mały żółty lub zielony bliczek, ale to to masakra normalnie:( Podejrzewam, że to przez filtr, szkoda, że nie wypatrzyłem tego od razu na łące to bym jeszcze z UVką spróbował i bez żadnego filtra.

Można z tym jakoś walczyć??
1)
http://img81.imageshack.us/img81/3369/dsc65383940mayvh9.jpg
2)
http://img398.imageshack.us/my.php?image=dsc655867maycs0.jpg

edit: wstawiam linki jak zwykle, więc nie wiem dlaczego się zdjęcia od razu nie wyświetlają.

Erie
01-04-2008, 00:16
uniknąć na już wykonanych zdjęciach niestety nie, ograniczyć owszem:

w PSie (lub innym obrazopsuju) zaznacz dość dokładnie obszar bliku (wokół bliku zostaw jakies 10-20 pikseli obwódki), zmiękcz zaznaczenie (feather) i przejdź do sedna - zmieniaj saturację/ natężenie dla barw czerwonych/ pomarańczowych w zaznaczonym obszarze, ale stale to kontrolując, tak aby nie przedobrzyć - pozwoli to na ograniczenie "walącego po oczach" czerwonego bliku do czegoś co będzie jaśniejszą plamą na obrazie i którą potem można dodatkowo ograniczyć zmieniając lokalnie jasność

jutro (jak odzyskam cholerny system i skonfuguruję go na nowo) pokażę dokładniej jak to zrobić

Art Erie
01-04-2008, 00:18
Zdarzają mi sie podobne "efekty", ale przy ostrym słońcu. Filtr ten sam, tyle że z kompaktem C8800 :(

P.S.

Erie, jesli masz problem z systemem ( nie z dyskiem, spróbuj zgarć dane z pod jakiegoś LIVE'a )

emet_b
01-04-2008, 00:18
dzięki za podpowiedz, jednak ja wolałbym unikać takich niespodzianek przes zrobieniem zdjecia i się właśnie zastanawiam czy są jakieś zabiegi "fizyczne" przed naciśnięciem spustu migawki.

Erie
01-04-2008, 00:23
dzięki za podpowiedz, jednak ja wolałbym unikać takich niespodzianek przes zrobieniem zdjecia i się właśnie zastanawiam czy są jakieś zabiegi "fizyczne" przed naciśnięciem spustu migawki.

scusi, źle zrozumiałem - jak uniknąć - duża liczba ludzi pracuja nad tym, aby filtry były jak najlepsze i produkowały jak najmniej tego typu efektów, ale... nie zawsze się da :(,

obawiam się, że wyjścia są dwa - lepsze filtry lub zupelnie ich brak, ewentualnie jeszcze może coś zabawy z polaryzacją, ale to już pytanie do fizyków - ja tam się na tym za bardzo nie znam (mogę co najwyzej podpowiedzieć jak usunąć już zaistniały na obrazie efekt)

Erie
01-04-2008, 00:24
Erie, jesli masz problem z systemem ( nie z dyskiem, spróbuj zgarć dane z pod jakiegoś LIVE'a )

ech padł dysk systemowy (fizycznie) i musiałem na nowo stawiać windę, a nie mam czasu na to i siedzę na firmowym lapciaku :D

PS I tak wiem, można korzystać z ghosta itd, nawet korzystam, ale teraz mam nowy komp (w sensie częsci flaków) i lepiej mi instalowac na nowo :D

Art Erie
01-04-2008, 00:27
Jesli miałeś rozsądnie ( a skoro piszesz, że padł dysk systemowy to tak ) rozłozone dane na dysku, to masz praktycznie pewny odzysk danych :)
Ale najlepiej zawsze jest zgrac dane na CD przed stawianiem nowego systemu.

