PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o ocene, co ewentualnie zmienić?

Krycha
30-03-2008, 21:56
Zacznę od tego, że poczytałem sporo wątków na temat wyposażenia studio w przedziale -2/3tyś zł i na tej podstawie wymyśliłem sobie taki zestaw (z funsports za około 3000zł):

-2x CY 200 (nie K) do tego softboxy: 120x60 do oświetlenia całych postaci
-1x CY 100 MR do tego softbox długi pod sufit coś koło 40x90?
-2x lampa studyjna 68Ws (te już mam od dawna) do tego softboxy kupię 60x90 do oświetlenia tła
-1 komplet nadajnik i odbiornik do wyzwalania błysków
-1 sztukę blendę 2w1 102x168 s/g, strumienicę, plaster i wrota
-statywy: 3 już mam i 2 dokupię te W806
-system zawieszania na 3 tła łańcuszkowy
- tła 2,75x5m: 2 już mam (lekkie płócienne) potrzebuje jedno scenkowe i jedno niebieskie do ślubów
(studio ma 4,9m długości, 4,1m szerokości i 3,1 wysokości)
I teraz pytania:
1. Czy tyle światła wystarczy żeby w miarę jednolicie oświetlić całe postacie (narazie chodzi mi o minimum - bez ekstrawagancji, wiem, że powiecie światła nigdy mało) - ściany w studio są narazie lekko różowe ;) ale będą średnio szare w przyszłości ;)
2. Czy te lampy 200 pociągną softboxy 120x60?? nie będzie za duża powierzchnia dyfuzji?
3. Czy tło płócienne o gramaturze 150 nie będzie za lekkie, chodzi mi o fałdy itd... czy szukać coś w stylu 250? te co już mam mają 120 i są fatalnie prześwitujące, białe daje podwójnie, żeby nie łapało koloru różowej ściany ;)
4. Może jakieś pomysły domowego zamontowania softboxa pod sufit??? do oświetlenia włosów?
5. Ostatnie pytanie - czego w zestawie brakuje??? co wywalić? a co dokupić?
W zamyśle będę robił sesje ślubne.
Z góry dzięki za sugestie.

Bonzo
30-03-2008, 22:59
wg mnie jeżeli bez ekstrawagancji ma być to w zupełności ci to wystarczy co wymieniłeś i spokojnie oświetlisz całą postać :) co do tła to możesz je też czyms od tyłu na dole dociążyć i już fałd nie będzie ;) mocowanie pod sufit ma być mobilne czy na stałe ? jak na stałe to można kupić uchwyt sufitowy :) nic nie wywalaj nic nie dokupuj wg mnie jest ok zacznij na tym i zobaczysz czy czegoś będzie ci brakowało czy nie :)

Krycha
31-03-2008, 18:29
A czy ktoś wie, dlaczego wrota i strumienica nie pasują na CY200 a tylko na modele z literą K ??? kurcze wersje K drogie są a wrota i strumienica widzę mogą się przydać, da się ominąć ten problem ??? (poza nie kupowaniem tego co nie pasuje)
Mocowanie pod sufit raczej lekko mobilne ;) chyba taką szynę jak do szaf przesuwnych zamontuje, ale jak to potem spiąć ze statywem??? hehe wyższe kombinejszyn bedą ;)

mArKo-85
31-03-2008, 20:30
Bo 200K ma inne mocowanie (typu bowens). Przeważnie wrota i snoot są na takie mocowanie (nie licząc dedykowanych do serii CY100)... jednak gdzieś na allegro chyba, spotkałem się z wrotami mocowanymi tak jak softboxy uniwersalne, na 4 śruby...

--edit--
poprawka... jest z funsportu strumiennica do lamp na takie mocowanie jakie ma CY200

sailor
03-04-2008, 00:53
A czy ktoś wie, dlaczego wrota i strumienica nie pasują na CY200 a tylko na modele z literą K ??? kurcze wersje K drogie są

bo wersja bez K jest sprzed 10 lat i nie ma standardowego mocowania bowensa. aktualnie wszystkie popularne lampy made ich china pracuja na bowensowskim mocowaniu.