PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Leśnie

harb
30-03-2008, 22:05
w lesie ni to jesień ni wiosna

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/2296/dsc5345kopianq9.jpg)

2

źródło (http://img441.imageshack.us/img441/5576/dsc5337kopiauk2.jpg)

3

źródło (http://img383.imageshack.us/img383/920/dsc5365kopia1qn0.jpg)

segl
30-03-2008, 22:09
wszystkie na TAK, super kolory,

Mosquito
30-03-2008, 22:25
Polski las.. oj brakuje mi tego :)

1 najbardziej mi się podoba, bardzo ładny, przemyślany kadr. To co uderza najbardziej w tych fotografiach to świetna technika wykonania.

Z ciekawości zapytam jaką metodę wyostrzania stosujesz? bo ostatnio z tym mam u siebie najwięcej problemów :/

harb
30-03-2008, 22:31
Polski las.. oj brakuje mi tego :)

1 najbardziej mi się podoba, bardzo ładny, przemyślany kadr. To co uderza najbardziej w tych fotografiach to świetna technika wykonania.

Z ciekawości zapytam jaką metodę wyostrzania stosujesz? bo ostatnio z tym mam u siebie najwięcej problemów :/

witaj ,obrabiam fotki NX-em i praktycznie fotek nie ostrzę przy zmniejszeniu na forum 10%

pozdrawiam

Grzegorz WO
30-03-2008, 22:36
może być, no w sumie .... SUPER !

Mosquito
30-03-2008, 22:39
witaj ,obrabiam fotki NX-em i praktycznie fotek nie ostrzę przy zmniejszeniu na forum 10%

pozdrawiam

Dzięki za odpowiedz. Wychodzi na to ze ja chyba za dużo kombinuje, przy tym ostrzeniu..

harb
30-03-2008, 22:44
Dzięki za odpowiedz. Wychodzi na to ze ja chyba za dużo kombinuje, przy tym ostrzeniu..

ale jeszcze jedna istotna sprawa -obiektyw 14-24mm i nic dodać :-D

sprocket
30-03-2008, 22:44
Mi tez brakuje Polskiego lasu :)
Podobaja mi sie zdjecia bo sa cieple, daj wiecej;)

MARTINK
30-03-2008, 22:49
ale jeszcze jedna istotna sprawa -obiektyw 14-24mm i nic dodać :-D

Fakt,
Drogi troszke ale tu nie ma kompromisow.

Jedyneczka bardzo mi sie podoba... oby wiecej takich

Harb,
Rozumiem ze 24-70 juz w drodze ??

harb
30-03-2008, 22:49
Mi tez brakuje Polskiego lasu :)
Podobaja mi sie zdjecia bo sa cieple, daj wiecej;)

fotki z dzisiaj dosłownie przed chwileczką kończone -sorry ale w tej chwili nie mam więcej ,obiecuję że bedą
jutro w innym wątku

dzięki za koment ,pozdrawiam :-D

wutomek
30-03-2008, 23:29
Bardzo ładne widoczki, nie przestylizowane, lekko zabałaganione i naturalne - jak to w lesie. Lubię takie naturalne fotki bez silenia się na super efekt, ładnie rozświetlone bardzo mi pasują. Choć 2-ga rzeczywiście robi wrażenie przeostrzonej.

T&T
30-03-2008, 23:33
Oj ładne, ładne....

borregaard
30-03-2008, 23:39
Ładny kawałek lasu.Dobre,naturalne kolorki,bez kombinacji.
Najbardziej podoba mi się jedyneczka.
Pzdr
Andrzej

Seeker
30-03-2008, 23:43
1, 2, 3. (Jak dla mnie)

Marcin T
30-03-2008, 23:49
Niby zwykły las ale ma coś w sobie. Widać tu staranie o bardzo dobrą ekspozycję i nieprzekombinowaną obróbkę. Harb, miło się na te Twoje fotografie patrzy. Choruję na to szkiełko, do krajobrazów cud malina

jm
30-03-2008, 23:52
Miło popatrzeć. Też dzisiaj łaziłam po lesie....
Kadrowo najbardziej mi leży jedynka. Pozostałe dwa już mniej, może dlatego, że ja konserwatywnie lubie jakiś motyw prowadzący?

