Zobacz pełną wersję : współpraca F5 z SB800
Czy ktoś ma doświadczenia jak w temacie ? poprzednie lampy nikona przy podniesieniu palnika do góry przechodziły w standart TTL natomiast sb800 pokazuje, że nadal jest w trybie doświetlania do światła zastanego.
andrzejp
28-03-2006, 15:52
Witam,
ja wprawdzie nie mam F5 , ale kolega ma taki komplecik ( F5+ Sb800 )
i foci masę zdjęć z tą lmpką bez problemu. Czyta w kazdej pozycji.
Także robiłem wielokrotnie i bez problemu.
Pozdrawiam,
Czy ktoś ma doświadczenia jak w temacie ? poprzednie lampy nikona przy podniesieniu palnika do góry przechodziły w standart TTL natomiast sb800 pokazuje, że nadal jest w trybie doświetlania do światła zastanego.
E tam godocie. Z trybu 3D matrix fill i flash przechodziły do do matrix fill in flash, a nie standart TTL. Z SB800 jest tak samo, tylko nazewnicwo i piktogramy inne.
Z F5 nie skożystasz z dobrodziejstw CLS-a SB800, ale jest jeszcze SU-4.
Szymony to co piszesz może jest logiczne, ale wszelkie guru zawsze pisały inaczej odsyłam do tekstu http://bgf.pl/forum/viewtopic.php?p=1103&sid=8422f401f6fc95e9053ff19a0c3c54b2
Szymony to co piszesz może jest logiczne, ale wszelkie guru zawsze pisały inaczej odsyłam do tekstu http://bgf.pl/forum/viewtopic.php?p=1103&sid=8422f401f6fc95e9053ff19a0c3c54b2
Cytat z linka, który podałeś:
"Uwaga: 3D matrix fill-in flash, czyli te najsubtelniejsze elektroniczne cuda na kiju wbudowane w kombinacje SB-26 z F90X działają w pełni tylko wtedy, kiedy reflektor SB-26 jest na wprost i poziomo. Właściwą pozycje poznać po tym, ze skala odległości na wyświetlaczu nie miga. W przeciwnym razie, lampa przechodzi na zwykły (chociaż bardzo, bardzo dobry, wieloczujnikowy) TTL i traci się część subtelnego efektu delikatnego dopalania lampą."
Proponuję zwrócić uwagę na tekst zawarty w nawiasach, a wszczególności na słowo wieloczujnikowy :wink: . Toż to własnie jest nic innego jak właśnie "matrix fill in flash", a nie standartowy TTL. W czasach gdy pisano ten tekst "3D matrix......." był nowinka techniczną, a poprzednika skrótowo nazwano standartem.
Proponuję zwrócić uwagę na tekst zawarty w nawiasach, a wszczególności na słowo wieloczujnikowy :wink: . Toż to własnie jest nic innego jak właśnie "matrix fill in flash", a nie standartowy TTL. W czasach gdy pisano ten tekst "3D matrix......." był nowinka techniczną, a poprzednika skrótowo nazwano standartem.
Co prawda nie mam w tej chwili sprzętu pod ręką, ale wydaje mi się że właśnie jest tak, że po podniesieniu głowicy lampy sprzęt przechodzi na sterowanie TTL z pomiarem oświetlenia błyskiem pierwszego planu w trakcie błysku a nie błysku wypełniającego fiil-in posługującego się przedbłyskami. A stwierdzenie że wieloczujnikowy wynika z tego że do pomiaru błysku służy bodajże 5 polowa matryca.
No ale jeżeli się mylę to napiszcie, wymyslę sobie jakąś karę za pisanie bzdur na forum :)