emet_b
01-04-2008, 00:29
lepszy filtr... 3 miesiące zbierałem na "dobry" filtr:(

Z chęcią się dokładniej dowiem jak takie coś usunąć programowo, ale nie musisz się spieszyć. Komp nie ruszy mi PSa przez co go w ogóle nie znam. Zakup nowej maszyny planuję na wrzesień/październik+ minimum pół roku na podstawy obsługi programu, więc masz jeszcze przynajmniej rok;)

Mogłem w ogóle nie robić tych zdjęć i żyć w błogiej niewiedzy:evil:

Art Erie
01-04-2008, 00:31
Myślałem, że u mnie to kwestia optyki aparatu ( co do filtrów, to chyba górna półka), a tu sam obiektyw wartości mojego aparatu i problemy podobne :(

emet_b
01-04-2008, 00:32
( co do filtrów, to chyba górna półka), a tu sam obiektyw wartości mojego aparatu i problemy podobne :(

i to mnie najbardziej boli.

Erie
01-04-2008, 00:33
Jesli miałeś rozsądnie ( a skoro piszesz, że padł dysk systemowy to tak ) rozłozone dane na dysku, to masz praktycznie pewny odzysk danych :)
Ale najlepiej zawsze jest zgrac dane na CD przed stawianiem nowego systemu.

heh, a po co? odłączyłem dysk z danymi fizycznie - zainstalowałem sobie system i podłączyłem - wszystko jest (oprócz oczywiście programów oraz czasu i chęci na instalację :D),

btw robimy koledze śmietnik ne na temat

emet_b
01-04-2008, 00:36
btw robimy koledze śmietnik ne na temat

ale tylko troszeczkę ;)

Art Erie
01-04-2008, 00:46
ale tylko troszeczkę ;)

Dzięki za wyrozumiałośc ;)

Moją przygodę z fotografia dopiero zaczynam ( mogę tak chyba powiedzieć po 20 latach przerwy :) ) i tego typu "gratisowe efekty uboczne" póki co mnie nie przerażają, zwłaszcza że dysponuję sprzetem "turystycznej jakości".
Z drugiej strony mozolnie zbieram kasę na przyzwoite lustro i szkło; w zamiarze miałem tez kontynuwać znajomość z B+W, i jeśli to wina filtra, to zakup takowego na 77mm może bolesnie kosztować

puch24
01-04-2008, 02:29
Wygląd takich odblasków zmienia się zależnie od przysłony. Celuje się przy pełnej przysłonie, i odblasków można nie widzieć, albo wyglądają one zupełnie inaczej niż potem na zdjęciu, bo w chwili zdjęcia przysłona przymknęła się. Dlatego warto przed zdjęciem przymknąć przysłonę ręcznie guziczkiem i sprawdzić, co się zmieniło.

gALL
01-04-2008, 13:07
To wina szkla, ono tak ma i przekonuja mnie, ze nie kupie Tamrona, bo te bliki sa oblesne.

loki_p
01-04-2008, 13:09
Na drugim zdjęciu wygląda to trochę jakby photomatix nałożył (zsumował) bliki z kilku zdjęć składwych.
Jeśli robisz zdjęcia z myślą o pózniejszej obróbce HDRowej to stosowanie polara chyba nie ma sensu. Tak przynajmniej twierdzą specjaliści :)

emet_b
01-04-2008, 20:42
To wina szkla, ono tak ma i przekonuja mnie, ze nie kupie Tamrona, bo te bliki sa oblesne.

Ponad rok mam to szkło i pierwszy raz mi się to zdarzyło, więc wątpię aby to była wina Tamrona.

Jeśli robisz zdjęcia z myślą o pózniejszej obróbce HDRowej to stosowanie polara chyba nie ma sensu. Tak przynajmniej twierdzą specjaliści :)

A tego nie wiedziałem, to było moje pierwsze podejście do HDRu, więc jakieś jeszcze wskazówki mile widziane.

