Zobacz pełną wersję : e-Sata - nie moge uruchomić - co radzicie ?
krzysztof jot
31-03-2008, 21:44
Witam. Kupiłem obudoew na 3'5 i mam taki problem: nie działa wyjscie e-sata w tej obudowie, albo jest coś czego nie wiem :). Dysk w obudowie połaczony przez USB jest Ok, sam dysk połączony kablami (e-sata + prąd)jest widziany przez system, natomiast włożony w obudowę już nie jest widziany. Działa- świeci i tyle. gdzie szukać przyczyny ?
Jaki system?
Kupilem ostatnio obudowe ktora dziala pod XP a pod Vista nie.
probowales bawic sie zworkami?
Art Erie
31-03-2008, 22:01
Z tego co pamiętam posiadasz już obudowy tej firmy. Spróbuj przełozyć dysk w sprawdzoną obudowę i na odwrót.
PS
Sprawdż najpierw kabelek SATA ( moze to tylko "głupi kabelek")
krzysztof jot
31-03-2008, 22:47
Z tego co pamiętam posiadasz już obudowy tej firmy. Spróbuj przełozyć dysk w sprawdzoną obudowę i na odwrót.
PS
Sprawdż najpierw kabelek SATA ( moze to tylko "głupi kabelek")
mam obudowy, ale bez e-sata, ta kupiłem bo dysk spory łącze mam wyprowadzone na obudowe wiec miałem ochote z niego kozystac. Moze pogadam z jakimis komputerowcami jutro, myslałem ze jakz usb - wsadze kabel i ok. Win XP Pro zreszta jak mowie bez obudowy dysk w tym samym łaczu działa ale na kablu e-sata-sata, tu jest e-sata/e-sata moze cos powinienem gdzies i zmienic ale nie bardzo wiem co i gdzie :)
Art Erie
31-03-2008, 23:04
Myslę, że problem jest banalny. Byc moze łacze masz wyprowadzone na zewnątrz obudowy, ale nie jest one podłaczone do kontrolera lub coś w tym stylu. Jesli masz na miejscu kogoś kto może na to rzucic okiem, to jest to najlepsze rozwiązanie.
Moze cos w biosie trzeba "enablnąć" .. jaki masz model plyty glownej ?
Art Erie
31-03-2008, 23:19
Oj niestety :( Mam Tyana i dyski SCSI w RAID-zie, to całkiem inna bajka...
PS
Obstawiam "kabelki" goście składajacy komputery często widząc zewnętrzene SATA mówią " a kto to bedzie tego używał...'
krzysztof jot
01-04-2008, 00:37
Obstawiam "kabelki" goście składajacy komputery często widząc zewnętrzene SATA mówią " a kto to bedzie tego używał...'
jeszcze raz...dysk SATA... i dalej
dysk - > kabel sata/e-sata + power molex (?) z komputera do dysku - stojacego na podłodze = OK
dysk - > obudowa > kabel USB2.0 + power juz zasilacz obudowy = OK
dysk - > obudowa > kabel e-sata/e-sata + power juz z zasilacza obudowy = dysk sie kręci, ale XP go nie widzi
odpada wiec opcja gniazda w obudowie kompa, moze kabel z zestawu, moze cos co powinenem gdzies przestawic a nie wiem co :) zawołam jutro "specjaliste"
Art Erie
01-04-2008, 00:58
Zasilanie OK, ale moze któraś z żył "sygnałowych" na kablu płata figle, ewentualnie jak pisał dinox ustawienia BIOSu.