PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiennik MB-D10

life
31-03-2008, 16:04
tak sobie patrze na cenę MB-D10 to w nikonie chyba nie sikali przez miesiąc i na głowę im padło

na ebay znalalem coś takiego http://cgi.ebay.com/Battery-Grip-Pack-for-Nikon-D300-MB-D10-MBD10-EN-EL3E_W0QQitemZ230236346036QQihZ013QQcategoryZ48519 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem hmm ciekawie to wygląda :)

ekonet
31-03-2008, 16:28
Jedyna widoczna zaleta to dwa przyciski spustowe. A poza tym wyjątkowo szkaradnie wykonane ustrojstwo.

shaolin
31-03-2008, 16:37
http://www.ownuser.com.tw/n_D300_1.htm

life
31-03-2008, 18:54
to fakt wygląda trochę szkaradnie :)

KozaK
31-03-2008, 19:31
Szkaradnie? Potwornie szkaradnie! :D

shaolin
31-03-2008, 20:48
Slowo 'szkaradnie' ma za mala moc zeby opisac ten wynalazek ;) - ale jak dziala... ciekawe czy Delta cos szykuje [a moze juz przyszykowala?] bo 900pln za gripa to troszke sporo... mam nadzieje, ze chociaz u mnie cena szybko spadnie w dol, bo tez niezbyt przyjemna aktualnie ;)

Adak
31-03-2008, 21:21
Ekstra.

Grip bez kolek, tylko ze spustem - po prostu super...

Do tego w formie cegły - jesteś pewny że tego chcesz? ;-)

life
01-04-2008, 09:07
a ja nigdzie nie pisałem że chcę to kupić bo chyba nawet za free bym tego nie przykręcił :)

ale czekam na jakąś sensowną alternatywę lub konkretny spadek cen MB-D10 :)

shaolin
01-04-2008, 09:50
ale czekam na jakąś sensowną alternatywę lub konkretny spadek cen MB-D10 :smile:

Amen ;)

Marian K
01-04-2008, 19:43
tak sobie patrze na cenę MB-D10 to w nikonie chyba nie sikali przez miesiąc i na głowę im padło

na ebay znalalem coś takiego http://cgi.ebay.com/Battery-Grip-Pack-for-Nikon-D300-MB-D10-MBD10-EN-EL3E_W0QQitemZ230236346036QQihZ013QQcategoryZ48519 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem hmm ciekawie to wygląda :)

Witam wszystkich!
Staram się sikac kiedy trzeba ale czasem system zdrowego rozsądku się zawiesi!
Kupiłem orginał i jestem b.zadowolony.O jednej sprawie trzeba pamiętac,spust w MB-D10 zbyt dużo (jak dla mnie)
wystaje i jest zbyt miękki.Przy zdjęciach poz.trzeba pamiętac o wyłączaniu.Szufladka na akumulator powinna
po przekręceniu blokady lekko odskoczyc .Niestety trzeba się mocowac a nie ma jak złapac.
Zamiennik z ebaya ma jedną jedyną zaletę -cenę! A swoją drogą co w orginale tyle kosztuje poza pazernością.
Idę odcedzic kartofelki żby mi nie padło na głowe. Pozdrawiam Marian

pokos
05-04-2008, 13:20
witam.widze ze w polsce tez juz mozna kupic to "coś" ;) http://allegro.pl/item335827663_nikon_d300_battery_grip_pack_zam_mb_ d10_mbd10_fv.html

fotone
05-04-2008, 13:54
witam.widze ze w polsce tez juz mozna kupic to "coś" ;) http://allegro.pl/item335827663_nikon_d300_battery_grip_pack_zam_mb_ d10_mbd10_fv.html

He i nawet ktoś już kupił jednego :mrgreen:
Na zdjęciach wygląda bardziej jak stacja dokująca niż grip.

kuchar504
05-04-2008, 17:35
Haha....:)

cypherdid
06-04-2008, 08:10
He i nawet ktoś już kupił jednego :mrgreen:
Na zdjęciach wygląda bardziej jak stacja dokująca niż grip.

ale działa więc o co chodzi?? jak kogoś nie stać na Nikonowski, albo żal tych pieniędzy to kupi zamiennik...
oferty muszą być dla wszystkich grup docelowych

ADAS
06-04-2008, 09:10
zadałem pytanie do Foto TIP pytanie drogą elektroniczną, o zamiennik do trzysetki, niestety cisza.
To coś co pokazałeś, to coś starsznego, potworek, oby DELTA zrobiła tak ładny jak do D 50.

