Zobacz pełną wersję : Cokin i winietowanie
<| MICHAŁ |>
30-03-2008, 17:10
Pytanie jest czysto teoretyczne.
mam 5d, czyli FF z obiektywem 24-105.
Zalozylem standardowy uchwyt Cokina P - na 24 mm widze cale boki uchwytu - chodzi o miejsca, gdzie wsuwa sie filtry. Nabylem wiec uchwyt szerokokatny przekonany, ze tym razem problem sie rozwiaze. Otoz wcale nie - wciaz jest winieta, co prawda w samych rogach, jednak wciaz wystepuje - musze skrecic obiektyw do okolo 26-28mm i wtedy winieta zanika.
"Kąt widzenia" obiektywu 24-105 wg specyfikacji to
Kąt widzenia (po przekątnej): 84° - 23°20'
Kąt widzenia (w poziomie): 74° - 19°20'
Kąt widzenia (w pionie): 53° - 13°
rozwarcie holdera szerokokatnego to 147° - dane z opakowania (http://www.allegro.pl/item307753328_uchwyt_holder_szerokokatny_cokin_p.h tml) - dokladnie taki holder kupilem.
Czy ktos mi moze w kilku prostych slowach - tak dla laika wytlumaczyc, dlaczego ten cholerny holder wciaz winietuje, skoro nie ma prawa? Przeciez kat widzenia obiektywu jest mniejszy niz kat widzenia holdera.
Bede wdziczny za jaks pomysl.
dziekuje.
Sprawdź czy jest winieta z samym pierścieniem bez holdera ;-)
Jeśli jest to problem rozwiązany :-D
<| MICHAŁ |>
31-03-2008, 10:17
sprawdzilem - nie ma.
tez przez chwile mialem nadzieje.... ze znajde rozwiazania, ale jednak nie tym razem :)
jakies dodatkowe sugestie?
To faktycznie bardzo dziwne :neutral:
I chyba wynika to z konstrukcji obiektywu, widocznie ten typ tak ma
Inne pomysły? Może Cokin Z-Pro
Tak, tu potrzeba Z-pro, bo P są dobre od ca 28 mm, niżej mogą winietować.
<| MICHAŁ |>
31-03-2008, 18:41
hmmm..
nawet myslalem nad tym rozwiazaniem - ma ono jeda zasadnicza wde, a mianowicie cene....
w stosunku do Cokina P wszysztok razy 3-4 i niestety nie ma ty chinskich podrobek - wszystko oryginalne....
jeszcze poszukam i pogmeram a w najgorszym wypadku bede lazil po sklepach i przymierzal na aparat - nie mam innego chyba wyjscia
dzieki za odpowiedzi
Zawsze możesz trzymać filtr w ręku tuż przed soczewką obiektywu. ;-)
dziwny obiektyw...jak miałem sigmę 24 (F70), to nie winietował nawet z 2 filtrami i osłoną PS...ale jest faktem, że Cokin pisze, iż obiektywy 24 mogą winietować z systemem P
nikkor 12-24 nie winietuje już na 15mm :)
<| MICHAŁ |>
05-04-2008, 06:58
Problem rozwiazalem poprzez zakup nakrecanego polara slim. Co prawda nie mam jak zamontowac polowek, ale bede musial sobie radzic.
Sugerowany system Z-pro pewnie sobie z czasem kupie, lecz poki co cena polara do z-pro mnie odrzucila - 1000PLN. Dżizas! Wiedzialem, ze tanio nie bedzie, ale to mnie po prostu zaszokowalo.
Problem rozwiazalem poprzez zakup nakrecanego polara slim. Co prawda nie mam jak zamontowac polowek, ale bede musial sobie radzic.
Sugerowany system Z-pro pewnie sobie z czasem kupie, lecz poki co cena polara do z-pro mnie odrzucila - 1000PLN. Dżizas! Wiedzialem, ze tanio nie bedzie, ale to mnie po prostu zaszokowalo.
Polar za cenę fajnego szkiełka to taktycznie przegięcie :???:
ale czemu chcesz kupować polara Z-PRO? kup zwykłego polara, a system Z-PRO tylko do połówek Cokina :)
Witam!
Odkurze troche watek!
Mianowicie mam tamrona 17-50 i zastanawiam sie czy musze zakupic szeroki kat uchwytu do cokinow czy wystarczy mi standardowy. z gory dzieki za odpowiedz dobrzy ludzie :)
Witam!
Odkurze troche watek!
Mianowicie mam tamrona 17-50 i zastanawiam sie czy musze zakupic szeroki kat uchwytu do cokinow czy wystarczy mi standardowy. z gory dzieki za odpowiedz dobrzy ludzie :)
też mam tamrona 17-50 i zwykły holder i jest ok
spawacz1
03-10-2008, 10:13
mnie tami przy 17 winetuje mam holder orginalny
wasilewk
03-10-2008, 10:45
Ale co szkodzi mieć dwa holdery: zwykły i szeroki ?
Ja używam szerokiego (19zł), ale mam do tego obiektywu połówkę nakręcaną nie SLIM i ona mi też nie winietuje.
Pzdr.
Ale co szkodzi mieć dwa holdery: zwykły i szeroki ?
Ja używam szerokiego (19zł), ale mam do tego obiektywu połówkę nakręcaną nie SLIM i ona mi też nie winietuje.