harb
30-03-2008, 23:58
Niby zwykły las ale ma coś w sobie. Widać tu staranie o bardzo dobrą ekspozycję i nieprzekombinowaną obróbkę. Harb, miło się na te Twoje fotografie patrzy. Choruję na to szkiełko, do krajobrazów cud malina

fajnie że się podobają ,zawsze to wskazówka iż obrany kierunek jest słuszny ---do dzisiejszych fotek
sprowokowała mnie JM i Światło gdyż zaczęli mnie już "wyzywać od reporterów" :lol::lol::lol: i chwała im
za to

pozdrawiam serdecznie wszystkich (Jolę i Czarka również :mrgreen::p)

jm
31-03-2008, 00:03
fajnie że się podobają ,zawsze to wskazówka iż obrany kierunek jest słuszny ---do dzisiejszych fotek
sprowokowała mnie JM i Światło gdyż zaczęli mnie już "wyzywać od reporterów" :lol::lol::lol: i chwała im
za to

pozdrawiam serdecznie wszystkich (Jolę i Czarka również :mrgreen::p)

No tak...zawsze ktoś musi być winny...;)

Czuję się pozdrowiona:)

harb
31-03-2008, 00:03
Miło popatrzeć. Też dzisiaj łaziłam po lesie....
Kadrowo najbardziej mi leży jedynka. Pozostałe dwa już mniej, może dlatego, że ja konserwatywnie lubie jakiś motyw prowadzący?

witaj Jolu (wyżej to żart oczywiscie) w moich dzisiejszych fotkach motywem był bardzo prozaiczny piękny mech !!!
prawda ---jakie to nieraz banalne aspekty popychają nas do focenia

pozdrawiam Janusz:-D

rajaz
31-03-2008, 00:11
Fotki pierwsza klasa. Jak zwykle.

Pozdrawiam!

Guancho
31-03-2008, 00:19
las jak las... niedzielnie-spacerowo

Nikuś
31-03-2008, 01:01
tak.. wyjątkowość tych zdjęć, to naturalne, dobrze uchwycone kolory-nieprzekombinowane. Dość mocny kontrast, pewno z samego szkła :) , nie przeszkadza, a dodaje zdjęciom mocy.

Podobają mi się te fotografie.

pozdrawiam

harb
31-03-2008, 07:35
tak.. wyjątkowość tych zdjęć, to naturalne, dobrze uchwycone kolory-nieprzekombinowane. Dość mocny kontrast, pewno z samego szkła :) , nie przeszkadza, a dodaje zdjęciom mocy.

Podobają mi się te fotografie.

pozdrawiam

dzięki za odwiedziny , kolory przy obrabianiu fotek to moja szczególna troska ,nawet minimalne przedobrzenie
w jedną lub drugą stronę powoduje natychmiastową korektę (oczywiście tyczy to mojego gustu ) co do kontrastu
to nie podbijam go dla całej fotki ale miejscowo tkzw Control Pointem w NX-ie bardzo często ,oczywiscie w
dość określonym zakresie ponieważ podciąganie kontrastu wiąże się ze zmianą kolorystyki danego obszaru fotki
i bardzo często zwiększając kontrast muszę odejmować nasycenie -po prostu na wyczucie zabawa suwaczkami

ponieważ nadal otrzymuję dużo zapytań na pw odnośnie tego szkła ,przestrzegam mniej doświadczonych kolegów
przed przypisywaniem zbyt dużemu udziałowi w tworzeniu fotki samemu szkiełku (po kupnie mogą czuć się zawiedzeni )
---jest naprawdę świetne, ale bardzo wiele zależy od właściwego podejscia przy obrabianiu fotki,
poświęcam jej naprawdę sporo czasu ,regułą jest że wracam do niej w dniu następnym porawiając detale które
mi umknęły

pozdrawiam :-D

Jakub Klimczak
31-03-2008, 09:14
Ładna jedynka.