kerry123
06-04-2008, 12:41
D300 staje sie najbrzydszym aparatem na swiecie z tym "alternatywnym" gripem :P

szymony
07-04-2008, 21:46
Wygląda tragicznie, ale nie spisywałbym tego wynalazku od razu na straty. Drugi spust pewnie przyda się leworęcznym. Swoją drogą, jak oni sobie radzili do tej pory? Druga sprawa, to do tego wynalazku można zapadodać bardzo nieraz egzotyczne ogniwa, co też może być zaletą.

life
08-04-2008, 00:58
no ja bym nie ryzykował używania innych akumulatorów, tak samo z AA do MB-D10 wchodzi chyba 8 AA do tego 12 a co ze specyfikacją puszki ?

apol
09-04-2008, 00:56
z tym sobie chyba poradzi zobacz ze en-el3 ma 7,2v a en-el4 ma 11.1v a obie mozna wsadzic do gripa

flakon
11-04-2008, 22:31
Witam-szukam gripa do D200 tj jakiegoś zamiennika z koszyczkiem na AA -pytanie czy ktoś z Was ma cos takiego:
http://www.allegro.pl/item341374590_battery_pack_grip_nikon_d200_zam_mb_ d200_f_vat_.html

pozdrawiam

rex rex
21-07-2008, 19:52
Witam mam załadowany ten kosmiczny i szkaradny grip który po dwóch dniach okazał się całkiem fajny fajno się go trzyma i robi za VR kę :) jeżeli ktoś go ma to wymieniłbym parę zdań na temat działania :) parę spraw jest dla mnie nie jasne ..pozd sorki może nie jasno się wyraziłem mam to MBD-10FV CZYLI KOSMICZNY ZAMIENNIK lecz mam pytanie ponieważ to mój pierwszy grip to chciałbym do końca zrozumieć czy on doładowuje aku w body czy też najpierw ma wykończyć aku w np jednej z komór ponieważ tam są dwie :) ustawienia w aparacie d11 ustawione na wyczerpanie niby aku w gripie faktem jest iż po załączeniu gripa wskazywało np o 3% wyższe naładowanie w body lecz po sprawdzeniu bateri ta w body była czerpnięta a ta w gripie nic a nic i teraz do końca nie rozumię działania tego ustrojstwa :) pozd

tymancjo
30-07-2008, 13:27
Hej,

Właśnie odebrałem zamiennik z delty, pomyślałem, że podziele sie spostrzeżeniami

- plastikowy to fakt - ale zaskakująco solidne robi wrażęnie, nie skrzypi itp. [in plus]
- nieco sie chiał gibać po podpięciu do body - sprawe załatwił kawałek przekłądki z kartonika (to miałem akurat pod ręką) [in minus - ale mały]
- działa 100% bez issue, spust fajny podobny do tego w body, choć pierwszy krok (AF) nie jest wyraźnie wycówalny [in plus]
- robi 9fps na akumlatorach "paluszkach" - [in plus] (fajnie to brzmi oj fajnie)
- uchwyt nie ogumowany [in minus] ale trzyma sie przyzwoicie - zobaczymy jak na mokrej łapie.
- nie ma z dołu mocowania do paska na szyje jak ma grip np do c5d - nie wiem czy oryginał to ma ale brakuje mi tego bo to sprytny patent jest [in minus]

podsumowując:
poniżej 300pln z dostawą, jak dla mnie super na tak. Chiałbym miec oryginała ale ta różnica w cenie sprawiła że mam za to 35/2 :)

polecam,
pozdrawiam,

shaddixx
31-07-2008, 09:19
a ja mam pytanie do osob co maja gripa delty i sa z warszawy. Chetnie przy piwku bym obmacał jak to wygląda.

shaddixx
04-08-2008, 15:33
ok, kupiłem ta delte do d300. Jak narazie same plusy. Moj egzemplarz jest dobrze spasowany. Nic nie odstaje i nie trzeszczy.
Korekta tymajco, robi 8 kl/s z gripem.

Baaardzo wygodny, az sie zdziwiłem. Patrzac na cene orginału konczą mi sie powody do jego kupna.

grudzinsky
04-08-2008, 16:03
a jak z uszczelnieniem delty? jest to uszczelnione na tyle by aku szlag nie trafil i nie popalilo wnetrznosci aparatu?

