Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Który brand ATI wybrać?

DMQuadro
30-03-2008, 12:02
Chce wymienić grafikę. Mam 2 monitory CRT, EIZO T965 i NEC FE 950. Zastanawiam się jej nad wyborem. Czy są producenci bardziej polecane? (nie proponować Matroxa!) Na co zwrócić uwagę przy dobieraniu - nie chodzi mnie o szybkość w grach... Np czy taka będzie OK: http://www.hisdigital.com/html/product_ov.php?id=357&view=yes

Tom01
30-03-2008, 13:50
Czy są producenci bardziej polecane? (nie proponować Matroxa!)

Tak, Martox. :-)

Po co przebiera Pan w kartach, gdzie myśl przewodnia to "Power up, gamers", skoro "nie chodzi mnie o szybkość w grach"?

A z taniej tajwańszczyzny, Sapphire. Firma była kiedyś podwykonawcą, kiedy ATI robiła karty. Coś z tej współpracy zostało, karty są lepsze od innych tajwańskich.

Czornyj
30-03-2008, 14:35
Tak się składa, że mam Sapphire - kupiłem, bo akurat ta karta nie miała wiatraka, a nazwa przypominała pewien smaczny trunek... Przed chwilą zrobiłem test - przepiąłem mojego LCD-ka z DVI na analog i mimo najszczerszych chęci nie mam się specjalnie do czego przyczepić. Faktycznie chyba można toto zaryzykować ;)

DMQuadro
30-03-2008, 16:24
Przebieram, bo mój Palit ma prawie 3 lata, daje niestabilny sygnał... Spróbuję Sapphire'a. Matroxy miałem od roku 1992-3 - nie pamiętam dokładnie... Ale z 5 lat temu zrobiłem test - podpiąłem jakąś ATI - bo Matrox nie miał 2 monitorowej karty w sensownej cenie, kiepsko było ze sterownikami - obrazek z ATI okazał się ostrzejszy, pięknie się skalibrował, więc od tej pory porzuciłem Matroxa i nie chcę o nim wspominać. Przykładem takiej arogancji w stosunku do klienta jest jeszcze firma Quark... Nigdy więcej.

Tom01
30-03-2008, 16:30
obrazek z ATI okazał się ostrzejszy, (...) porzuciłem Matroxa

Widocznie miał Pan uszkodzoną kartę. W przypadku karta tajwańskich może się zdarzyć, że kolorystyka, saturacja jest zachwiana. Zdarzyło mi się to kilkukrotnie. Co do ostrości na analogu, w przypadku Matroxa jest to normalne, a w przypadku tajwańskich rzadkość.

Peter
31-03-2008, 09:01
Z Matrox'em mam dość spore doświadczenie. Należałoby rozróżnić modele.
G400 - to była rewelacja, G450 - bardzo dobry, G550 - w sumie "średni" moim zdaniem jak na tego producenta.
Natomiast Parhelia i seria Millenium Pxxx to znów mocne wejście :)

Co do ATI to Sapphire jest raczej najlepszy jakościowo z tego co widziałem. Nie polecam Gigabyte, HiS, Palit itp.

aldus
31-03-2008, 10:04
To ja jestem chyba wyjątkowym pechowcem: miałem G400, G450 i dwie P650. Poza jedną P650, którą mam w rzadko używanym komputerze, pozostałe 3 padły w ciągu ok. roku używania. Może to tylko mój pech, a może mają rację ci, którzy twierdzą, że Matrox w ostatnich latach mocno spuścił z tonu.

Peter
31-03-2008, 11:07
No to się przyznam, że mi też padł P650. Może z mojej winy, bo grzebałem trochę w kompie ;)
Walnęła pamięć i były "efekty specjalne".
Ale wysłałem i otrzymałem nowy egzemplarz. Oczywiście takie rzeczy się załatwia u źródła a nie u polskich "dystrybutorów". Na tym polega gwarancja. I za to cenię Matrox'a. Inna sprawa, że produkują w Chinach :(
A nowy egzemplarz działa bez zarzutu.

DMQuadro
01-04-2008, 09:52
Dzięki wszystkim za opinie... Kupiłem wczoraj Sappire HD3850, ostrość i stabilność wyraźnie się poprawiły.

DMQuadro
03-04-2008, 12:17
Z kartą wyszła przykra niespodzianka. Jak się okazało nie ma możliwości kalibracji 2 rożnych monitorów podpiętych naraz... Po wymianie maili z Sapphire wyszło że nie ma jak. Oni zgłosili to Ati. Ostatnie karty z taką możliwością to 1950. Więc musiałem wymienić na starszy model. Rzecz polega na tym że to ostatni chipset który jest widoczny przez Windows jako 2 ustrojstwa...