Poza tym dopiero mi się przypomniało:mrgreen:, że oprócz polarku miałem jeszcze szare pół Hitech, który jest troszkę porysowany od wkładania/wyciągania z folii.
Może te drobne ryski spowodowały jakieś rozszczepienie światła czy coś, jak myślicie??

loki_p
02-04-2008, 08:10
A tego nie wiedziałem, to było moje pierwsze podejście do HDRu, więc jakieś jeszcze wskazówki mile widziane.

Poza tym dopiero mi się przypomniało:mrgreen:, że oprócz polarku miałem jeszcze szare pół Hitech, który jest troszkę porysowany od wkładania/wyciągania z folii.
Może te drobne ryski spowodowały jakieś rozszczepienie światła czy coś, jak myślicie??

Kiedyś czytałem poradnik Maćka zwanego samotnym wilkiem i raczej odradzał stosowanie szarych połówek. Jeśli polar to tylko do wygaszenia odblasków a nie do przyciemniania nieba.

Co do rys na filtrze to jak najbardziej mogły sie one przyczynić do powstania tych blików. Pewnie jakaś dyfrakcja czy inne magiczne zjawiska :)
Cały zestaw jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo. Jak filtr jest kiepski lub zniszczony to nawet super obiektyw nie uratuje.

ALF
10-04-2008, 22:23
robiłem dokładnie takie same zdjęcia (kadr, poranek, słońce w kadrze)...D200/t28-75 i 17-35 z UV Marumi WPC oraz szarą połówką Hitecha ND0,9 nieźle już skatowaną, bo jak wiecie filtrów to ja prawie nie ściągam:) i na 12 kadrów, blik mały i łatwy do usunięcia miałem na 2 zdjęciach, w sytuacji, gdy ustawiałem się nieco bokiem (ok 30-40 stopni) do słońca i zmieniłem Tamrona na 17-35 z podobnym zestawem filtrów...jestem mocno zdziwiony tymi blikami na 2 zdjęciu...
natomiast zauważyłem, że jeśli filtr jest nieco zatłuszczony (możemy nawet nie zwrócić uwagi na ten fakt bo tłuszcz jest równo rozłożony), to blikowanie jest większe...czasem, choćby raz na pół roku, warto umyś filtr w izopropanolu...

emet_b
10-04-2008, 22:42
może coś w tym być co piszesz Alf, widzi mi się to tak: na jakiejś małej rysie światło się rozszczepia, a że filtr jest zatłuszczony to owo rozszczepione światło ciągnie się po tym tłuszczu jak gumka z gaci.

Nie mam izopropanolu, myślisz że Ludwik też może być??

ALF
10-04-2008, 23:07
po Ludwiku będziesz musiał spłukać wodą, a woda czysta nie jest...nawet ta czysta :D to już lepszy eter albo spirt 95%...poszukaj izopropanolu na alledrogo

Erie
10-04-2008, 23:09
po Ludwiku będziesz musiał spłukać wodą, a woda czysta nie jest...nawet ta czysta :D to już lepszy eter albo spirt 95%...poszukaj izopropanolu na alledrogo

można destylowaną - grosze kosztuje, a jak masz znajomego chemika (lub sam zrobisz) to nic praktycznie nie kosztuje :)

emet_b
10-04-2008, 23:25
destylkę chyba mam, mamuśka gdzieś do żelazką takową trzymała. Jednak o izopropanolu też trzeba będzie pomyśleć, bo na pewno się przyda tu i ówdzie.
Jak dam radę to zrobię jakiś mały teścik w plenerze w weekend i poinformuję o wynikach.

ALF
11-04-2008, 00:04
destylka też potrafi zostawić ślady :)

Erie
11-04-2008, 00:07
destylka też potrafi zostawić ślady :)

podobnie jak spirytus (szczególnie na psychice użytkownika przy długotrwałym spozyciu ;))

emet_b
11-04-2008, 00:18
wydaje mi się, że po przejściach jakie ma za sobą moja szara połówka destylka będzie dla niej zbawieniem.

emet_b
18-05-2008, 10:55
porobiłem testy i wyszło, że to jednak obiektyw ma tak "cudowne" właściwości.