Zobacz pełną wersję : Plik nie zawiera żadnych informacji o zdjęciu
bastek73
29-03-2008, 23:20
Taki napis mam w moim D80 przy jednej z ,,fotek".
Zamiast fotki jest przekreślony na czerwono kwadrat.
czy to usterka czy jak??
Prosze o poradę
Może z kartą coś nie tak?
bastek73
30-03-2008, 10:24
Z Rescue Pro więc pewnie oryginał, tylko może nie sformatowałem jej i tu przyczyna.
Z Rescue Pro więc pewnie oryginał,
Wiesz... wszystko moze sie zepsuć. To, ze oryginał nie znaczy, ze nie moze byc uszkodzona.
tylko może nie sformatowałem jej i tu przyczyna.
Nigdy nie formatowałem kart SD przed uzywaniem. Wiec mysle, ze to nie powód. Ale nie zaszkodzi sformatowac... moze pomoze...
bastek73
30-03-2008, 10:57
Pozdrawiam
wasilewk
31-03-2008, 15:47
Nigdy nie formatowałem kart SD przed uzywaniem....
Czym to uzasadniasz ?
Lepiej kasować, czy formatować ?
Kasowanie w aparacie jest mozolne, a formatowanie: mig i już !
W komputerze przeważnie tylko czytam karty z aparatu, bo zapis nie zawsze
musi być kompatybilny z aparatem.
Pzdr.
velaskez
31-03-2008, 19:12
Miałem ten sam problem!, po włożeniu karty do komputera z czytnikiem, oglądałem zdjęcia ze znajomymi. Jedno obróciłem żeby było ładnie widać. Po wyjęciu karty z komputera i włożeniu do aparatu, pojawił się właśnie taki napis przy tym obróconym. Jak dla mnie coś tu nie zagrało poprawnie, tylko nie wiem co... Bo po ponownym włożeniu karty do komputera zdjęcie było:)
Wina karty, na 100 procent. Kiedyś przytrafił mi się podobny przypadek na oryginalnej karcie.
wszystkie zdjęcia, któe są edytowane na kompie, zmienione w NXie i zapisane wciąż jako NEF, czy też obrócone "żeby było ładnie widać" nie są prawidłowo odczytywane przez aparat i wówczas pojawia się taki komunikat, podobnie jest w przypadku gdy zdjęcie jest w jakikolwiek sposób naruszone, choćby przez uszkodzenie karty
Kasowanie w aparacie jest mozolne
Mozolne? Przy wybraniu opcji "Kasuj wszystkie"?
wasilewk
05-04-2008, 20:30
Mozolne? Przy wybraniu opcji "Kasuj wszystkie"?
1.Na wierzchu tej opcji nie mam. Jest natomiast 'formatuj'.
2.Zobacz sobie w komputerze: kasowanie plików na dyskietce trwa
i trwa, a formatowanie (szybkie) - moment.
Pzdr.
1.Na wierzchu tej opcji nie mam. Jest natomiast 'formatuj'.
2.Zobacz sobie w komputerze: kasowanie plików na dyskietce trwa
i trwa, a formatowanie (szybkie) - moment.
Pzdr.
Ale tylko parę ruchów trzeba, by dotrzeć do tego kasowania w menu aparatu.
A szybkie formatowania uwala po prostu pliki w tablicy allokacji, więc jest błyskawiczne.
JanuszWaw
05-04-2008, 23:38
Cześć,
NEF-y na karcie (przy odczytywaniu) na kompie można niechcący zmodyfikować, gdy na nim zainstalowane jest Nero (u mnie 8 ). Niestety ten produkt również przyznaje się do NEF'a, bo twierdzi, że jest to ... Nero Encrypted File. Efektem jest to, że próba otwarcia pliku może skończyć się modyfikacją pliku i w przyszłości komunikatem, o którym pisze twórca wątku. Niestety trzeba to ręcznie zmienić, tj. przypisać NEF'a do NC NX.
Pozdrawiam -
wasilewk
06-04-2008, 11:32
...
A szybkie formatowania uwala po prostu pliki w tablicy allokacji, więc jest błyskawiczne.
No i o to chodzi (dokładnie: zastępuje znakiem "?" pierwszą literę nazwy każdego pliku w tej tablicy).
Ważny jest efekt: szybko i sprawnie, zarówno dla 256MB jak i dla 16GB.
Pzdr.
Czym to uzasadniasz ?
Niczym :) Po prostu zawsze po kupnie karty wkładałem do aparatu i od razu pstrykałem :)
wszystkie zdjęcia, któe są edytowane na kompie, zmienione w NXie i zapisane wciąż jako NEF, czy też obrócone "żeby było ładnie widać" nie są prawidłowo odczytywane przez aparat i wówczas pojawia się taki komunikat
Nic dodac - nic ujac, taka byla moja reakcja po przeczytaniu pierwszego posta. Najczesciej powodem bledu jest obracanie zdjecia w kompie. Aparat tez moze nie czcytac niektorych zdjec skopiowanych z pc na karte (gdy sa w innym formacie niz zdjecia z aparatu).
wasilewk
06-04-2008, 22:44
Niczym :) Po prostu zawsze po kupnie karty wkładałem do aparatu i od razu pstrykałem :)
Sorry !
Ty miałeś na myśli pierwsze użycie, a ja każde następne.
Pzdr.