Pzdr.
a co z sigma 10-20mm? jest winieta? zamierzam sobie to szkielko kupic i spory zestaw cokinow wiec jakies info by sie przydalo.
na stronie firmy formatt (produkuja hitechy) maja niby szerokokatny holder z dwoma miejscami
http://www.formatt.co.uk/stills-filters/hardware-85mm/mk2-aluminium-holder-wide-angle.aspx
ciekawe jak to dziala i czy wogole dziala
wasilewk
06-10-2008, 18:52
a co z sigma 10-20mm? jest winieta? zamierzam sobie to szkielko kupic i spory zestaw cokinow wiec jakies info by sie przydalo.
na stronie firmy formatt (produkuja hitechy) maja niby szerokokatny holder z dwoma miejscami
http://www.formatt.co.uk/stills-filters/hardware-85mm/mk2-aluminium-holder-wide-angle.aspx
ciekawe jak to dziala i czy wogole dziala
Ja kupiłem ten (na jedno miejsce):
http://www.allegro.pl/item415307596_uchwyt_holder_szerokokatny_cokin_p.h tml
Z szarą połówką nie winietuje wcale na 10mm. Natomiast Polar: okropnie.
Robi się na środku ciemniej, a na brzegach jaśniej, ale w CS3 jest to do opanowania.
(albo trzeba pokręcić filtrem: gorszy efekt, ale równo).
Pzdr.
Natomiast Polar: okropnie.
Robi się na środku ciemniej, a na brzegach jaśniej, ale w CS3 jest to do opanowania.
(albo trzeba pokręcić filtrem: gorszy efekt, ale równo).
A czy nie jest to poprostu związane z tzw. błędem polara? Gdzieś przeczytałem, że bezpieczna granica aby tego efektu się wystrzec to 15mm.
pozdrawiam
wasilewk
06-10-2008, 19:09
A czy nie jest to poprostu związane z tzw. błędem polara? Gdzieś przeczytałem, że bezpieczna granica aby tego efektu się wystrzec to 15mm.
pozdrawiam
Tak, niestety.
Ale te 10mm czasami jest niezbędne...
Pzdr.
nie ma takiej granicy...tzw błąd polara wiąże się z polaryzacją, która najlepiej wygląda przy prostopadłym padaniu światła, a im dalej tym słabiej zostaje światło spolaryzowane...im szersze szkło tym mniej nadaje się do użytku z polarem w krajobrazie...ostatecznie polar nie służy do celów krajobrazowych w przeciwieństwie do polara na grzbiecie :D
wasilewk
06-10-2008, 19:31
nie ma takiej granicy...tzw błąd polara wiąże się z polaryzacją, która najlepiej wygląda przy prostopadłym padaniu światła, a im dalej tym słabiej zostaje światło spolaryzowane...im szersze szkło tym mniej nadaje się do użytku z polarem w krajobrazie...ostatecznie polar nie służy do celów krajobrazowych w przeciwieństwie do polara na grzbiecie :D
Racja mistrzu, ale to niebo..... ... pod CS3 nie da się.
Dzięki Alf za sprecyzowanie.
Pozdrawiam
barracuda
06-10-2008, 20:08
Skoro już mowa o filtrach cokin... Jaki filtr szary połówkowy polecacie? Używam jakiegoś taniego, no name ale mam wrażenie, że pogarsza jakość zdjęcia.
barracuda
06-10-2008, 21:36
szary
z szaraków to oryginalny Cokin P121 L lub S, ale ostrzegam, że szare filtry, jako kolorowe, dają zafarb brudnobrunatny, zwłaszcza przy łączeniu ich z innymi filtrami...chcąc uzyskać w miarę czyste barwy należy używać filtrów ND...
barracuda
08-10-2008, 21:24
To w takim razie proszę też kilka słów na temat ND.
tu masz wszystko...http://tinyurl.com/4vnbu2
możesz też ściągnąć z mojej strony w formacie word.rtf www.alf.home.pl
To w takim razie proszę też kilka słów na temat ND.
Bierz Hitech-y ND, pewnie teraz masz jakiegoś chińczyka, też miałem najpierw takiego taniego, ale pogarszał jakość zdjęć, tzn. robiły się jakby mniej ostre, po wymianie na Hitecha tego nie mam. Cokin też nie pogarsza jakości zdjęć, ale ponieważ, jak napisał Alf, to nie jest filtr ND, tylko szary, to może dawać zafarby.
Co do holderów, to jak kupiłem tanie chińczyki 2 szt, są tańsze, a nie mają żadnego wpływu na jakość zdjęć, nie zauważyłem, żeby jakoś utrudniały mi użytkowanie, więc "jak nie widać różnicy to nie ma co przepłacać". Poza tym jeden zostawiłem tak jak był czyli miejsce na polar i 3 sloty na filtry. Drugiemu po prostu spiłowałem 2 piersze sloty i mam szerokokątny. Jarek76, gdzieś tu na forum opisywał jak to zrobić, w każdym razie jest to banalnie proste. Po takiej operacji praktynie nie winietuje wcale na Sigmie 10-20, nawet przy 10mm, minimalna winieta wychodzi tylko w przypadku wybrania ogniskowej 10mm i ustawienia holdera pod kątem 45st, wtedy widać go lekko na rogach.
Sprawdzał ktoś jak winietuje Cokin P z Tokiną 11-16?