Le Sir
04-08-2008, 21:49
A mi się po prostu ta delta nie podoba, tak wizualnie ... i już. Zaczynam zbierać różnicę :)

grudzinsky
05-08-2008, 10:14
no nie moge zrozumiec ludzi, ktorzy kupuja puche za 4k lub 8k i chca podpiac cos za 275zl :(
nie przyszlo Wam do glowy, ze te podrobki nie sa robione z tych samych komponentow? nie sa tak samo uszczelnione? co bedzie jak deszczyk popada i woda dostanie sie do aku?
oryginal przetestowalem i nie zaluje wydanych 975zl :) aparat przykryla mi fala morska, uderzylem nim w skaly jak sie posliznalem i...nic. zadnych oznak :) dziala wysmienicie :) ponad 3h w deszczu w Harrachovie pod skocznia i woda nawet nie dostala sie miedzy grip a puche :)

life
05-08-2008, 10:21
delta w związku z tym że nie jest magnezowa posiada jeden atut w postaci "kontrolowanej strefy zgniotu" :D oryginał przekazuję siłę na korpus a delta sam pęka wytracając impet uderzenia :)

z drugiej strony ja nie rozumiem ludzi, którzy płaco po 1k za "pojemnik na baterie" :) skoro można mieć tą samą funkcjonalność za mniej niż 1/3 tej kwoty

ja wody w komorze aparatu nie noszę, gwoździ nim nie wbijam czy też orzechów nie rozłupuję (mam do tego inne narzędzia) i za różnicę wolę kupić sobie np. 50/1.4 :)

Jacek_Z
05-08-2008, 12:32
no nie moge zrozumiec ludzi, ktorzy kupuja puche za 4k lub 8k i chca podpiac cos za 275zl :(
a co to zmienia w funkcjonalności aparatu czy oryginał czy nie? Grip popsuje aparat? Jak się grip sam zepsuje to można go odpiąć i dalej robić zdjęcia.
Są osoby nie fotografujące w deszczu, nie potrzebujące uszczelnień itd.

art44
05-08-2008, 13:58
(...) z drugiej strony ja nie rozumiem ludzi, którzy płaco po 1k za "pojemnik na baterie" :) skoro można mieć tą samą funkcjonalność za mniej niż 1/3 tej kwoty :)
Zgoda, ale przy odrobinie wysiłku mozna MB-D10 ściągnąc ze Stanów za sześćset kilkadziesiąt złotych (uwzględniając już zarobek sprowadzającego).
http://www.adorama.com/Search-Results.tpl?page=searchresults&searchinfo=MB-D10 (240$ !! jak się "kogoś ma", to poniżej pięciu stów!)
To wciąż niemało, ale przy tej relacji cenowej - kupno Delty staje się nieco mniej atrakcyjne jakby... ;)
Art

life
05-08-2008, 14:21
art44 w takim razie sprawdz ceny Delty w stanach jak porównujesz tamte ceny :) jest jeszcze kwestia doliczenia VAT-u i cła i sprawa nie jest już taka różowa tym bardziej przesyłka za oceanu też trochę kosztuje :)

art44
05-08-2008, 14:58
art44 w takim razie sprawdz ceny Delty w stanach jak porównujesz tamte ceny :)
:lol: Ejże! No - to jest już trochę demagogia! Ja się odniosłem do ceny 1000zł za MB-D10, którą podałeś w odniesieniu do ceny Delty (275zł). Wskazałem na mozliwość nabycia oryginału za około 600zł (ja za tyle kupiłem), co w porównaniu do Delty w Polsce brzmi juz znacznie lepiej.
Rzecz prosta, że Delta w USA jest jeszcze tańsza, ale tego nie brałem pod uwagę i nie sprawdzałem.
Z ciekawości - Ty patrzyłeś?

art44 w takim razie sprawdz ceny Delty w stanach jak porównujesz tamte ceny :) jest jeszcze kwestia doliczenia VAT-u i cła i sprawa nie jest już taka różowa tym bardziej przesyłka za oceanu też trochę kosztuje :)
Jak pisałem wyżej miałem oryginał za ok. 600zł z dostawą na miejsce. Cłem, VATEM i kosztami przesyłki się w ogóle nie przejmowałem. Zakupił mi to jeden z Forumowiczów, człowiek, którego znałem i znam tylko z e-maili.
Na szczęscie okazał się dostawcą rzetelnym. :)
Sprawa jest superprosta, gdy masz kogoś zaufanego (rodzina, przyjaciel) w Stanach (albo w UK, a tam to jz każda rodzina chyba ma ;) ), kto Ci to może przywieźć.
Wtedy masz tego gripa za 480zł (może gdzieś jest jeszcze taniej, nie sprawdzałem...) - i wtedy nie wahałbym sie już ani chwili.
Art

shaddixx
05-08-2008, 15:08
dokłądnie, ja sprowadzam gripy po 630 zł z dostawą do domu. Tylko sie czeka z 3 tyg a na to nie mam cierpliwości. Wychodze z założenia ze jak mi delta padnie i zamowie sobie z usa to i tak taniej to wyjdzie jak orginalny w polsce.