slavcic
31-03-2008, 10:32
jak nie z tej pory roku :-)

jerezano
31-03-2008, 21:12
Zrobić ciekawe zdjęcia w lesie o tej porze roku to wielka sztuka! Wiem co mówię bo jestem leśnikiem:)
Mech ożywia tą jeszcze uśpioną przyrodę. Za dwa tygodnie będzie wybuch, jak to się mówi fachowo "aspektu wiosennego":-D
To co napisałem powyżej tzn.: "Fajne fotki"

swiatlo
31-03-2008, 21:49
Wcale nie wyzywałem ale komplementowałem :)
Bycie reporterem to znacznie trudniej niż krajobrazowcem.
Zgadzam sie z poprzednikami że jedynka jest udana. Bardzo mi to imponuje że takie proste i bezpretensjonalne zdjęcie może wyjść ładne. Zwłaszcza gdy zrobione podczas tak niefotogenicznej pory roku.
Podczas gdy ja coraz bardziej się ześlizguję w kierunku odpustowego baroku (zwanego w niektórych kręgach po prostu "kiczem"), to Ty idziesz w kierunku prostoty i zwykłości. Ale tak musi pewnie być.. :)

harb
31-03-2008, 23:41
Wcale nie wyzywałem ale komplementowałem :)
Bycie reporterem to znacznie trudniej niż krajobrazowcem.
Zgadzam sie z poprzednikami że jedynka jest udana. Bardzo mi to imponuje że takie proste i bezpretensjonalne zdjęcie może wyjść ładne. Zwłaszcza gdy zrobione podczas tak niefotogenicznej pory roku.
Podczas gdy ja coraz bardziej się ześlizguję w kierunku odpustowego baroku (zwanego w niektórych kręgach po prostu "kiczem"), to Ty idziesz w kierunku prostoty i zwykłości. Ale tak musi pewnie być.. :)

tak jakoś Czarku wyszło ,ciężko było mi znależć właściwy rytm w lesie -pisałem już w odpowiedzi na post JM
że po prostu uwiódł mnie zielony mech taka jego kolorowa soczystość

natomiast Twój "kicz" wielu osobom także i mnie bardzo ,bardzo się podoba -i zawsze z ogromna przyjemnością
oglądam Twoje prace

dzięki za ocenę i pozdrawiam :-D

Damian911
01-04-2008, 00:51
fajne kadry, fajna naturalność, fajny obiektyw, fajny mech. Aż by się chciało uwalić na małą drzemkę...jak dla mnie 1,3 potem 2. Pozdrawiam.

barbi
01-04-2008, 21:10
Nie dość,że swoimi zdjęciami robisz wszystkim smaki na spacer po lesie, to jeszcze zdjęciem Nr 3 przypominasz o wiośnie. Ujęcia ciekawe, kolorystyka świetna, wręcz chce się być w tym miejscu!

sea21
02-04-2008, 01:25
jak zawsze u Ciebie fantastyczne kolorki. pozdrawiam :)

swiatlo
02-04-2008, 01:33
jak zawsze u Ciebie fantastyczne kolorki. pozdrawiam :)

Jak się ma dobry sprzęt to się ma też i kolorki.
Nie umniejszając oczywiście też umiejętnościom.... :)

ekonet
02-04-2008, 01:42
Miałem się przy wielkich nie wypowiadać, ale - ładna robota, Januszu...

jarek76
02-04-2008, 09:45
Ja też jestem na tak :mrgreen:

harb
02-04-2008, 19:44
dziękuję wszystkim za komentarze i odwiedziny

pozdrawiam :-D

vanve
03-04-2008, 20:35
Jeszcze ja tak predko sie nie wywiniesz, :-) widze ze ostatnio Cie nosi jak nie po polach to po bagnach to po lasach i bardzo dobrze ze Cie nosi bo jast na co popatrzec.
Foty na 5 !!!
:-)
Pozdrawiam.

Skrzat
04-04-2008, 22:08
To co widać na fotkach przypomina raczej piękną złotą jesień a nie wczesną wiosnę;).
Już tęsknię za spacerami po moich kaszubskich terenach, zwłaszcza jak patrzę na 1-kę.

Napisano o prostocie,naturalności, pięknych kolorach, świetnej technice wykonania i ja z tym wszystkim zgadzam się w 100%

Pozdrawiam:)