A delta jest ładna i naprawde dobrze wygląda na body, ergonomia tez jest poprawiona i o wiele lepsza budowa niz w wersjach starszych.

poisson5
05-08-2008, 17:19
Ja jak kupilem gripa Delty do D80 bylem z niego zadowolony (chociaz po czasie cos nie stykalo, cos latalo) szczegolnie ze uwazalem ze oryginalny jest za drogi (aczkolwiek oryginalnego w reku nie mialem.
Do D300 kupilem orygianlony ze stanow wyszlo mnie kolo 510zl, i moze zamiennik D300 jest lepiej wykonany niz zamiennik D80 ale to jest niebo a ziemia...
MB-D10 to juz nie jest kawalek plastiku... to kawal stopu magnezowego ktory jest uszczelniony do tego genialnie lezy w reku i nie ma problemow ze pucha ci sie z lapy wyslizgnie... co przy delcie D80 mylo zmora.
Takze uwazam ze jak ktos uwaza ze 300zl na gip moze wydac... i faktycznie bedzie go uzywal (robil zdjecia w pionie) a nie kupuje go tylko po to by miec 8kl/s (czasem tylko po to by miec) to niema sensu brac delty tylko lepie te 200zl doplacic.

shaddixx
05-08-2008, 17:54
robil zdjecia w pionie

no tak, delta do tego sie nie nadaje:twisted:

PROJEKTX
21-08-2008, 07:51
Ja jak kupilem gripa Delty do D80 bylem z niego zadowolony (chociaz po czasie cos nie stykalo, cos latalo) szczegolnie ze uwazalem ze oryginalny jest za drogi (aczkolwiek oryginalnego w reku nie mialem.
Do D300 kupilem orygianlony ze stanow wyszlo mnie kolo 510zl, i moze zamiennik D300 jest lepiej wykonany niz zamiennik D80 ale to jest niebo a ziemia...
MB-D10 to juz nie jest kawalek plastiku... to kawal stopu magnezowego ktory jest uszczelniony do tego genialnie lezy w reku i nie ma problemow ze pucha ci sie z lapy wyslizgnie... co przy delcie D80 mylo zmora.
Takze uwazam ze jak ktos uwaza ze 300zl na gip moze wydac... i faktycznie bedzie go uzywal (robil zdjecia w pionie) a nie kupuje go tylko po to by miec 8kl/s (czasem tylko po to by miec) to niema sensu brac delty tylko lepie te 200zl doplacic.
Witam. Mam nadzieje ze wszyscy doczytali ze 8kl/s to dopiero z duzym aku takim jak w nikonie D3 bo sam grip to tylko dodatkowa bateria i tyle , wiec jak sie podliczy grip 985pln + 450 DO 550 bateria (zalezy gdzie kupujecie) + 890 pln ładowarka do tego aku + specjalna zaslepka do bateri do gripa za 300pln. wychodzi.....DUZO , ale znalazlem sposob ktory polecam . mozna kupic zestaw ( a wlasciwie sprowadzić z niemiec) w ktorego skład wchodzi to wszystko plus dodatkowo wszystkie mozliwe koszyczki i szybka ładowarka koszt kompletu w dobrym sklepie w ktorym ja wszystko kupuje to 1490 pln!!!!!!!!! szok tak duzo i oryginalnie za tak niewiele, pisze to bo naprawde warto . uzytkowo jest to bardzo wygodne i szybkosc jest sssssszybka :-)
pozdrawiam
Janusz

life
21-08-2008, 08:30
Witam. Mam nadzieje ze wszyscy doczytali ze 8kl/s to dopiero z duzym aku takim jak w nikonie D3 bo sam grip to tylko dodatkowa bateria i tyle.

taaa? a 8xAA nie da się 8 kl./s ?? :)

PROJEKTX
29-09-2008, 00:47
taaa? A 8xaa nie da się 8 kl./s ?? :)
owszem 8aa tez sie da ale na ile to starcza osobiscie wole aku tym bardziej ze do aa trzeba dokupic wkladke-zaslepke do gripa nie tanią ,oczywiscie kazdy ma wybor

P.M.
29-09-2008, 12:24
owszem 8aa tez sie da ale na ile to starcza osobiscie wole aku tym bardziej ze do aa trzeba dokupic wkladke-zaslepke do gripa nie tanią ,oczywiscie kazdy ma wybor

Wystarcza na dłużej niż zwykła en-el3e. A wkładka jest w zestawie z gripem :-)